Tesisat Mühendisliği Dergisi: Tesisat Mühendisliği 22

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

Sunuş

Değerli Okuyucularımız,

1995 yılı yayın dönemimizde başlatmış olduğumuz özel sayı uygulamamızın ilk örneğini sizlere ulaştırmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu ilk özel sayımızın konusu ise TEMİZ ENERJİ.

İnsanların, yaşantılarını modern dünyanın ve teknolojinin onlara sunduğu olanaklardan yararlanarak sürdürebilmeleri için enerjiye ihtiyaçları vardır. Bugün, bir ülkenin kişi başına tükettiği enerji miktarı, o ülkenin gelişmişlik seviyesi için bir kıstas olarak kabul edilmektedir. Ancak konvansiyonel yöntemlerle üretilen enerji, çevreyi kirletmekte ve bu açıdan insan sağlığına ciddi bir tehlike oluşturmaktadır. Enerjiyi çevreye bir yük oluşturmadan temiz olarak üretebilmek, gelişen çevre bilinci ile daha da önem kazanmıştır. Biz de, Tesisat Mühendisliği Dergisi olarak, bu bilinçle ilk özel sayımızı bu konuya ayırdık.

Enerjiyi temiz olarak üretebilmek amacıyla yeni enerji kaynaklan aramak, ya da güneş, rüzgar, jeotermal vb. bilinen kaynakların kullanımını yaygınlaştırmak mümkündür. Akışkan yatak, ısı pompası vb. yeni teknolojiler geliştirmek ve sistem verimlerini arttırarak aynı miktar yakıtla çevreyi daha az kirleterek daha fazla enerji üretmek de olasıdır. Bütün bu alternatiflerin yanında, enerji tasarrufu yoluyla tüketilen enerjiyi azaltmak ve gereksiz enerji üretmeyerek çevreyi daha başında kirletmemek yolu da göz ardı edilmemelidir.

Bu sayımızda yazılarıyla katkıda bulunan Sayın Şükran DİLMAÇ‘a, Sayın Yücel ERDALLI‘ya, Sayın Gülden GÖKÇEN GÜNERHAN‘a, Sayın Hüseyin GÜNERHAN‘a, Sayın H. Mete SÖHMEN‘e, Sayın Mustafa TIRIS‘a, Sayın Koray ÜLGEN‘e, Sayın Cafer ÜNLÜ‘ye ve Sayın Metin YÜCEL‘e teşekkür ederiz.

Hasan Heperkan