BİNALARDA ENERJİ PERFORMANSI YÖNETMELİĞİ VE UYGULAMALARI SEMİNERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Eskişehir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

19 Şubat 2010

5 Aralık 2009 tarihinde yürürlüğe giren "Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği ve Uygulamasına yönelik olarak üyelerimizi, yerel yönetimleri, yapı denetim büroları ve sektörde ilgili çalışanları bilgilendirmek amacıyla 19 Şubat 2010 tarihinde "Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği ve Uygulamaları Semineri" gerçekleştirildi.

 MMO Şube Sekreteri Nergis UYGUN BAŞ'ın yönettiği panelde konuşmacı olarak Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi üyesi Berkay ERİŞ ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü'nden Murat BAYRAM katıldı

 

 

 

 

Değerli Katılımcılar,

         Günümüzde küreselleşme süreci, ticari, mali ve sanayi sermayenin faaliyet alanları, ulusal sınırları aşarak çok uluslu şirketlerin egemenliğinde, dünya çapında yeni düzenlemeleri dayatmaktadır. Uluslararası sermaye teknoloji ve enerji alanında bir egemenlik ve hegemonya mücadelesi yapmakta, bu anlamda enerji ve enerji kaynakları büyük önem taşımaktadır. Dün olduğu gibi bugünde dünyamızda yaşanan savaşların, işgallerin, siyasi ve ekonomik krizlerin en önemli unsurlarından birinin enerji olduğunu yaşarak görmekteyiz.

         Enerji, toplumsal yaşamın başlangıcından itibaren insan ve toplum yaşamı için en önemli bir vazgeçilmezdir. Enerji ülkelerin ekonomik ve sosyal olarak gelişiminde, dolayısıyla insanların, toplumsal refahın arttırılmasında en önemli bir etkendir.

         Enerji sektöründeki küresel fiyat dalgalanmaları, gelişmekte olan ülkelerdeki hızlanan enerji talebi artışı, enerji üretiminde günümüzde büyük yer tutan fosil kaynakların geleceğe ilişkin enerji senaryolarında tükeneceğinin yer alması ve küresel ısınmadan kaynaklanan iklim değişiklikleri dünya genelinde enerji güvenliği riskleri oluşturmaktadır. Bu durum bütün ülkeleri yenilebilir enerji kaynaklarına ve enerji verimliliğine yöneltmiş, bu konulardaki kararlı adımları hızlandırmıştır. 

         Kalkınma sürecinde olan ülkemizde sanayileşme faaliyetleri, yeni teknolojilere ulaşım çabaları, hayat standartlarının yükselmesi ve artan nüfus her yıl daha fazla enerji kullanımına neden olmaktadır.

        Enerji kaynakları açısından kısıtlı kaynaklara sahip ve dışa bağımlı olan ülkemiz için enerji ihtiyacımızın yeterli, güvenilir ve ekonomik olarak sağlanması temel hedef olmakla birlikte, bu hedefe ulaşma yolunda enerjinin verimli kullanılması ve enerjide tasarruf sağlanması en önemli araçlardan biridir. Bu nedenle sanayimizde, binalarda ve ulaşımdaki kayıpların en aza indirilmesi, üretimden, tüketime yaşamın her alanında enerjinin verimli, akılcı, etkin kullanımı, ülkemize olduğu gibi bizlere de ekonomik katkı sağlayacağı için  büyük önem taşımaktadır. MMO olarak enerjinin verimli kullanımında alt yapının oluşturulmasının en büyük enerji kaynağı olduğuna inanıyoruz.

         Enerji Verimliliği Kanununa bağlı olarak binalarda ve sanayide enerjinin verimli kullanılması ile ilgili yönetmelikler yayınlanmıştır. Hepinizin bildiği gibi kanun ve yönetmeliklerin çıkarılması önemlidir, ancak bunların uygulamada ve yaşama geçirilmesi konusunda büyük önem taşımaktadır.    

         Bu gün burada odamızın çıkarılmasında katkı verdiği, Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin kullanımında verimliliğin artırılmasına dair yönetmelik kapsamında 'Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği' konusunda yeni düzenlemeleri beraberce değerlendireceğiz. Konu ile ilgili olarak bizleri bilgilendirecek, Yönetmeliğin oluşmasında çalışan değerli meslektaşımız Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Murat BAYRAM ve Odamız adına Berkay ERİŞ'e sunumlarından ve katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.

         Enerji verimliliği, enerjinin etkin kullanımı, enerji tasarrufu ile ilgili bu v.b çalışmaların meslektaşlarımızla beraber halkımızın da bilinçlenmesi, kamuoyu ile paylaşılması, yaygınlaştırılması amacıyla eğitim, seminer, broşür, sergi vb. etkinlikleri sizlerle beraber yapmaya devam edeceğiz.

Katılımlarınızdan dolayı Yönetim Kurulumuz adına teşekkür eder, saygılar sunarım.

Daha sonra konuşan Berkay ERİŞ, Enerji verimliliği ile ilgili tüm çalışmaları mühendisler tarafından yürütülmesi ve denetlenmesi gerektiğini belirten ERİŞ, " Mühendis olmayan kişilerin bu çalışmalarda görev alması beklenen yararın sağlanamaması sonucunu doğuracaktır. Binalarda Enerji yöneticisi olarak görev yapacak uzman makine mühendislerinin binalardaki ısıtma soğutma sistemlerinin verimli çalışmasını denetlemesi, binalardaki, yenileme-tadilat, dönüşüm gereksinimlerinin belirleyerek bu gereksinimlerinin karşılanmasını koordine etmesi gerekmektedir" diye konuştu.  ERİŞ, mevcut binaların sertifikalandırılması ve önerilerinin oluşturulması, sıcak su kazan ve iklimlendirme sistemlerinin denetimi de yetkili uzman mühendisler tarafından gerçekleştirilmesini istedi.    Daha sonra seminere katılan üyelerimizin soruları cevaplandıktan sonra Şube Sekreterimiz Nergis UYGUN BAŞ, konuşmacılara plaketlerini takdim etti.