YÖNETİM KURULU BAŞKANIMIZ TEFİK DEMİRÇALI EKB KONUSUNDA UYARDI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Denizli Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

15 Mart 2016

Denizli, Binalarda Enerji Kimlik Belgesine Hazır mı?

DENİZLİ BİNALARDA ENERJİ KİMLİK BELGESİNE (EKB) HAZIR MI ?

Enerji Kimlik belgesi uygulamasına 05.05.2017 Tarihinden itibaren başlanıyor. Uygulamaya Mevcut Bina stokunda Denizli ne kadar hazır?

5 Mayıs 2007 tarihli Enerji Verimliliği Kanunu`nun yayımı tarihi itibariyle mevcut yapılar için 10 yıl içerisinde çıkarılması zorunlu olan Enerji Kimlik Belgesi için süre oldukça fazla daralmakta ancak kamuoyu bu Konu hakkında kapsamlı bilgilendirilmemiştir. Halbuki binanın enerji kullanımının minimumluğunu gösteren A sınıfına yaklaşması için mutlaka ısıtma, soğutma ve havalandırma da kullanılan enerjinin sınırlandırılması gerekmektedir. 2017 sonrası için bir bina için sadece konumu, estetik görünümü kullanım alanı gibi fiziksel özellikler değil artık EKB belgesi ve bu belgede geçerli enerji kullanım sınıfı binanın kullanıcıları açısından son derece önem arz edecektir"  

Enerji Kimlik belgesi Zorunluluğu:

Yeni binalar için başlayan uygulama, 2017 yılında mevcut binalar için de yürürlüğe girdiğinde Enerji Kimlik Belgesi olmayan bina ve dairelerin alım-satım ve kiralama işlemleri yapılamayacak. Süre dolup her bina için bu belge alındığında ise tıpkı otomobil ve beyaz eşyada olduğu gibi binaların enerji sınıfları da tüketici için bir değerlendirme kriteri  haline gelecek.

ENERJİ KİMLİK BELGESİ NEDİR ?

5627   Sayılı  Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine göre binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini ve çevrenin korunmasını sağlamak için asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir.

Daha basit bir ifade ile buzdolapları, çamaşır makineleri gibi beyaz eşyalardaki ya da klimalardaki enerji performans sınıflandırmaları artık binalar için de geçerlidir. Bu sınıflandırmalar A`dan G`ye kadar yapılmıştır. A sınıfı en verimli seviyeyi belirtirken, G sınıfı en düşük verimli seviyeyi belirtmektedir. Binalarda bu sınıflandırmayı gösteren belgeye Enerji Kimlik Belgesi ya da kısaca EKB denilmektedir.

Yeni yapılacak veya yapılmakta olan binaların enerji kimlik belgesi sınıfı en düşük C sınıfında olacak şekilde tasarlanmalı ve inşaa edilmelidir. C sınıfından daha düşük seviyede çıkan yeni yapılacak veya yapılmakta olan binalar kanunen iskan ruhsatı alamamaktadır.

 

Ayrıca iç hava kalitesi  olarak "Klimatize edilmiş ortamların sıcaklığı kadar hava kalitesi de önemlidir. İç hava kalitesi insanların sağlığına ve üretkenliği üzerine önemli derecede etkendir. Klima kullanılan bu ortamlarda bu bilincin oluşturulması özellikle okullar gibi hassas ve kalabalık ortamlarda son derece önemlidir" 

Otomobil alırken değerlendirilen kriterlerden birisi de aracın yakıt tüketimi. Gün geçtikçe artan petrol fiyatları ile birlikte yakıt tüketiminin önemi arttı.

Yakıt verimliliği yüksek olan araçlara talep arttıkça üreticilerde bu konudaki AR-GE faliyetlerini daha az yakıt tüketen ve alternatif yakıtlar tüketen araçlar üretmeye başladılar.

Aynı şekilde tüketicilerin enerji tüketimi az olan elektrikli ve elektronik eşyalara talebinin artması, beyaz eşyalardaki enerji sınıflarının anlamlarını öğrenmesi ve dikkate alması ile beyaz eşya üreticileri de bu konuda rekabet eder oldular.  Bizler aynı işi daha az enerji ile yapan ürünler talep ettikçe üreticilerde mecburen buna ayak uyduruyorlar.

Tüketiciler olarak otomobilde ve beyaz eşyada enerji verimliliğnin önemini farkına vardık. Fakat yılların birikimi ile aldığımız, kredi çekip borca girdiğimiz konutlarımızda henüz yeterli bilince ulaşamadık. Enerji ve Tabi Kaynaklar bakanlığının Avrupa Birliği uyum süreci kapsamında yürürlüğe koyduğu bir kanun beyaz eşyalarda gördüğümüz enerji verimliliği sınıfına benzer bir sistemi binalar içinde zorunlu hale getiriyor. 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yeni binalar için yürürlüğe giren Enerji Kimlik Belgesi zorunluluğu 2017 yılından itibaren  mevcut binalar için de geçerli olacak.

Enerji denilince akla sadece elektrik gelmemelidir. Örneğin binalarda kullanılan enerjinin yaklaşık %85′i ısıtma ve soğutma için harcanırken; elektrik enerjisi bunda çok küçük paya sahiptir.

Enerji Kimlik Belgesinin etiketlemesi nedir?

Enerji Kimlik Belgesi binaların enerji tüketimi ve sera gazı salınımını A ile G arasında sınıflandırmaktadır.A-B-C Sınıfı binalar Tasarruflu bina,D-E-F-G Sınıfı Binalar Enerji Tüketimi Yüksek Binalardır. Bir binanın enerji sınıfı mevcut bina için hesaplanan tüketim değerleri ile aynı binanın, aynı yerde yasalarda belirtilen asgari şartlarda imal edilmesi durumunda oluşacak tüketim değerlerinin birbirine oranlanmasıyla belirlenir.

Asgari şartları sağlayan bina enerji sınıfı endeksinde 100 puan alacakken daha verimli binalarda bu rakam düşer, daha verimsiz binalarda ise artar.

Mevcut binaların enerji sınıfı nasıl iyileştirilir? 

Enerji  Kimlik Belgenizi  hazırlayan şirket belgenin ekinde enerji sınıfını iyileştirmek için önerilerini de paylaşacaktır, fakat bu iyileştirmeleri yaptırdıktan sonra binanın tekrar değerlendirilmesi gerekir. Bu aşamaya gelmeden neler yapabilirsiniz?

•    Eski ahşap doğramalarınızı Low-e veya solar low-e kaplamalı yalıtım camlı ürünleri ile değiştirerek

•    Eski ve verimsiz ısıtma/soğutma sistemlerinizi verimli yeni cihazlarla değiştirerek

•    Aydınlatma armatürlerinizi enerji verimli ampüllerle değiştirerek

•    Tesisat ve vanalarınızı yalıtarak

•    Rüzgar, güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanarak

•    Isı pompası, kojenerasyon ve mikrokojenerasyon sistemleri kullanarak

•    Binalarınızı Yapı malzemesine göre gerekli ısı,ses,yangın gibi yalıtımlarını yaparak.

 

Yeni daire alırken dikkat !

Kullanım anlamında düşündüğümüzde tıpkı beyaz eşyalarda olduğu gibi enerji verimli bir binanın ilk yatırım maliyeti biraz daha yüksek olsa da işletme maliyetleri kısa sürede kendisini amorti edecektir. Mevcut binalara yapılacak iyileştirmeler de 3-8 yıl içinde harcanan parayı çıkaracaktır.

En Önemliside; Enerji: Gelecek yılların Dünya Ekonomisi ve insanlığın yaşam biçimini etkileyecek bir faktördür. Gelecek nesillere daha temiz bir Dünya bırakılması açısından önem arzetmektedir.

Yatırım anlamında düşünürsek ise binanın enerji sınıfı ederine de etki edecektir. D enerji sınıfında bir binadaki daireniz, yanıbaşında yer alan B enerji sınıfındaki kadar para etmeyecektir. Bu nedenle yeni daire alırken enerji sınıfına dikkat etmeli, mevcut binamızın değeri düşsün istemiyorsan gereken iyileştirmeleri yapmalıyız.

                                          

Tefik DEMİRÇALI

Makina Mühendisi

Mak.Müh.Odası Yk.Başk.