ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ ADAYLARI YARIŞIYOR PROJE YARIŞMASI II SONUÇLANDI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Eskişehir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

18 Mayıs 2012

Endüstri Mühendisi Adayları Yarışıyor Proje Yarışması II'ye katılan ekipler çalışmalarını 18.05.2012 tarihinde Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi'nde Prof. Dr. Emin KAHYA, Doç. Dr. Meriç ALPER, Yrd. Doç. Dr. Berna ULUTAŞ, Cevdet ÜRENCİK'den oluşan Jüri Kurulu'na sundular.

Jüri Kurulumuz yarışmaya katılan çalışmaları; toplumave/veya sanayiye katkısı, uygulanabilirlilik, rapor içeriği, proje sunumu, fayda/maliyet analizi kiriterlerini göz önüne alarak değerlendirmiştir. Jüri Kurulu'nun değerlendirme sonuçlarına göre birincilik ödülü olan 2.000 TL   1 projeye, İkincilik ödülü olan 1,500 TL  2 projeye, Üçüncülük ödülü olan 1.000 TL 2 projeye verilmiştir.

Birincilik Ödülü Kazanan Proje

 

 

KONFEKSİYON SEKTÖRÜNDE YALIN ÜRETİMLE HAT DENGELEME

 

Yalın üretim, en az kaynakla, en kısa zamanda, en ucuz ve hatasız üretimi; müşteri talebine uygun şekilde, israfsız ya da en az israfla tüm üretim faktörlerini en esnek şekilde kullanıp potansiyellerin tümünden yararlanarak gerçekleştirmektir. Bu çalışmada yalın üretim felsefesi temel alınmış, işletmeler yalınlaştıkça sorunları gizleyen düzensizliklerin giderilerek eskisinden daha fazla ve gerçek sorunların görülmeye başlandığına inanılmıştır. Bu amaçla iş gücü yoğun olan özel bir konfeksiyon işletmesinde yapılan bu çalışmada, bir pantolon üretim hattı ele alınmakta ürün çeşitliliği dolayısıyla üretim planlama ve yerleşimdeki düzensizlikler giderilmeye çalışılarak üretim hattı dengelenmektedir. Bunun için üretim hattı ile ilgili gerekli tüm veriler temin edilmekte sonra hat dengeleme yöntemleri, tesis yerleşim teknikleri ve benzetim yöntemi kullanılmaktadır. Yapılan bu çalışmayla konfeksiyon işletmesinde israflar azaltılmakta, ürünlerin zamanında teslimi, üretim planlarının etkinliğindeki artış, fazla mesailerin azaltılması ve iş yükünün çalışanlar üzerinde dengeli dağılması ve özellikle zamanın en etkili şekilde kullanılması sağlanmaktadır. Böylece hem müşteri hem de çalışan memnuniyeti sağlanmış olacak, daha verimli ve kaliteli üretimden bahsedilebilecektir.

  

PROJE EKİBİ

 

 Proje Danışmanı : Doç. Dr. Nil ARAS

Anadolu Üniversitesi Endüstri Müh.

Bölümü Öğretim Görevlisi

                                                                                                        Bahar KILIÇLAR                                                             Yeliz ÇELEBİ

                                                                                         Anadolu Üniversitesi Endüstri Müh.                     Anadolu Üniversitesi Endüstri Müh.

                                                                                                 Bölümü  4. Sınıf Öğrencisi                                       Bölümü  4. Sınıf Öğrencisi

  

       

İkincilik  Ödülü Kazanan Projeler

 

ESKİŞEHİR TEPEBAŞI BELEDİYESİ İÇİN ELEKTRONİK ATIKLARI GERİ DÖNÜŞÜM AMAÇLI TOPLAMA NOKTALARININ, GEREKLİ ARAÇ SAYISININ VE ROTALARININ BELİRLENMESİ 

  

Yeniden değerlendirilme imkanı olan atıkların çeşitli fiziksel ve/veya kimyasal işlemlerden geçirilip ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilmesine geri dönüşüm denir. Günümüzde, özellikle gelişmekte olan ülkelerin, doğal kaynaklarından uzun vadede ve eniyi şekilde faydalanabilmeleri için atık israfına son vermeleri, ekonomik değeri olan maddeleri geri dönüştürmeleri ve tekrar kullanma yöntemlerini uygulamaları gerekmektedir. Günümüzde artık pek çok belediye geri dönüşüm atıklarını toplamaktadır. Çalışmanın yürütüldüğü Tepebaşı belediyesinde de kağıt, cam, plastik atıkları bir fason firma aracılığı ile toplanmaktadır. Ancak her geçen gün geri dönüştürülebilir ürün yelpazesi genişlemektedir. 29-04-2009 tarihli ve 27214 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların (AEEE) Kontrolü Yönetmeliği'ne göre elektrikli ve elektronik atıkların üretiminden nihai bertarafına kadar çevre ve insan sağlığının korunması, elektrikli ve elektronik atıkların oluşumunun ve bertaraf edilecek atık miktarının azaltılması için yeniden kullanım, geri dönüşüm, geri kazanım yöntemleri ve hedefleri ile ithalat, ihracat ve transit geçişlere ilişkin hukuki ve teknik esasları düzenlenmiştir. Buna bağlı olarak Tepebaşı Belediyesi de geri dönüştürebilir elektronik atıkların toplanması sistemini bünyesinde kurmayı planlamaktadır. Bu kapsamda, Tepebaşı Belediyesi'ne bağlı olan mahallelerde elektronik atıkları toplama alanlarının belirlenmesi, toplamayı yapacak olan araçların sayılarının ve rotalarının belirlenmesi gerekmektedir. Bu çalışmada problemin çözümüne yönelik olarak matematiksel modeller geliştirilmektedir. Geliştirilen modellerin GAMS paket programının çözücüleri kullanılarak çözülmesi planlanmaktadır.

PROJE EKİBİ

 

Proje Danışmanı : Yrd.Doç.Dr.Tuğba SARAÇ

ESOGÜ Endüstri Müh.

Bölümü Öğretim Görevlisi

 

 

    Ceren ÜZAR                                                         Fatma KÖTEK

         ESOGÜ Endüstri Müh.                                           ESOGÜ Endüstri Müh.

        Bölümü 4. Sınıf Öğrencisi                                       Bölümü 4. Sınıf Öğrencisi

  

 

ERP SİSTEMLERİ VE KOBİ'DE WEB TABANLI ERP UYGULAMASI

 

         Kurumsal Kaynak Planlaması gelişen ve değişen dünyaya ayak uydurmakta, doğru bilgiye hızlı, zamanında ve düşük maliyetle ulaşmakta birbirleriyle rekabet halinde olan işletmeler açısından önem arz eden bir konudur. Büyük ölçekli işletmelerde olduğu gibi özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin pazar payını genişletmesi, rekabet gücünü arttırması açısından alınacak kararlarda işletmelerini bir bütün olarak ele alabilecek ve istenilen zamanda işletmenin genel durumunu yansıtabilecek bir sisteme ihtiyaç duydukları kaçınılmazdır.

Entegrasyon aşaması tamamlanmamış ama ana hatları belirlenmiş olan projemizde ana hedef; işletmede kolaylıkla uygulanabilen, sade arayüzüyle kullanıcı dostu olan, yöneticiye hareket esnekliği ve doğru bilgiye zamanında ulaşım sağlayan, işletme içinde gerçekleştirilen bürokratik işlerin sadeleştirilmesiyle zaman kayıplarını engelleyen, hızla gelişen dünyamızda çağın yeniliklerine ayak uydurabilen bir program geliştirmektir. Sadece istenileni yapan bir yazılımcı gibi değil, endüstri mühendisi gözüyle sorunlara cevap arayan, kısacası uygulanan işletmeye değer katan bir program geliştirilmesi amaçlanmıştır. Projede ayrıca aşağıda sıralanan yapı taşlarına odaklanılmıştır.

ERP işletmeyi sistem olarak ele alabilmek ve süreçlerine hakim olabilmeyi sağlayacaktır. KOBİ sahibinin veya yöneticisinin doğru bilgilere zamanında ve hızlı bir şekilde ulaşabilmesiyle yeni yatırımları da daha güvenilir kararlar alması, bu yönüyle de girişimcileri desteklemektedir.

Projemiz özellikle gerçekçi olması amacıyla uygulamaya dönük geliştirilmiştir. Örnek KOBİ'de başarılı bir şekilde uygulama aşamasına geçişiyle, farklı işletmelere daha kolay nasıl entegre edileceği belirlenmiştir. Bu yönüyle tamamen uygulanabilirlik elde edilecektir.

Türkiye genelinde KOBİ'lerde kullanılan ERP uygulamalarının kısıtlı kalmasına karşın, projemiz özellikle ERP'nin işletmede etraflıca uygulanmasını sağlar. Başlangıç aşaması ve işletmeye uygulanması uzun ve maliyetli bir süreç olan ERP uygulanması; doğru bir şekilde tam entegrasyonu sağlandığında fayda getirmektedir. Bu amaçla ERP süreçlerinin işletmeye tam entegrasyonu hedeflenmektedir.

PROJE EKİBİ

 Beyza Fatma YILMAZ                                           Yekta KAZICI

Anadolu Üniversitesi Endüstri Müh.                     Anadolu Üniversitesi Endüstri Müh.

        Bölümü  3. Sınıf Öğrencisi                                       Bölümü  3. Sınıf Öğrencisi

  

       

 

Üçüncülük Ödülü Kazanan Projeler

 

BİR OTOMOTİV İŞLETMESİNDE DEPO İÇİ YERLEŞİM UYGULAMALARININ İYİLEŞTİRİLMESİ VE TESİS YERLEŞİM DÜZENİNİN OPTİMİZASYONU

  

Bu çalışmada bir otomotiv işletmesindeki depo yönetim uygulamalarının, bilimsel yöntemler kullanılarak iyileştirilmesi ve standartlaştırılması amaçlanmıştır. GKN Driveline Eskişehir Tesisinde stok alanı analiz edilerek yüksek oranda verimsizlik tespit edilmiş, bu konu işletme yönetimiyle paylaşılmış ve stok alanıyla ilgili karşılaşılan sorunlar hakkında ortak bir rapor oluşturulmuştur. Mevcut durum analizinde depo içi yerleştirmenin kişi inisiyatifine bağlı olduğu gözlenmiş ve ilk olarak bu uygulamanın sistematikleştirilmesi amacıyla stok alanında bulunan bütün ürün kalemlerinin SKU' ları kaydedilmiş;  kullanım oranları, talepler ve fiyatlar göz önüne alınarak ürün grubu bazlı ABC sınıflandırması yapılmıştır. Stok yönetimi konusunda farkı pek çok politika olması ve işletmenin politika konusunda bir kısıtlamasının olmamasından dolayı Sezgisel Yöntemler kullanılarak çözüm uzayının daraltılması yoluna gidilmiştir. Sonraki aşamada farklı Matematiksel Yöntemler kullanılarak modeller kurulmuş ve alternatif çözümler işletmeye sunulmuştur.

 

Depo içi yerleşim uygulamalarının iyileştirilmesine ilave olarak stok alanı yerleşim düzeni konusunda çalışmalar yapılmış, tesis planlaması politikaları doğrultusunda paket programlar kullanılmış ve yine sezgisel yöntemlerle hibrit bir çözüm haline getirilerek işletmeye sunulmuştur. Yapılan fizibilite çalışmaları sonucunda işletme önerinin uygulanabilir ve karlı bir iyileştirme olduğu kararını almış ve gerçekleştirmek üzere gerekli ekipman siparişlerini vermiştir.

 

Sonuç olarak depo içi yerleştirme problemi Endüstri Mühendisliği disipliniyle verimli bir çözüme kavuşmuş ve tesis planlaması yapılarak alanın etkin kullanımı sağlanmıştır. Ayrıca tesise yeni kurulacak üretim birimi için yer tasarrufu  da elde edilmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda hedeflenen verimlilik  artışı olan %26 oranın da üzerine çıkılmış ve çalışmamız işletmeye istenen katkıyı sağlamıştır.

 

PROJE EKİBİ

                Musa GÜRELER                                                             Banu SARIKAYA 

Anadolu Üniversitesi Endüstri Müh.                          Anadolu Üniversitesi Endüstri Müh.

        Bölümü  3. Sınıf Öğrencisi                                       Bölümü  3. Sınıf Öğrencisi

  

 

BİR ÜRETİM İŞLETMESİNDE ÜRETİM MİKTARINI ARTIRMAYA YÖNELİK OPTİMİZASYON ÇALIŞMASI

  

       Geleneksel üretim sistemlerinde mevcut durumların etkinliklerini arttırmak ve sistemi daha verimli hale getirmek için pek çok arayış vardır. Günümüz imalat sistemlerinde ise yüksek üretim miktarını yakalayabilecek ve teknolojik  gelişimlere kolay uyum sağlayabilecek sistemler oluşturulmaya çalışılmaktadır. Sistemde yapılan değişikliklere en az kayıpla adaptasyonun sağlanabilmesi ve sonuçta  en iyi faydanın elde edilmesi hedeflenmektedir. Bu çalışmada bir üretim işletmesinde gerçekleşen  malzeme değişikliği sonucunda  azalan üretim miktarını arttırmaya yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışma kapsamında  gerçek bir problem ele alınarak sistemde incelemeler yapılmış, mevcut durum analiz edilmiş, öneriler geliştirilmiştir ve fayda maliyet analizleriyle geliştirilen öneriler desteklenmiştir. Çalışmalarda metod etüdü,zaman etüdü,üretim sistemlerinde hat dengeleme tekniklerinden yararlanılmıştır. Sistem optimizasyonu için önerilerin uygulanabilirliği ve uygulanamama sebepleri incelenmiştir.

  

PROJE EKİBİ

Proje Danışmanı : Yrd.Doç.Dr.Feriştah ÖZÇELİK            Proje Danışmanı : Dinçer GENÇ

                            ESOGÜ Endüstri Müh.                                                Makine Mühendisi

                          Bölümü Öğretim Görevlisi

 

 

              Ezgi GÖKAY                                                    Binnur YEŞİLÇALI

         ESOGÜ Endüstri Müh.                                           ESOGÜ Endüstri Müh.

        Bölümü 4. Sınıf Öğrencisi                                       Bölümü 4. Sınıf Öğrencisi