İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PANELİ DÜZENLENDİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Gaziantep Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

07 Nisan 2011

Şubemizce, 06 Nisan 2011 Çarşamba günü Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonunda İş Sağlığı ve Güvenliği Paneli düzenlendi.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası tarafından 21 - 23 Nisan 2011 tarihlerinde Adana'da gerçekleştirilecek olan VI. Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresine hazırlık olarak düzenlenen panelin açılış konuşması Şube Başkanımız Başar KÜÇÜKPARMAK tarafından yapıldı.

Panelde ise, End. Müh. Mahmut TEBERİK tarafından yapılan sunumlarda ağırlıklı olarak;

  • İşyeri Sağlık Güvenlik ve Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri,

  • İş Güvenliği Uzmanlığı,

  • İşyeri Hekimliği Çalışma Esasları, konularına değinildi.

Üyelerimiz ve işletmelerin idari ve teknik personelleri tarafından yoğun ilgi gösterilen panel, yaklaşık 100 katılımcı ile gerçekleştirildi.

Katılımcıların soru cevapları ile sonuçlandırılan panel sonunda Şube Başkanı Başar KÜÇÜKPARMAK tarafından sunumlarını yapan End. Müh. Mahmut TEBERİK'e teşekkür plaketi verildi.

 

Şube Başkanı Başar KÜÇÜKPARMAK'ın açılış konuşması ektedir.

Değerli üyelerimiz, Değerli katılımcılar,

Hepinizi, Makina Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Yönetim Kurulu adına saygıyla selamlıyorum. Panelimize hoş geldiniz.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası her çalışma döneminde Şubeleri yürütücülüğünde kongre, sempozyum ve kurultay düzeyinde onlarca etkinlik gerçekleştirmektedir. Gerçekleştirilen bu etkinliklerle bilginin erişim ve paylaşım olanaklarının yaratılması, meslek alanlarımızla ilgili ülke gerçeklerinin tanımlanması, sorunların tespit edilmesi, çözüm yollarının önerilmesi, bilim ve teknolojinin üyelerimizin, sanayicilerimizin ve halkımızın kullanımına sunulması amaçlanmaktadır.

Bu etkinliklerimizden biride Odamız adına, MMO Adana Şube yürütücülüğünde 21 - 23 Nisan 2011 tarihlerinde Adana'da gerçekleştirilecek olan VI. ULUSAL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KONGRESİ'dir. İşletmelerde, sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı yaratarak üretimin güvenliğinin sağlanması, verimliliğin arttırılması, insan ve çevre sağlığına zarar verecek koşulların ortadan kaldırılması,  işyerlerindeki olumsuz koşullardan, iş kazalarından ve meslek hastalıklarından çalışanların korunması temel amaçları ile gerçekleştirilen kongrenin, bu yıl altıncısı gerçekleştirilecektir.

Kongreye yönelik olarak, hem konuya dikkat çekilmesi, hem de kongre ile ilgili tanıtımın yapılması amacı ile kentimizde bugün İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ PANELİ düzenlemiş bulunmaktayız.

Panelde, End. Müh. Mahmut TEBERİK tarafından yapılacak olan sunumlarda ağırlıklı olarak;

  • İşyeri Sağlık Güvenlik ve Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri,
  • İş Güvenliği Uzmanlığı,
  • İşyeri Hekimliği Çalışma Esasları, konularına değinilecektir.

Değerli arkadaşlar,

Son yıllarda sıkça yaşanan iş kazaları, ölüm ve yaralanmalar sonucunda ardı ardına iş sağlığı ve güvenliği konusunda yeni yönetmelikler yayınlanmakta ve konu sürekli gündemde tutulmaktadır. Yeni yayınlanan yönetmelikler ile işverenler, taşeronlar ve çalışanlar birçok yükümlülük altına girmektedir.

Yine bu çerçevede denetimler de artırılmaktadır. Yeni yayınlanan yönetmelikler ve uygulamalar hakkında detaylı bilgiler edinilebilmesi açısından panelimizin oldukça faydalı olacağını düşünmekteyiz.

İş Sağlığı ve Güvenliği konusuna verilen önem Ülkeden, Ülkeye değişmektedir. Ülkelerin gelişmişlik düzeyleri toplumu oluşturan bireylerin eğitim, kültür ve bilinç düzeyleri ile doğrudan ilgilidir. Gelişmiş ülkeler yasal önlemler, toplumsal eğitim ve bilinçlendirme ile sorunun çözümü yönünde oldukça mesafe kat etmişlerdir.

Oysa bizim gibi sanayileşmesini tamamlayamamış, sanayi ve üretim kültürünü henüz geliştirmekte olan, denetim sistematiklerini yeterince oluşturamamış ülkelerde ise maalesef bu yara kanamaya devam etmektedir.

Özelleştirme, sendikasızlaştırma ve taşeronlaştırma politikaları, her türlü güvenlik ve güvencelerden yoksun kayıt dışı işçi sayısını çoğaltmaktadır. Buna bağlı olarak iş kazaları ve meslek hastalıklarının boyutu gün geçtikçe artmaktadır.

Değerli arkadaşlar,

İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili sorunun çözümü için acil olarak;

  • Ulusal politikalarımızın gözden geçirilmesi,
  • İş mevzuatının, önceliği insan olan bir yapıya kavuşturulması,
  • Tüm işyerlerinde iş güvenliği mühendisi çalıştırma zorunluluğunun getirilmesi, 
  • İş sağlığı ve güvenliği eğitimine yeterince önem verilmesi, 
  • İşçilerin kişisel koruyucu ekipman kullanımının sağlanması, 
  • Sigortasız ve sendikasız işçi çalıştırılmasının önlenmesi gerekmektedir.

Hepimiz, işyerlerinde iş kazası olmaması için çaba sarf etmekte ve çalışmaktayız. Fakat

  • İşyerlerindeki kaza riskleri çalışanlara öğretilmez,Çalışma ortamları ve makinalar üzerinde risk analizleri yapılmaz,
  • Çalışanlara yaptığı işlerle ilgili eğitimler verilmez ve
  • Kişisel koruyucular yapılan işe göre temin edilmez ve kullandırılmazsa,
  • İş kazalarının önüne geçmek maalesef mümkün değildir.

Ortak amacımız, tüm çalışanların yaşam kalitelerinin artırılmasının yanında işletmelerin üretime devam edip ayakta kalması ve ülkemizin verimlilik düzeyinin yükseltilmesi olmalıdır.

Tüm işyerlerinde; "ÖNCE İNSAN, ÖNCE SAĞLIK ve ÖNCE İŞ GÜVENLİĞİ" anlayışının yerleştirilmesi dileği ile panelimize, katılan tüm katılımcılara ve yapacağı sunumlar ile bizleri aydınlatacak olan End. Müh. Sayın Mahmut TEBERİK' e şimdiden teşekkür ediyor, hepinize saygılarımı sunuyorum.

Başar KÜÇÜKPARMAK

Başkan