Vatandaşlarımızı Uyarıyoruz!...DOĞAL GAZ MONTAJINDA ve KULLANIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR;

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Gaziantep Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

07 Aralık 2012

Kentimizde özellikle ısınma amaçlı doğal gaz kullanımı oldukça yaygınlaşmıştır. Doğal gaz kazaları, patlamaları, yangınları ve zehirlenmelerinin kentimizde de yaşanmaması için, Makina Mühendisleri Odası olarak, kamuoyunu ve halkımızı, henüz yabancı oldukları bu yakıt konusunda bilgilendirme ihtiyacı duymaktayız. Bu nedenle aşağıdaki bilgilerin değerli basınımızın aracılığı ile topluma yayılması önem taşımaktadır.

 Öncelikle, doğal gaz tesisatının montajı, mutlaka yetkili bir firmaya ve uzman kişilere yaptırılmalıdır. Tabelasında doğal gaz tesisatı çekilir, doğal gaz montajı yapılır vb. ibarelere riayet edilmemeli, mutlaka firmanın yetkili olup olmadığı sorgulanmalıdır. Her yetkili firmada mutlaka en az bir makina mühendisi bulunmalıdır. Bu nedenle görüşmeler mümkün olduğunca mühendisler ile yapılmalı, tesisat ve daireniz ile ilgili detaylı teknik bilgiler alınmalıdır. Mühendisin olması firmanın yetkili olduğu anlamına da gelmemektedir. Firmanın GAZDAŞ`tan aldığı yetki belgesi sorgulanmalı ve güncelliği kontrol edilmelidir. Emin olunamaz ise,  firmanın yetkili olup olmadığı konusunda MMO`dan (444 8 666) veya GAZDAŞ`tan (230 81 81) bilgi alınabilir.

Bunun yanında birçok vatandaşımızın, doğal gaz dönüşümü konusunda, özellikle havalar soğumaya başladığında ve kışa girerken yetkili firmalara hücum etmeleri, firmaların kapasitelerinden fazla iş almalarına ve de GAZDAŞ`ın gelen talepleri yetiştirmede zorlanmasına neden olmaktadır. Yoğunluktan kaynaklı, işler zamanında yetişmemekte ve vatandaşlarımız mağdur olmaktadır. Bu konuda son zamanlarda dönüşün yaptıran vatandaşlarımızdan, Odamıza çok fazla şikâyet gelmeye başlamıştır. İşin gecikmesi, pahalı veya ucuz olması, ekstra maliyetler vb. durumlarda bir yaptırımımız bulunmamaktadır. Biz MMO olarak sadece işin teknik, yönetmelik ve standartlara uygun olarak, yapılıp yapılmadığı konusunda fikir yürütebiliriz. İşin gecikmesinden kaynaklı mağduriyetlerin en aza indirilebilmesi için, vatandaşlarımızın en azından önümüzdeki yıllarda, doğal gaz dönüşümlerini, havalar soğumadan ve özellikle yaz aylarında yaptırmalarını öneriyoruz. Diğer konularda sıkıntı yaşamamaları içinde, yetkili firmalarla bütün şartların açık olduğu sözleşmeler yapmalarını öneriyor, sıkıntı oluşması durumunda da sorunları hukuki yollardan halletmeleri gerektiğini hatırlatıyoruz.

Bir diğer önemli konu dönüşün yapıldıktan sonraki doğal gaz kullanım sürecidir. Doğal gaz dönüşümünü yaptırmış ve şu an kullanan vatandaşlarımızın, aşağıdaki hususlara dikkat etmelerini öneriyoruz.

Normalde doğalgaz kokusuz bir gazdır, fakat kaçak riski olan durumlarda fark edilmesi açısından suni olarak kokulandırılmıştır. Doğal gaz kokusu çürük sarımsak kokusuna benzer ve bu koku hissedildiğinde sakin bir şekilde yapılması gerekenler şunlardır;

*Koku gaz cihazınızdan geliyorsa, cihaz ve vanası hemen kapatılmalı, cihazın bulunduğu odanın kapı ve pencereleri açılmalı, kokunun devam edip etmediği kontrol edilmeli, koku kesilir ise cihazın teknik servisine haber verilmelidir.

*Koku kesilmez ve yoğun olarak devam ederse, aşağıdaki önlemler alınmalıdır. Tüm kapı ve pencereler açılarak ev iyice havalandırılmalı, bütün doğal gaz cihazları ve vanalarını kapatılmalı, daire girişindeki sayaç kapatma vanasını kapatılmalı, ne açmak ne de kapatmak için elektrik anahtarlarına dokunulmamalı, kapı zili kullanılmamalıdır. Elektrikle çalışan her türlü alet, cihaz ve araçlar çalıştırılmamalı, çalışıyorsa kapatılmamalıdır. Kibrit veya çakmak yakılmamalı, sigara içilmemeli, cep ve ev telefonu kullanılmamalıdır. Bu işlemler yapıldıktan sonra ev boşaltılmalı ve dışarıdan GAZDAŞ`ın 187 no`lu acil telefonu aranmalıdır.

*Bina içinde gaz kaçağı olması durumunda alınacak önlemler; Apartman yöneticisine haber verilmeli ve kapı zilleri kullanılmadan tüm bina sakinlerini uyarılmalıdır. Bina girişindeki vana kapatılmalı, asansör çalıştırılmamalı ve merdiven aydınlatması veya benzeri hiçbir anahtara dokunulmamalıdır. Ortamı havalandırmak için tüm kapı ve pencereler açılmalı ve bina sakinlerinin uygun bir şekilde binayı boşaltmaları sağlanmalı ve dışarıdan GAZDAŞ`ın 187 no`lu acil telefonu aranmalıdır.

*Sokakta gaz kaçağı olması durumunda alınacak önlemler; Çevredeki vatandaşlar uyarılmalı, yakında ki dairelere dışarıdan gaz girişini engellemek için pencere ve kapıları kapattırılmalı, ateş yakılmamalı, sigara içilmemeli, cep telefonu kullanılmamalı, bölgede otomobil çalıştırılmasına izin verilmemeli ve o bölgeye trafik akışı engellenmelidir. Kaçağın bulunduğu yerden uzaklaşılmalı, GAZDAŞ`ın 187 nolu acil telefonu aranmalıdır.

Başar KÜÇÜKPARMAK

                                                                                     Başkan