KAZAN DENETİMLERİ PROTOKOLÜ İMZALADIK

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Diyarbakır Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

04 Kasım 2011

Kayapınar Belediyesi ile şubemiz, Kayapınar bölgesinde bundan sonra yapılacak yeni yapıların kazan dairelerini denetleme konusunda protokol imzaladı. Protokole göre, binaların iskan ruhsatı alabilmeleri için, şubemizden ısıtma sistemleri ile ilgili ‘uygunluk raporu’ almaları gerekiyor.  

Kayapınar Belediyesi ve şubemiz, kentte yeni yapılaşmanın yoğun olduğu Kayapınar İlçesi sınırları içerisinde bundan sonra yapılacak yeni yapıların sıcak su, kalorifer kazanı, buhar kazanı, kızgın su kazanı, kızgın yağ kazanı gibi ısıtma sistemleri ile gazlı merkezi yakma sistemlerini ihtiva eden kazan dairelerinin denetimlerinin yapılması konusunda protokol imzaladı. Dün Kayapınar Belediyesi‘nde gerçekleştirilen protokol imza törenine Kayapınar Belediye Başkan Vekili Mahmut Dağ, Şube Başkanımız Mesut Çelik ve Şube Müdürümüz Mehmet Tarhan katıldı. 

Burada konuşan Şube Başkanımız Mesut Çelik, imzalanan protokol sonrası gerçekleştirilecek uygulamanın Türkiye‘de bir ilk olduğunu belirterek, kazan dairelerinin odaları tarafından kontrol edilmesinin olası riskleri önleyeceğini ve bu alanı disiplinize edeceğini ifade etti. Kayapınar Belediyesi‘nin bu konuya oldukça pozitif yaklaştığını dile getiren Çelik, "Belediyenin yönlendireceği yerlerde hem mekansal kontrol, hem de merkezi ısıtma sistemleri kontrolü yapmak istiyoruz. İleride belki yangın merdivenleri konusuna da eğilebiliriz. Ama şu anda mevsim bizi bu konuya eğilmeye zorluyor."

Depremle birlikte bina güvenliği konusunun yoğun olarak tartışılmaya başlandığı bugünlerde olası riskleri azaltmaya ve insan hayatını tehdit edecek sorunları gidermeye dönük bu tür uygulamaların çok büyük önem kazandığının altını çizen Çelik, "Bu konularda gözden kaçan en ufak bir ayrıntı insan hayatını riske atıyor. Ancak doğru bir denetim çok şeyi değiştirir ve hayat kurtarır" diye konuştu.

‘Eski binaların kazan daireleri de kontrol edilmeli‘

Daha sonra konuşan Kayapınar Belediye Başkan Vekili Mahmut Dağ, belediyelerinin her konuda konunun uzmanı kuruluşlar ve özellikle odalarla işbirliğini önemsediğini ifade etti. Halk sağlığının kendileri için önemine vurgu yapan Dağ, "Mantıken, hukuken ve ahlaken bu gerekli bir uygulama" dedi. İmzalanan protokolün yeni yapıları kapsayacağını ancak eski yapıların kazan dairelerinin de denetlenmesi gerektiğini kaydeden Dağ, şunları dile getirdi:

"Geçmiş dönemlerde yapılan yapılara dönük olarak da çalışma yürütmek gerekiyor. Çünkü geçmiş kazan daireleri ile yeni yapılar arasında büyük fark var. Şimdiye kadar bir kaza olmadı, umarız bundan sonra da olmaz ancak kazaları önlemek için de eski kazan dairelerinin elden geçirilmesi gerekiyor."

Asansörlerin denetlenmesi konusunda da şubemiz ile ortak yürüttükleri çalışmanın olumlu sonuçlar verdiğini ifade eden Mahmut Dağ, "Birebir insan sağlığını ilgilendiren konularda hassas olmamız gerekiyor" dedi. 

Uygunluk raporu almayana iskan izni verilmeyecek

Protokole göre, Kayapınar Belediyesi sınırları içerisinde yapı ruhsatı gerektiren tüm yapılardaki; sıcak su, kalorifer kazanı, buhar kazanı, kızgın su kazanı, kızgın yağ kazanı gibi ısıtma sistemleri ve gazlı merkezi yakma sistemlerinin ve kazan dairesinin denetimi şubemiz tarafından kontrol edilerek uygunluk raporu verilecek.

Belediye, yapı/bina yetkilisinden, toplu beyanname vermeden önce şubemizden "Bina Merkezi Isıtma Sistemleri Uygunluk Raporu" almasını isteyecek. Belediye, "Bina Merkezi Isıtma Sistemleri Uygunluk Raporu" alan ve raporunda olumsuz ve eksik hususlar olmayan binanın toplu beyanını kabul ederek, binaya iskan ruhsatını verecek. Rapor yoksa yada raporda eksikler belirtilmişse, bunlar giderilmeden söz konusu binaya iskan ruhsatı verilmeyecek.