MMO, 12 EYLÜL DÜZENİ DEMOKRATİK ANAYASA İLE AŞILIR (YENİNESİL GAZETESİ-12.09.2007)
TMMOB Makine Mühendisleri Odası (MMO) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, 12 Eylül düzeninin demokratik bir Anayasa ile aşılabileceğini, "Sivil Anayasa" vurgusunun yanıltıcı olduğunu kaydetti. Koramaz, "Gerçek çözüm; gelir ve bölüşüm ilişkilerinin halktan yana düzenlendiği, eşitlikçi ve siyasal yaşamı Katılımcı, demokratik temsile dayandıran bir anayasa ile mümkündür" dedi.
TMMOB Makine Mühendisleri Odası (MMO) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, 12 Eylül düzeninin demokratik bir Anayasa ile aşılabileceğini, "Sivil Anayasa" vurgusunun yanıltıcı olduğunu kaydetti. Koramaz, "Gerçek çözüm; gelir ve bölüşüm ilişkilerinin halktan yana düzenlendiği, eşitlikçi ve siyasal yaşamı Katılımcı, demokratik temsile dayandıran bir anayasa ile mümkündür" dedi. MMO Yönetim Kumlu Başkanı Koramaz, 12 Eylül Darbesi‘nin 27. yıl dönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, 12 Eylül darbesinin devletin, siyasetin, ekonominin ve toplumsal yaşamın yeniden yapılandırıldığı bir dönemeç olduğunu kaydetti.
Askeri müdahale ile 1961 Anayasası‘nın ortadan kaldırıldığını belirten Koramaz, "12 Eylül‘de siyasete köklü darbeler vurulmuş, yasama, yürütme, yargı süreçleri (ekleştirilmiş, ekonomi 24 Ocak Kararlan doğrultusunda uluslararası sermaye lehine yeniden yapılandırılmış, toplu sözleşme düzeni ilga edilmiş, toplumsal muhalefet zor araçlarıyla sindirilmiş, ekonomik, sosyal, kültürel örgütlenmeler dağıtılmış, toplumsal, kültürel ve psikolojik düzlemlerdeki tahribat had safhaya ulaşmıştır" diye konuştu. Yaşanılan süreç sonrası sosyal devletin gerektirdiklerinin terk edildiğini savunan Koramaz, "12 Eylül Türkiye‘yi geri götürmüş, yol açtığı ekonomik, sosyal, siyasal tahribatlar ülkemizi kötürüm kılmıştır. Bu nedenle 12 Eylül toplumsal belleğimizden silinmeyecektir" dedi. Koramaz, Sivil Anayasa tartışmalarında siyasetin üzerindeki militarist gölgelerin kaldırılmasının yanı sıra demokratik hak ve özgürlüklerin eksiksiz olarak tanımlanması, sosyal hukuk devleti ilkesinin yaşama geçirilmesi, yasama-yargı-yürütme ayrılığının demokratik bir çerçevede sağlanması, seçim sistemindeki baraj ve diğer bütün engellerin kaldırılması gibi temel başka parametrelerin de gözetilmesi gerektiğini belirtti. Koramaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "İşte böylesi demokratik, eşitlikçi ve özgürlükçü bir Anayasa ile sosyal hukuk devleti gerçekten egemen kılınabilir. 12 Eylül Anayasası ve düzeni gerçekten aşılabilir, ekonomi ile dış politika ülke ve halk çıkarlarına göre ancak böylece düzenlenebilir. Türkiye‘nin siyasal, sosyal yaşamı ancak böylece normalleşebilir. Başka türlü bir normalleşme mümkün değildir."
(YeniNesil Gazetesi-12.09.2007)