21 Haziran Dünya Güneş Günü Etkinliğimiz gerçekleşti.

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Mersin Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

21 Haziran 2022

21 Haziran Dünya Güneş Günü Etkinliğimiz Güneş Park Enerji Kompleksinde büyük coşku ile düzenlendi. Etkinliğimizin açılış konuşmasını MMO Mersin Şube Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim YÜCESOY, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan KIZILTAN, Akdeniz Belediye Başkanı M.Mustafa GÜLTAK, Mezitli Belediye Başkanı Neşet TARHAN ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Gülcan KIŞ yaptı. Etkinliğimizn düzenlenmesinde katkısı olan Free Enerji, Arbel Makarna ve Mezitli Belediyesine günün anısına plaket takdim edildi. Dünya Güneş Günü Etkinliği açılış konuşmalarının ardından Kokteyl ve Misty Jazz Band Konseriyle devam etti.

MMO Mersin Şube Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim YÜCESOY'un açılış konuşması:

 

Sayın Belediye Başkanlarım,

Kıymetli Üyelerimiz, Misafirlerimiz,

Ve Basınımızın Değerli Temsilcileri,

Yenilenebilir enerji kaynaklarından temiz ve sonsuz enerji kaynağı olan Güneş Enerjisi konusunda farkındalık yaratmak için düzenlediğimiz etkinliğimize hoşgeldiniz.

Makina Mühendisleri Odası Mersin Şubesi olarak yılın en uzun günü olan ve "Dünya Güneş Günü" olarak ilan edilen 21 Haziran gününü;  1997 yılından bugüne kadar çok sayıda mesleki ve bilimsel seminerler, eğitimler, etkinlikler ve sempozyumlar düzenleyerek kutladık.

Mersin‘de yılın 300 günü, hatta daha fazlası, güneşli geçmektedir. Mezitli İlçemizde bulunan ve yaklaşık 3500 yıl önce kurulduğu söylenen Soli(Soloi) Antik kenti, hala buram buram tarih kokmaktadır. Hatta tarihsel bir söylencede, Soli‘de yaşayanlar için "GÜNEŞİN BAHÇESİNDE OTURANLAR" tanımı yapılmaktadır. Soli antik kentinin, adını güneşten aldığı açıkça görülmektedir.

Güneş Enerjisi konusunda düzenlediğimiz etkinliklerle, giderek azalan ve dünyamızı kirleten fosil kaynaklı enerjiler yerine, bu sonsuz enerji kaynağına dikkat çekmeyi,  "Güneş Kenti Mersin" sloganıyla da kent kimliğinin bir parçası haline getirmeyi amaçlamaktayız.

"Enerji" sanayileşmenin ve üretimin temel girdisi olup aynı zamanda refahın ve uygarlığın da gelişmesini hızlandıran önemli bir kaynaktır. Ülkemizde hızlı nüfus artışına, sanayileşmeye ve teknolojik gelişmelere paralel olarak enerji tüketimi hızla artmaktadır.

Tüketimin artıyor olmasının yanısıra dışardan temin ettiğimiz enerjilerin aktarımında da sıkıntılar yaşanabilmektedir. Geçtiğimiz Ocak ayı içerisinde İran’dan temin edilen doğalgaz iletim hattında yaşanan arızadan dolayı 3 günlük elektrik kesintisi ile Türkiye Genelinde bulunan OSB’lere elektrik verilememiştir. Bu olay ülke sanayisine ve ekonomisine büyük darbe vurmuştur. Fakat, bu elektrik kesintileri sırasında fabrikalarının çatısına GES kuran işletmeler, enerji krizinden daha az etkilenmiştir. Her zaman söylediğimiz gibi “Güneş Bizim İçin Çalışıyor, hem de bedava çalışıyor”. Tam bağımsızlığımız için kendi enerjimizi kendimiz üretmeliyiz.

Yıllardır yaptığımız çalışmalarımızda enerjide dışa bağımlılığın azaltılması ve enerji ihtiyacının karşılanması için yenilebilir enerji kaynaklarının kullanılmasını önemsemekte ve önermekteyiz.

Türkiye Elektrik İletim A.Ş.(TEİAŞ)ın 2021 yılındaki verilerine göre ülkemizde elektrik üretimimizin enerji çeşidine göre dağılımı yüzde 31,6’sı hidrolik enerji, yüzde 25,7’si doğal gaz, yüzde 19,2’si kömür, yüzde 10,6’sı rüzgâr, yüzde 7,8’i güneş, yüzde 3,2’si jeotermal ve yüzde 1,9’u ise diğer kaynaklar şeklindedir.

Yenilenebilir Enerji kaynaklarının kullanımı geçmişten bugüne artış gösterdi ama yeterli mi ?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının verilerine göre 2014 yılında 40 MW olan Güneş Enerjisi Kurulu Gücü bugün 8000 MW’ı aşmış durumdadır. Ülkemizde 78 ilimizde Güneş Enerjisi Santralinden elektrik üretimi gerçekleştirilmekte olup Güneş Kenti Mersin’imiz 217,5 MW kurulu güçle 11.sırada yer almaktadır. Ülkemiz güneş enerjisi kurulu gücünde Avrupa’da 8. Dünyada 16. Sıradadır.  Bu güçteki artışın beraberinde bu alanda Ar-ge ve Teknoloji yatırımları da artmıştır. Dünya genelinde yıllık 185bin MW’lık panel üretim kapasitesi bulunmakla birlikte ülkemiz 7960 MW’lık üretim kapasitesi ile dünyada dördüncü sırada yer almaktadır. 

Temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarının, özellikle de Güneş Enerjisinin kullanılması için verdiğimiz mücadelenin sonuçlarını görmeye başladığımız için mutluyuz. Ama bu artışa rağmen hala ülkemizin gerçek enerji potansiyeli yeterince kullanılamamaktadır. Teknik altyapı ve mevzuat yeniden ihtiyaca göre düzenlenmeli, kamusal denetimle birlikte enerjide dışa bağımlılık azaltılmalıdır.

Enerjinin elde edilmesi kadar verimli kullanılması da en önemsediğimiz konulardan biridir. Her gün gelen zamlarla ve ekonomik krizi en ağır hissettiğimiz bugünlerde; ısıtma, soğutma,  aydınlatma ve ulaşım  ihtiyaçlarımızı  karşılarken,  elektrikli  ev eşyalarımızı kullanırken, kısacası günlük  yaşantımızın her safhasında enerjiyi verimli kullanmak suretiyle, aile bütçesine, ülke ekonomisine ve çevremizin korunmasına katkı sağlamamız mümkündür. Enerjiyi verimli kullandığımızda, en önemli enerji kaynaklarımız olan petrol ve kömür gibi fosil yakıtları da tüketmemiş olacağız. Ayrıca %70 civarında olan dışa bağımlılığımız devam ederken, yapacağımız verimlilik çalışmaları ile yurtdışına döviz aktarmamış olacağız. Alacağımız bazı önlemler ve enerji tüketim alışkanlıklarımızdaki çok küçük değişiklikler ülkemize çok şeyler kazandıracaktır.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Mersin Şubesi olarak biz, ülke kaynaklarının ve teknolojinin, halkımızın ve ülkemizin çıkarları doğrultusunda kullanımını savunuyoruz ve her zaman savunacağız. Enerjiyi sonsuz ve temiz enerji kaynağından üretip, verimli kullanacağız. 1997 yılında başlattığımız bu kıvılcım ile kentimizi “Güneşkenti” yapma ve güneş enerjisi farkındalığı yaratma yolunda kararlılıkla ilerleyeceğiz.  

Tüm halkımızın 21 Haziran Dünya Güneş Gününü Kutluyoruz…(21.06.2022)