8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLANDI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Eskişehir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

09 Mart 2011

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Roof Garden Hotel de kutlandı. TMMOB İKK Kadın Komisyonu tarafından düzenlenen akşam yemeğine Makina Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Gıda Mühendisleri Odası, Maden Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası ile Mimarlar Odasından toplam 136 kadın katıldı.

Gecede açılış konuşmalarını TMMOB İKK Kadın Komisyonu Başkanı Gürsel ARIKAN, Maden Mühendisleri Odasından Banu KEKEÇ, Kimya Mühendisleri Odasından Meral BAKIR Yaptı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maden Mühendisleri Odasından Banu KEKEÇ konuşmasında "Bugün tüm mücadelelere rağmen kadınlara; toplumda, aile ve çalışma hayatında hakları olan eşit koşullar sağlanamadığı gibi geçtiğimiz ay içinde ülkemizde 5 kadının en yakınları tarafından öldürülmesi, kadınların en temel hak olan yaşama haklarının bile olmadığının göstergesidir. Yasal düzenlemeler; töre cinayetlerine, kız çocukların okutulmamasına, iş yaşamında kadın istihdamının engellenmesine neden olan düşünce ve önyargıların önüne geçmemiştir" diyerek konuşmasını söyle sürdürdü. "Toplumun birçok kesimine göre şanslı olan en azından eşit eğitim hakkına sahip olan biz mühendis, mimar, şehir plancısı kadınlar bile çalışma yaşamında birçok zorlukla karşılaşıyoruz. Aynı sıraları paylaşıp aynı okullarda okuduğumuz erkek meslektaşlarımıza göre iş bulabilme imkânımız çok daha az. Mühendisliğin icra edildiği şantiyelerde ise hiç istenmiyoruz. Bu yıl TMMOB İKK Kadın Komisyonu olarak üyelerimiz arasında yaptığımız anket sonucu ilimizde kadın mühendislerin %80 gibi bir oranla kamuda çalıştıkları, özel sektörde çalışanların ise %90 oranında büroda istihdam edildiği ve sadece %2 oranında üst düzey yönetici oldukları tespit edilmiştir. Kadına yönelik her türlü tacizin giderek artığı ve bunun hak olarak görülmeye başlandığı günümüz koşullarında erkek meslektaşlarımızla eşit haklara sahip olmak ve çalışma alanlarımızda cinsel kimliğimizle değil çalışma disiplinimiz, bilgi, tecrübe ve üretkenliğimizle sorgulanmak ve değerlendirilmek istiyoruz."

 KEKEÇ‘in konuşmasının ardından Kimya Mühendisleri Odasında Meral BAKIR konuşma yaptı.

 Merak BAKIR‘ın Konuşması;

Bu yıl, kadın haklarının kazanılmasında verilen mücadelenin simgeleştiği 8 Mart‘ın "Dünya Kadınlar Günü" ilan edilişinin 101. yılı.

Anayasa‘daki "Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir" ifadesine karşın, aile yaşamı, çalışma hayatı ve yaşamın tüm alanlarında kadının konumuna bakıldığında koşulların hiç de eşitlikçi olmadığı görülmektedir. 

Anayasa, yasalar ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış olsa da, tek başına yasal düzenlemelerin toplumsal cinsiyet eşitliğinin hayata geçirilmesinde yeterli olmadığı açıktır.

Bugün üniversitelere öğrenci alınırken kadın-erkek ayrımı olmamasına rağmen, sıra iş hayatına geldiğinde kamu kurumları başta olmak üzere personel alım ilanlarına da yansıyan cinsiyet ayrımcılığı oldukça düşündürücüdür.

Bugün hala, kız çocuklarının okutulmamasına, kadın cinayetlerinin devam etmesine, iş yaşamında kadın istihdamının engellenmesine olanak sağlayan her türlü düşünce ve yapı, artan gerici politikalarla birlikte ülkenin her noktasına yayılarak kuşatmaya devam etmektedir.

Bu ülkenin hemen her yerinde her yaş, meslek ve statüden erkekler hemen her yaş, meslek ve statüden kadınlara fiziksel, psikolojik, cinsel, ekonomik ve duygusal şiddet uygulamakta ve bu uygulama her yıl katlanarak büyümektedir. Bu ülkede hemen her gün kadınlar, ısrarla sürdürülen politikasızlığın, bakar körlüğün cesaretlendirdiği eşleri, eski eşleri, babaları, kardeşleri tarafından sokak ortasında hunharca öldürülmekte; devlet tarafından korun(a)mamaktadır. Korumakla, bakmakla yükümlü olanların istismar ettiği kız çocukları suçlanabilmektedir.

Yaşamın tüm alanlarında, insanlık onuru ve değerlerinin gerektirdiği hak, fırsat ve sorumluluklar açısından, iki cins arasındaki eşitliğin tanınması ve gerçekleştirilmesi için daha kaç yüzyıl gereklidir acaba?

Bugün kadınlar alanlarda, kurultaylarda, panellerde haklarını anlatmaya ve aramaya çalışırken hala adına köşe yazarı denilen kendini bilmez; "kadınların öpülerek kendine getirilmeleri gerektiğini" yazabilmektedir bu ülkede...

Bugün ülkemizde cinsiyet ayrımcılığı, aile içi ilişkilerden başlayarak toplumsal hayat içerisinde her düzeyde yaşanmaya devam ediyor. İş yaşamında, sosyal yaşamda, aile içi yaşamda kadının kadın olmasından kaynaklı sorunlar, tarihsel, kültürel, dinsel faktörler nedeniyle görmezden geliniyor, kadın sorunu indirgemeci bir mantıkla ele alınarak "sığ" politikada malzeme olarak kullanılıyor.

Kadınları kuşatan ve sorunlarını ağırlaştıran bu koşulları ortadan kaldırmak için mücadeleyi sürdürmek bugün çok daha önemlidir.

Biz biliyoruz: Kadına yönelik ayrımcılık, sömürü ve şiddet; eşitsizliğin, sınırsız tüketimin, sömürünün, yoksulluğun sistemleştirildiği kapitalizmin doğal sonuçlarından sadece birisidir. Egemen sınıfın çıkarlarına hizmet eden cinsiyet ayrımcılığı çözülmeden özgür ve eşit bir toplum yaratılması mümkün değildir.

Evet, bütün bunlara rağmen "Dünya Kadınlar Günü" kutlu olsun.

Dünya Kadınlar Günü, tüm dünyada sırf kadın olduğu için sömürülen; emeğin ve alın terinin damla damla süzüldüğü, şantiyelerdeki, mutfaktaki, ofisteki, hastanedeki, tarlalardaki, fabrikalardaki kadın işçilerin, annelerimizin, kardeşlerimizin, kadınlarımızın günüdür.

Bu gün, kadınlığını, onuru, şefkati ve emeğiyle yüceltmiş; yoz inançların, düşüncelerin ve hoyrat ellerin altında yaşama direnmiş ve direnmekte olan kadınlarımızın günüdür.

Bu gün, küflü bilinçlerin hapsedemeyeceği ve toza bulanmış zihinlerin düşleyemeyeceği, kadın doğmuş olmanın meziyet sayıldığı bir yaşam sevincini simgeler.

Bu gün bahardır!

Bu gün, kadını hiçleştiren, kendi namussuzluklarını, iffetsizliklerini örtmek için kadın bedenini namusun, iffetin ve ahlakın simgesi haline getiren her tür ideolojiye, zihniyete ve geleneklere karşı duruşun bir an‘ıdır.

Bu gün, bir kez daha, mühendis mimar şehir plancısı kadınların, mutfaktan ofise, tarladan şantiyeye, madenden hastaneye, atölyeden fabrikaya yaşamın her yerinde emeğini veren ve alın terini akıtan kadınların sesi olduğu gündür.

Bugün yaşamın her alanında olan; üreten, geliştiren, büyüten kadınların birlik, mücadele, dayanışma günüdür.

 MMO Eskişehir Şube Yönetim Kurulu Sekreteri Nergis UYGUN BAŞ  169 kadın üyenin cevapladığı anketlerin değerlendirilmesi ile  ilgili bir sunum yaptıktan sonra  14 Mayıs 2011 tarihinde gerçekleştirilecek olan Kadın Yerel Kurultayına katılımlarınızı bekliyoruz dedi.