Şubemiz Tarafından Gerçekleştirilen Arge Panellerinde AR-GE Süreci ve Yönetimi Gündeme Getirildi.

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Bursa Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

07 Aralık 2010

03 ve 04 Aralık 2010 tarihlerinde Tüyap Fuar Merkezinde gerçekleştirilen Arge Panellerinde Şube Başkanı İbrahim Mart Özgün Ürün Ortaya Koyamayan Ülkelerin Fason Üretimle ayakta kalmaya çalıştıklarına ve çok uluslu şirketlerin boyunduruğuna girdiklerine dikkat çekti.

03 Aralıkta gerçekleştirilen Saç İşleme Makineleri Sektörüne İlişkin Güncel Mevzuat ve Son Gelişmeler Panelinin yöneticiliğini yapan Şube başkanımız İbrahim Mart, 'Türkiye makine imalat sektöründeki hedefe ulaşacak potansiyel güce sahiptir. İhracatta İstanbul'dan sonra ikinci sırada yer alan Bursa, makine imalat potansiyeli bakımından Türkiye'nin teknoloji üretim merkezi olabilecek durumdadır.' dedi.

İbrahim Mart bilim ve teknolojinin eriştiği düzeye atıfta bulunarak 'Günümüzde bilim ve teknolojinin eriştiği düzeyde, dünya üzerindeki bilgi her iki üç yılda bir ikiye katlanmakta. Bilime ve teknolojiye hakim olan güçler dünyayı da egemenlikleri altına almaktadır' dedi.

Ülkelerin bilime ve bilimi teknolojiye dönüştürecek teknik eğitim verdiği önemin her zamankinden fazla olduğunu bildiren Başkan Mart, eğitime yapılan harcama arttıkça küresel rekabete karşı sanayinin korunabilme ve rekabet edebilme olasılığının da arttığına işaret etti. Türkiye'nin eğitime yaptığı harcamanın GSMH'nın yüzde 2,1 gibi çok düşük bir rakam olduğuna değinen Başkan Mart, ihracata dayalı büyüme yolunu tercih eden Türkiye'nin 2023 yılı toplam ihracat hedefinin 500 milyar dolar ve bunun içinde de makine ihracat hedefinin de 100 milyar dolar hedeflendiğini ancak TİM Kasım 2010 verilerine göre son bir yıllık toplam ihracatın ise 112,2 milyar dolar olduğunu, bunun içinde de makine ve aksamları ihracatının 6,2 milyar dolar olduğunu bildirdi. 2023 hedeflerine ulaşılabilmesi için stratejik bir planlamanın yanı sıra eğitime ayrılan payın artırılması gerektiğini bildiren Başkan Mart sözlerini şöyle sürdürdü: 'Türkiye makine imalat sektöründeki hedefe ulaşacak potansiyel güce sahptir. İhracatta İstanbul'dan sonra ikinci sırada yer alan Bursa, makine imalat potansiyeli bakımından Türkiye'nin teknoloji üretim merkezi olabilecek durumdadır.'

 

Yine TÜYAP Metal İşleme Teknolojileri Fuarı Mudanya Salon'da 4 Aralık 2010 günü düzenlenen panelde "İşletmelerde AR-GE süreci ve Yönetimi" konusu gündeme getirildi.  Panelde, Uludağ Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Kadir Çavdar "Tasarımda Kreative (Yaratıcılık) ve İnovasyon;  TMMOB Sanayi Kongreleri Yürütme Kurulu Üyesi Yavuz Bayülken "İşletmelerde Ar-Ge ve İnovasyona Yönelik Başarılı olma Kriterleri ve Ar-Ge Teşvikleri; MMO Bursa Şubesi Ar-Ge Mühendislikte Bilgisayar Uygulamaları Komisyonu üyelerinden Süleyman Ekdik "Orta Ölçekli İşletmelerde Ar-Ge Yönetimi";  İhsan Dirican  "Arge Buluşlarının Patentleme Yöntemi", H. Buğra Ak ise "Tasarımdan Üretime CE Direktifleri " konularını gündeme getirdiler.