ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI DENİZLİ ŞUBESİ VE PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ İŞBİRLİĞİ İLE EGE BÖLGESİ ENERJİ FORUMU DÜZENLENDİ.

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Denizli Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

12 Ekim 2009

Elektrik Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Ege Bölgesi Enerji Formu düzenledi. 12 - 13 Ekim tarihlerinde Pamukkale Üniversitesi Kongre Merkezinde gerçekleştirilen forumda biri çağrılı bildiri olmak üzere on sekiz bildiri sunuldu.Ege Bölgesi Enerji Forumu'nun açılış konuşmasını yapan Elektrik Mühendisleri Odası Genel Başkanı Musa Çeçen girdi maliyetlerin düştüğünü fakat elektriğe büyük oranlarda zam yapıldığını ifade etti. Çeçen "Kömür maliyetleri düştü, doğalgaz fiyatları geriledi petrol fiyatları düştü fakat elektriğe zamlar sürüyor. Büyük oranlarda zamlar yapılıyor. Ücretli çalışanların ücretlerine bu oranlarda zam yapılmazken enerjiye yüksek oranda zam yapılıyor. Bunan gerekçe olarak ta girdi maliyetleri gösteriliyor. Fakat görüldüğü gibi girdi fiyatları düşmüş durumda. Biz elektrik mühendisleri olarak bu enerji politikalarını eleştiriyoruz. Eğer bu politikalar devam ederse ocak ayında ve sonrasındaki aylarda da zamlar kapımızda" dedi.

Elektrik Mühendisleri Denizli Şube Başkanı Fethi Kaya ise ithal girdiler nedeni ile ucuz enerji teminin imkansız hale geldiğini ifade ederek "Ucuz enerji temini imkansız hale geldi. Aylık elektrik faturaları bir ailenin barınma ve yemek maliyetleri seviyesine geldi. Bu durumda tasarruf her anlamda kaçınılmaz hale geldi" dedi

 

Yenilenebilir enerji kaynaklarına dikkat çeken TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Fatih Yaşa ise " Kömür, doğalgaz ve petrol gibi enerji kaynakları tükenecek. Yenilenebilir enerji kaynakları ise bitmeyecek. Bu nedenle alternatif enerji kaynaklarına önem verilmeli. Bizler hayalci değiliz. Güneş, jeotermal ve rüzgar kaynaklarından enerji elde etmek için gerekli üretim ve ekipmanlarının büyük bir çoğunluğunun ülkemizde üretimi vardır. Ülkemizde bugüne kadar enerji politikasını yönlendirenler kolay yolu seçerek ülkeyi gittikçe artan bir şekilde dışa bağımlı kılacak ithal kaynaklarına yönelmiş, nükleer enerji karşıtlarını ve yenilenebilir enerji savunucularını hayalci olarak nitelendirerek bu konuya kulaklarını çok uzunca bir süre tıkamışlardır. Ve o kulaklar maalesef bugün hala da açılmış değildir. Bu konuda gerekli mühendis ve teknik elemana sahip olan ülkemizde gerekli yatırım ve işletme maliyetleri de göz önüne alındığında, YENİ VE YENİLENEBİLİR ULUSAL VE KAMUSAL BİR ENERJİ POLİTİKASINA ihtiyaç olduğu açıktır. Ülkemizin dışa bağımlı hale getirilmiş olan enerji politikalarının terk edilerek, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının değerlendirilmesi mutlak sağlamalıdır." dedi

 

Vali Yardımcısı Nevzat Sinan ise dayatılan enerji sepetinde doğal kaynaklar değil dışa bağımlı enerji kaynaklarının dayatıldığını ifade ederek dışa dayalı enerji kullanımından uzaklaşılması gerektiğini ifade etti. Sinan "Bize bir enerji paketi dayatılıyor. Bu pakette dışa bağlılık yaratacak ürünler var. Ben Afyonda vali yardımcısı iken jeotermal kaynakla ısıtma yerine doğalgazı getirelim dediler. Ya bu enerji kaynakları azalır ve girdiler artacak olursa ne olacak. Bizim kendi kaynaklarımız kullanmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.