LPG/CNG SEKTÖRÜ BİLGİ PAYLAŞIM TOPLANTISI DÜZENLENDİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Denizli Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

27 Nisan 2015

Şubemiz araç komisyonu öncülüğünde; 22.04.2015 Çarşamba günü lpg/cng sektöründe yaşanan gelişmelerin, yasal mevzuatların ve şube çalışmalarının ele alındığı, çalışmaların niteliğine yönelik bilgilerin aktarıldığı paylaşım toplantısı düzenlendi.

 Şubemiz araç komisyonu öncülüğünde; lpg/cng sektöründe yaşanan gelişmelerin, yasal mevzuatların ve şube çalışmalarının ele alındığı, çalışmaların niteliğine yönelik bilgilerin aktarıldığı paylaşım toplantısı düzenlendi.  Gündem maddeleri;

1            

Smm Hizmetleri ve Uygulamaları

2            

Yasal Mevzuatlar ve Dayanak

3            

Lpg/Cng Kontrol Hizmet Dönemleri

4            

Mevcut Durum Analizi

5            

Kontrol Noktasında yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri

olarak belirlenen toplantıya sektörde çalışan üyelerimiz, araç komisyon üyeleri ve şube sızdırmazlık istasyonunda görevli teknik personel katıldı. Toplantı açılış konuşmasında Şube Başkanı Sayın Tefik Demirçalı mevcut durum hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Şube Başkanımızın konuşmasına yazının devamında ulaşabilirsiniz. Ayrıca Şube Teknik Görevlisi Ethem Kayhan Kaymakcı Lpg/Cng Kontrol Hizmet Dönemleri, mevcut durum ve kontrol noktasında yaşanan sorunlar hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Sektörde hizmet üreten üyeler konu ile ilgili görüşlerini açıkladı.

Şube Başkanı` nın konuşması;

Bildiğiniz gibi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı AİTM Yönetmeliği uyarınca, araçların muayene istasyonlarında istenmesi gereken LPG Gaz Sızdırmazlık Raporu düzenleme çalışması 1999 yılından bu yana; Montaj Tespit Raporu onayı düzenlenmesi çalışması da 2005 yılından bu yana, TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) tarafından başarıyla yürütülmektedir.

Yetkili firmalarca LPG?li kullanıma dönüştürülen her araç, Odamız bünyesindeki uzman mühendislerce tek tek kontrol edilmekte, standartlara uygun olmayan dönüşümlerin düzeltilmesi sağlanmakta, araçların trafik tescilleri ve fenni muayeneleri Odamızın bu denetiminden sonra yapılabilmektedir. Ancak ilgili mevzuata ve standartlara uygun olmayan, yetkisiz firmalarca dönüştürülmüş, bu dönüşüme ilişkin son kontrollerini ve periyodik gaz sızdırmazlık kontrollerini Odamıza yaptırmayan araçların trafikte var olduğu bilinmektedir. Bu tür araçların trafikten men edilmesi gerektiği açıktır. Ancak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından 19.12.2011 tarihinde yayımlanan genelge ile 01.01.2012 tarihinden sonra Araç Muayene İstasyonları tarafından yapılan kontrollerde, LPG/CNG yakıt tadilatı yapılmış araçların vize/periyodik muayene işlemleri sırasında Gaz Sızdırmazlık Raporu istenmesi uygulamasına son verilmiştir. Araç muayenelerinde ilgili aracın Gaz Sızdırmazlık Raporu bulunmaması, artık "hafif kusur" olarak değerlendirilmekte, araçların bu yaşamsal eksik ile karayolunda dolaşımına izin verilmektedir.

Bu noktada kamu ve toplumun can ve mal güvenliğini doğrudan ilgilendiren ticari araçlar için yılda bir kez, özel araçlar için iki yılda bir yapılması zorunlu olan sızdırmazlık kontrolleri yeterince yapılamadığından, dönüşüm firmasında görevli siz uzman makina mühendislerine büyük sorumluluk düşmektedir. Yeni montaj ve tadilat uygulamalarında gerekli hassasiyeti göstermenizin önemini tekrar vurgular, toplantının sizler ve odamız adına verimli geçmesini dilerim.