MERSİN NÜKLEER KARŞITI PLATFORM BASIN AÇIKLAMASI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Mersin Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

05 Temmuz 2010

Mersin Nükleer Karşıtı Platform 05.07.2010 tarihinde gerçekleştirdiği basın açıklaması.

 

BASINA VE KAMUOYUNA

 

Akkuyuda yapılması planlanan, Rusya ile yapılan nükleer enerji santralı anlaşması, gündemin çok yoğun olduğu 2 Temmuz Sivas Katliamının yıldönümünde alelacele, enerji komisyonunda görüşülmeden, bilimsel olmayan tamamen siyasal tercihlere dayalı olan bu kararın Dışişleri komisyonunda kabul edilmiş olması düşündürücü ve kentimiz için talihsiz bir karardır.

Dışişleri komisyonunda kabul edilen sözleşme ile Ülkemizde mevcut olan, bizim 30 yıllık enerji potansiyelimizi karşılayacak yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarımızın değerlendirilmesinin önü kesilerek, dışa bağımlılığımızın % 70 oranında  Rusya'ya bağımlı olacağımız ve enerjide arz güvenliğimizin sağlanmayacağı, elektrik ihtiyacımızın ancak % 5 ini karşılayabilecek, çok riskli, çok tehlikeli, Nükleer teknoloji üretmeyeceğini bilim insanlarının kanıtladığı Nükleer Santrale evet onayı verilmiştir.

-Dünyanın hiçbir yerinde kurulum modeli olmayan bir modelle Akkuyu da kurulacak bir nükleer santral tamamen Rusya'ya ait olacaktır. Rusya'nın sahip olacağı bu nükleer santralin tüm denetimi, hammaddesi, teknolojisi ve personeli Rusya'dan sağlanacaktır. Rusya ülkemizde incirlik üssü gibi bir üs kurarak, uranyum zenginleştirecek ve Akkuyuyu nükleer çöplük haline dönüştürerek, dünyada hiç denenmeyen sabıkalı teknolojisine sahip olacak bir nükleer santral modelinin Ülkemizde kurulmasını sağlayacaktır.

-Bu sözleşme ile üretilecek elektrik fiyatını çok fahiş bir fiyatla 15 yıllığına alım garantisi verilmiş olması ve nükleer santralin yatırım maliyetinin dünya fiyatının iki katı olması nedeniyle, Rusya'ya ödenecek yaklaşık 71 milyar dolar ile kamu kaynaklarımız zarara uğratılacaktır.

Sn. Dışişleri Komisyonu Üyeleri

Komisyonunuzda onayladığınız sözleşmeyle, Ülkemizin ve çocuklarımızın geleceğini ipotek altına almış bulunuyorsunuz. Dünyada denenmemiş, sabıkalı rus teknolojisinin deprem kuşağında olan ülkemizde kurulmasını onaylamanızdan, yeni bir Çernobil faciasının oluşmasına ortamlar hazırlamanızdan, bölgemizde tarımımıza, turizmimize darbe vurulmasına izin vermenizden kaynaklı başta biz Mersinliler ve Ülkemizde yaşayan herkes sizlerden bunun hesabını soracaktır.

Tüm Milletvekillerine çağrımızdır.

Ülkemizin kaynaklarını nükleer lobilere değil, işsizliğe, eğitimsizliğe ve yoksulluğun giderilmesi için yatırım yapılmasını sağlayın. Akkuyu da Nükleer Santral kurulumuna değil, ülkemizde yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarımıza yatırım yapılmasını ve enerjini etkin ve verimli kullanılmasını sağlayan kararlara imza atmanızı biz Mersinliler olarak bekliyoruz. Tarih sayfalarında adınızın kara harflerle yazılmasını istemiyoruz. Ülkemizin geleceğini karartanları tarih affetmeyecektir.

 

MERSİN NÜKLEER KARŞITI PLATFORM