"Dünyada ve Ülkemizde Güneş Enerjisi Sistemlerinin Yeri" konulu panelimiz gerçekleşti.

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Mersin Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

25 Ekim 2021

23 Ekim 2021 tarihinde Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi'nde "Dünyada ve Ülkemizde Güneş Enerjisi Sistemlerinin Yeri" konulu panelimiz gerçekleşti. Panelimizin açılış konuşmasını Makina Mühendisleri Odası Mersin Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim YÜCESOY ve Mezitli Belediye Başkanı Neşet TARHAN yaptı. Panel Yöneticisi Yusuf ZEREN, Panelistler Serkan YILMAZ, Prof.Dr. Ali GÜNGÖR, İhsan UYAR, Şaduman UYSAL, Doç.Dr. Çetin GÖKSU, Vural Cantuğ AKKAŞ'a ve panelin gerçekleşmesinde destek olan CW Enerji, Aldo Enerji, Şimşek Güneş Enerjisi, Arer Enerji ve Nox Enerji firmalarına katkılarının anısına teşekkür plaketi takdim edildi. 

Kıymetli Misafirlerimiz,

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Mersin Şubesi olarak bizler, yılda 300’den fazla günün güneşli geçtiği Mersin’de 1997 yılından bu yana “Güneş Enerjisi Sistemleri” konusunda çeşitli seminerler, konferanslar ve sempozyumlar düzenledik.

Tüm çalışmalarımızda amacımız, öncelikle farkındalık yaratmak, bilgilendirmek ve bilinçlendirmek oldu. Özellikle yılda ortalama 1311 kWh/m2 ışınım alan ülkemizde, güneş enerjisinin kullanım alanlarının yaygınlaşmasını sağlayacak uygulamaları tanıtmak, yerli ve yeni teknolojilerin ülkemizde üretimini ve kullanılmasını sağlamak olmuştur.

Türkiye Güneş Enerjisi Potansiyeli Atlasına (GEPA) göre, yıllık toplam güneşlenme süresi 2.741 saat (günlük ortalama 7,5 saat), toplam gelen ışınım şiddeti günlük ortalama 4,18 kWh/m² gün olduğu tespit edilmiştir. Bu güneş enerjisinin toplam gücü 1.3 milyar ton petrole eşdeğer olup bu güç değerlendirilmelidir.

Türkiye konum olarak güneş enerjisinden en fazla ve en yüksek verimlilik düzeyinde yararlanma potansiyeline sahip olan bir ülke ve konum itibariyle yılın 4 mevsimi boyunca güneş ışınlarını dönüşümlü olarak yoğun alan bölgelere sahiptir.

Türkiye yılın 114 günü güneş enerjisi üretme yetisine sahip olan bir ülke olup diğer ülkelerle kıyaslandığında oldukça ciddi bir değere sahip olduğu görülmektedir. Bu yüzden güneş enerjisi üzerine yoğunlaşan yatırımlar arttırılmalıdır. Yatırımların artması ile birlikte 1 yılda ortalama 1.100 kWh değerinde güneş enerjisi elde edilebilir.

Ülkemizde birincil enerji arzı içinde fosil kaynakların payı yüzde 83,5, yenilenebilir enerji kaynaklarının payı yüzde 16,5; ithal kaynakların payı yüzde 69, yerli kaynakların payı ise yüzde 31’dir. 2002-2019 döneminde birincil enerji talebi yüzde 87,3, enerji girdileri ithalatı yüzde 102,4 oranında artarken, yerli enerji arzı yüzde 83,6 artışla talep ve ithalattaki artışın gerisinde kalmıştır.

2020 yılındaki verilere göre ülkemizde elektrik üretimimizin enerji çeşidine göre dağılımı yüzde 31,8’ü hidrolik enerji, yüzde 27,2’si doğalgaz, yüzde 20,3’ü kömür ve linyit, yüzde 8,9’i rüzgâr, yüzde 6,8’si güneş, yüzde 1,7’sı jeotermal ve yüzde 3,3’si ise diğer kaynaklar şeklindedir.

Güneş enerji üretim sistemlerinin maliyetleri düşerken teknik potansiyelleri artan güneş enerjisi, dünyanın ihtiyacından 50 kat fazla enerji sağlayabilir ve küresel enerji ihtiyacı fosil yakıtlara ihtiyaç duyulmadan tamamen yenilenebilir enerjiyle karşılanabilir.

Ülkemizin enerji alanında dışa bağımlılığı giderek artmakta, yıllardır izlenen ulusal ve kamusal çıkarları gözetmeyen, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını yeterince değerlendirmeyen, dışa bağımlı enerji politikalarının olumsuz sonuçlarıyla karşı karşıyadır. Enerji sektörü günlük ve kısa vadeli politikalarla dışa bağımlı kılınmakta; pahalı, süreksiz ve ithal enerji kaynakları kullanılmaktadır.

Enerjide dışa bağımlılığımızın azaltılması, yurt dışına kaynak aktaran nükleer santrallerle değil, yenilenebilir enerji kaynaklarını geliştirmeyi ve yaygınlaştırmayı da amaçlayan, çeşitlendirilmiş ancak bütünlüklü, uzun, verimli ve kalıcı ulusal enerji politikalarının yürürlüğe sokulması ve devam ettirilmesi ile mümkündür.

Oysa ülkemizin enerjide dışa bağımlı olduğu düşünülürse güneş, rüzgar, biyo kütle ve jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı,  teşvik edilmeli hatta zorunlu hale getirilmelidir.

Odamız doğal, sürdürülebilir, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ile bu stratejik alanda bağımlılığımızı azaltmanın ve tam bağımsız Türkiye düşüncesinin gerçekleşmesi için, enerji girdileri ithalatına ödediğimiz yüksek bedellerin azaltılmasının mümkün olduğu düşüncesindedir.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası, ülke kaynaklarının ve teknolojinin, halkımızın ve ülkemizin çıkarları doğrultusunda kullanımını savunmaktadır. Mesleğimizle ilgili alanlarda meydana gelen bilimsel ve teknolojik gelişmelerin, yeni uygulamaların tanıtılmasının yanı sıra, altyapıdaki ve yasalardaki sorunlarıyla birlikte ele alınması odamızın sorumlulukları arasındadır.

Bugün “Dünyada ve Ülkemizde Güneş Enerjisi Sistemlerinin Yeri” panelimizi sizlerle birlikte gerçekleştireceğiz. Panelimizde konuşacak kıymetli akademisyenlerimiz ve değerli sektör temsilcilerine yönetim kurulum adına teşekkür ediyorum.

Ayrıca panelimizin düzenlenmesinde katkı veren Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mezitli Belediyesi, Yenişehir Belediyesi, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi, CW Enerji, Aldo Enerji, Şimşek Güneş Enerji, Arer Enerji ve Nox Enerji firmalarına teşekkür etmek istiyorum.

Saygıdeğer misafirlerimiz, panelimizin başarıyla geçmesini diliyorum, saygılar sunuyorum.

(23/10/2021)

MMO Mersin Şube Yönetim Kurulu Başkanı

İbrahim YÜCESOY