ÜCRETSİZ LPG KONTROLLERİ MERSİN'DE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Mersin Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

17 Kasım 2008

MMO ve Aygaz işbirliği ile düzenlenen Ücretsiz LPG Kontrolleri 12-15 Kasım günleri arasında Mersinde Kazanlı'da Eski Araç Muayene İstasyonunda gerçekleştirildi.

MMO ve Aygaz işbirliği ile düzenlenen Ücretsiz LPG Kontrolleri 12-15 Kasım günleri arasında Mersinde Kazanlı‘da Eski Araç Muayene İstasyonunda gerçekleştirildi. 148 adet aracın ücretsiz LPG kontrolü ve bilgisayarlı ayarları yapıldı. Şube Başkanımız Naci ERÇOLAK‘ın  konu ile ilgili yaptığı basın açıklaması aşağıdaki şekildedir.

BASININ VE KAMUOYUNUN DİKKATİNE

Odamız  tarafından  Mersin ,Silifke ve Tarsus‘da LPG dönüşümlü araçlar ücretsiz kontrol edilecektir...

Anayasamızın 135 maddesinde belirtilen  kamu niteliğinde bir meslek örgütü olarak  bu çabalarını meslek alanına  giren LPG dönüşümlü araçlar konusunda  vatandaşlarımızın  araçlarını daha güvenli kullanabilmeleri için  Odamız tarafından, Aygaz firmasının işbirliği ile  Silifke‘de 11 Kasım ‘da gerçekleştirdigimiz ve Tarsus‘da 17 Kasım tarihinde  Su parkı otoparkında ve  Mersin‘de 12-15 Kasım 2008 tarihleri arasında Kazanlı kavşagı eski muayene istasyonunda ,  LPG li araçların ücretsiz sızdırmazlık ve bilgisayarlı kontrolü ve bilgilendirmesi yapılacaktır.

Etkinlik kapsamında yetkili mühendislerimiz  LPG‘li araçların kontrollerini yapacak , var ise eksikleri saptayarak araç sahiplerini bilgilendireceklerdir. Etkinlik süresince ayrıca "Bilinçli Kullanalım, Güvenli Yaşayalım-LPG‘li Araçların Güvenli Kullanım Klavuzu" da LPG‘li araç sahiplerine ücretsiz verilecektir.

Bu etkinliğimizin temel ampcı, uygun standart malzeme kullanarak, yetkili firmalar tarafından uygun montaj yapıldığı taktirde güvenli olan bir sistem olan LPG dönüşümlü araçların kontrolünü yaparak, standartlara uygun olmayan araçların sahiplerini bilinçlendirmek ve  uygun olmayan araçların trafiğe çıkmalarını önlemektir.

1995-2005 arası yetersiz ve farklı uygulamalar ve piyasada büyük oranda denetimsizliğin yaşandığı dönemin birikimleri sonucu, 2005 başında trafikteki 10 milyonun üzerindeki aracın 1,5 milyonu LPG‘li olup, 1 milyona yakınının LPG‘ye dönüşümü araç ruhsatına işlenmiş, yaklaşık 500 bin aracın (% 33‘ünün) LPG dönüşümleri ise ruhsatlarına işlenmemişti. Bu 500 bin aracın hem Montaj Tespit Raporu hem de Gaz Sızdırmazlık Raporu bulunmamaktaydı. Gaz sızdırmazlık testi açısından ise 1,5 milyon LPG‘li araçtan 1 milyon 100 bini (% 74) Gaz Sızdırmazlık Raporu olmaksızın tehlikeli bir şekilde trafikte seyretmekteydi.

2005 başlarında, trafikteki araçların % 10‘u LPG‘li idi. MMO denetimlerinden sonra ise LPG‘li araç sayısının toplam araç sayısına oranı % 14‘e yükselmiştir. Bakanlık tarafından Yetki Devri yapılan 11.04.2005 tarihinden sonra 2 milyon 112 bin 909 aracın sızdırmazlık kontrolleri; 804 bin 757 aracın da son kontrolleri yapılarak montaj tespit raporları Odamızca düzenlenmiştir.

2005 başındaki % 33 oranındaki denetimsizlik tamamen giderilmiş, montaj tespit raporu bulunmayan araç kalmamış bulunmaktadır. Montaj Tespit Raporu düzenlemeye ilişkin Odamıza Yetki Devri yapılan 11.04.2005 tarihine kadar ruhsata tescilli araç oranı % 67 iken, 2 yılda bu oran % 100‘e çıkarılmıştır.

2007 sonu itibarıyla, 1 milyon 804 bin 757 aracın son kontrolü yapılarak Montaj Tespit Raporlarıyla birlikte Trafik Tesciline işlenmesi sağlanmıştır. Bu denetim rakamı ile Emniyet Genel Müdürlüğü ve TÜİK‘in Türkiye‘deki LPG‘li araç verileri arasında tam bir uyum sağlanmıştır.

1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren yeni Türk Ceza Yasası ile ölüm ve yaralanmalara verilecek yasal cezaların daha da ağırlaştırılmasının yanı sıra, tüm LPG dönüşümlü araç sahiplerinin öncelikle kendileri ve yakınları ve diğer yurttaşlarımız açısından telafisi  mümkün olmayan ölümcül ve yaralanmalı  kazalara neden olmamaları için, standartlara uygun malzeme ile TSE tarafından yetki belgesi olan yerlerde montaj yaptırmaları konusunda  daha duyarlı olmaları dileğiyle Silifke,Tarsus ve Mersin‘de hiçbir ücret talep edilmeyen kontrollere katılmaya davet ediyoruz. 12.11.2008

                                                                             Naci ERÇOLAK  
                                                                              Şube Başkanı
                                                                     Makina Mühendisleri Odası
                                                              Mersin Şube Yönetim Kurulu Adına