Mühendis ve Makina Dergisi: MAYIS 2003

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

Sunuş

Değerli Okuyucularımız;

AKP Hükümeti IMF ve Dünya Bankası‘nın istekleri doğrultusunda bu aylarda tatil, sıcak demeden yasalar çıkarmaya devam ediyor. İş güvencesi yasasında yapılan ertelemelerin sonunda İş yasası ile birlikte ele alınması, iş güvencesi düzenlemesini fiilen ortadan kaldıran planlanmış bir strateji olarak çıktı karşımıza. 2 yıldır sürdürülen hazırlık çalışmaları sona eren iş yasasının neler getirip, neler götürdüğünü iyi irdelemek gerekiyor.

Sözde bilim kurulunca hazırlanan bu yasa ile kıdem tazminatları budanmaktadır. Esnek ve kuralsız çalıştırma yasal hale getirilmektedir. Ödünç işçi adı altında, işçilerin mal alır satar gibi başka işverenlere kiralanabilmesi öngörülmektedir. Emsal işçi tanımlaması ile sendikalar işlevsizleştirilmektedir. Telafi çalışması adı altında fazla mesailer kaldırılmaktadır. Kısa çalışma adı altında ücretsiz izin yasal hale getirilmektedir. Alt işveren tanımı ile taşeronlaştırma yasallaştırılmaktadır.

Bir sosyal devlette iş kanunlarında güçlüye karşı güçsüzün korunması, çalışanların gözetilmesi gerekirken, bu taslakta tamamen işverenler gözetilmektedir.

Yasada işverenin neler yapamayacağı konusu soyut ve yoruma açıktır. Bu haliyle Yasa mevcut 1475 sayılı yasanın da gerisindedir. Özetle bu yasa bir nevi 21. yüzyıl kölelik yasasıdır.

Odamız meslek alanlarından yola çıkarak mevcut uygulamalardaki yanlışları, eksiklikleri ve olması gerekenleri meslektaşlarına ve kamuoyuna iletme ve bilgilendirme görev ve sorumluluğunu yerine getirme bilinciyle faaliyetlerini sürdürüyor.

Odamız İş sağlığı ve Güvenliği alanında da yıllardır yürüttüğü çalışmalarla ve buradan süzülen görüşleri çıkan sonuç bildirgesiyle ilgililere birer mesaj ve uyarı olarak iletmektedir. Odamız bu çerçevede 2-3 Mayıs tarihlerinde Adana‘da II. İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi‘ni düzenleyerek konunun ilgili taraflarını bir araya getirmiş, ve özgür bir tartışma platformu açmıştır.

Ayrıca Odamız, Şubelerinde oluşturduğu İş Güvenliği Komisyonları aracılığı ile İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğine yönelik olarak kurs, seminer, düzenlemekte, ilgili yasa, tüzük ve yönetmeliklerin çağın gerekliliğine uygun hale getirilmesi için çalışmalar yapmaktadır.

MMO yıllardır yürüttüğü periyodik kontrol çalışmalarıyla İş Sağlığı ve Güvenliği‘nin korunmasında, iş kazalarının önlenmesinde önemli roller üstlenmektedir.

Meslek İçi Eğitim Merkezi (MİEM) kapsamında verilmeye başlanan İş Güvenliği Mühendis Yetkilendirme kurslarıyla üyelerimizin bu konuda sürekli eğitimi hedeflenmektedir.

MMO, bir meslek odasına düşen görev ve sorumluluklarının bilinciyle mesleğin, üyelerin ve ülkenin karşı karşıya bulunduğu temel sorunların çözümüne yönelik birçok etkinlik ve çalışmanın sonucu ortaya çıkan bilgi birikimini derleyerek yüzlerce kitap basmıştır. Sadece son iki senede İş Sağılığı ve Güvenliği kapsamına girebilecek yayınlardan bazıları; İş Makinaları Kullanma Bakım El Kitabı, Yangın ve Güvenlik Kongresi Bildiriler Kitabı, I. İş Sağlığı İş Güvenliği Kongresi Bildiriler Kitabı, II. İş Sağlığı İş Güvenliği Kongresi Bildiriler Kitabı, Periyodik Kontrol El Kitabı-Kaldırma İletme Makinaları, Periyodik Kontrol El Kitabı-Basınçlı Kaplar, İş Güvenliği, Yangın Söndürme Sistemleridir.

Şu anda ülkemizin sıcak gündemlerinden biri olan İş Yasası ile birlikte gündeme getirilen İş Sağlığı ve Güvenliği konusunu dergimizin her Mayıs sayısında olduğu gibi bu Mayıs sayısında da ele aldık. İlgiyle okuyacağınızı umut ediyor, yeni sayılarda buluşmak dileğiyle diyoruz.

 

 

    

Saygılarımızla
Mühendis ve Makina
Yayın Kurulu