Oda Bülteni: AĞUSTOS 2024 - SAYI: 314

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

Sunuş

SÖMÜRÜ VE ZULÜM DÜZENİ ÜLKEMİZ VE HALKIMIZI YOKSULLAŞTIRIYOR

Temmuz ayına elektrik zamları ile girmiştik. Elektrikte mesken abone grubu için %38, tarımsal faaliyetler abone grubu için %30, kamu ve özel hizmetler abone grubunun düşük kademesi için %38, yüksek kademesi için de %20 oranında artış yapılmıştı. Zamlara gerekçe olarak “enerji üretim maliyetlerinde yaşanan artış” iddiası gösterilmişti. Oysa bu doğru değildi ve arkadaki gerçek, dağıtım şirketlerine “dağıtım bedeli” olarak %58,9 oranında yeni bir kaynak aktarımıydı. Diğer yandan bu zammın Haziran ayı enflasyonu dışında tutularak 1 Temmuz tarihinden itibaren geçerli olması, zaten gerçeğinden az gösterilen enflasyonun kamu çalışanlarının ve emeklilerin aylıklarına yansımasını engellemek içindi ve iktidarın acımasızlığının yeni bir örneğiydi.

Ağustos ayına da doğalgaz zamları ile girdik. Konutlara %38, küçük sınaî ve ticari işletmelere %33,1 oranında zam yapıldı. Böylece yıllık doğalgaz tüketimi 300.000 m3’den az olan küçük ve orta boy ticari/sınaî kuruluşların gaz alım fiyatlarına yapılan artış, büyük sanayi kuruluşlarının alım fiyatlarıyla eşitlenmiş, bu iki farklı grup aynı fiyattan gaz satın alır hale gelmiştir. Dahası var, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren 18 ay içinde gaz satış fiyatlarında elektrik üreticisi özel şirketlere %33, büyük sanayi kuruluşlarına %28 indirim; konutlara %38, küçük sınaî ve ticari işletmelere %59 zam yapılmıştır.

İktidar büyük sanayi kuruluşları ile özel elektrik ve gaz şirketlerine çok özel destekler sunmakta, halk ise elektrik ve doğalgaz zamları yanı sıra bu zamların yol açtığı yeni zam yağmurlarıyla karşı karşıya kalmaktadır. Sürekli olarak artan faturalarını ödeyemeyen milyonlarca yurttaş varken kamu kaynaklarından özel elektrik üretim ve gaz dağıtım şirketlerine milyarlar aktarılmakta, bankalara kredi borçlarını ödemeyen şirketlere sürekli destekler verilerek kamu zarara uğratılmakta; emekçiler ve emekliler ise hayat pahalılığa ve yoksulluğa mahkûm edilmektedir. Odamız bu gerçekleri, meslek uzmanlık alanları ve kamusal sorumluluklarından hareketle Türkiye’nin Enerji Görünümü Oda Raporu ve yaptığı açıklamalarla ortaya koymuştur ve kamuoyunu aydınlatma çabalarına devam edecektir.

Madenlerimizin sömürge madenciliğine açılması, yüksek faizlerle dış borçlar alınması ve çeşitli anlaşmalarla dışa bağımlılık zincirlerine yeni halkalar eklenmesi; büyük şirketlere tanınan vergi muafiyetleri ve diğer destekler; orman alanlarının sürekli daraltılarak imara açılması, yandaş şirketlerin sürekli yeni ihalelerle kayırılması, hazine arazileri yanı sıra iktidar partisinin yönetimindeki belediyelerin arazilerinin satışa çıkarılması; çay, fındık, fıstık vb. ürün taban fiyat alımlarının düşük tutularak tekellerin çıkarına hizmet edilmesi; “Emekli Yılı”nda en düşük emekli aylığının 12.500 TL olması, asgari ücrette artış yapılmaması; yasa değişikliğiyle birlikte hayvan katliamının başlaması; belediyelerin SGK’ye borçlarının icra yoluyla tahsili ile muhalif partilerin yönetimindeki belediyelerin halka yönelik hizmetlerinin engellenmesi; internet-sosyal medya platformlarının engellenmesi; kayyım uygulamalarıyla halk iradesinin yok sayılması, Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmaması; hak aramaların şiddetle engellenmeye çalışılması ve daha niceleri, sömürü ve baskı düzeninin günlük uygulamaları halindedir. Ancak işçisinden çiftçisine kamu çalışanlarına kadar tüm emekçiler, kadınlar, mühendisler, hukukçular, sağlıkçılar, eğitimciler, hayvan dostları, doğayı ve üretim alanlarını koruma uğraşı veren ve demokratik bir Türkiye isteyen halkımızın mücadelesi de sürmektedir. Odamız bu demokratik mücadelelerin yanında olmaya devam edecektir.

Önümüzdeki günlerde 17 Ağustos 1999 tarihinde Marmara-Gölcük Depreminde kaybettiğimiz onbinlerce insanı ve yaşamları altüst olan milyonların acısını anacağız. Aradan 25 yıl geçmesine karşın 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş ve Hatay depremleri bir kez daha göstermiştir ki, 20 yılı aşan iktidar döneminde ülkemiz depremlere hazırlıklı kılınmamış, biz Meslek Odaları ve ilgili tüm bilim çevrelerinin önerileri dikkate alınmamış, yapı denetimi kâr amaçlı bir piyasa faaliyeti haline getirilmiş ve sonuçta yine onbinlerce insanımız yaşamlarından olmuş, milyonlarca yurttaşımız da evsiz yurtsuz kalmıştır. Odamız bu konudaki kamusal sorumluluklarını TMMOB çatısı altında yerine getirmeye devam edecektir.

Üç ayda bir yayımlanan Sanayi ve Toplum’un 7. sayısı zengin bir içerikle yayımlandı. Bültenimizin okurlarını, bu yayınımızın yaygın dağıtımına katkıda bulunmaya davet ediyoruz.

TMMOB Yönetim Kurulu ve Oda Başkanları Ortak Toplantısında Birliğimizin 48. Dönem Çalışma Programını ele aldık. Odamızın ve Birliğimizin yeni çalışma döneminde sömürü ve baskı rejimine karşı faaliyetlerimizi, meslek ve uzmanlık alanlarımızdan hareketle bilimin ve kamu/toplum yararlarının rehberliğinde kararlılıkla sürdüreceğiz.

Esenlik dileklerimizi iletiyoruz.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası

Yönetim Kurulu

Ekler