MEKANİK TESİSAT - DOĞALGAZ TESİSATI SERBEST MÜHENDİSLİK MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİ VE MESLEKİ DENETİM YEREL KURULTAYLARI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Denizli Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

12 Nisan 2009

11 Nisan Cumartesi günü Şube Konferans Salonu'nda 148 üyemizin katılımıyla gerçekleştirilen Kurultayda, Mekanik Tesisat ve Doğalgaz Tesisatı alanlarında SMM Hizmetlerinde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı.

11 Nisan Cumartesi günü Şube Konferans Salonu'nda 148 üyemizin katılımıyla gerçekleştirilen Kurultay, Şube Yönetim Kurulu Sekreteri Fatih Yaşa'nın açılış konuşmasıyla başladı. Gerçekleştirilen Yerel Kurultay sonucunda ortaya çıkacak görüşlerin ve sorunlara yönelik çözüm önerilerinin 15-16 Mayıs tarihlerinde Ankara'da yapılacak II. SMM Kurultayı'na aktarılması bakımından önemli olduğunu belirtti. Serbest Mühendislik Müşavirlik Asgari Ücret Yönetmeliği, fatura denetimi, PBK Akreditasyon çalışmaları ve MİEM Gözetim ve Yeniden Belgelendirme Kriterleri hakkında bilgi verdikten sonra kurultayı başlatmak üzere Mekanik Tesisat Komisyonu Üyelerini davet etti.

Mekanik Tesisat alanında karşılaşılan sorunların, çözüm önerilerinin ve görüşlerin paylaşıldığı Kurultayın ilk bölümü, Mekanik Tesisat Komisyonu Başkanı Tefik Demirçalı'nın Divan Başkanı, Mekanik Tesisat Komisyonu Başkan Yardımcısı Zeki Altuntaş'ın Divan Başkan Yardımcısı, Mekanik Tesisat Komisyonu Başkan Vekili Murat Ali Çölbe'nin ve Mekanik Tesisat Komisyonu Üyesi Hasan Hüseyin Ökünç'ün Yazman olarak  Divan Kurulu'nun oluşturulmasıyla başladı. Divan Başkanı Tefik Demirçalı, Mekanik Tesisat Komisyonu çalışmaları hakkında kısa bir bilgi verdi. Enerji Performansı Yönetmeliği'nin uygulanması için Komisyon ve Oda olarak Yerel Yönetimlerle temasa geçilerek çalışmalara hız verileceğini belirtti.  Mekanik Tesisat Komisyonu Başkan Yardımcısı Zeki Altuntaş, Komisyon olarak Mekanik Tesisat Projesi kapsamındaki uygulamaların da Doğalgaz İç Tesisat uygulamasında olduğu gibi Oda tarafından denetlenmesi gerektiği konusunda bir karar alındığını ve fatura denetimi konusunda da taviz verilmeden gerekenlerin yapılması konusunda çalışmaların devam edeceğini açıkladı.

Doğalgaz Tesisatı alanında karşılaşılan sorunların, çözüm önerilerinin ve görüşlerin paylaşıldığı kurultayın II. bölümünde, Şube Yönetim Kurulu Sekreteri Fatih Yaşa, Doğalgaz faaliyetleri kapsamındaki yasal mevzuatla, Şube etkinlik alanındaki uygulamalarla ve çalışanların belgelendirilmesi ile ilgili konular hakkında açıklamalarda bulundu. Doğalgaz Komisyonu Üyeleri Aydın Yelkovan, Barbaros Çam, Ali Konca ve Haldun Taşçıoğlu tarafından Divan Kurulu oluşturuldu. Aydın Yelkovan Komisyon çalışmaları ile ilgili bilgi verdi. Odanın Doğalgaz faaliyetlerine müdahil olma sürecini, Doğalgaz İç Tesisat denetimlerinde şubemizin yaptığı çalışmanın faydalarını anlattı. Ülke genelinde ilk ve tek olan böyle bir uygulamanın diğer bölgeler için iyi bir örnek oluşturduğunu ve bazı şubeler tarafında da model alınarak uygulanmaya çalışıldığını belirtti.

Serbest Mühendislik Müşavirlik Hizmetleri konusunda meydana getirilen ürünlerin katma değerlerle oluştuğu, emek harcandığı ve ortaya konan projelerin değerinin, kalitesinin ve meslek onuru adına saygınlığının yine onu oluşturanlar tarafından belirlenebileceği anlayışının benimsenmesi ve hizmetlerin küçümsenmesi, değersizleştirilmesi anlayışına hep beraber karşı çıkılması gerektiği konusunda düşüncelerini paylaşan Uşak İl Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Osman Zeki İşman, yaptığı konuşmada, bu konuda bir temel oluşturabilecek anlayışın ne olması gerektiği konusunda "Ürün; üretene, ürünün yapılmasında hizmeti geçene, kullanıcısına fayda sağlamıyorsa, o ürün, ürün değildir. Projelerimizi ürün haline döndürmenin yollarını aramalıyız, kafa yapımızı değiştirmeliyiz diye düşünüyorum" şeklindeki ifadesi ile yaptığı ürün tanımıyla etkileyici bir açıklamada bulundu.         

Kurultay süresince söz alan Serbest Mühendislik Müşavirlik Hizmeti faaliyetlerinde çalışan üyelerimiz, fatura denetiminden vazgeçilmemesi, asgari ücret uygulamasının sadece fatura bedeli olarak değil,  hak edilen bir bedel olarak gerçek anlamda hayata geçirilmesi, projelerin bulunduğu yerde onaylanması, teknik uygulama sorumluluğu uygulamaları konusunda yasal mevzuatlardan kaynaklanan boşluklardan doğabilecek olumsuzlukların ortadan kaldırılması için gerekli çalışmaların yapılması, ekonomik krizin olumsuz etkilerinin zaman geçtikçe daha da ağırlaşacağı ve bu durumun etkilerinin azaltılması için haksız rekabetin önlenmesi, Serbest Mühendislik Müşavirlik Hizmetleri'nin çeşitlendirilmesi, yeni alanların oluşturulması konusunda çalışmalar yapılması, Doğalgaz Şartnameleri'nin ülke genelinde tek tip olması gerektiği, Doğalgaz Projelerinin de oda tarafından incelenmesi, ekonomik krizin etkilerini azaltmak adına diğer sektörlerde yapılan ÖTV, KDV gibi vergilerdeki indirimin, temel ihtiyaçlardan biri olan ısınma konusunda da uygulanması, temiz yakıt olarak doğalgazın böylece teşvik edilmiş olması gibi ortak görüşlerini belirttiler.