ÖĞRENCİ ÜYE DİYARBAKIR YEREL KURULTAYI YAPILDI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Diyarbakır Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

11 Mart 2013

Öğrenci Üye Diyarbakır Yerel Kurultayı geniş bir katılım ile gerçekleştirildi. Meslek, ülke ve dünya sorunlarına dikkat çekilen kurultayda, 8 Mart, anadilde eğitim ve ülkenin demokratikleşmesinin önündeki engeller ile ilgili değerlendirmeler ön plana çıktı. 

Şube ve temsilcilik öğrenci komisyonlarının bir süredir hazırlıklarını sürdürdüğü Öğrenci Üye Diyarbakır Yerel Kurultayı 9 Mart tarihinde gerçekleşti. Diyarbakır Bağlar Belediyesi Konferans Salonu`nda düzenlenen kurultaya Diyarbakır, Batman, Şanlıurfa, Şırnak, Elazığ ve Malatya`dan yaklaşık 300 öğrenci üyenin yanı sıra, Şube Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Çelik, Şube Başkan Vekili Gurbet Örçen, Şube Yönetim Kurulu Üyesi Ali Rıza Çirkin`in yanı sıra şube çalışanları katıldı. 
Saygı duruşu ile başlayan kurultayın açılış konuşmasını Şube Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Çelik yaptı. Çelik konuşmasına, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü`nü kutlayarak başladı. Makina mühendisliğinin toplum güvenliği açısından önemine vurgu yapan Çelik, mesleğin bilinçli seçiminin de önemli olduğunu dile getirdi. Güvenli kentlerin oluşturulmasında mühendisliğin birebir etkili olduğunu kaydeden Çelik, bu sebeple mesleğin bilinçli yürütülmesinin önemli olduğunu söyledi. Üniversitelerden mezun olan makina mühendisi sayısının katlanarak arttığına dikkat çeken Mesut Çelik, bu süreçle birlikte istihdam sorununun da ortaya çıktığını söyledi. Çelik konuşmasını, kurultaya başarı dileyerek tamamladı. 
Ardından Şube Öğrenci Komisyonu Başkanı İlyas Çelik bir konuşma yaptı. Konuşmasına, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü`nü kutlayarak başlayan Çelik, kurultaya katılan arkadaşlarını selamladı. 
Daha sonra kürsüye çıkan öğrenci üyeler Kürt sorunu, anadilde eğitim, cumhuriyet tarihinde yaşanan katliamlar, Alevi sorunu, Van depremi, Roboski katliamı, kadın özgürlük sorunu, yeni anayasa, TMMOB`nin geçmişten bugüne geçirdiği süreçler gibi konularda sunumlar yaptılar.
Konuşmalarda anadilde eğitim, kadın sorunu, katliamlar ve Roboski konuları ön plana çıkarken, anadilin toplumlar açısından önemi ve anadilde eğitimin engellenmesinin bir asimilasyon yaklaşımı olduğu şeklinde değerlendirmeler yapıldı. Roboski`de yaşanan katliama ilişkin duygulu konuşmalar yapılırken, katliamın unutturulmaması ve katliamın sorunlularının hesap vermesi istendi. Roboski katliamı ile ilgili sunumun yapıldığı esnada, salonda bulunan 6 öğrenci üye ayağa kalkarak Ahmet Arif`in 33 kurşun şiirini okudu. Roboski sunumu ve şiir, salonda bulunan yüzlerce öğrenci tarafından ayakta alkışlandı. Yine makina mühendislerinin iş yaşamında karşılaştıkları düşük ücret ve fazla mesai sorunlarına dikkat çekilen kurultayda, odanın çalışan meslektaşlarının bu sorunlarına çözüm bulması istendi. 
AKP`nin Kürt politikasının da eleştirildiği kurultayda, yeni anayasa konusunda öneriler dile getirilirken, mühendislerin Ortadoğu`da yaşanan önemli gelişmelere karşı duyarlı olması gerektiği belirtildi. Kurultayda sunum yapan öğrenciler salonu Kürtçe`nin Zazaki ve Kurmanci lehçesinde selamlarken, kurultayın öğleden sonraki serbest kürsü kısmında Kürtçe konuşmalar yapıldı.