KAYAPINAR BELEDİYESİ İLE ASANSÖR PROTOKOLÜ İMZALADIK

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Diyarbakır Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

02 Nisan 2012

Şubemiz, Kayapınar Belediyesi ile asansörlerin yıllık periyodik kontrollerini gerçekleştirmek üzere protokol imzaladı. A Tipi muayene kuruluşu olan odamızın gerçekleştireceği kontrollerle kentteki asansör kazalarının sıfıra indirilmesinin hedeflendiğini belirten Şube Yönetim Kurulu Başkanımız Mesut Çelik, şubemizin bu konuda ciddi bir sorumluluk aldığını dile getirdi. 

Asansörlerin periyodik kontrolünün 01.01.2012 tarihi itibariyle zorunluluk haline gelmesi ve kontrol yetkisinin de yönetmelikçe sadece A Tipi muayene kuruluşlarına verilmesi sebebiyle Yönetim Kurulumuz Kayapınar Belediyesi`ni ziyaret etti. A Tipi muayene kuruluşu olan odamızın, Kayapınar İlçesi`nde bulunan asansörlerin periyodik kontrollerini üstlenme talebiyle hazırladığı protokolü Kayapınar Belediye Başkan Vekili Mahmut Dağ`a sunan yöneticilerimiz, konuyla ilgili bilgilendirmede bulundu. 28 Mart tarihinde gerçekleşen ziyarete Şube Yönetim Kurulu Başkanımız Mesut Çelik, Şube Başkan Vekilimiz Gurbet Örçen ve Şube Sekreterimiz Bülent Özdel katıldı. 
Konuşmasına, Diyarbakır`da geçmişten bu yana yaşanan asansör kazalarını hatırlatarak başlayan Şube Yönetim Kurulu Başkanımız Mesut Çelik, kazaların sebebinin işletmedeki eksiklikler ve imardaki eksiklikler olarak ikiye ayrıldığını belirtti. İmar aşamasındaki eksiklerin odamız tarafından raporlandırıldığını ifade eden Çelik, periyodik kontroller ile ilgili imzalanacak protokolle de işletme sürecindeki eksikleri gidermenin hedeflendiğini dile getirdi.  Gerek kamu, gerekse özel binalardaki sorunların sıfıra indirilmesinin hedeflendiğini kaydeden Çelik,  "Giderek büyüyen bir kentte yaşıyoruz  ama maalesef asansörlerimiz hala çok çok geri noktalardadır. Ve hemen hemen tüm kamu binalarında belki eksiklik olabiliyor. Biz bunları sıfır noktasına indirebilecek bir hassasiyet oluşturmak istiyoruz. Bu yetki devri ile birlikte kontroller bizim sorumluluğumuz oluyor. Şu an Diyarbakır`da 25 meslektaşımızı bünyemizde istihdam ediyoruz. Bu çalışmanın yaygınlaşması ile birlikte ilave istihdam da yapabiliriz. Ve diğer modern kentlerde bu işlerin yapıldığı standartta bir uygulama için sorumluluk alıp gereğini yapmak istiyoruz. Bütün organizasyonumuz buna göre" dedi.  Kontrollerin vatandaşa maliyetinin çok düşük oranlarda olacağını da vurgulayan Mesut Çelik, belediye ile şubemiz arasında imzalanacak protokol ardından vatandaşın aynı zamanda her ihtiyacı olduğunda başvurabileceği bir bilirkişi desteğine de sahip olacağına dikkat çekti. 
Asansörlerin kontrolü konusunda sadece protokol imzalamanın yeterli olmayacağını vurgulayan Çelik, şunları dile getirdi:
 "Protokol imzalamanın ötesinde, süreç içerisinde işbirliği istiyoruz.  Bu çalışmanın halka yayılması konusunda yapacağımız çalışmalarda da ciddi bir işbirliği gerekiyor. Bu konuda yoğun bir bilgilendirme çalışması da yapmak istiyoruz. Bu kapsamda vatandaşlara yazılı bildirim sürecinin yanı sıra, yazılı ve görsel basın üzerinden vatandaşı bilgilendirme çalışmaları da var. Amacımız kentte bu konunun gündemleşmesini sağlamak. Pratikte uygulanabilir olması için vatandaşın mutlaka bilgilendirilmesi gerekiyor."

‘İnsanı ilgilendiren önemli bir husus`

Daha sonra yönetim kurulumuza teşekkür eden Kayapınar Belediye Başkan Vekili Mahmut Dağ, bu konunun insan yaşamını yakından ilgilendiren önemli bir konu olduğunu belirterek, "Kayapınar`da şu an yapılan binaların yüksekliği fazla. Tabi binaların çok katlı olması gerekmiyor, az katlı da olsa sonuçta insanı taşıyor. Dışarıdan bakıldığı zaman görünümü lüks olan binaların detaylarını da incelemek gerekiyor. İnsan yaşamına mal olabilecek bu detayların yılda bir kontrol edilmesi elbette önemli. Sonuçta insanlar her gün her saat o asansörleri kullanıyor. Sağlam olması gerekiyor, sağlam olması için de kontrol edilmesi gerekiyor. Kontrol yapan insanın da uzman insanların da olması lazım" dedi. 
Geçmiş yıllarda yaşanan asansör kazalarında can kayıpları olduğunu hatırlatan Dağ, kontrolsüzlükten kaynaklanan bu kayıpların yaşanmaması için, şubemiz tarafından yürütülecek çalışmaya belediye olarak destek olacaklarını ifade etti. Asansörlerin yıllık periyodik kontrolünde özellikle bina yönetimlerinin muhatap olacağına dikkat çeken Mahmut Dağ, "İmza attırmanız için binada bir yöneticinin olması gerekiyor. Belki bu, o yönetsel mekanizmayı da işler hale getirebilir. Şu anda birçok binada yönetim yok, varsa da fiili. Halk için, insan için yapılacak bir çalışma. Şimdiden başarılar diliyorum" diye konuştu.  

Şube Yönetim Kurulu Başkanımız Mesut Çelik ise, "Bundan sonra bir binaya girdiğinizde asansörün üzerinde Makine Mühendisleri Odası`nın logosunun bulunduğu bir etiket göreceksiniz. Arkadaşlarımız kontrollerden sonra asansörlere "Kullanılabilir" veya "kullanılamaz" şeklinde etiketler yapıştıracak. Dışarıdan bakıldığı zaman lüks görünmesi asansörün güvenilirliği açısından bir şey ifade etmiyor, bundan sonra  güvenilirliği o etiketler gösterecek" dedi. 
Şube Yönetim Kurulu Başkan Vekilimiz Gurbet Örçen de, Kayapınar geçmişten bu yana asansör kontrolleri konusunda pilot bölge olduğunu ifade ederek, şunları dile getirdi:
"Kayapınar`da 2002 yılında böyle bir çalışma yaptık. Hatta asansörlü daireleri tespit etmek için öğrencilerimizi gönderdik, sonra bir şekilde yaklaşık 100 asansörün kontrolünü de yaptık. Tabi o dönem hem bizim alt yapımızdaki eksikler, hem de bina yöneticisini bilgilendirme anlamında eksiklerimiz oldu. Bu sebeplerle devam edemedi. Bu çalışma ile kentte bir farkındalık yaratacağımızı düşünüyorum. Dediğiniz gibi binada yönetimsel anlayış oluşacak, onlar da bu işin ne kadar önemli olduğunu fark edecekler. Kayapınar bölgesinde hemen hemen yapılan tüm binalarda iki tane asansör var.  Ve bunlar ciddi bir insan trafiğini sirküle ediyor. Bu anlamda kontrol, insan yaşamına teknik anlamda bir katkı sunacak. Umarım hep beraber başarırız." 

Daha sonra Şube Yönetim Kurulu Başkanımız Mesut Çelik ve Kayapınar Belediye Başkan Vekili Mahmut Dağ, protokolü imzaladılar. 

18 Kasım 2008 tarihli, 27058 sayılı Resmi Gazete`de yayımlanan "Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği" ve 5 Kasım 2011 tarih, 208106 sayılı Resmi Gazete`de yayımlanan "Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği`nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" gereğince 01.01.2012 tarihinden itibaren A tipi muayene kuruluşları tarafından asansörün güvenli ve işletme yönünden uygun şekilde çalıştığının tespiti için piyasaya arz edildiği tarih itibariyle ilk yılın sonunda, devamında ise yılda en az bir kez kontrolünün yapılması gerekiyor.