10. ÜNİVERSİTELERARASI BİTİRME PROJELERİ SERGİSİ VE YARIŞMASI (8 Haziran 2024)

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İzmir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

05 Haziran 2024

Ödül Alan Ekipler

Endüstri Mühendisliği Kategorisi

  1. Dokuz Eylül Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği

    Enis Çalışır, Öykü Çorapçıoğlu, Gizem Özbilir, Ece Zırhlı
  2. Dokuz Eylül Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği

    Fatma Nur Kurbanoğlu
  3. Yaşar Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği

    Beril Durmaz, Ferit Doğruel, Beste Atasolmaz, Seray Tütüncü, Doruk Dumlu, Yılmaz İşleten

İmalat Mekanik Kategorisi

  1. Dokuz Eylül Üniversitesi, Makina Mühendisliği

    Deniz Geçit, Alperen Demirtaş, Sefa Deveci, Murat Aydoğan
  2. Ege Üniversitesi, Makina Mühendisliği

    Gizem Bakan, Ahmet Selim Küççük, Mustafa Susam
  3. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Makina Mühendisliği

    Ece Nur İşgüzar, Ege Koçdemir, Fuat Sağ

Makina Teorisi ve Dinamiği, Mekatronik Kategorisi

  1. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Mekatronik Mühendisliği

    Umur Batuhan Özmen, Gül Kader Göğüs , Barış Leventgelen, Kaan Öğrük
  2. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Mekatronik Mühendisliği

    Hüseyin Emir Yüksel, Murat Han Uysal, Recep Doğaç Kılıçoğlu, Aytekin Dönmez, Berkin Şimşek
  3. Dokuz Eylül Üniversitesi, Makina Mühendisliği

    Musa Uzun, Mehmet Ali Pınar, Ecem Demirci, Mahmut Sabri Kaya

Isı, Akış, Enerji Kategorisi

  1. Dokuz Eylül Üniversitesi, Makina Mühendisliği

    Vedat Tekin, Mustafa Harman, Arda Güray, Deniz Levent Ölçmener
  2. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Enerji Sistemleri Mühendisliği

    Ongun Ege Değer, Ertuğrul Yağız Konuk
  3. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Makina Mühendisliği

    Büşra Yıldırım, Mustafa Turgut, Mustafa Hazar Kelçe

 

“HALUK SILAY ÜNİVERSİTELERARASI BİTİRME PROJELERİ SERGİSİ VE YARIŞMASI 2024” - BAŞVURU LİSTESİ

Kategoriler


Endüstri Mühendisliği Kategorisi

01

Proje Adı: Bir Otomotiv Şirketindeki Satış Personelinin Düzenli Müşteri Ziyaretlerini Planlaması İçin Karar Destek Sistemi Tasarımı
Proje Sahibi/Sahipleri: Aybüke Onar, Melisa Akkuş
Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
Bölüm: Endüstri Mühendisliği
Kategori: Endüstri Mühendisliği
Danışman: Mualla Gonca AVCI


Bu mühendislik tasarımı uygulaması, bir otomotiv şirketindeki satış personelinin müşteri ziyaretlerini optimize etmeyi amaçlayan bir karar destek sistemine odaklanmaktadır. Sistem, personelin sorumlu olduğu şehirler arasındaki seyahat rotalarını planlayarak, bu rotaları satış yapmaya olan yakınlık gibi faktörlere göre önceliklendirip, işletmenin günlük faaliyetlerini daha etkin bir şekilde yönetmeyi hedeflemektedir. Temel bir problem olarak, satış personelinin sorumlu olduğu şehirleri coğrafi yakınlık temelinde hiyerarşik kümeleme ile gruplandırarak rotaları oluşturmayı ve en uygun günlere atamayı ele almaktadır. Uygulamada MATLAB kullanılarak şehirler coğrafi olarak gruplandırılıyor, seyahat rotaları optimize ediliyor ve sıcaklık katsayıları gibi faktörlere göre önceliklendirilip Excel'e aktarılıyor. Rotaların günlere atanması için matematiksel bir model oluşturuluyor ve LINGO programıyla çözülmeye çalışılıyor. Kullanıcıya Excel arayüzü üzerinden bilgi girişi yapma ve sonuçları inceleme imkanı sunularak, müşteri ziyaretlerinin sıcak satış olasılıklarına göre planlanması işletmenin satış stratejilerini güçlendiriyor ve müşteri ilişkilerini uzun vadeli olarak geliştiriyor.

 

02

Proje Adı: Bortar Group'un Hazır Yemek Dağıtım Operasyonlarının Optimizasyonu
Proje Sahibi/Sahipleri: Ceren Uyar, Ege Göktuna, Ayşe Beril Güçlü, Berkin Yeginoğlu, Cansu Bora, Selmin Ünsal
Üniversite: Yaşar Üniversitesi
Bölüm: Endüstri Mühendisliği
Kategori: Endüstri Mühendisliği
Danışman: Erdinç Öner


Bu çalışma, Bortar Group ile işbirliği içinde gerçekleştirilmiş olup, taşımacılık lojistiğinde Kapasiteli Araç Rotalama Problemi Zaman Pencereli (ZPKARP) üzerinde odaklanmaktadır. Amacımız, ulaşım maliyetlerini minimize ederken, araç filosunu belirli zaman pencereleri içinde müşterilere hizmet verecek şekilde verimli bir şekilde planlamaktır. Kapsamlı literatür incelememizde, ZPKARP ile ilgili çeşitli matematiksel modelleri inceleyerek içgörüler elde ettik ve etkili stratejiler belirledik. Bortar Group tarafından sağlanan kaynakları kullanarak, farklı model ve metodolojilerin uygulanabilirliğini araştırdık.

 

03

Proje Adı: Paralel Enjeksiyon Makineleri Planlaması
Proje Sahibi/Sahipleri: Beril Durmaz, Ferit Doğruel, Beste Atasolmaz, Seray Tütüncü, Doruk Dumlu, Yılmaz İşleten
Üniversite: Yaşar Üniversitesi
Bölüm: Endüstri Mühendisliği
Kategori: Endüstri Mühendisliği
Danışman: Efthymia Staiou


TP Elektrik, 1989 yılında İzmir'de kurulan ve teknik plastik malzemeler üreten bir firma olarak, elektrik sektöründe önemli bir yere sahiptir. Projemiz, TP Elektrik'in plastik enjeksiyon kalıplama süreçlerinde karşılaşılan zamanlama sorunları ve yüksek
hammadde kaybı problemlerini çözerek operasyonel mükemmelliği artırmayı hedeflemektedir. Mevcut manuel planlama yöntemleri, hammadde kaybına ve uzayan üretim sürelerine neden olmaktadır.Bu çalışmada, hammadde israfını azaltmayı ve toplam üretim süresini minimize etmeyi amaçlayan paralel makine çizelgelemesi için bir matematiksel model, sezgisel çözüm yöntemleri ve karar destek sistemi geliştirilmiştir. Çözüm yöntemleri arasında Hedef Programlama, Yapıcı Sezgisel ve Genetik Algoritma yer almaktadır.Özellikle, makinelerde ardışık olarak üretilen farklı renkteki ürünler, renk değişimleri sırasında yüksek hammadde kaybına yol açmaktadır. Ayrıca, kullanılan kalıpların her makine ile uyumlu olmaması ve bazı kalıpların iki farklı ürün için kullanılabilmesi ancak bir ürünün üretimi için kalıbın revize edilmesi gerekliliği, hazırlık sürelerinin artmasına neden olmaktadır. Geliştirilen çözümler, kalıp uyumluluğu ve renk değişim süreçlerini optimize ederek, üretim süreçlerini daha verimli hale getirmekte ve TP Elektrik'in piyasadaki rekabet gücünü artırmaktadır.

 

04

Proje Adı: Günlük Sevkiyat Planlama
Proje Sahibi/Sahipleri: Bora Palandız, Gamze Akbar, Simay Hascı, Helin Su Acar, Damla Yardımcı, Raziye Alkım Uyaroğlu, Ali İyigün
Üniversite: Yaşar Üniversitesi
Bölüm: Endüstri Mühendisliği
Kategori: Endüstri Mühendisliği
Danışman: Adalet Öner


Bu projede, Japan Tobacco International (JTI) firmasının Torbalı tütün işleme fabrikasındaki günlük sevkiyat planlama süreçlerinin optimize edilmesi ve otomatikleştirilmesi üzerinde çalışılmıştır. Torbalı'da kurulu tütün işleme fabrikası, dünya çapındaki üretim tesisleri arasında en büyük üçüncü üretim tesistir. Türkiye genelinde günlük ortalama 35.000 koli sevkiyat gerçekleştirilmektedir. Yurt içi dağıtımda, günlük olarak ortalama 90 bayiye 35.000 koli ürün gönderilmekte ve bu dağıtım için ortalama 30 TIR kullanmaktadır. Ürünler, üçüncü parti lojistik sağlayıcılar aracılığıyla taşınmakta olup, TIR ve kamyon olmak üzere iki çeşit araç kullanılmaktadır. TIR'lar 1200 koli, kamyonlar ise 700 koli taşıma kapasitesine sahiptir.
Günlük sevkiyat planlamasında, hangi bayinin hangi ürünleri hangi araçlarla taşıyacağı ve araçların hangi rotaları izleyeceği kararlaştırılır. Ayrıca dikkat edilmesi gereken çeşitli planlama faktörleri de vardır. Örneğin, bazı teslimat noktalarına TIR’lar giriş yapamazlar. Diğer yandan güvenlik ve sigorta gerekçeleriyle Türkiye yol haritası üzerinde sadece belirli yolların kullanım zorunluluğu vardır. Bu durum, rota planlamasını karmaşık hale getirmektedir. Araç kiralama maliyetleri sabit maliyetleri oluştururken, toplam seyahat mesafesi değişken maliyetleri belirlemektedir.
Bu projede günlük sevkiyat planlamasının daha verimli ve maliyet etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir. Lojistik süreçlerinin optimize edilmesi, operasyonel verimliliği artırarak zaman ve maliyet açısından önemli kazanımlar sağlayacaktır. Çalışma, JTI'nın operasyonel etkinliğini maksimize ederek lojistik giderleri minimize edilmesi amaçlamaktadır.

 

05

Proje Adı: Süt Toplama İçin Araç Rotalama Optimizasyonu
Proje Sahibi/Sahipleri: Melis Özveri, Yasemin Eda Üstün, Koray Baysal, Şükran Dirik, Dilara Gürsesli, Yağmur Leman Özdemir
Üniversite: Yaşar Üniversitesi
Bölüm: Endüstri Mühendisliği
Kategori: Endüstri Mühendisliği
Danışman: Efthymia STAIOU


Araç rotalama problemi, özellikle bozulabilir ürünlerin etkin ve kaliteli toplanması için süt endüstrisinde büyük önem taşır. Bu proje, Türkiye'nin önde gelen süt ürünleri üreticilerinden Pınar Süt A.Ş. ile iş birliği içinde yürütülmüştür. Süt fabrikaya bozulmadan ulaşmalı, bu amaçla rotalar ve araçlar doğru bir şekilde belirlenmelidir. Bunun için şirketin kısıtları tanımlanmalı ve bir model geliştirilmelidir. Bu kısıtlar arasında günlük araç kapasite limitleri, araç sayısı,toplanan sütün kalitesi, belirli zaman dilimleri içinde sütün toplanması, fabrikaya hızlı teslim, farklı süt türleri bulunmaktadır. Amaç, rota optimizasyonu ve araç planlaması ile taşıma maliyetlerini en aza indirmektir. Geliştirilen model, IBM ILOG CPLEX optimizasyon programı kullanılarak çözülmüş ve elde edilen sonuçlar analiz edilmiştir.Sütlerin toplanacağı lokasyon sayısı arttıkça, geliştirilen modelin optimal sonucu vermesi daha uzun sürmektedir. Bu nedenle, daha kısa sürede iyi sonuçlar verebilen sezgisel yöntemlere başvurulmuştur. Yapılan literatür araştırmaları sonucunda, meta-sezgisel bir yöntem olan genetik algoritma ve sezgisel bir
yöntem olan en yakın komşu algoritması kullanılmaya karar verilmiştir. Bu algoritmalar, Python programlama dilinde uygulanarak çözülmüştür. Elde edilen sonuçlarla, Excel programı ile şirket için hem matematiksel modellemenin hem de sezgisel yöntemin bulunduğu bir karar destek sistemi geliştirilmiştir.

 

06

Proje Adı: Lezita için Çizelgeleme ve Yarı Mamul Envanter Planlama Çerçevesi
Proje Sahibi/Sahipleri: Eylül Aydın, Öykü Sıla Erdoğan, Ömer Faruk Çağın,Gülce Eğrikülah
Emine Sırma Yavuz,Eda Özgür
Üniversite: Yaşar Üniversitesi
Bölüm: Endüstri Mühendisliği
Kategori: Endüstri Mühendisliği
Danışman: Önder Bulut


Bu proje, Lezita'nın "Pratik" üretim hattı için haftalık üretim planlaması ve yarı mamül (WIP) envanter planlamasını optimize etmeyi amaçlayan kapsamlı bir sistem analiz ve tasarım çerçevesi sunmaktadır. Arena simülasyon modelleri kullanarak, ürün talep verilerini analiz ederek ve sezgisel algoritmaları araştırarak, yüksek çeşitliliğe sahip, çok makineli bir ortamda planlamayla ilgili karmaşıklıkları belirler ve ele alır. Bu çalışmanın ana bileşenleri arasında WIP envanter seviyelerini belirlemek için (s,S) envanter politikasının uygulanması, toplam ağırlıklı erkenlik, geç kalma ve kurulum sürelerini en aza indirmek için matematiksel bir modelin geliştirilmesi ve kalıp kısıtları altında planlamayı optimize etmek için genetik algoritmaların kullanılması yer almaktadır. Arena simülasyonu ile yapılan doğrulama, sistemin gerçek dünya koşullarında etkinliğini doğrulamaktadır. Önerilen karar destek sistemi (KDS), Lezita'nın üretim verimliliğini artırır, maliyetleri düşürür ve müşteri memnuniyetini iyileştirir. Gelecekteki öneriler arasında, planlama sürecini daha da geliştirmek için gerçek zamanlı veri analitiği ve makine öğrenimi tekniklerinin entegrasyonu yer almaktadır.

 

07

Proje Adı: Karar Destek Sistemi Tabanlı Üstsezgisel Algoritmalar ile Kısıtlı Tasarım Optimizasyonu: Türk Havacılık Uzay Sanayii AŞ’de bir Vaka Çalışması
Proje Sahibi/Sahipleri: Enis Çalışır, Öykü Çorapçıoğlu, Gizem Özbilir, Ece Zırhlı
Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
Bölüm: Endüstri Mühendisliği
Kategori: Endüstri Mühendisliği
Danışman: Fehmi Burçin Özsoydan, Adem Tunçdamar


Metasezgisel algoritmalar, dikkate değer özellikleriyle özellikle çok kısıtlı optimizasyon problemlerinin çözümlerinde iyi sonuçlar elde etmektedirler. Bu bağlamda, bu projenin amacı, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nde gerçek bir vaka çalışması ele alınarak mekanik tasarım optimizasyonu için metasezgisel algoritmaları benimseyen bir karar destek sistemi geliştirmektedir. Çalışmada, uçak gövdesinin ana bileşenlerinden biri olan stiffened panelin mekanik tasarım optimizasyonu ele alınmıştır.
Öncelikle MATLAB GUI uzantısı yardımıyla bir arayüz tasarlanmıştır. Bu arayüzdeki amaç, karar vericiler olan kullanıcılardan moment, kesme kuvvetleri, çekme kuvvetleri gibi panelin dayanım hesaplamalarında kullanılan parametreleri elde etmektir. Kullanıcılar optimizasyon sürecinde bu parametrelere göre metasezgisel algoritmalara yön verebilmektedir. Stiffened panel için yapılan hesaplamalar hem dayanım hem de burulma kısıtlamaları dikkate alınarak gerçekleştirilmiştir. Doğrusal olmayan problemlerde matematiksel modellerin yetersizlikleri nedeniyle, geliştirilen mekanik tasarım optimizasyon modeli, birçok çalışmada iyi performans sergileyen metasezgisel algoritmalar eniyilenmeye çalışılmıştır. Kullanılan algoritmalar sırasıyla Parçacık Sürüsü Optimizasyon Algoritması, Diferansiyel Evrim Algoritması, Aritmetik Optimizasyon Algoritması ve Genetik Algoritmadır. Bu algoritmalar, geometrik parametreleri optimize etmek için karar destek sistemine entegre edilmiştir. Çeşitli optimizasyon parametrelerinin kalibrasyonunu içeren kapsamlı bir deneysel çalışma gerçekleştirilmiştir. Son olarak, uygun istatistiksel testler yapılarak, önerilen yaklaşımlar arasından hangilerinin umut verici sonuçlar elde edebileceği istatistiksel kanıtlar ile desteklenmiştir.

 

08

Proje Adı: Mağaza Sensör Parametrelerinin Analizi Ve Ortam Atmosferinin Tahminlenmesi
Proje Sahibi/Sahipleri: Fatma Nur Kurbanoğlu
Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
Bölüm: Endüstri Mühendisliği
Kategori: Endüstri Mühendisliği
Danışman: Fehmi Burçin Özsoydan


Tezin konusu bir alışveriş merkezindeki IoT sensör verilerini kullanarak PIR sensörünün etkinliğini tahmin etmeyi içermektedir. PIR sensörlerinin doğru tahmin edilmesi, enerji yönetimi, güvenlik ve kullanıcı deneyimi açısından önemlidir. Çalışma, enerji yönetiminin optimize edilmesi, kullanıcı deneyiminin iyileştirilmesi ve güvenlik önlemlerinin optimize edilmesi gibi konulara odaklanmaktadır. İleri veri analitiği ve makine öğrenimi algoritmalarıyla mağaza içi atmosfer ve tüketici hareketleri arasındaki ilişki modellemek ve tahmin etmek için IoT sensör verileri kullanılmıştır. Çalışmanın içeriği, giriş bölümüyle başlayarak, veri toplama süreci, analiz yöntemleri ve sonuçları ayrıntılı olarak ele almaktadır. Elde edilen bulguların sunulması ve tartışılmasının ardından çalışmanın değerlendirmesi ve gelecekteki araştırma yönleri hakkında bir değerlendirme yapılmaktadır.

 

09

Proje Adı: Migros Perakende Deposunda Ürün Yerleştirme
Proje Sahibi/Sahipleri: Yağmur Taşcıoğlu, Defne Dirlik, Kardelen Akar, Mustafa Mazı, Taylan Arda Ezberci, Kaan Çavuşoğlu, Gündüz Han Ertaş
Üniversite: Yaşar Üniversitesi
Bölüm: Endüstri Mühendisliği
Kategori: Endüstri Mühendisliği
Danışman: Ayhan Özgür Toy


Torbalı'da bulunan Migros perakende deposu içerisindeki ürünlerin sipariş toplayıcı kişiler tarafından en kısa sürede toplanmasını sağlayacak ürün yerleştirme metotunu oluşturmak.

 

10

Proje Adı: İstanbul-İzmir Otoyolu İçin Elektrikli Araçların Şarj İstasyonu Ağı Tasarımı
Proje Sahibi/Sahipleri: Egemen Ata Demir, Metehan Yan, Aycan Çamlık
Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
Bölüm: Endüstri Mühendisliği
Kategori: Endüstri Mühendisliği
Danışman: Mualla Gonca AVCI


Bu proje, İstanbul-İzmir Otoyolu boyunca elektrikli araçlar için stratejik şarj istasyonları yerleşimini hedeflemektedir. Elektrikli araçların Türkiye'deki artan kullanımına uygun bir şarj altyapısı oluşturulması amaçlanmıştır.
Projede, İstanbul-İzmir Otoyolu üzerindeki şarj istasyonlarının optimal yerleşimini belirlemek için matematiksel bir model geliştirilmiştir. Bu model, elektrikli araçların menzilleri, trafik yoğunluğu ve mevcut altyapı gibi faktörleri dikkate alarak en uygun şarj istasyonu yerlerini belirlemektedir. Modelin çözümü için LİNGO yazılımı kullanılmıştır. LİNGO'da yapılan optimizasyon sonucunda, otoyol üzerindeki en uygun şarj istasyonu konumları ve sayıları belirlenmiştir.
Projenin simülasyon aşamasında Arena yazılımı kullanılmıştır. Arena simülasyonu, farklı şarj istasyonu konfigürasyonlarının ve trafik senaryolarının etkilerini değerlendirmiştir. Simülasyon, şarj istasyonlarının verimliliğini, bekleme sürelerini ve kullanım oranlarını analiz etmiştir. İstasyonların ortalama bekleme süreleri ve kullanım oranları değerlendirilmiştir.
Proje, İstanbul-İzmir Otoyolu boyunca elektrikli araç kullanıcılarına kesintisiz ve verimli bir şarj deneyimi sunmayı hedeflemektedir. LİNGO'da yapılan optimizasyon ve Arena'da yapılan simülasyonlar, projenin uygulanabilirliğini göstermektedir. Projenin başarısı, Türkiye'de elektrikli araç kullanımını destekleyerek sürdürülebilir ve çevre dostu bir ulaşım sistemine geçişi hızlandıracaktır.

 

11

Proje Adı: Menemen Orman İşletme Şefliğinde Yangın Gözetleme Kuleleri Ve İnsansız Hava Araçları İle Yangın Tespit Sistemi Tasarımı
Proje Sahibi/Sahipleri: Şahan Kelekçi, Kürşat Kadir Durmuş
Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
Bölüm: Endüstri Mühendisliği
Kategori: Endüstri Mühendisliği
Danışman: Mualla Gonca AVCI


Orman yangınları, gezegenimizin karşı karşıya olduğu en ciddi çevresel tehditlerden biridir. Her geçen yıl artan sıcaklık ve değişen iklim koşulları, yangınların hem sıklığını hem de verdiği zararın büyüklüğünü artırmaktadır. Bu durum, canlı yaşamı üzerinde kalıcı etkilere neden olmakta ve biyoçeşitliliği tehdit etmektedir. Özellikle, orman yangınları sadece doğal habitatları yok etmekle kalmayarak, aynı zamanda karbon emisyonlarını artırarak küresel ısınmayı hızlandırmakta ve atmosferdeki karbon dengesini bozmaktadır. Bu sebeple yangınların mümkün olan en erken sürelerde tespit edilmesi için etkin bir yangın tespit sistemi geliştirilmesi büyük önem arz etmektedir.Bu çalışma kapsamında, İzmir’in Menemen bölgesindeki ormanlık alanlar için yangın gözetleme kuleleri ve insansız hava aracı kullanımı bir yangın tespit sistemi tasarlanmıştır. ArcGIS yazılımı kullanılarak bölgede mümkün olan en fazla görünürlüğü sağlayacak kule yeri ve bu kule tarafından görülemeyen noktalar tespit edilmiştir. Bölgede tam görünürlük sağlamak için görülemeyen noktaların insansız hava
araçları ile ziyaret edilmesine dayalı bir matematiksel model geliştirilmiş ve bu model bir sezgisel algoritma ile çözülerek gereken dron sayısı ve bu dronların rotaları belirlenmiştir.

 

Isı, Akış, Enerji Kategorisi

12

Proje Adı: Bir Turbojet Motorunun Termodinamik Çevriminin Modellenmesi
Proje Sahibi/Sahipleri: Berat Baran Özcan, Sinem Onat, Serhat Gülenç
Üniversite: Ege Üniversitesi
Bölüm: Makina Mühendisliği
Kategori: Isı, Akış, Enerji
Danışman: Özay AKDEMİR


Bu lisans bitirme tezinde, turbojet motorlarının tarihsel gelişimi, önemi ve günümüzdeki evrimi ele alınmıştır. II. Dünya Savaşı sırasında geliştirilen ilk prototipler, savaş sonrası sivil havacılıkta yaygınlaşmış ve uçakların daha yüksek irtifalarda ve hızlarda uçmasını sağlamıştır. Sürekli geliştirmelerle daha verimli, güvenilir ve çevre dostu motorlar üretilmiştir. Tezin amacı, turbojet motorlarının termodinamik çevrimlerinin numerik analizini yapabilen bir yazılım programı geliştirmektir. Bu program, Engineering Equation Solver (EES) kullanılarak tasarlanmış ve gerçek gaz yaklaşımlarıyla yüksek doğrulukta termodinamik hesaplamalar yapmaktadır. Tez kapsamında, motorun yayıcı, kompresör, yanma odası, türbin, art yakıcı ve lüle gibi bileşenleri detaylı olarak modellenmiştir. İki farklı senaryoda irtifa ve havanın kütlesel debisi bağımsız değişken olarak belirlenmiş ve bu parametrelerin motor performansına etkileri analiz edilmiştir. İtme kuvveti, özgül yakıt tüketimi, türbin giriş sıcaklığı, basınç oranı ve motor verimi gibi çıktılar hesaplanarak test sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır. Kullanıcı dostu arayüzü, biçimlendirilmiş denklem penceresi ve grafiksel gösterimleri sayesinde program, kullanıcıların giriş parametrelerini kolayca girmesine ve sonuçları analiz etmesine olanak tanımaktadır. Bu çalışma, gaz türbinleri ve dijital kontrol sistemlerinin gelecekteki geliştirilmesine katkı sağlayacaktır.

 

13

Proje Adı: Development of Carbon Border Adjustment Mechanism Program for Various Sectoral Applications
Proje Sahibi/Sahipleri: Kaan Türkman, Ecem Baş, Bulut Bekdemir
Üniversite: Yaşar Üniversitesi
Bölüm: Makina Mühendisliği
Kategori: Isı, Akış, Enerji
Danışman: Nurdan Yıldırım


İklim değişikliği ve çevre felaketleri ile boğuşan dünyamız bu etkilerin sonuçlarını kuraklaşma, zorunlu göçler, nesli tükenen hayvanlar gibi olumsuz sonuçlarla karşılaşıyor. Bu etkilerin en büyük sebepleri ise büyük endüstrilerin açığa çıkardığı emisyonlar ve karbon ayak izleridir. Avrupa birliği bu konu hakkında önlem alabilmek için emisyonlara sınırlandırma ve bu sınırlandırma aşıldığında vergilendirme getiriyor. Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması adını verdikleri düzenleme ile endüstrilerin açığa çıkardıkları emisyonlara vergilendirme getiriyor. Biz de projemizde Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’na dair hesaplamaları ve analizini yapan bir yazılım, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması kontrolü altındaki 6 sektörün analizleri, üniversite karbon ayak izi hesaplaması ve emisyon düşürülmesine dair çalışmaları gerçekleştirdik.

 

14

Proje Adı: H-Darrieus Tipi Rüzgar Türbini Deneysel Analizi ve Optimizasyonu
Proje Sahibi/Sahipleri: Mehmet Şener, Öykü Nisa Görmez, İlkay Kök
Üniversite: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
Bölüm: Enerji Sistemleri Mühendisliği
Kategori: Isı, Akış, Enerji
Danışman: Z. Haktan Karadeniz


Bu araştırma, H-Darrieus tipi rüzgar türbini tasarımı ve performans analizi için detaylı çalışma sunmaktadır. Süreç başlangıcında Q-blade yazılımı üzerinden 3 adet simetrik ve 3 adet asimetrik kanat profilleri düşük ve yüksek rüzgar hızlarındaki karakteristik özelliklerine göre incelenip en yüksek verimli 2 adet kanat profili hesaplamalı akışkanlar mekaniği (CFD) simülasyonlarına tabii tutulmuştur. Simülasyonlarda en verimli performansı gösteren kanat profili ile prototip türbin üretilip, 3m/s ile 15m/s rüzgar hızı aralığında rüzgar tüneli testlerine tabii tutulmuştur.

 

15

Proje Adı: H-Darrieus Tipi Rüzgar Türbini Deneysel Analizi ve Optimizasyonu
Proje Sahibi/Sahipleri: Büşra Yıldırım, Mustafa Turgut, Mustafa Hazar Kelçe
Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
Bölüm: Makina Mühendisliği
Kategori: Isı, Akış, Enerji
Danışman: Sercan Acarer


Bu proje, alüminyum jantların üretim süreçlerini geliştirmeyi hedefleyen bir araştırma ve geliştirme çalışmasıdır. Alüminyum jantlar, otomotiv endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu projenin temel amacı, kalıp soğutma sistemlerinde kullanılan havanın ısı transfer katsayısının hem deneysel hem de simülasyon ortamında incelenerek gerçekleşen sonuçlara daha yakın hale getirilmesidir.
Proje, alçak basınçlı döküm yöntemi ile üretilen jantların döküm işlemi ve katılaşma işlemi aşamalarında kullanılan soğutma sistemlerini incelemeyi ve bilimsel bir temele dayalı olarak geliştirmeyi amaçlamaktadır. Soğutma sisteminin incelenmesi, örnek bir kalıp soğutma cebi üzerinden bir deney düzeneği kurularak yapılacaktır. Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği (HAD) analizi kullanılarak ısı transferi katsayısı ve debi hesaplamaları yapılacak ardından gerçek deneylerle doğrulanacaktır. Farklı nozul geometrilerinin soğutma üzerindeki etkileri incelenecek parametrik simülasyonlar ve meta modelleme ile optimize edilecektir.
Proje, iş-zaman çizelgesi ile belirtilen aşamalarda yürütülecek ve önceden belirlenmiş risk yönetimi planları uygulanacaktır. Isı transfer katsayısının simülasyonda elde edilen değerlere yakınsaması ile; mevcut simülasyon çalışmalarının geliştirilmesi ve buna bağlı olarak fire oranlarının düşürülmesi, soğutma için kullanılan hava miktarının azaltılarak kompresörlerin enerji tüketiminin azalması ve yeni kalıp geometrileri kullanılarak yıllık enerji maliyetinin azalması beklenmektedir. Proje, alüminyum alçak basınçlı döküm jantların üretim süreçlerini geliştirerek otomotiv endüstrisine, yerli ve milli teknoloji gelişimine olumlu katkılarda bulunmayı amaçlamaktadır.

 

16

Proje Adı: Üç Yönlü Periyodik Minimal Yüzeyli Isı Değiştirici Kullanarak Merkezi Olmayan Atık Isı Geri Kazanım Havalandırma Ünitesi Tasarımı ve 3B Eklemeli Üretim ile İmalatı
Proje Sahibi/Sahipleri: Ongun Ege Değer, Ertuğrul Yağız Konuk
Üniversite: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
Bölüm: Enerji Sistemleri Mühendisliği
Kategori: Isı, Akış, Enerji
Danışman: Ziya Haktan Karadeniz


Meskenlerde kullanılan mono atık ısı geri kazanım üniteleri ortama taze hava beslerken atık ısıyı geri dönüştürerek enerji tasarrufu sağlar. Mono atık ısı geri kazanım ünitelerinde bal peteği dizaynına sahip seramik ısı değiştiricileri kullanılır. Bu sistemler belirli bir süre boyunca ortamdaki sıcak havayı dışarı üfler, bu sırada içerideki ısı değiştiricide ısı depolanır. Bu sebeple bu sistemler rejeneratif sistem olarak adlandırılır. Ardından dışarıdaki havayı belirli bir süre içeri çeken fan sayesinde soğuk taze hava meskene girerken atık ısı ile şartlandırılmış olur. Bu rejeneratif sistemlerin verimi %60 civarlarındadır. Kullanılması planlanan üç yönlü periyodik minimal yüzey geometrili ısı değiştiricileri sayesinde bu sistemlerin verimliliğinin %15 civarlında arttırılması hedeflenmektedir. Eklemeli üretim metodu ile üretilecek olan rejeneratif sistem mevcut sistemlere kıyasla üretim kolaylığına ve maliyette düşüş sağlayacaktır. Bu sistemi üretmek adına öncelikli olarak hesaplamalı akışkanlar dinamiğinde analizler gerçekleştirilecektir. Başta üç yönlü periyodik minimal yüzey geometrileri ile analizler yapılacak ve uygun geometri seçilecektir. Ardından gerekli fan debisi analizleri yapılacak ve uygun debi belirlenecektir. Son olarak fanın uygun çalışma süresinin analizleri yapılacaktır. Sonrasında ısı değiştiricinin ve sistem komponentlerinin üretimi eklemeli üretim ile gerçekleştirilecektir. Akabinde yapılacak olan teorik hesaplamalar ile test sisteminin kurulması hedeflenmektedir. Test sistemi üzerinde deneysel çalışmalar gerçekleştirilecektir. Deneysel çalışmalardaki bulgular teorik sonuçlarla karşılaştırılacak ve ardından sonuçlar raporlanacaktır.

 

17

Proje Adı: Buhar Sıkıştırmalı Soğutma Çevrimi Kullanılarak Atmosferden Su Hasadı
Proje Sahibi/Sahipleri: Berkin Yavuz, Yiğit Kerem Karakuş, İdris Arda Büberci, Yiğit Aydar
Üniversite: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
Bölüm: Enerji Sistemleri Mühendisliği
Kategori: Isı, Akış, Enerji
Danışman: Gülden Gökçen Akkurt


Su kıtlığı, artan kuraklıklar ve iklim değişikliği giderek büyüyen küresel sorunlardandır. Bu sorunun hafifletilmesine yardımcı olmak için, aktif atmosferik su toplama sistemi kullanılarak nemli havadan su çıkarılmasına yönelik bir proje geliştirildi. Bu sistem, havadaki nemi yoğunlaştırmak ve su toplamak için kompresör, kondenser, kılcal boru ve evaparatör gibi temel bileşenleri kullanan bir buhar sıkıştırmalı soğutma çevrimini içerir. Sistemin geliştirilmeden önceki test sonuçları, sonradan yapılan iyileştirmeler neticesinde elde edilen test sonuçlarıyla karşılaştırılarak sistemin verimliliğinin değişip değişmediği gözlemlendi ve gelecekte yapılabilecek iyileştirmeler tartışıldı.

 

18

Proje Adı: Ters yönde dönen pervanelerin hesaplamalı akışkanlar ve test analizi
(Yatay eksen için)
Proje Sahibi/Sahipleri: Abdüssamet Aybar, Atakan Erdemli, Emre Şimşek, Hasan Hüseyin Candal, Semih Parlatır
Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
Bölüm: Havacılık ve Uzay Mühendisliği
Kategori: Isı, Akış, Enerji
Danışman: İzzet Murat Akşit, Osman Nuri Şahin


Yatay eksende birbirine göre ters yönde dönen ardışık pervanelerinin, insansız hava aracının kalkış pozisyonunu tamamlayıp yatay pozisyona geçtiği zamanki birbirlerine uyguladıkları etkileri inceleyebilmek ve hangi koşullarda en optimum uçuş süresi ve menzilini saptamak amacıyla birbiri ardına olan mesafelerini değiştirerek pervaneden aldığımız itkiyi ve verimliliği nasıl değiştirdiğini test etmek amacıyla yapıldı. Öncelikle makine tasarım uygulaması kullanarak kendi seçtiğimiz boyutlardaki pervanelerin tasarımını gerçekleştirdik. Tasarım işi bittikten sonra bu pervaneleri analiz yapacağımız uygulamalara taşıdık. Bu ortamda pervaneleri önce tek başına ardından ikisini de aynı ortama koyarak birbiri arasındaki mesafeleri sürekli değiştirip farklı analiz akışlarını uygulayarak sonuçlar aldık. Aldığımız sonuçları gerçek ortamda kıyaslayabilmek için itki ölçüm sistemi adında bir test düzeneği ürettik. Bu sayede yapay ve gerçek ortamdaki sonuçlara birbirleriyle kıyasladık.

 

19

Proje Adı: Soğuk Plakaya Dayalı Batarya Isıl Yönetim Sistemi Geliştirme
Proje Sahibi/Sahipleri: Vedat Tekin, Mustafa Harman, Arda Güray, Deniz Levent Ölçmener
Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
Bölüm: Makina Mühendisliği
Kategori: Isı, Akış, Enerji
Danışman: Can Özgür Çolpan, Aytunç Erek, Serhan Küçüka, Mehmet Akif Ezan, Mustafa Umut Karaoğlan


Elektrikli araçların performansı ve sürüş menzili, batarya sistemlerindeki sıcaklık değişimlerinden önemli ölçüde etkilenmektedir. Li-Ion bataryalar -20°C ila 60°C arasında geniş bir sıcaklık aralığında çalışabilmesine rağmen, bataryaların optimum şekilde çalışması için sıcaklıkların belirli bir aralıkta tutulması gerekir. Optimum performans genellikle Li-Ion bataryalar için 15°C ila 45°C’ lik daha dar bir sıcaklık bandında çalıştığında elde edilir. Yüksek sıcaklıklarda bataryada termal sürüklenme ve yangın meydana gelebilirken, çok düşük sıcaklıklarda da hücre içindeki aktif kimyasalların dönüşümünde problem meydana gelmektedir. Çok yüksek ve çok düşük sıcaklık durumları bataryalarda kullanım ömrünü ve şarj/deşarj çevrimlerini olumsuz etkilemektedir. Elektrikli araçların kullanımının gün geçtikçe artmasıyla bataryalarda termal yönetim sistemi daha da önem kazanmaktadır. Bu çalışma, soğuk plaka termal yönetim stratejilerini araştırarak elektrikli araç bataryalarındaki karmaşık termo-kimyasal ve termo-mekanik süreçleri yönetme zorluğunu ele almaktadır. Bu araştırmanın temel amacı, batarya sıcaklığını ideal aralıkta tutarak elektrikli araçların performansını artıran optimum bir soğuk plaka batarya termal yönetim sistemi (BTYS) tasarlamaktır. Bu çalışma TOGG’ da kullanılan Farasis tarafından üretilen Li-Ion kese tipi hücre yapısına sahip batarya kullanılacaktır. Batarya, Lumped metot ve NTGK yöntemiyle modellenecektir. Soğuk plakanın hesaplamalı akışkanlar dinamiği (HAD) analizleri ANSYS-Fluent programında gerçekleştirilecektir. Çalışma sonunda bataryada ideal soğutmayı sağlayabilecek bir soğuk plaka tasarlanıp üretmek hedeflenmektedir

 

İmalat, Mekanik Kategorisi

20

Proje Adı: Development of A Honeycomb Energy Absorber for Quadricycles
Proje Sahibi/Sahipleri: Hakan Emre Yiğit, Berke Ergi
Üniversite: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
Bölüm: Makina Mühendisliği
Kategori: İmalat, Mekanik
Danışman: Benay Uzer Yılmaz


Büyükşehirlerde artan trafik sorununa bir alternatif olarak kullanılan “Quadricycle”lar, elektrifikasyon ve artan trafikle beraber ülkemizde de yaygınlaşmaya başlamıştır. Normal araçlar gibi satışa çıkmadan önce EURONCAP testlerine girmek zorunda olmayan bu araçlar, maliyet kaygısından dolayı havayastığı, enerji sönümleyici ve ADAS (Gelişmiş Sürüş Yardım Sistemleri) gibi donanımlar olmadan trafikte yer almaktadır. Kaza anında şasileri dışında, enerjiyi sönümleyerek içindeki yolcuları koruyacak bir yapıya sahip olmayan quadricycleların kaza anında güvenliğini artırmak için yüksek enerji sönümleme kapasitesine sahip, çevreci ve yakıt tüketimini düşük tutmak için hafif bir malzemeden imal edilmiş bir enerji sönümleyici geliştirmek projemizin amacıdır. Polipropilen sandviç panellerin yoğunluğu ve dolayısıyla ağırlığı, normal enerji sönümleyici köpüklerden çok daha düşüktür. %100 geri dönüştürülebilir polipropilen balpeteği sandviç paneller kullarak ürettiğimiz enerji sönümleyici, 30 kilometre/saat hızda kaza enerjisinin %16'sını sönümleyerek, endüstri standardı olan kaza enerjisinin %5-%10 sönümleyen enerji sönümleyicilerinden çok daha yüksek bir enerji sönümleme oranı vermiştir. Proje, ölçeklendirilerek normal otomobillerde de elektrikli araçlardan dolayı artan araç ağırlıklarının kaza anındaki negatif etkisini tolere etmek için kullanılabilir.

 

21

Proje Adı: Yeni Malzemelerle Debriyaj Yay Tutucu Stoperinin Geliştirilmesi, Tasarımı ve Analizi
Proje Sahibi/Sahipleri: Ece Nur İşgüzar, Ege Koçdemir, Fuat Sağ
Üniversite: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
Bölüm: Makina Mühendisliği
Kategori: İmalat, Mekanik
Danışman: Fatih Toksoy


Debriyaj sistemleri, motor gücünü tekerleklere ileten ve sürücünün hız kontrolü ile vites değişimini düzenleyen kritik bir bileşendir. Debriyaj sistemlerinin karmaşıklığı ve çeşitliliği, farklı sürüş koşullarına uyum sağlamasını mümkün kılmak için sürekli evrim geçirir. Bu nedenle, debriyaj sistemlerinin derinlemesine anlaşılması ve araç tasarımlarına yenilikçi çözümler sunmak otomotiv mühendisliğinde önemli bir hedeftir. Sürücü konforunu artırmak ve debriyaj sisteminin ömrünü uzatmak amacıyla yaylar, motor titreşimlerini azaltmak ve tork iletimini sönümlemek için kullanılır.
Bu çalışmada, "Yay Tutucu Stopper " parçası, yayları merkezler ve sıkıştırma sırasında yayların eksenlerinde kalmasını sağlar. Yaylar toplamda 3500 Nm tork karşılar ve bir yay 7000 N kuvvet taşır. Genel debriyaj sistemlerinde, yay tutucu malzeme olarak çelik ve türevleri kullanılır. Bu projede, farklı malzemeler entegre edilerek hem ağırlık hem de maliyet iyileştirilmesi hedeflenmiştir. Daha hafif bir debriyaj sistemi, aracın fren performansını artırabilir ve virajlarda daha iyi yol tutuşu sağlar.
Çalışmada 16CrMn5, %30 Kevlar katkılı PA6.6 ve nikel kaplı Al6082 malzemeleri seçilmiş ve uygun üretim yöntemleri araştırılmıştır. Sonuçlar, bu malzemelerin debriyaj sistemine entegrasyonuyla elde edilen değerleri incelemekte ve gelecekteki otomotiv endüstrisine yönelik kılavuzluk sağlamaktadır.

 

22

Proje Adı: Hibrit Kompozit Malzemelerin Tasarımı ve Testi
Proje Sahibi/Sahipleri: Hurşit Ege Külekçi, Zeynep Üzgür, Halil Kızılağaç, Görkem Emre, Berkhan Arslan
Üniversite: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
Bölüm: Makina Mühendisliği
Kategori: İmalat, Mekanik
Danışman: Büşra Karaş


Hibrit yapılı kompozit malzemeler yüksek mukavemet, hafiflik ve darbe dayanıklılığı gibi özelliklerinden dolayı havacılık endüstrisinde geniş bir potansiyele sahiptir. Özellikle yüksek performans gereksinimi olan havacılık endüstrisinde, uçak kanatlarının tasarımında bu malzemelerin kullanımı öne çıkmaktadır. Bu gereksinimleri karşılamak adına sürekli olarak yeni üretim yöntemleri ve malzeme teknolojileri araştırılmaktadır. Havacılık sektöründe kullanılan kompozit malzemeyi oluşturan malzemelerin başında Kevlar bulunmaktadır. Kevlar %100 geri dönüştürülebilir olmasına rağmen, üretim süreci çevre açısından olumsuz etkilere sahiptir. Kevlar üretiminde sülfürik asit kullanılır. Sülfürik asit, iklim değişikliğinden su kaynaklarının tükenmesine kadar çevre üzerinde birçok olumsuz etkiye sahiptir. Amacımız, uçak kanadının yüzeyinde kullanılacak malzeme konfigürasyonunda Kevlar bulunmayan düşük maliyetli ve eğilmeye dayanıklı bir hibrit kompozit malzeme üretmektir. Bu kompoziti üretebilmek için karbon fiber ve cam elyafların farklı açı ve dizilimleri ile analizler yapılmıştır. Bu analizler sonucu en iyi sonuçlara sahip kompozitler vakum infüzyon ile üretilip ardın 3 nokta eğme testi uygulanıp validasyon yapılmıştır.

 

23

Proje Adı: Design and Navigation Control of Autonomous Mobile Robot (AMR)
Proje Sahibi/Sahipleri: Tülbiya Karahan, İrem Uzun, Tolgahan Gergin
Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
Bölüm: Mekatronik Mühendisliği
Kategori: İmalat, Mekanik
Danışman: Özgün BAŞER


Bu çalışmanın amacı endüstriyel iç mekan kullanımına yönelik otonom bir mobil robot (AMR) geliştirmektir. Proje, görüntü işleme tekniklerini stereo kamera ve PID algoritmaları kullanılarak motor kontrolü ile entegre ederek, aracın haritalanmış bir ortamda doğru ve güvenli bir şekilde gezinmesini sağlamayı amaçlar.

 

24

Proje Adı: Metalik Cam Üretim Sistemi Tasarımı
Proje Sahibi/Sahipleri: Deniz Geçit, Alperen Demirtaş, Sefa Deveci, Murat Aydoğan
Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
Bölüm: Makina Mühendisliği
Kategori: İmalat, Mekanik
Danışman: Fatih Kahraman, Gökçe Mehmet Gençer


Bu projenin amacı metalik camların üretim yollarından biri olan “melt spinning” yönteminin daha yüksek hacimlerde üretim yapmasının sağlanması ve daha ekonomik bir metalik cam üretim sisteminin tasarlanması ve imal edilmesi üzerinedir. Tasarladığımız metalik cam üretim sistemi muadillerine oranla daha basit bir konstrüksiyona sahip olup yüksek hacimlerde amorf metalik şerit üretebilmesi için özgün bir sıvı soğutma sistemi ile tasarlanmıştır.
Amorf metalik şeritler yüksek aşınma direnci ve mukavemetleri nedeniyle uzay ve havacılık sektöründe, yumuşak manyetik ve yüksek iletkenlik özellikleri sayesinde enerji sektöründe kullanılmaktadır. Ancak gelişmekte olan bu malzemeler ve pahalı üretim yöntemleri, metalik camın yaygın kullanılmasına engel olmaktadır. Bu soruna çözüm olarak “melt spinning” yöntemini inove ederek tasarladığımız metalik cam üretim sistemi hem ilk yatırım maliyeti olarak diğer sistemlerden daha ekonomik olacak hem de muadillerine oranla daha yüksek hacimlerde üretim yapabilecek ve “melt spinning” yöntemi ile üretilen amorf metalik şeritlerin yaygınlaşmasını sağlayacaktır. Ekonomik bir sistem olması sayesinde bu alanda çalışmak isteyen akademisyen ve öğrencilerin de rahatlıkla ulaşabileceği ve bu sayede yeni metalik cam malzemeleri geliştirebilecekleri ve üretebilecekleri bir sistem olarak yeni çalışmalara zemin hazırlayacaktır.< br /> Anahtar Kelimeler: Metalik Cam, Amorf Metalik Şeritler, Melt Spinner, Sıvı Soğutma

 

25

Proje Adı: Burkulma Yüküne Maruz Kavisli Kompozit Kabukların Yapısal Optimizasyonu
Proje Sahibi/Sahipleri: Gizem Bakan, Ahmet Selim Küççük, Mustafa Susam
Üniversite: Ege Üniversitesi
Bölüm: Makina Mühendisliği
Kategori: İmalat, Mekanik
Danışman: Ege Anıl Diler


Bu tezde daha çok hava araçlarında kullanılan kompozitlerde rüzgar, basınç, kuvvet gibi sebeplerden dolayı burkulma yüküne maruz kalan kavisli kısımların bu yüke karşı koyabilmesi için en iyi elyaf diziliminin optimizasyonu incelenmiştir. Burkulma problemi, kavisli kompozitlerin katman sayısı, eğrilik yarıçapı, eğrilik açısı, katmanlardaki kompozit çeşidi ve yönü gibi etmenler ele alınarak irdelenmiştir. Bu irdeleme yoğun literatür taramasının yanı sıra bilgisayar destekli ve deneysel olmak üzere iki aşamada gerçekleştirilmiştir. En uygun dizilimlerin bulunmasında öncelikle sonlu elemanlar yöntemi kullanılmış ve ANSYS paket programından yararlanılmıştır. Daha sonra ise kritik burkulma yükü yüksek bulunan bazı tabakalı dizilimler somut olarak vakum destekli el yatırması yöntemi ile üretilmiştir. Burkulma test cihazında deneylerin gerçekleştirilmesi için numunelerin şekline uygun kavisli bir test aparatı tasarlanmış ve bu sayede üretilen numuneler gerçek bir burkulma yüküne tabi tutularak deneyler gerçekleştirilmiştir. Analiz sonuçları ile deneysel sonuçlar arasında karşılaştırma yapılmış ve optimizasyon tamamlanmıştır. Bulunan sonuçlar ayrıntılı olarak resimler, grafikler ve tablolar ile gösterilmiştir.

 

26

Proje Adı: NETA Underwater Surveillance ROV
Proje Sahibi/Sahipleri: Sezer Zorbey Erdem, Mazlum Aydın
Üniversite: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
Bölüm: Makina Mühendisliği
Kategori: İmalat, Mekanik
Danışman: Ünver Özkol


Projenin özeti; 30 metreye kadar derinlikte çalışabilen, su altından canlı görüntü aktarabilen, uzaktan kontrol edilebilen; balıkçılar, arkeologlar, dalgıçlar ve denizciler için gözlem yapma imkânı tanıyan bir su altı aracı (Underwater ROV) tasarımı ve prototipi yapmaktır. Bu aracın benzerlerinden farklı olarak ağır kablo yükünden kurtarılmış, mobilitesi yüksek bir araç olması planlanmaktadır. Bunun için kablo ile su üzerinde duran bir şamandıralı platforma veri aktarımı yapılacak, bu platformdan da kullanıcı ekranına kablosuz olarak veri aktarılacaktır. Bu özellik uzak mesafelerden yönetilebilme imkânı sağlayarak bu eksikliğe bir çözüm olacaktır. Piyasada bulunan birçok ROV’un yurtdışı menşeili ve bundan kaynaklı maliyetli olması nedeni ile düşük maliyetli ve yerli bir ROV yapmak amacı taşınmaktadır. Bu doğrultuda ülkemizde sualtı araçları sektörüne katkıda bulunmak bir diğer amaçlardandır .

 

27

Proje Adı: Buhara Vanaların Üretim Sürecinin Geliştirilmesi ve Optimizasyonu
Proje Sahibi/Sahipleri: Ersin Sökmen, Muhammed Abdulbaki Tecimen
Üniversite: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
Bölüm: Makina Mühendisliği
Kategori: İmalat, Mekanik
Danışman: Benay Uzer Yılmaz


Bu projede, özellikle 316L çelik grubundan imal edilen buhar vanalarının döküm sürecini optimize etmek, üretim maliyetlerini düşürmek ve nihai ürünün kalitesini artırmak hedeflenmiştir. Döküm sürecini optimize etmek amacıyla çeşitli yolluk tasarımlarının denenmesi planlanmıştır. Tasarım için gereken sınırları hesaplamak amacıyla MATLAB kullanılarak bir uygulama geliştirilmiş ve elde edilen grafikler, literatür taramasından elde edilen verilerle karşılaştırılarak sınırlandırmalara göre 3 ana tasarım oluşturulmuştur.
Tasarım süreçleri SOLIDWORKS programı ile gerçekleştirilmiş ve sanayi firmasında kullanılan AnyCasting programı ile analiz ve simülasyonlar yapılmıştır. Sonuç olarak, Ağırlıklı Birleştirme Yöntemi uygulanarak optimum sonuç veren tasarımın üretilmesine karar verilmiştir. Projenin bir diğer önemli aşaması olarak, kalıp üretiminin hammaddesi olan tahtadan, 3B yazıcılar ile daha hızlı ve pratik şekilde kalıp üretimi yapılabilirliği araştırılmış ve karşılaştırılmıştır. Bu süreç, sanayide ihtiyaç duyulan ustalık yerine makine bazlı üretim olan 3B yazıcıların bu alanda kullanımının sağladığı faydaları araştırmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Üretim ve testler proje başvuru tarihinde nihai sonuca ulaşmamış olmakla birlikte, Haziran ayının ilk haftasında üretim planlanmaktadır.

 

28

Proje Adı: Bağımsız Süspansiyonlu Hafif Kargo Taşıtının Şasi, Süspansiyon Ve Yönlendirme Sisteminin Tasarımı Ve Optimizasyonu
Proje Sahibi/Sahipleri: Sefa Temur, Umut Ozan Mat, Mohammad Nassar, Yağmur Koçlu,
Ömer Faruk Ak
Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
Bölüm: Makina Mühendisliği
Kategori: İmalat, Mekanik
Danışman: Mehmet Murat Topaç


Projemizin amacı, şehir içi kargo taşımacılığında trafik oluşturmayacak ve sürücü güvenliğini sağlayacak bir ara sınıf taşıtın şasi, bağımsız süspansiyon ve yönlendirme sistemlerinin multidisipliner tasarım ve optimizasyonlarını gerçekleştirmektir.
Yönlendirme sisteminin basit, ekonomik ve üretimi kolay olması hedeflenip, bu doğrultuda bir yönlendirilme sistemi seçilmiştir. Ayrıca minimum taşıt dönüş yarıçapı, yüksek manevra kabiliyeti ve yüksek yol tutuş performansı hedeflenerek modellenip optimize edilmiştir.
Taşıyıcı gövde (şasi) mümkün olduğunca hafif, kolay üretilebilir, ucuz, modüler yapıda olmakla beraber ön süspansiyonu, yönlendirme sistemini, sürücüyü taşıyan ilk bölüm; kargonun bir kısmını taşıyan orta bölüm, kargonun diğer kısmını ve arka süspansiyonu taşıyan arka bölüm olmak üzere üç ana gövdeden kutu profil şeklinde bükümlü sac levhalardan oluşmaktadır.Projede bağımsız süspansiyon sisteminin hafif ve dayanıklı olmasına özen gösterilmiştir. Bağlantı elemanları ve salıncaklar taşıtın çeşitli senaryolarda ve manevralarda emniyetli ve konforlu kalabileceği şekilde tasarlanmıştır. Çeyrek ve tam taşıt modelleri oluşturularak araca en uygun dönme kabiliyetini, taşıma kapasitesini ve konforu sağlayan geometri oluşturularak kinematik analizi gerçekleştirilmiştir.
Şasi, süspansiyon ve yönlendirme sistemi gerekli analitik hesaplamaları sonucunda multidisipliner olarak SOLIDWORKS ortamında modellenmiştir. Katı modelin tasarlanmasının ardından ANSYS ve MSC ADAMS ortamında gerekli analizler yapılarak simüle edilmiştir. Optimizasyon işlemlerinin sonucunda nihai tasarım elde edilmiştir.
Anahtar Kelimeler: Hafif kargo taşıtı, Bağımsız süspansiyon, Multidisipliner tasarım, Optimizasyon

Makina Teorisi ve Dinamiği, Mekatronik

29

Proje Adı: 3 Serbestlik Dereceli Geri Sürülebilir İşbirlikçi Paralel Manipülatörün Geliştirilmesi
Proje Sahibi/Sahipleri: Umur Batuhan Özmen, Gül Kader Gögüs , Barış Leventgelen,
Kaan Öğrük
Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
Bölüm: Mekatronik Mühendisliği
Kategori: Makina Teorisi ve Dinamiği, Mekatronik
Danışman: Erkin Gezgin


Bu proje kapsamında geri sürülebilirlik metoduyla 3 serbestlik dereceli işbirlikçi paralel manipülatör tasarlanıp geliştirilmektedir. Geri sürülebilirlik metodu, manipülatörlerin hassas hareketlerini kaydederek ve tekrar kullanarak daha verimli ve kesin işlemler yapmayı mümkün kılmaktadır. Bu, endüstriyel montaj hattından cerrahi müdahalelere kadar bir dizi uygulamada kullanılabilecek son derece verimli ve esnek manipülasyon sistemleri (robotik sistem) oluşturma potansiyelini sunmaktadır.
Projenin mekanik temeli, bilgisayar destekli çizim programlarıyla üç boyutlu ortamda oluşturulmuştur. Üretim metodu olarak prototip aşamasında üç boyutlu yazıcılardan yararlanılmıştır.Projenin teorik temelleri ileri ve ters kinematik analiz yöntemlerine, MATLAB/Simulink üzerinde oluşturulmuş kontrol diyagramlarına dayanmaktadır. Yapılan kinematik analizler, kâğıt üzerinde hesaplandıktan sonra nümerik hesaplama metotlarıyla ve 3 Boyutlu ortamda modellenen link boylarıyla doğrulanmıştır. Montaj öncesi mevcut eyleyicilerin istenen performansta çalışıp çalışmadığı test edilip, hedeflenen çıktılara ulaşılmıştır

 

30

Proje Adı: El Yazısı Eğitimine Yardımcı Robotun Geliştirilmesi ve Kontrol Çalışmaları
Proje Sahibi/Sahipleri: Oğuz Güler, Mehmet Alp Balkan, Çağatay Öztürk , Esra Özdemir
Üniversite: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
Bölüm: Makina Mühendisliği
Kategori: Makina Teorisi ve Dinamiği, Mekatronik
Danışman: Mehmet İsmet Can Dede


Bu çalışma, sentezi daha önceden yapılmış olan düzlemsel paralel beş çubuk mekanizmaya sahip robot manipülatörün geliştirilmesini hedeflemektedir. Bu projenin temel amacı, el yazısı öğretiminde öğrenciye destek olacak bir robotik sistem geliştirmektir. Bu projenin temel amacı, kullanıcıya el yazısı eğitimini beş uzuvlu paralel kinematik yapıya sahip haptik robot mekanizması ve üç çalışma modu ile sağlamaktır. Bu üç çalışma modu ve çalışma modları ile hedeflenenler şu şekildedir:
1) Kullanıcının pasif robotun aktif olduğu mod: Birinci modda kullanıcı tamamen pasif halde robotun yaptığı hareketleri kalemi tutarak takip ederek kullanıcının yazı yazmayı öğrenmesi sağlanmaktadır.
2) Kullanıcı ve robotun birlikte-hibrit çalıştığı mod: İkincil modda robot tarafından yazılmak istenilen harf ya da yazı etrafında belirli toleranslar aralığında bir sanal duvar oluşturulur. Kullanıcı bu sanal duvarlar içerisinde kalan alanda hareket ederek yazı yazar, eğer kullanıcı bu sanal duvardan dışarı çıkmaya çalışırsa robot kullanıcıyı belirlenen alan içerisine girmeye zorlar.
3)Kullanıcı aktif robotun pasif olduğu mod: Üçüncü modda ise robot kullanıcıya yazmasını istediği yazıyı bildirir, daha sonra kullanıcı yazıyı yazdıktan sonra robot üzerinde bulunan enkoderlerden alınan bilgiler ile öğrencinin yazdığı yazı tespit edilir. Robot tarafından belirlenen doğru yazı ile kullanıcının yazdığı yazı karşılaştırılır ve kullanıcının yazıyı ne kadar doğru yazdığı değerlendirilir ve kullanıcıya geribildirim yapılır.

 

31

Proje Adı: Bilek Rehabilitasyon Robotu Tasarımı ve Geliştirilmesi
Proje Sahibi/Sahipleri: Özlin Çetinbaş, Eflin Türkmen, Meriç Kösetorunu
Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
Bölüm: Mekatronik Mühendisliği
Kategori: Makina Teorisi ve Dinamiği, Mekatronik
Danışman: Ebru Sayılgan


Bu çalışmada daha çok kısmen felçli, özellikle bileklerini dışa doğru veya sağa sola bükülecek şekilde hareket ettiremeyen bireylerin sorununu ele aldık. Yenilikçi cihazın felç geçirenler ve kısmen felçli kişiler tarafından kullanılması amaçlanıyor. Temel amacı, el bileği hareketlerinin kişinin kendisi tarafından yönlendirilerek tekrarlanmasını sağlayarak rehabilitasyonu kolaylaştırmaktır. Cihaz, taşınabilirlik ve ulaşılabilirlik sağlaması nedeniyle özellikle dikkat çekicidir. Bilek rehabilitasyonu için bir seçenektir ve maliyeti, kullanım kolaylığı ve portatifliği ile dikkat çekmektedir. İzole bölgelerde yaşayan veya Sağlık kurumlarına kısıtlı erişimi olan hastalara basit bir rehabilitasyon yolu sunar ve fizyoterapist ihtiyacını ortadan kaldırır.
Projede optimum uygunlukta ve uygun fiyatlı olduğu bilinen modern sensörler, mikrodenetleyiciler gibi bileşenler kullanılır. Proje, endüstri standardı bir tasarım programı olan Solidworks'ü kullanarak, cihazın fiziksel yapısını metodik olarak geliştirildi ve iyileştirildi.

 

32

Proje Adı: 2 Serbestlik Dereceli Oyunlaştırılmış Bir Rehabilitasyon Robotunun Tasarımı ve Üretimi
Proje Sahibi/Sahipleri: Hüseyin Emir Yüksel, Murat Han Uysal, Recep Doğaç Kılıçoğlu, Aytekin Dönmez, Berkin Şimşek
Üniversite: İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi
Bölüm: Mekatronik Mühendisliği
Kategori: Makina Teorisi ve Dinamiği, Mekatronik
Danışman: Erkin Gezgin


Dünya genelindeki nüfus artışı ve yaşlı nüfusunun artışından kaynaklı rehabilitasyon ihtiyacı artmakta fakat bu artışı yetkin fizyoterapistler karşılayamamaktadır. Bu bağlamda rehabilitasyon sürecinde 2 serbestlik dereceli bir robotik rehabilitasyon robotu tasarlanacaktır. Düşük bütçeli ve bilişsel bir sistem olmasından kaynaklı hem iş gücünü dengeleyecektir hem de herkese ulaşabilecek bir proje yapılacaktır. Proje yapılırken manipülatör tasarımı sırasında yapısal tasarımla beraber kinematik ve dinamik analizler yapıldıktan sonra 3D modellenip hızlı bir prototip yapılacaktır. Uygun bir kontrol sistemi tasarlanırken kuvvet etkileşimli kontrol için algılayıcı seçilip kuvvet etkileşimli kontrol çalışmaları yapılacaktır. Bu kontrol sistemi sonrasında prototiple entegre edilecektir. Oyunlaştırma işlemi gerçekleşirken sisteme uygun bir oyun senaryosu belirlenecektir. Uygun oyun motoru seçildikten sonra bilişsel bir oyun tasarımı gerçekleştirilecektir. Bu oyun sisteme entegre edildikten sonra sistem üzerinde donanım doğrulama ve iyileştirme çalışmaları yapılacaktır. Doğrulama ve iyileştirme çalışmalarından sonra projenin verimliliği arttırılacaktır

 

33

Proje Adı: Çok Yönlü Mobil Robot için İşbirlikçi Paralel Platform Geliştirilmesi
Proje Sahibi/Sahipleri: Sinem Doğan, Sinan TÜFEKCİ, Senanur YILDIRIM, Berkehan AKYÜZ
Üniversite: İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi
Bölüm: Mekatronik Mühendisliği
Kategori: Makina Teorisi ve Dinamiği, Mekatronik
Danışman: Erkin Gezgin


Bu proje, "Üç Serbestlik Dereceli İşbirlikçi Paralel Platform Manipülatörü" geliştirerek endüstriyel uygulamalarda yenilik yapmayı hedeflemektedir. Projenin ana amacı, delta yapısı sayesinde yüksek yük taşıma kapasitesine sahip, yüksek performanslı ve hassas bir robot sistemi oluşturmaktır. Delta yapısı, robotun işbirliği yeteneklerini artırarak insan-robot işbirliği için ideal bir zemin sağlar. Seri elastik aktüatörler, robotu daha esnek ve güvenli hale getirir, insanlarla daha yakın çalışmasını ve beklenmedik durumlarla başa çıkmasını kolaylaştırır.

 

34

Proje Adı: ServEase Robot
Proje Sahibi/Sahipleri: Ufuk Torunoğlu, Berkay Girgin, Ege Önal, Ekin Doğan,Kemal Uzun
Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
Bölüm: Mekatronik Mühendisliği
Kategori: Makina Teorisi ve Dinamiği, Mekatronik
Danışman: Pınar Oğuz Ekim


ServEase Robot, restorantlarda otonom bir şekilde servis vermek üzere tasarlanmış bir servis robotudur. Çevreyi kendi başına gözlemleyip haritasını çıkarabilir ve operasyon sırasında, üzerinde bulunan sensörleri kullanarak hiçbir şeye çarpmadan ilerleyebilir. Amacı ona verilen ürünü istenilen masaya götürüp başlangıç noktasına geri dönmektir.

 

35

Proje Adı: Otonom Lojistik Aracı
Proje Sahibi/Sahipleri: Bartu Yavuz, Erim Özden, Eyüp Buğra Erçin, Yaren Buse Hazar,
Tan Yıldız
Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
Bölüm: Mekatronik Mühendisliği
Kategori: Makina Teorisi ve Dinamiği, Mekatronik
Danışman: Hira Karagülle


Projenin konusu farklı hız ve yük kapasitelerine sahip otonom lojistik robotu tasarımı ve prototip üretimidir. Robot iki DC motor ve bir oynar tekerli yapıya sahiptir. Araç mekaniği SolidWorks ile tasarlanır, şasenin sonlu eleman analizi yapılır ve motorlar seçilir. Otonom sürüş için bir kamera ile Rasperry-Pi ve Arduino-Uno kullanılır. Open-CV kütüphanesi ile Rasperry-Pi da çizgi konumundan sapmalar belirlenir ve PID kontrol ile motor hızları bilgisi Arduino-Uno’ya gönderilerek motor hızları kontrol edilir. Kamera ile barkod bilgisi de okunarak konum belirlenir

 

36

Proje Adı: ROBOCUP MSL için Mobil Robot Navigasyonu, Kontrolü ve Oyun Planlaması
Proje Sahibi/Sahipleri: Bora Özdamar, Serhat Gündoğdu, Tunahan Duruksu, Refik Eren Girgin, Rüştü Efe Gün
Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
Bölüm: Mekatronik Mühendisliği
Kategori: Makina Teorisi ve Dinamiği, Mekatronik
Danışman: Şeniz Ertuğrul


RoboCup, akıllı robot teknolojileri geliştirmeyi hedefleyen uluslararası bir yarışmadır ve misyonu 2050'ye kadar insanlara karşı futbol oynayabilecek bir robot takımı sahaya sürmektir. RoboCup Middle Size League’in (MSL) amacı ise tamamen otonom olarak futbol oynayabilen mobil robot futbol takımı geliştirmektir. Bu projede Robocup MSL kurallarına uygun, futbol oynayabilen, üç tekerlekli bir otonom mobil robot prototipi geliştirilmektedir. Robocup MSL otonom mobil robot projesinde, algılama, görüntü işleme, görüntü tabanlı navigasyon, yörünge planlama, engel tespiti ve engellerden kaçınma, ileri ve ters kinematik hesaplar, kontrol gibi birçok çalışma paketi bulunmaktadır. Prototipimizde donanım ve yazılım için farklı seçenekler değerlendirilmiştir. Öncelikle hareket kabiliyeti yüksek olması nedeni ile mekanik tasarımda üç tekerlekli robot tasarımı tercih edilmiştir. Üç tekerlekli robotun konum ve hız kontrolu için sayısal kodlayıcılar, Rotasyon ve Jacobian matrisleri kullanılmaktadır. Robotun üzerindeki Intel Realsense kamera ve derin öğrenme algoritmaları kullanılarak, topun konumu anlık olarak tespit edilebilmektedir. Aynı zamanda robotun üzerinde bulunan Lidar’dan gelen verilerle dinamik bir harita oluşturulmaktadır. RRT (Rapidly Exploring Random Tree) algoritması kullanılarak bu harita üzerinde robotun engellerden kaçınarak hedef koordinatlara ilerleyebileceği ara noktalar elde edilmekte ve 5. dereceden bir polinom ile birleştirilerek robotun topu takip etmesi sağlanmaktadır. Yörünge planlama ve tüm diğer algoritmalar Python Yazılım Dilinde geliştirilmiştir.

 

37

Proje Adı: Havaalanı Rehberlik Robotu
Proje Sahibi/Sahipleri: Kubilay Zengin, Buse Ülük, Barkın Canalp, Musa Berkay Boğa,
Ayten Pamuk
Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
Bölüm: Mekatronik Mühendisliği
Kategori: Makina Teorisi ve Dinamiği, Mekatronik
Danışman: Pınar Oğuz Ekim


Bu proje, havalimanı deneyimini iyileştirmeyi hedefleyen otonom bir rehber robot geliştirmeyi amaçlamaktadır. Robot, sensörler ve algoritmalar aracılığı ile havalimanı alanlarında kendi başına hareket edebilmekte ve yolculara bagajlarını taşıma ve kapılarına yönlendirme gibi konularda yardımcı olabilmektedir. Yolcuların karmaşık havalimanı altyapısında kolayca gezinmelerini sağlayarak, sorunsuz ve memnuniyet verici bir havalimanı deneyimi sunmayı amaçlamaktadır. Python, ROS ve PyQt5 gibi teknolojiler kullanılarak geliştirilen kullanıcı arayüzü, kullanıcıların robotla etkileşimini kolaylaştırmakta ve gerçek zamanlı durum takibini sağlamaktadır. ROS, Gazebo ve Rviz gibi simülasyon platformları üzerinde yapılan testler, robotun tasarımını gerçek dünya uygulamalarından önce simülasyon ortamında test etme fırsatı sunar. Projenin altında yatan temel motivasyon, havalimanı operasyonlarını iyileştirmek ve yolcular için daha güvenli ve verimli bir seyahat ortamı sağlamaktır. Yolcuların karşılaştığı zorlukları azaltarak, havalimanı deneyimini önemli ölçüde geliştirmeyi amaçlayan bu proje, otonom rehberlik ve navigasyon robotlarının havalimanı endüstrisinde yeni bir standart belirlemesini hedeflemektedir.

 

38

Proje Adı: Savunma Sanayine Yönelik Hafif ve Yüksek Hassasiyetli 3 Serbestlik Dereceli Gimbal Tasarımı, Modellenmesi ve Kontrolü
Proje Sahibi/Sahipleri: Berk Temurağa, Ferhat Altunay, Buğra Bulut, Ece Taşdemir
Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
Bölüm: Mekatronik Mühendisliği
Kategori: Makina Teorisi ve Dinamiği, Mekatronik
Danışman: Şeniz Ertuğrul, Osman Nuri Şahin


Bu projede, İnsansız hava araçlarında (İHA) kullanılan 3 serbestlik derecesine sahip bir Gimbal tasarımı modellenmesi, benzetimi ve kontrolü üzerinde çalışılmıştır. Gimbal bir İHA ile birlikte kullanıldığı için hafif olması önemlidir. Yalpa, yuvarlanma ve yunuslama eksenleri için gerekli motorlar ve algılayıcılar seçilmiştir. Farklı tasarım seçenekleri değerlendirilmiştir. Farklı bir mekanik tasarım seçilmiştir. Euler açıları kullanılarak eksen takımları atanmış ve Gimbalin ileri ve ters kinematiği çözümlenmiştir. Uygulamada ortaya çıkan “Gimbal lock” durumu araştırılmıştır. Gimbal platformu için kamera kalibrasyon süreci detaylı bir şekilde analiz edilmiştir. MATLAB Simscape Multibody aracı kullanılarak hava aracı ve takip edilen hedefi de içerecek şekilde dinamik benzetim ve kontrolör tasarımı yapılmıştır. Benzetimde Gimbal modeli, ters kinematik, kamera kalibrasyonu ve görüntü işleme blok setleri kullanılmıştır. Görüntü işleme kullanıldığından, benzetim Matlab İHA Toolbox kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Yalpa, yuvarlanma ve yunuslama eksenlerinin konum kontrolü için PID kontrolörler kullanılmıştır. PID kontrolörler hava aracının yüksek ivmeli hız ve/veya ivme ile hareket etmesi durumları için denenmiştir. Prototipte BaseCam gimbal kontrolcüsü kullanılmıştır. Kontrolcüler ve atalet ölçüm birimi tartışılmıştır. Farklı üretim yöntemleri ele alınmıştır. Ayrıntılı bir maliyet analizi yapılmıştır. Proje kapsamında mekanik tasarım, motor, algılayıcı, haberleşme, ileri ve ters kinematik çözümler, dinamik benzetim, kontrolör tasarımı dahil olmak üzere geliştirme önerileri sunulmaktadır.

 

39

Proje Adı: Tarımsal Amaçlı Ducted Fan İHA Tasarımı
Proje Sahibi/Sahipleri: Sinem Başkaya, Osman Karamık, Aleyna Kos, Songül Ördek
Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
Bölüm: Havacılık ve Uzay Mühendisliği
Kategori: Makina Teorisi ve Dinamiği, Mekatronik
Danışman: Osman Nuri Şahin


Projemizde görüntüleme ile su analizi yapacak Ducted fan İHA tasarlamaktayız. Bu proje bitki yetiştiriciliğinde dengeli bir sulama planı ile su israfını önlerken daha verimli ürünler elde etmeyi ve bu süreçte ürünlere verilen zararı minimuma indirmeyi hedeflemektedir. Ayrıca projede özellikle kanal sistemine odaklanılmasının nedeni açık pervane sistemlerine göre başta itkiyi artırmak olmak üzere bir çok avantajının olmasıdır.

 

40

Proje Adı: Sürekli Değişen Oranlı Şanzıman Tasarımı
Proje Sahibi/Sahipleri: Nebahat Turalı , Nazlıcan Berk ,Durmuş Altay, Furkan Karakaya, Kadirhan Gökyer, Murat Kali Günel
Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
Bölüm: Makina Mühendisliği
Kategori: Makina Teorisi ve Dinamiği, Mekatronik
Danışman: Binnur Gören Kıral, Zeki Kıral 


Projenin amacı sürekli değişken şanzımanlar (CVT) teknolojisinin önemli bir alt dalı olan sürtünme temelli konik CVT şanzımanların tasarımını ve işleyişini incelemektir. Yapılan çalışma, bu özel şanzıman türünün avantajlarını ve dezavantajlarını belirlemenin yanı sıra tasarım basitliğini ön planda tutarak, çevrim oranını optimize etmeyi hedeflemektedir. Araştırmanın odaklandığı nokta, sürtünme temelli konik CVT şanzıman için alternatif bir tasarım ortaya koymaktır.Proje kapsamında sürtünme temelli konik CVT şanzımanların çalışma mekanizması incelenmiştir. Geometrik boyutları parametre olarak kullanarak tasarımdan elde edilebilecek en yüksek çevrim oranını bulmak amacıyla çevrim oranı hesaplaması gerçekleştirilmiştir. Tasarlanan sistem üzerine hareket analizi yapılarak tasarımdaki parçaların açısal ivme ve açısal hız değerlerine bağlı olarak sistemin güç gereksinimi elde edilmiştir. Tasarımda zıt yönlerde, paralel yataklanmış bir adet koni çiftinin çapları arasındaki farktan yararlanılarak istenilen çevrim oranı elde edilecektir. İstenilen çevrim oranını elde etmek için tekerleğe motor yardımıyla vidalı mil doğrultusunda lineer hareket sağlanmaktadır. Vidalı milden elde edilen lineer hareket, tekerleğe slider aracılığıyla aktarılacaktır.

 

41

Proje Adı: Afet Sonrası Kullanıma Yönelik Geliştirilebilir Barınak İçin Mekanizma Tasarımı
Proje Sahibi/Sahipleri: Erol Yiğit Dündar, Bora Tekin, Gizem Merve Gündüz,Yağmur Demir, Mehmet Orbay
Üniversite: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
Bölüm: Makina Mühendisliği
Kategori: Makina Teorisi ve Dinamiği, Mekatronik
Danışman: Gökhan Kiper


Türkiye bulunmakta olduğu coğrafi konum sebebiyle başta deprem olmak üzere çeşitli afetlerle sık sık karşılaşmıştır. 6 Şubat 2023 depreminde resmi verilere göre yaklaşık 5,6 milyon konut hasar görmüştür. Bu binalarda yaşamını sürdürmekte olan afetzedeler başta olmak üzere çeşitli sebeplerden yaşam alanlarını kaybetmiş afetzedelerin barınma ihtiyacını gidermek adına yardımlar en hızlı ve en kolay şekilde olmalıdır. Barınak tasarımı da buna uygun geliştirilmelidir. Tasarlanacak olan barınağın tasarım kriterlerinden ilki bölgelere az araç ve az insanla çok barınak ulaştırılmasıdır. Bu da katlanabilir mekanizma ile sağlanabilmektedir. Sürdürülebilir kalkınma amaçlarından olan “Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar” sağlanacak şekilde planlama yapılmıştır. Bu projede afet sonrası en önemli sorunlardan biri olan barınma sorununa çözüm için katlanabilir bir yapı tasarlanmıştır. Katlanabilir mekanizmadan oluşturulan barınak yapıları bölgede insan gücü ile en kısa sürede açılması ve en hızlı şekilde insanlara yaşam alanı oluşturulması planlanmaktadır. Bu barınaklar daha sonrasında geliştirilebilir olarak tasarlanmalıdır. Ayrıca geliştirilebilir olması da afetzedelerin kalıcı yaşam alanının oluşturulmasının süresine bağlı olarak kalıcı bir yaşam alanına dönüşümünü de sağlamaktadır. Ayrıca her türlü olumsuz doğa koşulundan izole bir yaşam alanı oluşturmalıdır. Bunlara uygun izolasyon malzemesi ve tasarım kriterleri düşünülmüştür.

 

42

Proje Adı: Three Wheeled Mobile Robot Mechanical Design
Proje Sahibi/Sahipleri: Çağatay Gökgöz, Mehmet Can Algın, Can Hoşcan, Mustafa Alper Mercan, Mert Kafalılar
Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
Bölüm: Makina Mühendisliği
Kategori: Makina Teorisi ve Dinamiği, Mekatronik
Danışman: Hira Karagülle


Projemiz Robocup Middle Size League kategorisine ait futbol oynayın bir robot tasarımıdır. Amacımız okulumuzun ilk robotlarını tasarlayıp üretmek ve gelecekte ülkenizden bir takımın bu yarışmada yer almasını sağlamaktır. Mekanik tasarımı bize ait olan robotumuz mekatronik öğrencileriyle birlikle geliştirilmektedir. Robotumuz, top tutma, atma ve iki eksende serbest hareket etme yeteneklerine sahiptir. Bu yıl tüm mekanik parçaların tasarımı ve bir kısmının üretimini tamamlayarak bir ürün oluşturduk. Projemizi, gelecek nesillerin geliştirebileceği bir temel olarak bırakmaktan mutluluk duyarız.

 

43

Proje Adı: CNC Laser Engraving Machine Prototype
Proje Sahibi/Sahipleri: Emre Aslan, Ahmet Börte Öge, İsmet Can Kuru
Üniversite: Yaşar Üniversitesi
Bölüm: Makina Mühendisliği
Kategori: Makina Teorisi ve Dinamiği, Mekatronik
Danışman: Özgür Kilit, Orkun Karabaşoğlu


Arduino ile çalışan CNC lazer gravür makinesi prototipi. Taşınabilir boyutlarda iki eksenli hareketi olan, step motorlarla hareket eden bir prototip

 

44

Proje Adı: Mekanum Tekerlekli Otonom Forklift
Proje Sahibi/Sahipleri: Cem Sındır, Sude Çevik
Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
Bölüm: Mekatronik Mühendisliği
Kategori: Makina Teorisi ve Dinamiği, Mekatronik
Danışman: Lütfi Mutlu


Bu proje, fabrikalardaki lojistik süreçlerinde yaşanan sorunlara çözüm getirmeyi hedefleyen bir forklift geliştirme girişimidir. Kullanılan mekanum tekerlekler, dar alanlarda dahi kolayca manevra yapabilme yeteneği sağlayarak işlevselliği ve kullanım kolaylığını artırır. Ayrıca, forkliftin güvenliğini ve etkinliğini artırmak için çeşitli sensörler entegre edilmiştir. Bu sensörler, çevresel faktörleri sürekli olarak izleyerek çarpışmaları ve kazaları önlemeye yardımcı olur. Forklift, otonom sürüş yeteneği sayesinde operatörün iş yükünü azaltır ve işyerindeki güvenliği artırır. Projede ayrıca, forkliftin uzaktan kontrol edilmesini sağlayan bir uygulama da geliştirilmiştir. Bu uygulama sayesinde operatör, forklifti uzaktan yönetebilir ve operasyonları izleyebilir. Proje, karmaşık mühendislik uygulamaları ve hesaplamaları gerektirmiştir ve birçok disiplinden mühendislik prensiplerinin birleşimiyle gerçekleştirilmiştir.

 

45

Proje Adı: ROS Tabanlı 4 Serbest Dereceli (DoF) Seri Robot Kolunun Geliştirilmesi ve Kontrolü
Proje Sahibi/Sahipleri: Elif ÖZDEMİR, Mehmet Akif DEMİRLEK, Saad Abo ALİ
Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
Bölüm: Mekatronik Mühendisliği
Kategori: Makina Teorisi ve Dinamiği, Mekatronik
Danışman: Fatih Cemal CAN


Bu proje, 3D yazıcıdan basılabilen ve hareketlerini kontrol etmek için ROS'u kullanan 4 serbestlik dereceli (DoF) bir robot kolu tasarlamaktadır. Bağlantıların hareketleri, Gazebo kullanılarak eş zamanlı olarak simüle edilirken, RViz ve Hareket Planlama paketi sayesinde robotun hareketleri için yol planlama uygulanmaktadır. Robot ile bilgisayar arasında kablosuz iletişim sağlayan ESP8266 mikrodenetleyici, ayrıca ivmeölçer verilerini ROS'taki bir PID denetleyicisine yayınlamaktadır. Bu düzenek, uzaktan planlama, izleme ve kontrol imkanı sunarak teşhis yeteneklerini artırmaktadır.

 

46

Proje Adı: Design of an upper limb passive exoskeleton for the stroke patients
Proje Sahibi/Sahipleri: İlker Şahin,
Üniversite: Yaşar Üniversitesi
Bölüm: Makina Mühendisliği
Kategori: Makina Teorisi ve Dinamiği, Mekatronik
Danışman: Özgür Kilit


Bu proje kas gücü zayıflamış ( felç geçirmiş vb.) kişiler için motorsuz pasif kol ortezi yapılmasıyla ilgilidir. Bu yaklaşım bireylerin günlük aktivitelerini bağımsız olarak ve ortopedik kısıtlamalar olmadan gerçekleştirmelerini sağlar.

 

47

Proje Adı: Hovercraft Tasarımı ve Kontrolü
Proje Sahibi/Sahipleri: İlker Şahin, Tahsin Can Koçum
Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
Bölüm: Mekatronik mühendisliği
Kategori: Makina Teorisi ve Dinamiği, Mekatronik
Danışman: Lütfi Mutlu


Bu projenin amacı, askeri, arama ve kurtarma, yolcu taşımacılığı, keşif ve trafik sorunlarını çözme amaçlı bir hovercraft geliştirmektir. Tek motorlu, daha küçük hovercraftlar, çeviklikleri ve manevra kabiliyetleri ile daha etkilidir ve ambulans hizmetleri, askeri operasyonlar, arama ve kurtarma görevleri ve yolcu taşımacılığı için daha kullanışlı olacaktır.Bu proje kapsamında grup olarak iki farklı hovercraft prototipi çıkarmaya karar verdik.Tasarladığımız hovercraft prototipleri askeri, arama ve kurtarma ve keşif alanlarında kullanılan hovercraftlardan esinlenilmiştir. Tasarladığımız hovercraftlar uzaktan kontrol edilerek sürülmektedir. Çeşitli sensörler kullanarak hovercraft’ın durumu hakkında bilgi toplanmaktadır. Bu bilgiler hovercraft için özel tasarladığımız arayüzde bize aracın durumu hakkında fikir vermesi için gösterilecektir.Tasarladığımız hovercraftlar çeşitli mühendislik programları kullanarak tasarlanmış olup farklı alanlardaki yeteneklerimizi göstermemize olanak sağlamıştır.

 

48

Proje Adı: Compact Actuated Omni-wheel Design
Proje Sahibi/Sahipleri: Enes Kerem Hoşgör
Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
Bölüm: Mekatronik Mühendisliği
Kategori: Makina Teorisi ve Dinamiği, Mekatronik
Danışman: Levent Çetin


Gittikçe gelişen bu dünyamızda, sınırları zorlamak ve verimlilik için çalışmak her daim teknolojinin hedef noktası olmuştur. Bu hedef için tasarlanan omni-tekerlekleri araştırıp, geliştirmek adına başlayan bu proje, verimli hale getirilip son kullanıcıya ulaştırılmayı amaçlıyor. Kurumsal hayatta zaten kullanılmakta olan omni-tekerlekler ve araçlar, son kullanıcıya ulaşmak için yeterli bir kompaktlık ve rahatlık daha sunmamaktaydı. Bizlerde bu açığı fark edip sizlere gezegen dişli ile yüksek tahvil oranına sahip, içerisinde step-motorla beraber entegre edilmiş, modüler tasarıma sahip olduğundan rahatlıkla çıkarılıp takılabilen bir tasarım sunulmaktadır.

 

49

Proje Adı: Çamaşır Makinelerinde Dinamik Dengesizliğin Algılanması ve Görselleştirilmesi
Proje Sahibi/Sahipleri: Musa UZUN, Mehmet Ali PINAR, Ecem DEMİRCİ,Mahmut Sabri KAYA
Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
Bölüm: Makina Mühendisliği
Kategori: Makina Teorisi ve Dinamiği, Mekatronik
Danışman: Zeki KIRAL, Hasan ÖZTÜRK, Levent MALGACA


Mekanik yapıların gün geçtikçe hafifletilmesi ve daha yüksek hızlarda çalışan mekanizmalara bağlı olmaları nedeniyle, titreşim ve gürültü performansı önemli tasarım kriterleri haline gelmektedir. Çamaşır makinesinde, düşük frekanslarda görülen gürültü, makinenin parçalarının yarattığı titreşimlerin bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Titreşim, alt sistemlerin aşınmasına, yorulmasına ve ömrünün kısalmasına neden olmaktadır. Titreşimin temel sebebi, sıkma devirlerinde tambur içerisindeki çamaşır kütlesinin dengesiz biçimde dağılarak dengesiz kütleyi oluşturmasıdır. Dengesiz kütle, atalet kuvvetleri nedeniyle yüksek titreşimlere sebep olmaktadır. Bu nedenle makine gürültülü çalışır.
Bu amaçla bilgisayar ortamında dengesizliğin modellenerek mühendislik araçlarıyla çözümlenmesi, deneysel çalışmalarla doğrulanması ve dengesizliğin konumunun yapay zekâ programıyla tahmin edilmesi hedeflenmektedir. Arçelik A.Ş.’ den temin edilen çamaşır makinasından farklı yükler ve konumları için alınan titreşim verileri kullanılarak tüm sıkma süresince çamaşır makinesinin dinamik davranışını ortaya koymak amacıyla bir görselleştirilme çalışması yapılacaktır. Bu sayede, sıkma döngüsü boyunca davranışını gözlemlemek amacıyla iki ve üç boyutlu olarak görselleştirme için arayüz oluşturulacaktır. Arayüz kullanılarak hem Arçelik A.Ş. hem de rakiplerin ürünlerinin dinamik dengesizlikleri görsel olarak değerlendirilebilecektir. Çamaşır makinesinde oluşan dinamik dengesizliğin konumunu ve miktarını tahmin etmek amacıyla yapay zekâ teknikleri olarak makine öğrenmesi algoritmaları kullanılmaktadır. Makina öğrenmesi algoritmalarının öz nitelikleri, ivme ve yer değiştirme sinyallerini karakterize eden RMS, genlik, kurtosis, skewness vb. değerler seçilmiştir.

 

50

Proje Adı: Soğutma Kompresörlerinde Ağırlık Dağılımı İyileştirmesi Ve Titreşim Kontrolü
Proje Sahibi/Sahipleri: Enes Burak Ünlü, İsa Yardımcı, Taylan Dağ,Erdem Gencer Yıldız,
Hasan Sarı
Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
Bölüm: Makina Mühendisliği
Kategori: Makina Teorisi ve Dinamiği, Mekatronik
Danışman: Zeki KIRAL, Hasan ÖZTÜRK, Levent MALGACA


Soğutma sistemlerinde kullanılan hermetik soğutma kompresörleri titreşim ve gürültünün en önemli kaynaklarından birisidir. Bu cihazların daha sessiz çalışabilmesi ve titreşiminin daha az olabilmesi için kompresör muhafazasına iletilen dinamik kuvvetlerin sönümlenerek minimum seviyeye indirilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda kompresörlerde titreşim üzerine yapılan çalışmalar incelendiğinde titreşimin asıl sebebi olarak kompresör bileşenlerindeki kütle dağılımlarının dengesizliği olduğu görülmüştür.
Bu proje kapsamında kompresör bileşenlerinin dengesiz kütle dağılımından kaynaklanan titreşiminin azaltılması ve titreşim sebebini anlayabilmek için kompresör üzerinde çeşitli incelemeler ve ölçümler yapılmıştır. Daha sonra bileşenler üzerinde kütle iyileştirmesi ve tasarımsal değişiklikler yapılarak hem sayısal hem de deneysel ivme ve yer değiştirme değerlerinde iyileştirmeler yapılmıştır.
Anahtar Kelimeler: titreşim, kompresör, sönümleme, kütle, iyileştirme

 

51

Proje Adı: Kanatsız Rüzgâr Türbininin İncelenmesi Ve Prototip Geliştirilmesi
Proje Sahibi/Sahipleri: Fatih DURSUN, Kamil AKPİNAR, Mehmet AY, İpek TÜRK
Ümit Can CEYLAN
Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
Bölüm: Makina Mühendisliği
Kategori: Makina Teorisi ve Dinamiği, Mekatronik
Danışman: Levent Malgaca


Günümüzde yenilenebilir enerji dönüşümünde kanatsız rüzgâr türbinlerinin (KRT) geliştirilmesi popüler araştırma konularındandır. KRT’ler rüzgârın oluşturduğu titreşim kaynaklı mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürmektedir. Rüzgâr enerjisi sayesinde elastik çubuk titreşir. Bu titreşim hareketi, manyetik alan içerisindeki alternatör sargılarında elektrik enerjisini üretmektedir. Kanatsız rüzgâr türbinlerinin, geleneksel rüzgâr türbinlerine göre avantajları daha verimli, daha az maliyetli, daha az gürültüyle çalışan, taşınabilir, bakım ihtiyacı az olan, çevreye ve canlılara duyarlı olmasıdır. Bitirme projesi kapsamında düşük enerji ihtiyacını karşılayacak bir KRT prototipinin modellenmesi, analizi, simülasyon çalışmaları yapılıp doğrulanmıştır. Simülasyon çalışmaları için Solidworks, Ansys ve Ansys Maxwell yazılımları kullanılmıştır. Simülasyon ve analiz çalışmalarından yola çıkılarak oluşturulacak prototip için alternatif tasarımlar yapılmıştır. Bu alternatif tasarımlar için simülasyon ve analiz çalışmaları gerçekleştirilmiştir. KRT prototipinde manyetik alan oluşmasını sağlayan, yaygın olarak kullanılan silindirik mıknatıslar yerine kare kesitli mıknatıslar tercih edilmiştir. Deneylerden elde edilen gerilim değerleri ve maliyet göz önüne alınarak mıknatıs kalınlığı ve sayıları belirlenmiştir. Manyetik alandan etkilenen bobinlerin sarım sayıları, büyüklük ve dizilimleri yapılan tasarıma göre optimize edilmiştir. Bobin ve mıknatıs özelliklerine bağlı olarak elde edilecek olan gerilim matematiksel olarak Matlab programı ile hesaplanmıştır. Sonuçlar yapılan deneylerle karşılaştırılmıştır. Tasarımın teknik resimleri oluşturulmuştur. Sistem için piyasadan hazır elde edilebilen parçalar maliyet ve sistemin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak temin edilmiş, hazır halde bulunmayan parçaların üretimi, üretim kolaylığı açısından 3D yazıcı ile üretimi gerçekleştirilmiştir. Gerekli tüm mekanik ve elektriksel ekipmanların bütün montajının tamamlanması ile amaçlanan prototip üretimi tamamlanmıştır.
Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir Enerji, Titreşim, Kanatsız Rüzgâr Türbini

 

52

Proje Adı: PCB Tabanlı Eyleyicili Düzlemsel Mekanizma Tasarımı
Proje Sahibi/Sahipleri: İsmail Ünlü, Ömer Taşpınar, Kubilay Şengül
Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
Bölüm: Mekatronik Mühendisliği
Kategori: Makina Teorisi ve Dinamiği, Mekatronik
Danışman: Levent Çetin


Manyetik aktüasyon, düşük mekanik karmaşıklık, hassas konumlandırma ve uygun maliyet gibi avantajları sebebiyle günümüzde sıklıkla kullanılan bir araç haline gelmiştir. Bu proje PCB üzerine basılmış düzlemsel bobinlerden oluşan manyetik aktüatörleri kullanarak üçgen bir plakanın pozisyonunu ve oryantasyonunu yüksek bir hassasiyetle kontrol etmeyi amaçlamaktadır.

 

53

Proje Adı: Eklemeli İmalat İçin Makine Öğrenmesi Modelinin Geliştirilmesi
Proje Sahibi/Sahipleri: Atakan Özdin, Cüneyt kılıç
Üniversite: Ege Üniversitesi
Bölüm: Makina Mühendisliği
Kategori: Makina Teorisi ve Dinamiği, Mekatronik
Danışman: Mehmet Sarıkanat


Bu tezde, Eklemeli İmalat (Eİ) teknolojilerinden Doğrudan Enerji Biriktirme (DED) prosesinin verimliliğini artırmak amacıyla yeni bir makine öğrenmesi modeli geliştirilmiştir.
DED, katmanlar halinde malzeme biriktirerek parça üretir ve lazer, elektron veya plazma gibi enerji kaynakları kullanır. DED prosesinde yüzey pürüzlülüğü ve çatlaklar gibi zorluklarla karşılaşılabilir. Bu tezde kapsamında, büyük dil modelleri (LLM), Geri Çağrımlı Artırılmış Üretim (RAG) ve Çoklu Ajan sistemleri entegre edilerek dört katmanlı bir yapay zeka modeli oluşturulmuştur. Bu modelde dört ajan yer alır: Data Analyst, Researcher, ML Engineer ve AM Engineer. Her ajan, literatürden ve kullanıcı sorularından öğrenerek kapsamlı cevaplar sağlar. Bu dört ajanın bir arada çalıştığı bütünleşik bir model geliştirilmiştir. EGE AMAI LLM Model adı verilen bu model, eklemeli imalat sorularına derinlemesine yanıt verebilmektedir ve bir RAG modeli olarak ortaya çıkmaktadır. ChatGPT ile karşılaştırıldığında, bu model gibi olan özelleşmiş RAG sistemlerinin belirli konularda daha üstün performans gösterdiği görülmüştür.Bu tez sonucunda, eklemeli imalat teknolojisi özelinde derinlemesine cevap veren detaylı bir dört katmanlı soru cevap platformu oluşturulmuştur.

 

54

Proje Adı: Mikrolitre Seviyesinde Sıvı Dozajlama Sisteminin Tasarımı ve Uygulanması (MİKRODOZ)
Proje Sahibi/Sahipleri: Muhsine ÖZER, Mehmet Birgül, Beyza Karaaslan,Eda Meltem Dolu
Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
Bölüm: Mekatronik Mühendisliği
Kategori: Makina Teorisi ve Dinamiği, Mekatronik
Danışman: Serkan DOĞANAY


Projemiz mikro/mili düzeylerinde sıvı dozajlamaktır. Bu projede amacımız, laboratuvar testleri alanına yönelik sıvı transfer ve dozajlama işlemlerinin hızında artış sağlama, çalışma alanının küçültülmesi, hata paylarının günümüz laboratuvar sıvı transfer ve dozajlama sistemlerinden daha düşük seviyede tutmaktır.

 

55

Proje Adı: 3-B Helmholtz Bobin Tasarımı
Proje Sahibi/Sahipleri: Abdullah Aysun
Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
Bölüm: Mekatronik Mühendisliği
Kategori: Makina Teorisi ve Dinamiği, Mekatronik
Danışman: Serkan Doğanay


Helmholtz bobini tipik olarak tek bir eksen boyunca belirli bir mesafe aralıklı yerleştirilmiş bir çift özdeş dairesel bobinden oluşur. Bu projede kare şeklinde tasarlanmıştır. Bu geometrik varyasyon belirli uygulamalarda daha kolay imalat ve dikdörtgen geometrili mevcut deney düzeneklerinde entegrasyon gibi avantajlar sunabilir.

 

56

Proje Adı: Morphing Wing Design for a Small Tactical UAV
Proje Sahibi/Sahipleri: Berkay Burak Toker, Eren Okuroğlu, Erdi Sinan,Ümran Demirci
Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
Bölüm: Mekatronik Mühendisliği
Kategori: Makina Teorisi ve Dinamiği, Mekatronik
Danışman: Osman Nuri Şahin, Şeniz Ertuğrul


Şekil değiştirebilir kanatlar, içerlerinde bulunan mekanizmalar sayesinde şekil değiştirerek kanat profilleri arasında geçiş veya hava frenleri ile flap eklentilerinin efektlerini tüm kanat boyunca devamlı olarak uygulayabilirler. Bu projede iki farklı amaç doğrultusunda iki farklı şekil değiştirebilir kanat tasarımı yapılmıştır. Tasarım üzerinde yapılan analizler ve rüzgar tüneli testleri sonucunda, kaldırma ve sürükleme katsayıları gibi performans parametrelerinin şekil değişikliği sonucunda değiştirilmesi ile iniş mesafesinin kayda değer bir şekilde kısaltılması ve manevra kabiliyetinin arttırılması gibi sonuçlara ulaşılmıştır.

 

57

Proje Adı: İnsan Koluna Monte Edilebilen Dış İskelet Tasarımı Ve Üretimi
Proje Sahibi/Sahipleri: Alihan Nazlıgül, Hasan Gündüz, Ertuğrul Dönmez,Yasin Emir Konyar, İzzet Kaçar, Ömer El Abid
Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
Bölüm: Makina Mühendisliği
Kategori: Makina Teorisi ve Dinamiği, Mekatronik
Danışman: Hasan Öztürk, Zeki Kıral, Binnur Gören Kıral


Dış iskeletler, insan hareketine uyum sağlayarak eklem, kemik ve kaslara gelen yükü azaltan ve fiziksel hareketi kolaylaştırılabilen giyilebilir mekanizmalardır. Bu teknoloji, fiziksel engelli bireyler ve ağır yük kaldıran işçiler için tasarlanmış olup, insan zekası ve makine gücünü birleştirerek birçok sektörde kullanılmaktadır. Araştırma ve geliştirme çalışmalarıyla bu teknoloji daha da ilerleyecek ve hayatımızdaki önemi artacaktır. Projenin amacı, fiziksel kol hareketini, engelli bireyler için desteklemektir. Ayrıca gerekli düzenlemeler ile ağırlık kaldırma işlemlerini daha verimli hale getirip meslek hasatalıklarına yakalanma riskini önler. Bu dış iskelet, mekanik bağlantılar, lineer motor ve EEG sensörlerinin uyumlu çalışması ile her kullanan kişi için büyük kolaylık sağlar. Sonuç olarak, endüstriyel işçilerin ağır yükleri kaldırırken kas gruplarını destekleyerek meslek hastalıklarının görülme olasılığını azaltmayı ve fiziksel engelli bireylerin kol hareketlerini desteklemeyi amaçlar.

 

58

Proje Adı: AI-Powered Robot Platform with Voice-Control
Proje Sahibi/Sahipleri: Abdulkadir Türkmenoğlu, Aylin Ayşe Kaya, Yunus Emre Varlı
Üniversite: Yaşar Üniversitesi
Bölüm: Makina Mühendisliği
Kategori: Makina Teorisi ve Dinamiği, Mekatronik
Danışman: Orkun Karabaşoğlu


Bu projede 4 ayaklı, sesle kontrol edilebilen bir robot platformu tasarlanması hedeflenmiştir. bu platform yerine göre kamera, robot kol gibi eklemelerle platform zenginleştirilip geliştirilebilir. mobil uygulama yardımıyla ses girdisi alınır ve openAI bulut servisine iletilir. burada chatgpt modeli sesi işler ve robotun ne yapması gerektiğine karar verir. daha sonra internet aracılığı ile robotu yönlendirir.