ASANSÖR GÜVENLİĞİ AÇISINDAN DİYARBAKIR`DA BİR İLK GERÇEKLEŞTİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Diyarbakır Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

28 Ocak 2013

Diyarbakır Kayapınar Belediyesi sınırları içerisinde gerçekleştirdiğimiz asansör periyodik kontrolleri neticesinde kırmızı etiket yapıştırılan ve gerekli düzeltmeleri yapmayan 361 asansörden 16’sı belediye tarafından mühürlenerek kullanıma kapatıldı. 

 

18 Kasım 2008 tarihli, 27058 sayılı Resmi Gazete`de yayımlanan "Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği" ile 5 Kasım 2011 tarih, 208106 sayılı Resmi Gazete`de yayımlanan "Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği`nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" gereğince 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren asansörlerin yılda en az bir kez kontrolünün zorunlu hale gelmesi sebebiyle geçtiğimiz yıl belediyeler ile yaptığı protokoller sonrası çalışmalarına başlayan odamız periyodik kontroller ile ilgili önemli bir aşamaya geldi. 
Diyarbakır Kayapınar Belediyesi ile 25 Haziran 2012 tarihinde, Kayapınar İlçesi sınırları içerisindeki asansörlerin periyodik kontrollerini gerçekleştirmek üzere protokol imzalayan odamız, bu süre içerisinde toplam 480 asansörün kontrolünü gerçekleştirdi. Odamıza bağlı çalışan ve alanında uzman makina mühendislerinin gerçekleştirdiği kontroller neticesinde ise can güvenliği açısından yüksek oranda tehlike içeren 361 asansöre "kırmızı etiket" yapıştırılarak, bu asansörlerin kullanılmaması yönünde bina yöneticilerine yazılı ve sözlü bildirim yapıldı. Asansörlerin tekrar kullanılabilir duruma gelebilmesi için giderilmesi gereken eksikleri bina yöneticilerine bildiren teknik görevlilerimiz, eksiklerin giderilmesi için 3 aylık bir süre verdi. Ancak geçen 3 aylık süre sonunda sadece 20 asansörün eksikleri giderilirken, şubemiz hala tehlike oluşturmaya devam eden asansörleri konuyla ilgili yasal yetkiye sahip olan Kayapınar Belediyesi`ne bildirdi. 
Bildirimin ardından geçtiğimiz hafta harekete geçen Kayapınar Belediyesi ilgili birimleri, Kayapınar İlçesi sınırları içerisinde toplam 16 asansörü mühürleyerek, kullanıma kapattı. 

Bina yöneticilerine hassasiyet çağrısı

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Şube Başkan Vekilimiz Gurbet Örçen, Kayapınar Belediyesi ile odamızın geçtiğimiz yıl Haziran ayında protokol imzaladığını hatırlatarak, "Diyarbakır` da ilk defa gerçekleştirilen kontrollerde ciddi anlamda eksiklikler tespit edilmiştir. Yapılan kontrollerin yüzde 97`sinin insan sağlığı açısında sakıncalı olduğu tespit edilmiş, asansördeki eksikliklerin tamamlanması için süre verilerek, kullanılmaması konusunda bina yöneticileri yazılı ve sözlü olarak uyarılmıştır. Ancak bugüne kadar süreleri dolmalarına rağmen şubemize çok az başvuru yapılmıştır" dedi. 
Durumun vahameti de göz önünde bulunduran Kayapınar Belediyesi`nin Diyarbakır`da bir ilki gerçekleştirmek üzere harekete geçtiğini dile getiren Örçen, şubemiz teknik görevlilerinin de içerisinde bulunduğu bir heyet vasıtasıyla teknik anlamda sakıncalı olan asansörlerin mühürlenme işleminin başlatıldığını ifade etti. Konunun insan yaşamı açısından önemine vurgu yapan Gurbet Örçen, "Kentimizde yapılan bu çalışmanın gerçekleştirilmesini önemsediğimizi ve bu konuda bina yöneticilerinin asansör kontrollerini yaptırmaları konusunda hassasiyet göstermeleri gerektiğini bir daha belirtiyoruz" diye belirtti.  

Kayapınar Belediyesi`nden yapılan açıklamada ise, eksiklikleri giderilmeyen tüm bina asansörlerinin can güvenliği nedeniyle mühürleyerek kullanıma kapatılacağı belirtilirken, mühürleme işlemine ilişkin şöyle denildi:
"Asansör bakım ve işletme yönetmeliğinin 11.maddesi 2.fıkrasına istinaden insan sağlığı, can ve mal güvenliği için tehdit oluşturduğu` gerekçesiyle yapılmıştır.  Halkımızın daha fazla mağdur olmaması için bina yönetimlerinin bu konu ile ilgili gerekli hassasiyet göstermelerini bekliyoruz."