DİYARBAKIR`DA GENİŞ KATILIMLI BİR ASANSÖR BİLGİLENDİRME PANELİ DÜZENLEDİK

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Diyarbakır Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

26 Nisan 2013

Şubemizin Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile ortak düzenlediği “Asansör Bilgilendirme Paneli”ne, sektörle ilgili tüm taraflar bir araya geldi. Asansör Mevzuatı konusunda ayrıntılı bilgilendirmenin yapıldığı panelde, uygulamada karşılaşılan sorunlar da dile getirildi. 

 

MMO Diyarbakır Şubesi, Bilim Sanayi Ve Teknoloji İl Müdürlüğü ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ortaklığı ile "Asansör Bilgilendirme Toplantısı" düzenlendi. Diyarbakır`da kullanılan asansörlerin güvenliğini sağlamak amacıyla asansör ile ilgili tüm kurum ve kuruluşları gerek yasal prosedür, gerekse teknik mevzuat ve yanlış uygulamalar konusunda bilgilendirmeyi amaçlayan panel 25 Nisan tarihinde Diyarbakır Dedemen Otel`de düzenlendi. Panele, Şube Yönetim Kurulu üyelerimizin yanı sıra çok sayıda üyemiz, Bilim Sanayi Ve Teknoloji İl Müdürlüğü yetkilileri ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi`nden yetkililerin yanı sıra, Diyarbakır ve çevre illerde bulunan kamu ve özel kurumlar ile asansör firmaları adına yaklaşık 200 kişi katıldı. Toplantıya ayrıca çevre illerden de katılımcılar ilgi gösterdi. 
Panelin açış konuşmasını yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Diyarbakır İl Müdür Hayrettin Bahçivancı, Diyarbakır`da son bir yılda yaşanan asansör kazalarının, konuya eğilmelerini gerektirdiğini belirtti. Müdürlükleri tarafından yapılan çalışmalar neticesinde kentte asansör, montaj, işletme ve bakım konularında yeterli bir bilincin oluşmadığını gördüklerini aktaran Bahçivancı, "Asansörler tasarım aşamasından imalatına, imalatından bakım aşamasına, bakımından periyodik kontrol aşamasına kadar kontrol altında tutulması gereken düşey taşıma araçlarıdır. Dolayısıyla can ve mal güvenliği açısından çok önem arz etmektedir. İnsan hayatına konfor ve kolaylık sağlayan bir taşıma sistemi olan asansörlerde standart dışı ürün kullanılması veya bakımının yetkisiz ve ehil olmayan kişi ve firmalar tarafından yapılması sonucunda kazalar ve arızalar oluşabilmektedir" diye konuştu. 
Müdürlük olarak yaptıkları denetimlerde "bilgilendirme ve rehberlik faaliyetlerine" öncelik verdiklerini dile getiren Hayrettin Bahçivancı, amaçlarının ceza kesmek olmadığını ancak gerektiğinde mevzuata uygun olmaması halinde gerekli idari yaptırımların da uygulanması gerektiğini söyledi. 
Yatırımcı kuruluşlar, inşaat müteahhitleri ve yapı kooperatiflerine seslenen Bahçivancı, asansör montaj, bakım ve muayene işlemlerini ehil firmalara yaptırmalarını istedi. Konuyla ilgili gerek şubemiz gerekse Bilim Sanayi Ve Teknoloji İl Müdürlüğü`nden bilgi alınabileceğini hatırlatan Bahçivancı, mağduriyetlerin yaşanmaması için tüm tarafların mevzuata uygun hareket etmeleri gerektiğini kaydeden Bahçivancı, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Asansör montaj ve bakımlarının çantacı veya merdivan altı diye tarif edilen firmalara yaptırılmaması önem arz etmektedir. Bu aynı zamanda haksız rekabeti de önlemiş olacaktır."
‘Herkese görev düşüyor`
Daha sonra bir konuşma yapan Şube Yönetim Kurulu Başkanımız Mesut Çelik ise, asansörlerin yaşamın günlük akışı içerisinde göze çarpmadığını ancak ihmal edildiğinde can kayıplarına yol açacak kazaların meydana gelebileceğini söyledi. Şubemizin son 10 yılda asansörlerin kontrolü ve güvenliği ile ilgili çalışmalar yürüttüğünü aktaran Çelik, "Şubemizin asansör konusundaki 10 yıllık çabasını değerlendirdiğimizde, zaman zaman çeşitli çalışmalar yürütsek de, sistemli, sonuç alıcı ve somut bir çalışmayı son bir buçuk yıl içerisinde gerçekleştirdiğimizi belirtebiliriz. Geçmişte yürüttüğümüz çalışmaların parçalı olması ve süreklilik sağlanamamasının, konuyla ilgili yasal düzenlemelerin eksikliğinin yanı sıra, bizim bu konuyu vatandaşın öncelikli konuları arasına sokamamamızdan kaynaklandığı söylenebilir" dedi.  
Asansör periyodik kontrolünün 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle yasal zorunluluk haline gelmesi ardından şubemizin Diyarbakır ve çevre illerde çeşitli belediyeler ile protokol imzaladığı ve daha sonra buralarda kontrol çalışmalarına başladığı bilgisini veren Mesut Çelik, devamla şunları söyledi: 
"Başlangıçta karşılaştığımız tablonun pek iç açıcı olduğunu söyleyemeyiz. Yıllarca denetim dışında kalmış, yine vatandaşın doğru bilgilendirilmemesi nedeniyle ihmallerin üst düzeyde olduğu asansör konusunda zaten başlangıç itibariyle çok olumlu bir tablo beklemiyorduk. Şube teknik görevlilerimizin gerçekleştirdiği kontroller neticesinde asansörlerin yüzde 90`dan fazlasına, can güvenliği açısından yüksek oranda tehlike taşıdığı için kırmızı etiket yapıştırıldı." 
Asansör güvenliği konusunda olduğu gibi kentin daha yaşanır bir düzeye ulaşması için herkese görevler düştüğünü vurgulayan Çelik, "Şubemiz çalışma alanına giren her konuya teknik değil, toplumsal sorumluluk çerçevesinde yaklaşmakta ve bu nedenle meslek alanımıza giren sorunları çözmek için ilgili tüm taraflarla ortaklaşmayı önemsemektedir. Bu sebeple meslek alanımıza giren ve odamızın birincil sorumluluğu bulunan konularda kent ve kentli adına daha bilimsel kentler oluşturmak için tüm taraflarla her zaman bir araya geldik, gelmeye devam edeceğiz" diye belirtti. 
Daha sonra Güneydoğu Asansör Sanayicileri Derneği Başkanı Remzi Aslan, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fahrettin Çağdaş ve Diyarbakır Vali Yardımcısı  Cemal Hüsnü Kansız birer konuşma yaptılar.
Konuşmalarda asansör güvenliğinin önemine dikkat çekilirken, ilk kez gerçekleştirilen toplantıdan önemli sonuçların çıkacağı yönünde beklentiler dile getirildi. 
Açış konuşmaları ardından asansör mevzuatı konulu birinci oturuma geçildi. Bu oturumda Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı`ndan İlyas Menderes Büyüklü 95/16AT Asansör Yönetmeliği, MMO İzmir Şube Asansör Kontrol Merkezi`nden Zafer Güneş ise TS EN 81-1+A1+A2+A3 standardı konularında sunum yaptılar. 
İkinci oturumda ise yine İlyas Menderes Büyüklü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği, Zafer Güneş ise Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi`nden İhsan Sarı ise Asansörün İmar Mevzuatında Yeri ve Tescil İşlemleri konulu sunumlar yaptılar. 
Panelin, "Asansör Uygulamaları ve Karşılaşılan Sorunlar" başlıklı 3. oturumunda ise, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı`ndan İlyas Menderes Büyüklü ve Niyazi Kavar, Bilim Sanayi ve Teknoloji Diyarbakır İl Müdürlüğü`nden Mahmut Yalçınkaya Türkiye uygulamaları konusunda; Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi`nden İhsan Sarı "Uygulama Tescil ve Aşamaları ve Karşılaşılan Sorunlar" başlıklı; Şube Başkan Vekilimiz Gurbet Örçen "Asansör Periyodik Kontrol Faaliyetleri ve İstatistiki Veriler" başlıklı, Asansör Federasyon`ndan Adil Şenol ile GÜNAYSAD Derneği`nden Remzi Aslan ise "Asansör Alanında karşılaşılan Sorunlar" başlıklı sunumlar yaptılar. 
Sunumların tamamlanması ardından soru-cevap bölümüne geçilirken, özellikle toplantıya katılan asansör firmalarından yetkililer yaşadıkları sorunlar ve çözüm yollarına ilişkin sorular yönelttiler. 
Panel, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Diyarbakır İl Müdür Hayrettin Bahçivancı`nın kısa kapanış konuşması ile sona erdi. Panelde tüm tarafların bir araya gelmesi ve verimli bir toplantı olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Bahçivcanci, gelecekte de şubemiz ile benzer ortak çalışmalar yürütmeyi hedeflediklerini dile getirdi.