UYGULAMALI PROJE YÖNETİM KURSUMUZ ŞUBEMİZDE BAŞLADI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Gaziantep Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

14 Ekim 2010

MMO Gaziantep Şube , Endüstri İşletme Meslek Dalı Komisyonu olarak ( EİM MDK ) ; Endüstri Mühendisi Üyelerimize ve Mühendislere yönelik "Uygulamalı Proje Yönetim Kursu " 14 Ekim 2010 tarihinde Şubemizde başladı. Kurs, Üyemiz Yrd.Doç.Dr.Murat GÜLBAY tarafından verilmektedir.

UYGULAMALI PROJE YÖNETİMİ

Proje, her birinde zaman ve kaynak sarf edilen, birbirleri ile ilişkili faaliyetlerin bir araya getirilmesidir. Proje yönetimi ise birbirleri ile ilişkili bu faaliyetlerin proje amacına (performans, maliyet ve zaman hedeflerine) en uygun şekilde ulaşması için eldeki kaynakların en verimli bir şekilde kullanılması ve proje aktivitelerini kontrol etme sürecidir. İyi bir proje yönetimi projenin başarısını garanti etmez, ama kötü bir proje yönetimi genellikle başarısızlığı garanti eder.

Proje Yönetiminde önemli üç unsur vardır: "Kapsam", "Maliyet" ve "Zaman". Bu unsurlar "Proje Yönetim Üçgeni" olarak tanımlanır. Bu üçgen üç ayaklı tabure gibi dengeyi gösterir. Dengeyi sağlamak için bu üç ayağın herhangi birinden vazgeçilemez. Bu üç unsur birbirine bağlı ve birlikte düşünülmelidir. Hiç bir unsur diğer ikisinden daha önemli değildir. Ancak bu unsurları her zaman eşit değerlendirebilmek zordur. Birini değiştirmek diğerlerini etkileyecektir. Örneğin proje zamanını kısaltmak proje maliyetlerini artıracak veya proje maliyetlerini azaltmak proje kalitesini de düşürecektir. İşte bu üç unsur arasında dengenin sağlanması ve en iyi kararların verilmesi proje yöneticilerin işi olacaktır. Kısacası, Proje Yöneticisi kapsam, maliyet ve zaman öğeleri arasında dengenin sağlanması ve projenin başarıyla tamamlanması için mevcut kısıtlar altında en uygun kararları vermek zorundadır. Projeler genellikle tam planlandığı gibi devam etmezler. Planlar uygulamaya geçirildiğinde projeyi oluşturan unsurlarda hedeflerden sapmalar olması kaçınılmazdır. Plandan sapmaların olduğu zamanlarda kalan aktivitelerin bu sapmalardan nasıl etkileneceğini bir anda kestirmek çoğu zaman oldukça karmaşık bir işlemdir. İşte bu noktada proje yöneticisinin baş yardımcısı proje yönetim paket programıdır. Herhangi bir işteki bir saatlik bir gecikme, bazen projenin teslim tarihini geciktirebilecekken bazı işlerdeki gecikmelerin ise proje teslim tarihi üzerinde etkisi bile olmayabilir. Herhangi bir proje yönetim programı kullanmadan işlerin kritik olup olmadığını anlamak karmaşık bir iş olacaktır. Proje yönetim programı sadece proje planlama aşamasıyla kalmaz, mükemmel zaman motoru sayesinde planın uygulama aşamasında oluşabilecek farklılıkları saniyeler bazında tüm proje için güncelleyerek projenin anlık durumunun da kontrol edilmesine imkan tanır. Böylece ilerde oluşabilecek olumsuz durumlara karşı önlemler alınmasında ve projenin yeniden rayına oturtulmasında vereceğiniz kararların etkilerini anında görebilirsiniz. İyi bir proje yönetim programı, sizi karmaşık ve anlaşılmaz teorik hesaplamalardan kurtarır ve hızlı bir şekilde projenizin durumunu görmenizi sağlar.

Günümüzde birçok proje ihalesinde proje planının bir paket program üzerinde sunulması da istenmektedir. Bu aşamada başarılı olabilmek ve şartnamelerde belirtilen kritik zamanlara başarılı bir şekilde ulaşmak adına proje yönetim paket programı vazgeçilmez bir yardımcınız olacaktır.

İyi bir  Mühendis olmanın ölçüsü sahip olunan mesleki teknik bilgilerden ziyade bu bilgileri kolayca pratiğe dökebileceği  "programlar" ile anlam kazanır. Teorik bilgileriniz kullanabildiğiniz paket programların gücü oranında değerlidir. Pratiğe dökülemeyen bilgi meyve vermeyen ağaca benzer. Proje yönetimi konusunda da bir paket program kullanabilme becerisine sahip olmak sizi proje yönetimi konusunda bir adım öne çıkaracaktır.

Şu an proje yönetimi konusunda bir uygulamanız veya bir uğraşınız olmayabilir; ancak unutmayınız ki ihtiyacınız olduğu zamanda da öğrenecek kadar zamanınız veya imkanınız olmayabilir.