KÜRTÇE TEKNİK TERİMLER ÇALIŞTAYI DİYARBAKIR`DA BAŞLADI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Diyarbakır Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

11 Mayıs 2012

Mühendislik ve mimarlık alanında Kürtçe’nin standardizasyonuna katkı sunmayı hedefleyen TMMOB Diyarbakır bileşenleri ve KURDİ DER’in hazırlıklarını ortak gerçekleştirdiği “Kürtçe Teknik Terimler Çalıştayı” başladı. Çalıştaya İran, Irak, Suriye ve Türkiye’den çok sayıda dilbilimci, akademisyen ve mühendis katılıyor. 

TMMOB ve KURDİ-DER`in yaklaşık 9 aylık hazırlık çalışması ardından, Kürtçe Teknik Terimler Çalıştayı Diyarbakır`da başladı. Sümerpark`ta 11-14 Mayıs tarihleri arasında devam edecek olan çalıştaya Federal Kürdistan Bölgesi Kürt Dil Akademisi Üyesi Reşit Fendi, Duhok Üniversitesi Kürtçe Dil ve Edebiyat Bölümü dil bilimcileri, Dilbilimci Sami Tan, Dilbilimci Zana Farqini, Dilbilimci Deniz Gündüz (Dimilikî), Koma Wate Üyesi Mahmut Nêşite (Dimilkî), Süleymaniye Üniversitesi‘nden Dilbilimci Dr. Hogır, Hewrani Dil ve Kültür Derneği Başkanı Eyüp İslam‘ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Türkiye, Irak, İran ve Avrupa`dan matematikçi, fizikçi, dilbilimci, akademisyen ve mühendislerin yoğun ilgi gösterdiği çalıştayın açılış konuşmasını KURDİ DER Eğitmeni, aynı zamanda Elektrik Mühendisi olan Hasan Güneyli yaptı. Çalıştay hazırlıkları hakkında bilgi veren Güneyli, hazırlık komisyonunun 15 bin kelime topladığını, bu rakamın daha sonar 10`e indirildiğini belirtti.

Diğer ülkelerden kişilerin de katıldığı 24 kişilik bir komisyonun hazırlık çalışmalarını yürüttüğünü aktaran Güneyli, toplanan kelimelerin Kürtçe, Türkçe, İngilizce, Farsça, Soranca ve Arapça hazırlandığını dile getirdi. Güneyli, çalıştayın sonuç bildirgesinin de, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı`nda kamuoyuna açıklanacağını aktardı. 
Daha sonra söz alan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sözcüsü Necati Pirinçcioğlu, çalıştayın TMMOB bileşenleri açısından önemine dikkat çekti. Çalıştayın bir ihtiyaçtan doğduğunu ve alanında bir ilk olduğunu kaydeden Pirinççioğlu, ilk kez Kürtlerin yaşadığı tüm ülkelerden böylesi bir çalışmaya katılım sağlandığını belirtti. Pirinççioğlu, benzer çalışmalara bundan sonra da destek vereceklerini söyledi. 

Ardından konuşan TZPKurdi Sözcüsü Mehmet Şahin, dilin önemine vurgu yaptığı konuşmasında, "Dil toplumun temelidir. Dil topluma şekil verir. 80 yıldır Kürtçe yasaktı. Ancak son 30 yıllık mücadelede birçok şey elde edildi. Dil alanında da önemli gelişmeler yaşandı" 
Konuşmaların ardından çalıştay basına kapalı olarak devam etti. Çalıştay sonuç bildirgesi, 15 Mayıs tarihinde Sümerpark Resepsiyon Salonu`nda gerçekleşecek kapanış resepsiyonunda açıklanacak.