ASANSÖRLERİN YILLIK KONTROLLERİNDEN VATANDAŞ RAHATSIZ!..

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Gaziantep Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

12 Aralık 2013

2011 yılında çıkan Asansör İşletme Yönetmeliği gereği, Belediyelerin asansörleri A tipi muayene kuruluşlarına kontrol ettirme zorunluluğu oluşmuştur. İlimizde 2012 yılı için Odamız ile protokol imzalayan Şahinbey ve Şehitkâmil Belediyeleri, 2013 yılında Türk Standartları Enstitüsü ile protokol imzalamış ve ilimizdeki asansör kontrolleri TSE tarafından yapılmaya devam edilmektedir.

TSE, Makina Mühendisleri Odası veya başka bir akredite kuruluş fark etmez;  fakat bu kontrollerin yapılması mutlaka gereklidir. Ancak kontrollerin kamu yararı gözetilerek; yönetmeliklere uygun şekilde yapılması gerekmektedir. Son günlerde artarak, vatandaşlarımızdan ciddi bir şekilde asansör kontrolleri ile ilgili şikâyet gelmeye başlamıştır. Üyelerimiz ve vatandaşlarımızdan gelen şikâyetler doğrultusunda bu önemli konuda basın ve kamuoyuna açıklama yapma ihtiyacı doğmuştur. Asansör kontrollerinde yapılan eksikleri ve hataları kamuoyuyla paylaşmak Odamızın görevidir.

2012 yılında Odamız tarafından Şahinbey ve Şehitkâmil İlçelerinde, bir araç tahsis edilmiş, eksiksiz ekipman ve teçhizata sahip, en az 2 uzman Makine Mühendisi arkadaşımızın bulunduğu ekibimiz tarafından 90,00 TL`ye yapılan bu kontroller, 2013 yılında TSE tarafından asansörün durak sayısına göre 175,00 - 250,00 TL. arasında yapılmakta, üstelik 1 mühendis görevlendirilmekte, asansör bakım firmalarından destek alınarak bu kontrollerin yapıldığı görülmektedir. Bu kontroller sırasında gerekli ekipmanın bulunmadığı ve daha da vahimi gerekli iş güvenliği ve emniyet önlemlerinin alınmadığı anlaşılmaktadır.

Asansör kontrolleri, işin önemi ve güvenliği açısından en az uzman iki mühendis tarafından, tüm iş güvenliği ve emniyet önlemleri alınarak yapılmalıdır. Ancak TSE tarafından yapılan kontrollerde tek bir mühendis görevlendirilmekte, kontrollerde gerekli olan cihaz ve ekipmanlar kullanılmamakta ve kontroller düzensiz bir şekilde yapılmaktadır. Kontrollerde gerekli olan Şeritmetre, Takometre, Pens Ampermetre, Kuvvetölçer, Lüksmetre, Kumpas, Kontrol kalemi, Fener, Ayna, Pense, Karga burun pense, Fiş priz, Üçgen anahtar, İş tulumu, Çelik burunlu ayakkabı, Baret, İş Eldiveni gibi cihaz ve ekipmanların maalesef kullanılmadığını, sadece bir dosya ile kontrollere gidildiği saptanmıştır. Bu ekipmanlar kullanılmadan yapılacak kontroller yetersiz olacaktır. Aydınlatmanın yeterli olup olmadığını göz kararı değil lüksmetre ile anlayabilirsiniz, kapı çarptığında sizin veya çocuğunuzun parmaklarını kırıp kırmayacağını araya elinizi koyarak test edemezsiniz, kuvvetölçer kullanırsınız. Pens Ampermetre olmadan elektrik değerlerini kontrol etmek mümkün değildir.

Kontrol sırasında asansör giriş kapılarına, "Asansörünüz kontrol edilmektedir, lütfen kullanmayınız" gibi basit bir uyarı levhası dahi asılmadığı görülmektedir. Bu durum hem kontrollerde görevli meslektaşlarımız açısından, hem de kontrol sırasında binada bulunan vatandaşlar açısından çok büyük risk taşımaktadır.

Diğer bir sorun, asansörler imal edildiği yıldaki standartlara göre kontrol edilmesi ve eksikliklerinin bu duruma göre tespit edilmesi gerekirken,  kontrollerde bu duruma dikkat edilmediği de görülmektedir. Bu nedenle bazen mümkün olmayan ve standartlarda zorunlu olmayan bazı tadilatlar da istenilmektedir. Bu gibi onarım ve değişiklikler zorunlu olmamakla birlikte, öneri şeklinde bina yönetimine sunulmalıdır.

Odamız 2012 yılında öncelikle vatandaşlarımıza yönelik bir bilgilendirme faaliyeti yapmış daha sonra bina yöneticilerinden gelen talep doğrultusunda asansör bakım firmasını koordine ederek bina yöneticisi ile birlikte kontrolleri yapmıştır. Fakat bu yıl gördüğümüz TSE personeli baskın yaparcasına bakım firması ile birlikte rasgele binalara kontrole gitmekte hatta bazen bina yöneticisini bulamayınca asansöre uygunsuz raporu tutabilmektedir.

Odamız tarafından yeteri kadar asansör kontrol edilmediğini iddia eden TSE; sayı hedefine ulaşmak için bu şekilde hızlı hareket etmektedir. Maalesef yıllardır defalarca Odamız tarafından belediyelerle yapılan görüşmelerde dile getirilen asansör kontrollerinin yaptırılması konusu zorunluluk oluşunca yeni başlamıştır. Dolayısı ile asansörlerde ciddi eksikler olduğu ortaya çıkmış, eksiklerin giderilmesi ile ilgili bina sakinleri büyük faturalarla karşı karşıya kalmıştır. Bir de birdenbire iş patlaması yaşayan asansör bakım ve revizyon firmalarının işleri yetiştirememesi yüzünden, asansörlerin belediye tarafından kapanması olayları yaşanmaktadır. Kaldı ki belediyeler bu yetkisini Odamızın yaptığı kontroller sırasında uyarılarımıza rağmen çok da fazla kullanmamışlardır.

Kısacası Asansör Kontrolleri konusu Gaziantep`te kaosa dönüşmüş, içinden çıkılamaz bir hal almıştır.

Sonuç olarak vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması için, TSE, Odamız veya bir başka akredite kurum fark etmez, asansörlerin periyodik kontrollerinin yapılması şarttır. Önemli olan bu kontrollerin çok fazla sayıda yapılması değil, sektörün kaldırabileceği sayıda ve en önemlisi gerektiği gibi yönetmeliklere uygun, kamu yararı gözetilerek, makul bir ücret ile gerekli tüm iş güvenliği ve emniyet önlemlerinin alınarak yapılmasıdır. Bu duruma gerek TSE ve gerekse belediyelerimizin hassasiyet göstermelerini bekliyoruz. 12 Aralık 2013

 Başar KÜÇÜKPARMAK

Başkan