8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN! KADINLARA UYGULANAN EŞİTSİZLİK, ŞİDDET, CİNAYET VE GÜVENCESİZLİĞE SON VERİLMELİDİR!

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Ankara Şubesi

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Ankara Şube Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin ÖZKALENDER 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla, "Kadınlara Uygulanan Eşitsizlik, Şiddet, Cinayet ve Güvencesizliğe Son Verilmelidir" başlıklı yazılı bir açıklama yaptı.

8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN! 

KADINLARA UYGULANAN EŞİTSİZLİK, ŞİDDET, CİNAYET VE GÜVENCESİZLİĞE SON VERİLMELİDİR!

8 Mart 1857 tarihinde New York`ta 40 bin dokuma işçisi kadın, daha iyi çalışma koşulları için greve gitti. Polislerin işçilere saldırısı, işçilerin fabrikaya kilitlenmesi sonucu dışarı çıkamayan 129’u kadın 150 işçi yanarak hayatını kaybetmişti. Bu olaydan 53 yıl sonra 1910 yılında Clara Zetkin’in önerisiyle başlayan anma süreci sonunda, “1975 Uluslararası Kadınlar Yılında” yapılan etkinlikler kapsamında Birleşmiş Milletler tarafından, 8 Mart “Dünya Kadınlar Günü” olarak kabul edilmiştir.

8 Mart 1857`nin üzerinden 162 yıl geçmiş olmasına rağmen, kadınların hem toplumsal hem de çalışma yaşamındaki koşullarında değişen pek bir şey yok. Kapitalizm ve onun siyasi temsilcileri eşitsizliği, ayrımcılığı, yoksulluğu derinleştiriyor, şiddeti meşrulaştırıyor. En temel haklar olan eğitim, sağlık, sosyal güvenlik öncelikle kadınların ellerinden alınıyor. Taşeronlaştırma, kuralsız-güvencesiz, sendikasız ve esnek çalışma ile kadın emeği sömürüsü artıyor. "Çağrı üzerine çalışma, evde çalışma, uzaktan çalışma" yöntemleriyle kadınlar evlere hapsediliyor.

Siyasi iktidar, yasaların ve ulusal politikaların bütününde kadınları birer "birey" olarak gören bir yaklaşımı şiddetle reddediyor; kadını erkeğe, eve, gericiliğe, ücretli-ücretsiz kölelik politikalarına daha fazla tabi kılmaya çalışıyor. Kadına yönelik şiddet artarak çoğalıyor, taciz, tecavüz, vahşi cinayetler yaygınlaşıyor. Hemen hemen her gün bir kadının öldürüldüğü, suçluların elini kolunu sallayarak gezdiği, hukuksal düzenlemelerin yetersiz, eksik ve yanlış olduğu bir ülkede yaşıyoruz.

Kadın istihdamının %27.5 civarında olduğu, her 10 kadından 7’sinin açlık sınırının altında ücret aldığı, 2 milyondan fazla kadının ücretsiz aile işçisi olarak çalıştığı, sigortalı çalışan kadınların sadece %8’inin sendika üyesi olduğu ülkemizde kadınlar sadece ekonomik olarak ezilmiyor. Müftülere nikah kıyma yetkisi veren, nafaka hakkını gasp eden düzenlemelerle kadınların medeni haklarına da tırpan vurulmaya çalışılıyor.

Bu koşullar altında; yoksulluğa, işsizliğe, güvencesizliğe, kadın emeğinin sömürülmesine, kadın cinayetlerine, cinsel tercihten dolayı yaşanan cinayetlere, gözaltında yaşanan şiddete, tacize, tecavüze, çocuk istismarına, evde-işte-sokakta-kamusal ve özel alanda yaşanan her türlü şiddete, militarizme, ırkçılığa, siyasi iktidar ile derinleşen dinci, gerici, muhafazakâr, piyasacı yapıya karşı direnen tüm kadınların mücadelesini selamlıyoruz.

Dünyada pek çok ülkede ve ülkemizde birçok demokratik kuruluş ve TMMOB`ye bağlı Odalarımızın yıllardır uyguladığı gibi kadınlar için "8 Mart`ın Resmi Tatil" ilan edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Kadınlara yönelik şiddetin durdurulduğu, kadın-erkek eşitliğinin anayasal güvence altına alındığı, yoksulluk ve yolsuzlukların son bulduğu, sınıfsız, sömürüsüz, savaşsız, barış içinde bir dünya ve Türkiye yaratmak için kadın-erkek el ele mücadeleye devam etmek gerektiği bilinci ile üyelerimizin ve tüm dünya kadınlarının 8 Mart Dünya Kadınlar Günü`nü kutluyoruz.

 

TMMOB Makina Mühendisleri Odası
Ankara Şube Yönetim Kurulu adına
Şube Başkanı Sadettin ÖZKALENDER