YATIRIM YAPMADAN PAZARI ARAŞTIRIN.

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Denizli Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

15 Ekim 2009

"Nasıl Bir Seracılık" Konulu seminer veren Fito Tohumculuk Grow Fide Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Ünal, seracılıkta yatırım yapmadan öncelikle Pazar analizini yapmanın önemine dikkat çekti.

Mühendislik Mimarlık Haftası nedeniyle gerçekleştirilen "Nasıl Bir Seracılık" konulu seminer MMO 7. yıl Konferans Salonu'nda yapıldı. İl Genel Meclisi Başkanı Halil Pekdemir, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tefenlili ile çok sayıda seracılığa yatırım yapmak isteyen işadamının katıldığı seminerde, Türkiye'deki seracılık hakkında bilgi veren Dr. Hasan Ünal, Türkiye'de hala seracılıkta istenilen noktaya gelinemediğini vurguladı. Türkiye'de Dikili'den İskenderun'a kadar olan alanda 3 bin 200 dönüm üzerinde seracılık yapıldığını söyleyen Ünal, hala dönüm başına 25-30 ton üretim yapılabildiğini vurgulayarak "Bizim amacımız, dönüm başına 60 ton üretim elde etmek olmalı. Bu zor değil, iyi tohum, iyi fidan, uygun zamanda ekim ve iyi ısıtma ile bu mümkündür. Denizli gerek jeotermal enerji ve gerekse yükseklik bakımından 12 ay seracılık yapılabilecek coğrafi yapıya sahip. Bunu çok iyi değerlendirmeliyiz. İlk hedefimiz domates üretiminde kendimizi ispatlamak olmalı. Gelişmiş teknolojiyi kullanarak inşa edilecek olan seralarda 60 ton üretim yapılabilir. Bu hayal değil" dedi. Tarım ekonomik krizden en az etkilenen sektörler arasında olduğunu söyleyen Ünal, tarıma yatırımın en doğru yatırım olduğunu ileri sürdü. Yaş meyve ve sebze üretimi değince de ilk akla gelen ürünün domates olduğunu belirten Ünal, özellikle son zamanlarda içerdiği kırmızı madde nedeniyle kanseri önlediği yönündeki açıklamalar domates tüketimini artırdığını ve tüm dünyada cazip hale getirdiğini söyledi. Domateste Pazar sorunu yaşanmayacağını dikkat çeken Ünal, "Avrupa'nın tükettiği nitelikte domates üretimi için Denizli girişimleri başlatmalıdır. Bana göre Denizli için en iyi Pazar Rusya'dır. Çünkü, Avrupa ülkeleri hala Rusya'yı üçüncü sınıf ülke olarak görmektedir. Rusya'da Avrupa ülkelerinin tükettiği kalitede ürün tüketmek istemektedir. Bu nedenle, Rusya pazarı çok iyi analiz edilmeli ve Rusya'nın istediği nitelikte domates üretmek kaçınılmazdır" diye konuştu.

 

Jeotermal su ve yükseklik bakımından Denizli'nin seracılıkta avantajlı bir il olduğunu da vurgulayan Dr. Hasan Ünal, bu avantajları kullanarak 12 ay üretim yapılabileceğini söyledi Seracılıkta son teknolojiyi kullanmak açısından Hollanda'dan destek alınacağını da açıklayan Ünal, "Öncelikle 10 dönümlük arazide deneme sera inşa edilecek. Denizlili yatırımcılar önce bunu görecek ve nasıl bir seracılık yapılacağı konusunda bilgi sahibi olacak. Burada eğitim alacak. Böylelikle nitelikli insan gücü açığı da giderilmiş olacak. Ancak Seracılık ile ilgili yüksekokulun kurulması şart" şeklinde konuştu.