DÜDÜKLÜ TENCERELERE DİKKAT !

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Gaziantep Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

26 Nisan 2010

Düdüklü tencereler ne kadar güvenlikli üretilse de kulanım sırasında yapılan hatalar patlamasına sebep olabilmektedir. Mutfakların en gözde eşyalarından biri olan düdüklü tencereler, pişme süresini azalttığı için yemek yapmada büyük bir kolaylık ve hız sağlamaktadır. Aynı zamanda da enerji kullanımında da tasarruf imkânı vermektedir. Bu tencerelerde pişen yemekler, oksijenle temas etmediğinden, yiyeceklerin besin değeri kaybolmamakta ve daha lezzetli olmaktadır.

Ancak dikkatli kullanılmaması halinde içinde oluşan hava basıncı yüzünden kazalara sebebiyet verebilmektedir. Yemek pişirirken içinde oluşan hava basıncı boşaltılmadan açılması halinde mutfaklarda gizli bir bomba tesiri yaparak tehlike arz etmektedir.

Yan yüzeyleri basınca dayanıklı malzemeden yapılan tencerelerin kapağında patlama tehlikesine karşı, istenilen basınca göre ayarlı emniyet supapları bulunmaktadır. Basınç fazla olunca içerideki hava supaptan dışarı çıkmakta ve duyulan düdük sesi yemeğin piştiğini haber vermektedir. Basıncı düşürmeden tencerenin kapağını açmaya çalışınca kazalar meydana gelmektedir.

Bu tarz ihmaller üretici firmaları kazalara karşı daha emniyetli tencereler üretmeye sevk etmektedir. Zaman kontrollü, kolayca açılıp kapanabilen kapaklar, hatta çift emniyetli düdüklü tencereler piyasaya sürülmektedir. Ancak yine de bu basınçlı tencerelerde dikkat edilmesi gereken birçok özellik bulunmaktadır.

Dikkat edilmesi gereken hususlar;

•·        Yeni bir düdüklü tencere alındığında kullanma talimatı mutlaka dikkatlice okunmalıdır.

•·        Ocaktan alındıktan sonra tencerenin havasını almak için düdüğü açılmalı ve basınçlı hava çıkana kadar beklemelidir. Basınç alma süresini azaltmak için tencere su dolu kaba oturtulabilir ya da akan suyun altına tutulabilir.

•·        İçine konulan gıdalar ve su miktarı tencere yüksekliğinin üçte ikisini geçmemelidir.

•·        Tencereyi yerleştireceğiniz ocağın tencerenin tabanından dışarı taşmamasına dikkat edilmelidir.

•·        Düdüklü tencerelerde kapaktaki buhar çıkışlarını mutlaka kontrol etmek gerekmektedir. Her yemek yapımından sonra tencere yıkanırken bir iğne yardımı ile düdüklerdeki buhar çıkışları temizlenmelidir.

Saygılarımızla,

Ali PERİ

Başkan