AKADEMİK SADAKA TARİFİ: 10 KADIN 1000 POĞAÇA YAPAR

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İstanbul Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

15 Eylül 2009

Marmara Üniversitesi rektörü Necla Pur'un aç kalan, günde bir öğün yiyerek beslenmeye çalışan üniversite öğrencileri ile ilgili basına yaptığı açıklamaya MMO İstanbul Şubesi Marmara Üniversitesi Öğrenci Komisyonu cevap verdi.

Marmara Üniversitesi rektörü Necla Pur, Habertürk gazetesine verdiği röportajda  "10'a yakın öğrenci derste fenalaşmış, bayılmış. Doktor çocukların açlıktan bayıldığını söyledi. Suratlarından nasıl gıdasız olduklarını anlıyorsunuz. Çoğu günde tek öğün yemek yiyor."  diyerek bizlerin beslenme sorununa dair görüşlerini açıkladı. Çözümü içinse, okulumuzda sabahları 50 kuruşa plastik bardakta dağıtılan çorbaları ve 1.5 TL'den verilen yemekleri gösterdi. Son olarak da yaptığı çağrıyla 'Hayır yapmak sadece Ramazan'da kalmamalı. Sabah kahvaltısı verebilirsiniz. 10 ev kadını buluşup bin poğaça yapıp sabahları çorbanın yanında dağıtsa bu çocuklara bundan daha büyük hayır olur mu? dedi.

Rektörün açıklamaları medyanın büyük kısmında  'suratımızda tokat gibi patladı' ve benzeri uyanış cümleleriyle yer buldu ancak bizim için bu sadece malumun ilamıdır. Ekonomik krizin etkisinin gün geçtikçe arttığı, birçoğumuzun ailelerinin işten çıkarıldığı, nüfusun büyük çoğunluğunun aldığı asgari ücretin 496,53 TL olduğu bir ülkede üniversitelilerin durumunun bundan farklı olması beklenemez zaten.  Örneğin Temmuz ayının sonlarında üniversitelilerin durumunu açıklayan bir anket çalışması yayınlayan TMMOB İzmir İKK Öğrenci Komisyonu, İzmir'de eğitimini devam ettiren öğrencilerin yaklaşık %75'nin beslenme ihtiyaçlarına günde 3 TL ile en fazla 10 TL arasında para ayırdığını söylemişti.  Bu araştırmadan da üniversitelilerin aç olduğu ortaya çıkıyor; üstelik bizlerin tek sorunu beslenme de değil. Ödemekte zorlandığımız ya da ödeyemediğimiz harçlar, ulaşım ücretleri, ev kiraları, yurt aidatları da bizlerin yaşamını zorlaştırmaktadır.

  Geçtiğimiz günlerde açıklanan harç zamlarıyla birlikte artık cebimizde olmayan paraya da göz diktiler. YÖK'ün planladığı  % 500'e varan zamlar üniversitelilerin yaz aylarında verdikleri mücadeleyle geri çekildi. Ancak her fırsatta Senato kararları yayınlayan ve yaptığı son açıklamada öğrencileri düşündüğünü söyleyen rektörümüz, eğitim hakkımıza yapılan bu saldırıya göz yummuştur. Burada da, daha önce öğrencileri ilgilendiren konularda takındığı pasif tavrı sürdürmüş, konuyla ilgili bir senato kararı çıkarmamıştır. Bugün, yaklaşık 51000'in üzerinde öğrencisi olan üniversitemizde sadece 600 kişilik öğrenci yurdu varken üniversitelileri, *' Öğrenci bizim evladımız, akrabamız, yeğenimiz olabilir. Ama öğrenci yurda kayıt olduğu saniyeden itibaren bizim müşterimizdir. Ve müşteri memnuniyeti bizim için çok önemlidir.' felsefesiyle komik denecek kadar az sayıda kapasiteye sahip devlet yurtlarına, cemaatlerin, tarikatların tekellerindeki yurtlara ya da her birinin ücreti asgari ücretin üzerinde olan özel yurtlara terk etmiştir. Yani hiçbir konuda gerektiği gibi elini taşın altına koymamıştır.

    Makina Mühendisleri Odası Marmara Üniversitesi Öğrenci Komisyonu olarak  rektörümüze sesleniyoruz :

Beslenemiyoruz, barınamıyoruz, ulaşamıyoruz, okuyamıyoruz.  Önceki eğitim döneminde 8 bin öğrencisi bulunan Uşak Üniversitesi'nin rektörü,  harç ücretini ödeyemeyen 328 öğrencisi olduğunu açıklamıştı. Biz de Marmara Üniversitesi'nde bu sayının ne kadar olduğunu ve harçlarını ödeyemeyen öğrencilere ne yaptığınızı öğrenmek istiyoruz.  Sizin de belirttiğiniz beslenme sorununun, ne sabah kahvaltısının yerine çorbayla, ne hayırseverlerin yolladıkları poğaçayla, ne de öğle ve akşam aynı çıkan yemeklerle ve hükümetin sosyal devletin yerine ikame ettiği sadaka ekonomisi ile çözülemeyeceğini söylüyoruz.  Bugün üniversitelinin yolu sadaka kuyruğunda bir birini ezen, kentsel dönüşümle evi başına yıkılan, ulaşım zamlarıyla Akbil'i devamlı boş olan halkla birleşmiştir. Bunların bütün sorumlusu, halka karşı uygulanan neo-liberal politikalardır, bunları uygulayan AKP hükümetidir. Tüm bu politikaları teşvik edenler, harç paralarıyla, kayıt paralarıyla, özelleştirilen yemekhaneleriyle, kantinleriyle, yurtlarıyla üniversiteleri şirketleştiren YÖK ve siz rektörlersiniz. Yaşamamız için gerekli en temel ihtiyaçları dahi bize layık görmeyen sizlere çözüm önerimiz çok açıktır:

Anayasasında kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz" yazan bir ülkede üniversitelilerin, eğitimlerini devam ettirebilmeleri için gerekli olan tüm ihtiyaçların devlet tarafından karşılanması... Kısacası parasız eğitim...

  

                    MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ             

MARMARA ÜNİVERSİTESİ  ÖĞRENCİ ÜYE KOMİSYONU