"PASİF YANGIN DURDURUCU MALZEMELERİN TESTSTANDARTLARI VE İLGİLİ GÜNCEL DEĞİŞİKLİKLER İLEKRİTERLER VE BİNA İÇİ YANGIN ZONLARININOLUŞTURULMASI" KONULU SEMİNER GERÇEKLEŞTİRİLDİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Ankara Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

11 Nisan 2014

Açılış konuşması MMO Ankara Şube Yönetim Kurulu Yedek Üyesi Seyit Ali Korkmaz, sunumu İnşaat Mühendisi Mehmet Soydemir tarafından yapılan "Pasif Yangın Durdurucu Malzemelerin Test Standartları ve İlgili Güncel Değişiklikler ile Kriterler ve Bina İçi Yangın Zonlarının Oluşturulması" konulu seminer, 9 Nisan 2014 tarihinde, MMO Suat Sezai Gürü Toplantı Salonu`nda gerçekleştirildi.

Soydemir sunumun ilk bölümünde "Pasif Yangın Durdurucu Ürünler" hakkında bilgilendirme yaptıktan sonra, sunumunu oluşturan başlıca bölüm başlıkları hakkında katılımcılara ayrıntılı bilgi verdi.

Sunumun ikinci bölümünde ise başlıca standartlar ve standartlardaki değişmelerden söz eden Soydemir, EN standartları ve ETA test yöntemleri, yapı malzemeleri yönetmeliği (CPR), yapılar içerisinde yangın bölümlendirmesi konularını ayrıntılarıyla katılımcılarla paylaştı.

Soydemir sunumunun ilerleyen bölümlerinde ise, duvar ve döşemeler üzerinde yangın yalıtımının, yangın dayanım değerine göre test edilmiş olan uygun ve nitelikteki ne tür malzemeler ile yalıtılması konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

Seminerin son bölümünde Mehmet Soydemir tarafından, katılımcıların soruları yanıtlandı. 33 kişinin katılımıyla gerçekleşen seminer sonunda, katkılarından dolayı sunumu gerçekleştiren Mehmet Soydemir ve Saha Sorumlusu Ali Âlî Türkkan`a, Seyit Ali Korkmaz tarafından teşekkür plaketi verildi.

Mehmet Soydemir tarafından yapılan sunumun özeti aşağıdadır:

Pasif Yangın Durdurucu Malzemeler tüm dünyada olduğu gibi Türkiye`deki yangın yönetmeliklerinde de yangının etkilerinden korunma ve yangın sonrası oluşacak risklerin en aza indirilmesi ve can güvenliğinin sağlanması için yapılarda özellikle kullanılması gerekliliğine işaret edilen bir malzeme türüdür. Buna bağlı olarak bu malzemelerin kullanım alanları ve projelendirilmesinde uyulması gereken esaslar ve uluslararası yönetmelik ve standartlar son yıllarda birçok değişiklik göstermiştir. Özellikle Avrupada EN 1366 standardının gelişimi ve European Technical Approval / ETA (Avrupa Teknik Onayları) onaylarının getirdiği test yöntemlerindeki değişiklikler ve Yapı Malzemeleri Yönetmeliğindeki (CPR) değişikliklere bağlı olarak üst düzey üretim kontrollerinin ve harmonize standartların oluşturulması ile birlikte " CE " dökümantasyonun pasif yangın durdurucu malzemelerde kullanılmaya başlanmış ve tüm Avrupa`yı tek bir çatı altında toplamaya başlamıştır.

Yangın, binalarda çoğunlukla yanıcı malzemelerin olduğu elektrik ve mekanik şaftlarıyla, döşeme ve duvarlardaki  derz, dilatasyon gibi diğer boşluklardan  yayılır. Özellikle konut, alışveriş merkezi, hastane, okul ve iş merkezi gibi insanların toplu olarak bulunduğu yapılarda olabilecek yangın riskine karşı, bina yapımında  kullanılan  malzemelerin  yangına  dayanıklı  seçilmesinin  yanında,  yangın  zonlarının oluşturulması da büyük önem taşımaktadır. Bina şaftlarındaki baca etkisi ile birlikte, alev, duman ve zehirli gazlar  şaft duvarlarındaki  yanan tesisatların  boşluklarından  ve diğer açıklıklardan  hızlı bir şekilde  tüm katlara  yayılır.  Bu  sebeple  elektrik  şaftları,  mekanik   şaftlar,  mutfak  alanları,  kazan  dairesi,  kaçış koridorları,  yangın  merdiveni  alanlarıyla  yangın  riskinin  yüksek  olduğu  bölgelerde,  yangın  durdurucu ürünler  kullanılarak  yangın  zonlarının  oluşturulması  büyük  önem  taşımaktadır.  Ayrıca  yapının  yangın zonu planına göre, yangın duvarlarından geçiş yapan tüm tesisatların ve yangının aşağıdan yukarı doğru ilerlemesi   prensibine   göre,  duvar-tavan   birleşim   derzlerinin   yangın   durdurucu   ürünler   kullanılarak yalıtılması gerekmektedir. 

Sunumun tamamına, aşağıdaki PDF dosyasından ulaşabilirsiniz.