'2008 KÜRESEL KRİZ' KONULU SEMİNERİMİZ ÜYELERİMİZİN KATILIYLA GERÇEKLEŞTİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Mersin Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

10 Mayıs 2010

8 Mayıs 2010 tarihinde gerçekleşen '2008 küresel kriz' konulu seminerimiz üyelerimizin katılımıyla gerçekleşti. Açılış konuşması Şube Yönetim Kurulu Başkanımız Naci ERÇOLAK tarafından yapılan seminerde küresel krizin nasıl çıktığı, Türkiye üzerine yansımaları ve etkilerinin nasıl olduğunu aktaran değerli öğretim üyeleri Prof. Dr. Nejla KURUL ve Doç. Dr. Mustafa DURMUŞ'un katılımlarıyla gerçekleşmiştir.

‘ 2008 KÜRESEL KRİZ ‘   KONULU KONFERANS AÇILIŞ KONUŞMASI

  

Değerli dostlar,

Sevgili arkadaşlarım,

Değerli basın mensupları,

2008 yılında yaşanan Küresel mali krizin etkileri Ülkemizde, dünyada ve reel sektör üzerinde büyük etki yaratmıştır. Bugün burada Şubemiz ve değerli Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Nejla KURUL, Doç. Dr. Mustafa DURMUŞ‘un katılımlarıyla düzenlediğimiz ‘‘ 2008 Küresel Kriz‘‘ konulu konferansa hoş geldiniz.

Küresel ekonomik kriz, içinde bulunduğumuz dönemde ABD‘den başlayarak tüm dünyaya yayılmıştır. Dünya ekonomilerinin günümüzde yaşadığı iç-içe geçmişlik, ortaya çıkan olumsuzluklardan hiçbir ülkenin kendisini kurtaramayacağını açıkça ortaya koymaktadır. Bu nedenle ülkemiz özelinde de kriz koşulları ve bu krizin niteliği ayrıntılarıyla ele alınmalı ve geliştirilebilecek önlemler üzerinde özellikle durulmalıdır.

Bilindiği gibi kriz dönemleri yalnızca ekonomik süreçleri değil, toplumsal ve siyasal yapıları da derinden etkileyen dönemlerdir. Aslında krizi bir sorun olarak görüp, çeşitli önlemler almayı gerektiren neden de, krizle ortaya çıkması beklenen yıkıcı toplumsal sonuçlardır.

Bu nedenle krizin ortaya çıkış koşulları ve krizi doğuran sermaye birikim süreçleri göz ardı edilerek, aynı türden piyasacı, parasal ve mali önlemlerle, doğabilecek olumsuzluklar önlenemez. Bu çerçevede içinde yaşadığımız kriz, aslında, 30 yılı aşkın bir süredir dünya çapında kurumsallaştırılmaya çalışılan kapitalist büyüme modelinin doğal sınırlarına ulaşmasından başka bir şey değildir. Son çeyrek yüzyılda elde edilen her türlü gelişmeyi, piyasa güçlerinin etkin ve başarılı bir şekilde işlemesine bağlayanlar, ortaya çıkan günümüzdeki sonucun da aynı şekilde, bu politikaların sonuçları olduğunu kabul etmek zorundadırlar. Piyasanın etkin bir biçimde işlemesini sağlayabilmek amacıyla, asgari ücretin ortadan kaldırılması, tüm kamu yatırımlarının yok edilmesi, sosyal politika alanlarının tümünün özelleştirilmesi gibi köktenci değişiklikleri önerenler, benzer yaklaşımlarla gelişmekte olan ve giderek büyüyen küresel krizin önlenemeyeceğini bilmelidirler. Krizi yaratan, doğrudan doğruya bu yeni kaynak sağlama mekanizmasıdır.

"Ülke ve toplum sorunlarının meslek ve meslektaş sorunlarından ayrı düşünülemeyeceği" ilkesinden hareketle kamu ihtiyaçlarını gözeterek konferans ve bilgilendirme seminerlerimiz ile üyelerimizin gelişimini sağlamak, bilgi birikimlerini arttırmak ve yetkinleşmeleri için zemin oluşturmak amacıyla yürütülen faaliyetlerimiz hızla devam etmektedir.

Şubemizce bugüne kadar gerçekleştirilen konferanslar, eğitimler ve seminerlerde binlerce Odamız üyesi, ara teknik eleman ve diğer meslek alanlarında ki kişiler; mesleki ve kişisel yetkinliklerini geliştirme olanağı bulmuşlardır. Her dönem artarak geliştirilen bu konferans, eğitim ve seminer çalışmalarımız 2010 - 2012 döneminde de yine artarak devam edecektir.

Gelişimin temel koşulu olarak gördüğümüz sürekli eğitim ve bilgilendirme anlayışımızla hazırladığımız konferansın sizlere yararlı olacağını temenni ediyorum.

Bu konferansın verilmesinde bize yardımcı olan değerli öğretim üyeleri Prof. Dr. Nejla KURUL, Doç. Dr. Mustafa DURMUŞ‘a teşekkür ederek Konferansa başlamak için sözü kendilerine bırakmak isterim. 08.05.2010

      TMMOB                                                                                     

MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI

Mersin Şube Yönetim Kurulu Başkanı

 Naci ERÇOLAK