"Nükleer Santral İstemiyoruz" yürüyüşüne katıldık.

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Mersin Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

29 Nisan 2013

27 Nisan 2013 tarihinde Mersin Ulucamii önünde toplanan Nükleer Karşıtı Platform Üyeleri ve halkımız, Akkuyu NGS Bilgilendirme Bürosunun önüne kadar yürüyüş yaparak basın açıklaması yaptı. Yürüyüşe Üyelerimizle birlikte katıldık.

 BASINA VE KAMUOYUNA

Bugün 26 Nisan Çernobil Nükleer Santral kazasının 27 .yıldönümüdür.Bugün buraya başta Çernobil olmak üzere bütün nükleer santral kazalarında hayatını kaybedenleri saygıyla anmak, sakat kalan insanların, zehirlenen doğanın acısına ortak olmak için geldik, yaşam hakkımızı elimizden almak isteyenlere,Nükleer santralin kuşaklar boyu yaratacağı zararları tüpgaza indirgeyenlere,doğayı ve yaşamı talan etmek isteyenlere gerekli cevabı vermek için buradayız. Barışı ve Yaşam Hakkımızı savunmak ve Çocuklarımızın Geleceğinin Korunması için buradayız.

Çernobil kazası, tarihin en büyük nükleer santral kazasıdır. Kaza sonucunda atmosfere salınan radyasyonun, Hiroşima ve Nagazaki`ye atılan atom bombalarının 200 katı olduğu kanıtlanmıştır.

Bütün dünya ülkelerinde yaşayan, milyonlarca insan kazadan sonra yayılan radyasyondan çok olumsuz etkilendi,Çocuklar sakat ve lösemili doğdu. Kazanın ardından geçen 27 yıllık süre içinde bölgede yaşayan insanların vücutlarında bağışıklık sisteminde yetersizlikler ve genetik yapının bozulması ile kanser oluşumunun hızlandığı, ölümlerin arttığı ve o bölgede radyasyon kirliliği yüzünden tarımın, hayvancılığın çok olumsuz etkilendiği araştırma sonuçları olarak dünya kamuoyuna yansıdı.

Dün Çernobilden,bugün Fukişimadan yayılan radyasyon hepimizin yaşamını tehdit ediyor.Çernobilin radyasyonundan kaynaklı dünyada1.000.000 insanın ölmesi bekleniyor,Fukuşima radyasyonundan öleceklerin sayısı henüz belli değil.Çernobil ve Fukişimanın yaratmış olduğu ekonomik ve sosyal kayıplar hesap bile edilemiyor.

Ülkemizde Çernobil kazasından sonra o dönemin yetkilileri gerekli önlemleri aldırmayarak ve bilimsel çalışmaların yapılmasını engelleyerek tonlarca radyasyonlu çay, fındık ve benzeri ürünün tüketilmesine göz yummuştur.Bugünde Çernobil zihniyetiyle davranan hükümet nükleer santraller konusunda inadını sürdürerek halka yalan söylemeğe devam etmektedir.
Çernobil nükleer santral felaketi, dünyaya Nükleer santrallerin çok pahalı,güvensiz,kaza riskinin çok yüksek,çevre ve insan sağlığına verdiği zararlarının telafisinin mümkün olmadığı ve bu zararların kuşaklar boyu ve binlerce yıl devam ettiğini bilimsel olarak kanıtlamıştır.

Bizler,en son teknolojinin kullanıldığı nükleer santrallerde bile kazaların engellenemediğini,nükleer santrallerin çok büyük ve geri dönülmez bir çevre kirliliği ve çok yüksek toplumsal maliyetler yarattığını,küresel ısınmanın ve iklim değişikliğinin çözümünün olmadığını,ülkemizin elektrik sorununu çözemeyeceğini,gelişmiş ülkelerin artık nükleer santrallerden vazgeçtiklerini biliyoruz.
Hükümetin nükleer santralleri ülkemize siyasi olarak dayatması kabul edilemez.Bizler başta Akkuyuda olmak üzere ülkemizin hiçbir yerinde nükleer santrallerin "ÇERNOBİL BİR DAHA ASLA "sloganı ile kurulumuna izin vermeyeceğiz. Hükümeti bir kez daha bu maceradan vazgeçmeye çağırıyoruz

MERSİN NÜKLEER KARŞITI PLATFORM