TMMOB ANKARA İKK TARAFINDAN ?SOMA PANELİ? DÜZENLENDİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Ankara Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

28 Mayıs 2014

"TMMOB Ankara İKK tarafından `SOMA` konulu panel 27 Mayıs 2014 tarihinde İnşaat Mühendisleri Odasın KKM Salonu?nda gerçekleştirildi.

TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu 27 Mayıs 2014 Salı akşamı, Soma`da yaşanan katliam ve madenlerin bugünü kapsamlı Soma Paneli düzenledi.

İMO KKM`de saat 19.00`da düzenlenen panele konuşmacı olarak; Maden Mühendisleri Odası eski Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet TORUN, Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Yazman Üyesi Hüseyin ÖNDER ve Çağdaş Hukukçular Derneği Ankara Şube Yöneticisi Av. Evin KONUK katıldı.

Panel`in açılışını TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Özer Akkuş konuşmasında; ülkemizin en büyük iş cinayetlerinden biri olan, hatta katliam olarak nitelendirebileceğimiz Soma Maden faciasının gündemi bir hayli işgal ettiğini söyleyerek, bu facianın uzun süredir taşeronlaşmanın sonucu olarak ülkemizde son derece yaygınlaşan iş cinayetlerinin de ete kemiğe bürünmüş hali olduğunun altını çizdi. Akkuş konuşmasında ayrıca; TMMOB ve bağlı odalarının çeşitli tespitler ve değerlendirmeler yaptığını, teknik bir rapor için çok erken olduğunu belirterek, "Soma`da neler yaşandığına dair oraya giden arkadaşlarımızın gördüklerini, facianın gerçekleşmesindeki etkenleri tartışarak, deneyimlerimizi paylaşma kararı ile bu paneli gerçekleştirdiklerini belirterek, panelin sonuç metnini de oluşturup kamuoyuyla da paylaşacaklarını söyledi.

Panelde söz alan Maden Mühendisleri Odası Eski YK Başkanı Mehmet Torun,  5 maden mühendisi meslektaşı ve toplam 301 maden emekçisini saygıyla andı. Kaza ile ilgili hukuki süreç başladığından ve bazı bilgilere ulaşılsa bile net bir veri olmadığı için paylaşılamayan bilgiler nedeniyle kazanın nedenlerini, olası sonuçlarını ve süreci genel olarak paylaştı.

Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil ise Elektrik Mühendisleri Odası olarak bu sürece kendilerini dahil eden şeyin, olay gerçekleştikten yarım saat sonra kendisi de elektrik mühendisi olan bakanın "Trafo patlaması nedeni ile yangın çıktı" içerikli yaptığı açıklama olduğunu belirtti.  EMO olarak ‘nedir, ne değildir, trafo imalatçıları, trafo işletmecileri, bu konuda uzman kişiler ne diyor diye kulak kabarttıklarını ve sürece dahil olduklarını söyledi.

Çağdaş Hukukçular Derneği Ankara Şube Yöneticisi Av. Evin Konuk, Soma`da "Soma İçin Adalet Komitesi" kurulduğunu, bu komitenin içerisinde TMMOB, TTB, KESK, Çağdaş Hukukçular Derneği, Psikologlar, Çeşitli Siyasi ve Sol Örgütlerin yer aldığı söyledi. Bu komitenin öncelikli hedefinin Soma`daki yaşanan bu facianın ardından etkin bir soruşturma düzenlenmesi, delillerin karartılmasının önlenmesi, asıl sorumluların ceza almasının ve sorumluların etkin bir biçimde yargılanmasının sağlanması olduğunu söyledi ve bu kapsamda ailelere taziye ziyareti yapmanın ve onlara hukuki haklarını hatırlatmanın, vekalet toplamanın da bu komitenin öncelikli hedefleri arasında yer aldığını ekledi.

Değerlendirme sonuçları daha sonra kamuoyu ile paylaşılacağının duyurulduğu panel, soru ve cevap bölümü ile devam etti.

100 kişiye yakın kişinin izlediği panele izleyici olarak MMO Ankara Şube Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Eniş ve Şube Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Alaaddin Eksin ile birlikte, Şube Öğrenci Üye Komisyonu üyeleri de katıldı.