DİYARBAKIR`DA DÜZENLENEN KÜRTÇE TEKNİK TERİMLER ÇALIŞTAYI SONA ERDİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Diyarbakır Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

16 Mayıs 2012

TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu ve TZPKurdî’nin ortak düzenlediği Kürtçe Teknik Terimler Çalıştayı sona erdi. Çalıştay sonuç bildirgesinde, dilin güçlenmesinin toplumun güçlenmesi anlamına geldiği belirtilerek, Kürtçe’ye yönelik yasakların kaldırılması ve Kürtçenin eğitim dili olması gerektiği belirtildi. 
 

TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu ile TZPKurdî tarafından 12-15 Mayıs tarihleri arasında Diyarbakır Sümerpark Konferans Salonu‘nda düzenlenen Kürtçe Teknik Terimler Çalıştayı sona erdi. Türkiye, Irak, İran ve Avrupa`dan çalıştaya katılan matematikçi, fizikçi, dilbilimci ve mühendislerden oluşan 40 eğitmen ve akademisyenin 4 günlük tartışmalarının ardından hazırladığı sonuç bildirgesi, Sümerpark Resepsiyon Salonu`nda düzenlenen bir resepsiyon ile açıklandı. Resepsiyona Şube Yönetim Kurulu üyelerimizin yanı sıra, çalıştay katılımcıları, TMMOB Diyarbakır şube başkanları, çok sayıda TMMOB üyesi ve siyasi parti temsilcileri katıldı. 

Resepsiyonda ilk konuşmayı yapan TZPKurdi eğitmenlerinden Hasan Güneyli, 15 Mayıs Kürtçe Dil Bayramı`nı kutladı. Güneyli daha sonra çalıştay sonuç bildirgesini açıkladı. Dilin sadece insanların arasındaki bir iletişim aracı olmadığını ifade eden Güneyli, aynı zamanda insanın zihniyeti, maneviyatı, gelişimi ve toplumsal fikirlerini ilerletmesinde büyük bir rol oynadığına dikkat çekti. Toplumun gelişmesinin dil ile bağlantılı olduğunu vurgulayan Güneyli, "1. Dünya Savaşı‘ndan sonra Kürtlerin parçalanması ile birlikte hakim devletler; Kürtlerin üzerinde asimilasyon, imha ve inkar politikalarına başladılar. Amaç Kürtlerin dillerinin gelişimini engellemek ve yok etmekti" diye belirtti.

Güneyli devamla şunları ifade etti: 
"Bu çalışma ile anlaşıldı ki, dil çalışmaları büyük bir emek ve süreklilik arz eden bir çalışma ister. Zamanla dilde kimi değişiklikler ve ilerlemeler meydana gelmektedir.  Bu değişim ve gelişmeleri 5 sonuca bağlayabiliriz. Yeni teknik terimlerin ortaya çıkması, hakim dillerin etkisi ve ilişkisi, yeni fikir ve düşüncelerin ortaya çıkması, teknik yayınların yayınlanması ve dille bağlantılı gelişmeler ile buna bağlı ilişkiler. Dilimizin üzerinde olumsuz etki yapan değişikliklerin önüne geçmek lazım. Biz dilimizi kendi düşünce ve yeni paradigmaya göre ve yeni topluma göre yeni kelimelerle zenginleştirip kendi terminolojimizi yaşama geçirmeliyiz. Unutmamalıyız ki; her toplum kendi dil, kültür, tarih, kimlik ve bütün zenginlikleriyle kendini korur. Dil toplumun kumrusallaşmanın temelidir. Çünkü toplumdaki her insan, bu kurumsallaşma üzerine kurulur ve gelişir. Bunun için rahatlıkla söyleyebiliriz ki; dilin şekillenmesi toplumun şekillenmesidir. Dillin güçlenmesi toplumun güçlenmesidir. Temel isteğimiz Kürdistan‘ın 4 parçasında Kürtçe dili üzerindeki yasaklamalar ve engellemelerin kaldırılması ve Kürtçe`nin eğitim dili olmalısıdır. Bütün Kürtlerden isteğimiz, kendi içlerinde Kürtçe teknik kelimeleri kullansın ve başka dillerin kelimelerinin Kürtçe`ye dahil olması engellensin. Bu çalıştayla birlikte bir deneyim sahibi olduk. Anlaşıldı ki, bu çalışma zaman alacak. Süreklilik arz eden bir çalışma olduğu ve çalışmaların devam etmesi gerektiği delegeler tarafından da olumlu karşılandı ve karara bağlandı."
Güneyli`nin konuşması ardından kürsüye gelen katılımcılar, çalıştayın önemine ilişkin konuşmalar yaparak, bu çalışmanın devamına dair dileklerde bulundular. Konuşmaların ardından, 9 aylık çalıştay hazırlık çalışmalarında yer alan TMMOB üyelerine teşekkür plaketleri verildi. Şubemiz adına çalıştay hazırlık çalışmalarında yer alan üyelerimiz M. Emin Tümür, Suat Yavuz ve Abdülkadir Yılmaz da plaketlerini aldı. 
Daha sonra Irak`tan çalıştaya katılan katılımcılar, TMMOB Diyarbakır Şube Başkanlarına plaket verdiler. Şube Başkanımız Mesut Çelik de, Kürdistan Mühendisler Birli