6. Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu ve Sergisi düzenlendi.

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Mersin Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

09 Aralık 2013

06-07 Aralık 2013 tarihinde Mersin Kültür Merkezi`nde 6. Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu ve Sergisi yoğun katılımla gerçekleşti.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından halk oyunları gösterisi ile başlayan ve yoğun katılımın olduğu 6. Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu ve Sergisimizin açılış konuşmalarını MMO Mersin Şube Yönetim Kurulu Başkanı Alper TURNA, Kıbrıs Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Emir TAŞÇIOĞLU, Toros Üniversitesi Rektörü Tayyar ŞEN, Mersin Milletvekillerimiz Aytuğ ATICI ve Vahap SEÇER yaptılar.

Açılış konuşmalarının ardından sempozyum ve sergimizin düzenlenmesinde katkı sunan kurum ve kuruluşlara plaketleri takdim edildi.

Gerçekleştirilen sempozyumumuzda 20 bildiri sunulmuş, "Yerel Yönetimlerde Güneş Enerjisi Yatırımları" konulu bir panel gerçekleştirilmiş ve Toroslar Belediyesi sınırları içerisinde kurulma aşaması tamamlanmış Kule Tipi Güneş Santraline bir de teknik gezi düzenlenmiştir. 

MMO Mersin Şube Yönetim Kurulu Başkanı Alper TURNA?nın açılış konuşması:

Sayın Valim,

Sayın Milletvekillerimiz,

Sayın Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanımız,
Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız,

Sayın Rektörlerimiz,
Sayın Alt Birim Belediye Başkanlarımız,

Değerli Siyasi Parti Yöneticileri
Sayın MAKOB Mersin Akademik Odalar Birliği Üye Oda Başkanları ve Temsilcileri,

Sayın Mersin İKK Sekreteri ve bağlı odaların temsilcileri,

Sivil Toplum Örgütlerinin Değerli Yöneticileri
Değerli Basın Mensupları,
Değerli Delegeler ve Meslektaşlarımız,
Değerli Konuklar,

Şubemiz yürütücülüğünde, altıncısını gerçekleştireceğimiz Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu ve Sergimize hoş geldiniz diyor, Sizleri MMO Mersin Şube Yönetim Kurulu ve şahsım adıma saygıyla selamlıyorum.

Güneş Enerjisi ile ilgili olarak bilginin yaygınlaştırılması  yoğunlaştırılması, teknolojik yeniliklerin ve uygulamaların ülkemize kazandırılması amacıyla yoğun bir ekip çalışmasının sonunda 6.sını gerçekleştireceğimiz etkinliğimizin açılış konuşmasını yapmak için burada sizlerle beraber bulunmaktan  son derece mutlu olduğumu ve onur duyduğumu ifade ederek başlamak istiyorum.

Dünya hızla kirleniyor, doğa yavaş yavaş yok oluyor, zehir solumadan, hormonlu ve zehirli gıdalar yemeden artık yaşamak mümkün değil. Küresel ısınmanın arttığı bütün dünyada, iklim felaketlerinin sayısının ve derecesinin arttığı, buzulların eridiği, ekosistemlerin olumsuz etkilendiği kaçınılmaz olarak görülebilen bir gerçek.

20. yüzyılda bilimin ve teknolojinin gelişmesi, artan enerji gereksinimi ve çevre kirliliği sorunları karşısında bilim çevrelerinin dikkatini sonsuz ve yenilebilir enerji kaynağı olan güneşe yöneltmelerine neden olmuştur. Dünyadaki enerji türlerinin kökeni olarak Güneş enerjisi gösterilmekte, diğer enerjiler Güneş enerjisi kökenli "dönüşüm enerjileri" olarak tanımlanmakta ve bütün yenilenebilir enerjiler ve hatta fosil yakıtlar enerjilerini güneşten almaktadırlar.

Hayatın kaynağı olan Güneş her yıl dünyaya 219.000 milyar kilowattsaat (kwh) enerji gönderiyor. Bu enerji günümüzde dünyada tüketilen enerjinin tam 2500 katı. Ülkemizde de Güneş görme ortalaması çok yüksek olup Güneşten inanılmaz miktarda enerji üretilebilir.
Türkiye, yılda 2.640 saat güneş alıyor. Bu güneş enerjisinin toplam gücü; 1.3 milyar ton petrole eşdeğer olup maalesef şu anda güneş enerjisi potansiyelinden yeterince faydalanılmamaktadır. Bu güç mutlaka değerlendirilmelidir.

Ülkemiz, yıllardır izlenen ulusal ve kamusal çıkarları gözetmeyen, yerli, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarını yeterince değerlendirmeyen, planlamayı yok sayan, dışa bağımlı enerji politikalarının olumsuz sonuçlarıyla karşı karşıyadır. Enerji sektörünün günlük ve kısa vadeli politikalarla dışa bağımlı kılınması; pahalı, süreksiz ve ithal enerji kaynaklarının kullanılması beraberinde enerjide dışa bağımlılık oranını % 72`lere ulaştırmıştır. Bundan dolayı, dünyadaki enerji fiyatları da ülkemiz ekonomisi ve halk üzerinde önemli bir baskı unsuru haline gelmiştir. Ülkemizde; düşük maliyetlerle üretilemeyen enerji, sanayi maliyetlerini artırmakta, üretimi daha da zor hale getirmektedir.

Enerjide dışa bağımlılığımızın azaltılması, yurt dışına kaynak aktaran nükleer santrallerle değil, yerli, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarını geliştirmeyi ve yaygınlaştırmayı da amaçlayan, çeşitlendirilmiş ancak bütünlüklü, uzun, verimli ve kalıcı ulusal enerji politikalarının yürürlüğe sokulması ve devam ettirilmesi ile mümkündür.

Bugün son bilimsel veriler; yaşanan küresel ekonomik rekabet nedeniyle ülkelerin  enerji gereksiniminin giderek artmasına karşın, fosil kaynaklı yakıtların 21. yüzyılın sonuna gelmeden tükenebileceğini ve küresel ısınmanın artmasına neden olarak geri dönülemez çevre sorunlarını ortaya çıkardığını göstermektedir.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası, ülke kaynaklarının halkımızın ve ülkemizin çıkarları doğrultusunda kullanımını, bilimsel esaslar çerçevesinde desteklemeye çalışmaktadır.

Mersin Şube olarak; 1997 yılından bu yana Güneş Enerjisi konusunda düzenlediğimiz etkinliklerle, 1.sini 2003 yılında başlattığımız Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu ve Sergisi ile giderek azalan ve dünyamızı kirleten fosil kaynaklı enerjiler yerine, bu sonsuz ve sürdürülebilir çevre dostu enerji kaynağına dikkat çekmekteyiz. Halen güneş enerjisi konusunda ve mesleğimizle ilgili alanlarda meydana gelen bilimsel ve teknolojik gelişmelerin ve yeni uygulamaların tanıtılmasının yanısıra, yasal düzenlemelerde ve uygulamalardaki sorunların irdelenmesi ve değerlendirilmesi görevini yerine getirmeye çalışmaktayız.

Sempozyumumuzun  gerçekleşmesi yolunda bize çok önemli destekler veren ve  kaynak yaratan:

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Macit Özcan`a,

Mersin Mezitli Belediye Başkanı Sn. Uğur Yıldırım`a

Mersin Toroslar Belediye Başkanı Sn. Hamit Tuna `ya,

Mersin Akdeniz Belediye Başkanı Sn. Fazıl Türk`e,

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sn. Şerafettin Aşut`a,

Mersin Tarsus Organize Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Sabri TEKLİ`ye

Sempozyuma katkı sağlayan MAKOB Mersin Akademik Odalar Birliği, İKK İl Koordinasyon Kuruluna,

Sempozyuma katkı sağlayan üniversite ve öğretim üyelerimize,

Sempozyuma katılarak destek olan Sivil Toplum Kuruluşlarına,

Sergimize katılarak destek olan sektör temsilcilerine,

Etkinliklerimizi halka ileten değerli basın mensuplarına,

Sempozyumun gerçekleşmesinde emeği geçen yürütme kurulu üyelerimize, yönetim kurulu Üyelerimize, sempozyum sekreterimize ve şube çalışanlarımıza,

Sempozyum ve Sergimizin Ana Sponsoru Sektörün önde gelen temsilcilerinden KUZEYMAK firmasına

Ve son olarak bu sempozyumun gerçekleşmesini sağlayan Mersin Makina Mühendisleri Odası üyelerine ve Meslektaşlarımıza  
 
 Huzurlarınızda Şube Yönetim Kurulumuz adına içtenlikle teşekkür ederim.

Değerli Konuklar,

İnsanoğlunun, enerji gereksinimi sorununu çözmek için dizleri üzerine çöküp yerin altına bakarak aradığı ve uğruna savaşlar yaptığı fosil kaynaklara dayalı uygarlık yerine; iki ayak üzerine kalkarak başını onurlu bir şekilde güneşe doğru kaldırıp, uygarlığın gerektirdiği dünya barışı ve kardeşliğine dayalı modeli oluşturması gerektiğine inanmaktayız.

Dünyamız için, Ülkemiz için, Geleceğimiz için, Çocuklarımız için "Enerji mi? İşte GÜNEŞ" diyoruz ve Güneş Kenti Mersin`den Tüm Dünyaya selam gönderiyoruz.

Saygılarımızla?(06.12.2013)

                           

TMMOB Makina Mühendisleri Odası

Mersin Şube Yönetim Kurulu Başkanı

Alper TURNA

 

 KTMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emir TAŞÇIOĞLU?nun açılış konuşması:

6. Güneş enerjisi Sistemleri Sempozyumu ve Sergisi Konuşması

Sayın Milletvekilleri, Sayın Belediye Genel Sekreteri, Sayın Rektör, Sayın Şube Başkanı, değerli meslektaşlarım, kıymetli konuklar ve saygıdeğer basın mensupları; sizleri KTMMOB MMO adına saygı ile selamlar, bugün 6.sı düzenlenen Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu ve Sergisine hoşgeldiniz derim.

Teknolojideki hızlı gelişmeler ve günümüzün artan yaşam standartları gibi unsurlar dikkate alındığında; dünyadaki siyasi sürecin oluşmasında ülkelerin enerji kaynakları, bu kaynakları denetleme ve geliştirebilme yetenekleri, enerji taleplerini karşılamadaki bağımsız olma amaçları belirleyici olmaktadır. Dünya enerji sektörünün yaşadığı sancılı süreçte, bir yanda küresel güçlerin enerji arz kaynaklarını denetim altında tutmak için siyasi ve askeri faaliyetleri, öte yanda eşit dağılmamış olan dünya fosil yakıt rezervlerinin ağırlıklı bölümüne sahip ülkelerin ve enerji üretim ve ticaretini denetimleri altında tutan az sayıda enerji şirketinin enerji fiyatları üzerindeki spekülatif oyunları, enerji sorununu daha da karmaşıklaştırıyor.

Fosil yakıt rezervlerinin görünür gelecekte bitecek olması ve diğer faktörlerin yanı sıra çevreyi dikkate almayan enerji politikalarının yol açtığı iklim değişikliği ve çevre felaketleri sorunları da giderek yoğunlaşmakta ve yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilgiyi arttırmaktadır. Enerji ve enerji kaynaklı çevre problemlerinin çözümünde izlenecek yol; güneş, rüzgar, jeotermal vb. yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üretimini geliştirmek ve yaygınlaştırmanın yanında mevcut enerji kaynaklarını da en verimli şekilde kullanmaktır. Yani, ürünün veya hizmetin kalitesinden, güvenlikten ve çevreden ödün vermeden enerjinin etkin kullanımının sağlanmasıdır. Enerjinin, ihtiyaç sahiplerine ucuz, sürekli, sürdürülebilir ve güvenli bir şekilde ulaştırılabilmesi ancak dünyada var olan ve değerlendirilmeyi bekleyen yenilenebilir enerji kaynakları-nın toplum ve insan ihtiyaçlarıyla doğanın dengesini gözeten bir yaklaşımla devreye alınmasıyla mümkündür. Bu çerçevede, geleceğe dönük üretim senaryolarında yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji üretimindeki payının arttırılmasına yönelik çalışmalar hız kazanmaktadır.

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının anası sayılan Güneş bakımından zengin bir bölgede bulunan Mersin ilinin güneş enerjisi ile ilgili sistemleri, yapılan çalışmaları ve geliştirilen yöntemleri Türkiye`ye tanıtma konusunda liderlik etmesinden daha doğal birşey olamaz.  Türkiye`nin artan enerji talebini karşılamak, enerjide dışa bağımlılığı azaltmak ve çevre dostu üretime yönelmek için kaynak planlanmasında Güneş enerjisi oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Dolayısıyla, fosil yakıtlara itibar etmeden, nükleer enerji gibi yeni ve tehlikeli kaynak arayışlarına girmeden, doğal olarak sahip olduğumuz Güneşten istifade etmenin yollarını bulmalı ve arttırmalıyız.

Nükleer enerji demişken belirtmek isterim ki; gelişmiş dünya ülkelerinin tümü nükleer enerjiden vazgeçerken Türkiye`nin Akkuyu`ya nükleer enerji santrali kurmaya karar vermesi kabul edilemezdir. Doğu Akdeniz havzası çok geniş ve iç içe geçmiş bir ekosistemdir. Bir radyasyon sızıntısı olması durumunda santralin çevresindeki onlarca kilometrelik bir alan zarara uğrayacaktır. Unutulmamalıdır ki Kıbrıs`ta yaşayan bizler Akkuyu`ya kurulacak olan nükleer santrale hem sizlerden, hem Ankara`dan hem de İstanbul`dan çok daha yakınız. Nükleer atıklar kendi başlarına etkileri yüzyıllar boyu sürecek büyük bir ekolojik faciadır ve sızıntı tehlikesinin her zaman var olması nedeniyle kimse güvenli bir şekilde ortadan kaldırılabileceklerini iddia edemez. Nükleer atıkların ortadan kaldırılmasının mailyetinin çok yüksek olması, nükleer enerjinin ucuz bir kaynak olduğu yönündeki iddialara bir yanıt oluşturmaktadır. Ne bu maliyet ne de çevreye verdikleri zararın maliyeti hesaplanmamaktadır.

Makina mühendisliğinin önemli alanlarından biri olan enerji konusunun özel bir kolu olan Güneş Enerjisi konusunda temel politikaları ve teknolojik gelişmeleri irdelemek, bu enerjinin etkin ve verimli kullanımı için alternatifler üretmek ve hayata geçirilmesini sağlamak hedefleriyle düzenlenen bu sempozyumun her aşamasında emeği geçen herkese yürekten teşekkür ederim. Sempozyumun bu hedeflere ulaşmada verimli ve başarılı olmasını diler, tekrar hoşgeldiniz der, saygılar sunarım.

Saygılarımla,

 

Emir TAŞCIOĞLU

Kıbrıs Makina Müh. Odası Başkanı