İŞTEN ÇIKARTMALAR

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Zonguldak Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

09 Mart 2009

Küreselleşme süreçlerine endekslenme doğrultusunda gerçekleştirilen özelleştirmeler, yatırımsızlık, sanayi, tarım, sağlık, eğitim ve sosyal güvenlik alanlarındaki çözülüş sonucunda yaygınlaşan işsizlik ve yoksullaşma, Türkiye‘yi kemirmeye devam etmektedir. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB)’ nin yıllarca savunduğu gibi kamu mülkiyetinin ve kamu hizmetlerinin özelleştirme ve ticarileştirme yöntemleriyle sermayeye devrinin anlamı tüm hizmetlerin daha pahalı, kalitesiz hale gelmesi, yıllardır halkın birikimleri ile oluşmuş kamusal malların sermayeye peşkeş çekilmesi, işsizliğin ve iş güvencesinin giderek azalmasıdır.

Bizler özelleştirmelere karşı kamusal mülkiyetin korunmasını ve çalışanların söz, yetki ve karar sahibi olduğu yeni bir kamusal anlayışın hayata geçirilmesini savunuyoruz. Demokratik mesleki kitle örgütleri ve sorumlu bireyler olarak, büyük medya çevrelerinin duyarsızlığına ve toplumun yanıltılmasına karşı tarihsel bir görev olarak, ülkemizin sömürgeleştirilme girişimlerinin en önemli safhalarından biri olan Ereğli Demir Çelik Fab. T.A.Ş (ERDEMİR)‘ in satış sürecinin durdurulması için yasal zeminde mücadelemizi geçmişte olduğu gibi sonuna dek sürdüreceğiz.

Bu anlamda bizim hedefimiz şu anki ERDEMİR yönetimi değil, ülkemizde uygulanan, yıllardır halkın birikimleri ile oluşmuş kamusal malların, kamu mülkiyetinin ve kamu hizmetlerinin özelleştirme ve ticarileştirme yöntemleriyle sermayeye devredilmesidir.

2009 başlarında küresel krizin üretici sektör ve firmalara yansımaları giderek yayılmaktadır. Birçok sektörde firma bazında üretime ara verme, üretim durdurma, işçi çıkarmalar, vardiya azaltma haberleri her geçen gün artmaktadır.

İşte bu ortamda krizi fırsata çevirme yöntemleri de açığa çıkmaktadır. Kriz bahane edilerek emek örgütlerinde görev alanlar, oda ve sendika yöneticileri hedef alınmakta, işten çıkartma yöntemiyle çalışanlara gözdağı verme, cezalandırma ve yıldırma politikası uygulanmaya çalışılmaktadır.

ERDEMİR bünyesinde Üretim Planlama bölümünde 21 yıl başmühendis olarak görev yapmış olan TMMOB Makina Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi Ereğli İlçe Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Sayın Sıtkı KULOĞLU‘ nun 27.02.2009 tarihinde gerekçe olarak "2006 yılında yapılan  özelleştirilme sonrası yeniden yapılanma  " gösterilerek,  ani bir karar ile görevine son verilmesi, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi Yönetim Kurulu tarafından anlaşılamamış olup manidar karşılanmaktadır.

Anayasanın 135. maddesinde belirtilen kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olan, ülke genelinde 70.000‘den fazla üyesi bulunan TMMOB Makina Mühendisleri Odası‘nın bir yöneticisinin keyfi bir uygulama ile iş akdinin sona erdirilmesi, ERDEMİR bünyesinde çalışan 700‘ü aşkın mühendis ve diğer personele de aynı keyfiyet ile özelleştirme kapsamında işten çıkarılma, ekmeğinden, işinden aşından olma korkusu yaşatmaktadır.

ERDEMİR yöneticilerinin bu hatadan en kısa sürede dönmesini ve keyfi olarak iş akdi sona erdirilen personelin işe iadelerinin sağlanarak diğer tüm personelin yaşamış olduğu korku ve tedirginliğin sonlandırılmasını, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Yönetim Kurulu olarak ivedilikle bekliyoruz.

 

TMMOB

Makina Mühendisleri Odası

Zonguldak Şube Yönetim Kurulu