ÜCRETLİ MÜHENDİS, MİMAR, ŞEHİR PLANCILARI VE ÇALIŞMA YAŞAMI
Toplumun tüm kesimleri gibi, mühendis, mimar ve şehir plancılarının da çalışma yaşamına ilişkin önemli sorunları bulunmaktadır. İş güvencesine sahip olmamak, çalışma koşullarının giderek ağırlaşması, yetersiz ücret, işsizlik tehlikesi, sigortasız çalıştırılma, insan onuruna yaraşır emeklilik sürecini yaşayamama bunlardan bazılarıdır. Özellikle ekonominin kötüye gittiği dönemlerde fatura tüm ücretli çalışanlarla birlikte mühendis, mimar ve şehir plancılarına kesilmek isteniyor, alınan ücretler alım gücünü düşürüyor, işten atmalar artıyor. Öte yandan ülkemizde çalışma yaşamını düzenleyen yasa, tüzük ve yönetmelikler neo-liberal politikalar çerçevesinde son yıllarda hızlı bir değişikliğe uğramaktadır. Sermayenin ihtiyaç ve çıkarlarına göre yapılan bu değişiklikler çalışanların ise kazanılmış haklarını gaspediyor. Zorunlu bireysel emeklilik sigortası ve kıdem tazminatları ile ilgili yapılmak istenen değişlikler de bunların en bilinenlerindendir.
Daha önce TMMOB tarafından Kasım 2009’da hazırlanan ve değişen mevzuata göre güncellediğimiz bu broşürümüzle; bugünün Türkiye‘sinde mühendislerin, mimarların, şehir plancılarının çalışma yaşamında yasalardan kaynaklanan hakları ve yasal sorumlulukları özetlenmeye, akıllardaki soruların yasal karşılıkları tanımlanmaya çalışıldı.
“Ücretli Mühendis” kavramını, kamu ya da özel sektör ayrımı olmaksızın, ücret karşılığı çalışan tüm mühendisler için kullanabiliriz. Ancak, bu çalışma yalnızca iş sözleşmesi çerçevesinde “işçi” olarak çalışanların sorunlarını kapsamaktadır. İşçi statüstüsü dışında çalışan mühendis,mimar, şehir plancılarının sorunları için ayrı bir çalışma yapılmaktadır.
Diliyoruz bu çalışma meslektaşlarımızın hak kayıplarını önlemede bir kılavuz işlevi görsün.