15-16 HAZİRAN BÜYÜK İŞÇİ DİRENİŞİNİN 44. YILDÖNÜMÜNDE SOMA’DAYIZ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

1970 yılında, çalışma yaşamı ve sendikal mevzuatı düzenleyen İş Yasası ve Sendikalar Yasası‘nda değişiklik öngören yasa tasarısı ile DİSK ve temel işçi hakları tasfiye edilmeye çalışılmış, buna karşı büyük bir işçi direnişi yaşanmıştı. 15-16 Haziran 1970 tarihlerinde 168 fabrikadan 150 bin işçinin gerçekleştirdiği direnişe şiddetle müdahale edilmesi sonucu 3 işçi ölmüş, 200‘den fazla işçi yaralanmış, sıkıyönetim ilan edilmiş, yüzlerce sendikacı 12 Mart mahkemelerinde yargılanmış, olayların ardından 5 bini aşkın işçi işten atılmıştı. İki yıl sonra Anayasa Mahkemesi söz konusu değişiklikleri iptal etmişti. 12 Mart döneminde sermaye çıkarları doğrultusunda yeterince düzenlenemeyen çalışma yaşamı, 24 Ocak 1980 ekonomi kararlarının gerektirdiği 12 Eylül düzeni ile çalışanların aleyhine yeniden biçimlendirilmişti.

12 Eylül‘ün devamı niteliğindeki AKP iktidarı döneminde ise 2003 yılındaki İş Yasası değişikliği ile başlayan ve "torba yasa"larla süren onlarca değişiklik yapılmıştır. Bu düzenlemelerin tamamı, sermaye güçlerinin azami kâra ve yoğun emek sömürüsüne endeksli çıkarları içindir. AKP iktidarı döneminde taşeronlaştırma, esnek, güvencesiz istihdam biçimleri yaygınlaşmış, işçi sağlığı ve iş güvenliği hizmetleri piyasaya açılmış, serbestleştirme, kuralsızlaştırma ve kamu denetiminin kaldırılması doğrultusunda önemli düzenlemeler yapılmıştır. Bir ay önce 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma‘da 5‘i mühendis 301 emekçinin ölümüne yol açan katliamın altyapısı da gerçekte böylece hazırlanmıştır.

AKP iktidarı toplu işçi cinayetlerini normalleştiren, meşrulaştıran bir yaklaşıma sahiptir. İktidar, Soma katliamının ardından taşeron uygulamalarını kalıcılaştıran yasa düzenlemeleriyle meşguldür. "İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" adı altındaki torba yasa tasarısı esasen bu amaca yöneliktir.

15-16 Haziran büyük işçi direnişinin 44. yıldönümünde, iktidarın işçi düşmanı ve işçi sağlığı ve iş güvenliği gereklerini dışlayan politikalarını protesto etmek ve Soma‘da kaybettiğimiz canlarımızı unutmamak, unutturmamak için, TMMOB Örgütlülüğü 15 Haziran Pazar günü saat 13.00‘te Soma‘da buluşacaktır. Oda ve Şube Yönetim Kurullarımız ile üyelerimiz, "Yüreğimiz Soma‘da, öfkemiz sokakta! 15 Haziran‘da Soma‘dayız" diyen üst Birliğimiz TMMOB çatısı altında 15 Haziran Pazar günü Soma‘da olacak, yaşamını kaybeden emekçilerin aileleri ve vahşi çalışma koşullarına maruz bırakılan emekçilerle dayanışma içinde olacaktır.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası

Yönetim Kurulu

Yayına Giriş Tarihi

2014-06-13 10:30:00