İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Komisyonu

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

SORUMLU YK ÜYESİ: 
ESRA UZEL BASKAN - EVRİM AKSOY

SORUMLU  ÇALIŞANLAR: 
GÜRAY DİNSEL - ALİ AYDIN CAN

ÜYELER

ABDULLAH AYDEMİR
BAHAR ERARSLAN
CENK ALPAY
EREN ÇETİNDERE
GÜNAY NARİN
HASAN ZEKİ DİRİL
MEHMET EYİ
MURAT KILIÇ
OSMAN VEHBİ UÇAL
ÖZCAN AVCI
SEÇKİN YURT
SEHER DAMAR
SİNAN KILOĞLU
UĞUR GEYİK
ÜMİT TURAN
YUNUS EMRE KURT

 


İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ KOMİSYONU 32. DÖNEM ÇALIŞMA PROGRAMI

Bilim ve teknolojideki gelişmeler insanoğlunun yaşam kalitesinde önemli bir rahatlama ve gelişme sağlamıştır. Buna bağlı olarak insan yaşamı birçok açıdan kolaylaşırken, toplumlarda yeni iş alanlarını, yeni iş süreçlerini ve hızlı sosyal ve kültürel değişimleri ortaya çıkarmıştır. Bilim ve teknolojideki gelişimi, endüstrisine uygulayabilen ülkeler kendi toplumlarında insan ve çevre duyarlılığını, belirli bir oranda bir kültüre dönüştürmeyi başarabilmişlerdir.

Ancak bu gelişim ve değişime ayak uyduramayan, bilim ve teknolojide geri kalan/bıraktırılan, ülkemizin de içinde yer aldığı ülkeler; dünyadaki hâkim ekonomik sistemin dayattığı rekabet koşulları ve kar hırsı nedeni ile insan ve çevre duyarlılığını göz ardı edilmesi gerçeği ile karşı karşıya kalmışlardır.

İşçi sağlığı ve güvenliği kültürünün içselleştirilmemesi nedeni ile, üretim sürecine giren her yeni madde, her yeni makine, araç ve gereç, bu ülkelerde insan sağlığı işyeri güvenliği, çevre sağlığı ve çevre güvenliği için tehdit oluşturmaktadır.

Bir bakıma bilim ve teknolojide ilerleme ve refah toplumu olma arayışının bedeli, bu tür ülkelerde kendi insanlarına iş cinayetleri, iş kazaları, meslek hastalıkları ve çevre kirliliği olarak geri dönmektedir.

Sağlıklı çalışma ortamı ve çevresi, iş barışının, hızlı ve sağlıklı kalkınmanın da ön şartıdır. İş kazaları ve meslek hastalıkları sonuçları nedeni ile insan hayatını ve sağlığını tehdit etmesinin yanı sıra, işletmeleri de ağır faturalara mahkûm etmektedir.

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de sanayileşmenin gelişimi ile birlikte, işçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin gerekli düzenleme ve yatırımların yapılmamasından dolayı, iş kazaları ve meslek hastalıkları önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.

İşçi sağlığı ve iş güvenliğinde temel amaç; çalışanların sağlığına zarar verebilecek risklerin, önceden belirlenerek gereken önlemlerin alınması, rahat ve güvenli bir ortamda çalışmalarının sağlanması, çalışanların iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı psikolojik ve bedensel sağlıklarının korunmasıdır.

Bununla birlikte son yıllarda yaşadığımız yoğun ekonomik kriz sistemin tüm birleşenlerini etkileyerek iş güvencesinin azalmasına, çalışma koşullarının ağırlaşmasına; sendikasızlaştırma ve taşeronlaştırmanın yaygınlaşmasına, sosyal güvenlik ve güvenceden yoksun kayıt dışı işçiliğin artmasına neden olmaktadır.

İşçi Sağlığı ve Güvenliği Meclisi rakamlarına göre 2022 yılında iş cinayetleri sonucu en az 1843 işçi ve emekçi hayatını kaybetmiştir. Politika yapıcıların bu durumu düzeltmek için etkin politikalar ortaya koymamaları da bu konuda bir umut ışığı yakalayamamanın önemli etkenlerinden biridir.

Komisyonumuzun 32. Dönemdeki çalışmaları tüm bu bilgiler ışığında aşağıdaki gibi planlanmıştır:

KOMİSYON ÇALIŞMALARININ HEDEFİ

  • İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği konusunda bilinci ve bilgi birikimini arttırmak
  • İş yaşamında karşılaşılacak sorunlara yönelik öncül çözümler üretmek
  • İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği konusunun bir bütün olarak tartışılmasına, geliştirilmesine ve sorunların çözümünde adımlar atılmasına destek olacak çalışmalar yapmak, etkinlikler düzenlemek,
  • Bu alanda çalışan üyelerimizin birikimlerini geliştirmek,
  • Çalıştığı alandan dolayı işçi sağlığı ve iş güvenliği risklerine maruz kalacak üyelerimizin bu sıkıntıları yaşamaması için önlemlerin düzenlenmesini artırmak çabasıyla, hem önlemi alan, hem de önlemden etkilenen kişilerin sorunlarını birlikte tartışarak bunlara çözümler üretmek

PLANLANAN KOMİSYON FAALİYETLERİ

  • Bilgilendirme toplantıları ve eğitimler
  • Yayın çalışmaları (Bülten’e yazı yazılması, İSİG rehberleri hazırlanması)
  • TMMOB İSİG Kongresine aktif katılım
  • Diğer meslek kuruluşları, İSİG konusunda çalışan dernekler ve platformlar ile iletişim ve iş birliği
  • Farkındalık yaratmak çalışmaları ve raporlar/rehberler hazırlamak
  • Oda üyesi İSG uzmanlarına destek olmak

Bilgilendirme Toplantıları ve Eğitimler

İşçi sağlığı ve güvenliği konusunda üyelerimizi bilgilendirmek ve bilinçlendirmek için periyodik olarak İSG konularında bilgilendirme toplantısı düzenlemek; Yaş gruplarına göre özelleşmiş iş sağlığı ve güvenliği farkındalık eğitimleri hazırlamak ve çocukların/ gençlerin eğitimine yönelik STK'larla iletişime geçerek eğitim uygulama çalışmalarına katılmaları için görüşmek; Oda üyelerine anket göndererek ISG açısından eksikliklerini hissettikleri eğitim konularını belirlemek ve şubeye eğitim içerikleri ile ilgili rapor hazırlamak

Gerçekleşmesi Planlanan Bilgilendirme Toplantı Önerileri:

  • Psikososyal Riskler
  • İş ekipmanları ile ilgili komisyonlar ve oda teknik görevlileri ile birlikte yerel yönetimde ekipmanların bakım ve kontrolünü yapan/takip eden çalışanlara bilgilendirme seminerleri
  • ISG uygulamalarında dijital okur-yazarlık, Endüstri 4.0 ve inovasyon uygulamaları
  • Sanayide yapay zeka uygulamaları
  • Deprem bilinçlendirme
  • Meslek hastalığı ve halk sağlığı
  • Kentsel dönüşümle birlikte atık yönetimi
  • İş Kanunu ve İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
  • ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi
  • Ergonomi

Yayın Çalışmaları

Bilgilendirme toplantılarına katılamayan üyelerimizle de bilgi paylaşımını sağlamak amacıyla toplantılarda işlenen konular başta olmak üzere aşağıdaki konular vb. hakkında elektronik doküman hazırlanması ve şube web sayfasında yayınlanması.

  • Toplantı notlarının paylaşılması,
  • Yasa, yönetmelik taslak metinleri üzerinde çalışma yapılması,
  • İSG rehber ve kılavuzları hazırlanması
    • Mevzuat bilgilendirme,
    • Acil eylem planı hazırlama,
    • Yeni başlayan İş Güvenliği uzmanları için kılavuz,
    • Risk değerlendirme vb.
  • Şube Bültenine periyodik yazı yazılması, (Şube bültenimizde konu ile ilgili sayfa ayrılması, her ay periyodik yazı yayınlanmasının sağlanması)

Takip edilmesi faydalı görülen ISG alanındaki açık yabancı kaynakların belirlenerek her ay bir rehberinin çevirisinin yayınlanması; Her yıl sonunda açıklanan iş kazası istatistikleri hakkında bir rapor hazırlayarak bültende yayınlanması; önemli iş kazaları hakkında bilgilendirici yazılar hazırlanması; 12 Haziran Dünya Çocuk İşçilikle Mücadele Günü'nde çocuk işçilik hakkında bir inceleme yaparak bültende yazı yayınlanmadı; ILO direktifleri hakkında her ay bilgilendirici yazı yayınlaması

İSİG Kongresine Katılım

TMMOB adına Makina Mühendisleri Odası tarafından düzenlenecek olan İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kongresine komisyon üyelerinin delege olarak katılımının sağlanması ve kongrede komisyon üyeleri tarafından bildiri sunulması hedeflenmesi

Kurum ve Kuruluşlarla İş Birliği

TMMOB’a bağlı diğer meslek odaları ile İzmir Tabip Odası, İzmir Barosu ve sendikalarla görüş alışverişlerinde bulunarak iş birliği arttırılması, ortak çalışmalar yapılması; İSG konusunda faaliyet gösteren gruplar ve dernekler ile iletişim kurulması ve iş birliği yapılması; İSG uygulamaları konusunda firmalarla iş birliği olanaklarının arttırılması, firmalara ziyaretler gerçekleştirilmesi; İzmir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü'nün ziyaret edilmesi ve işbirliği yollarının ortaya koyulması; Büyükşehir ve ilçe belediyeleri İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürlüğü'nü ziyaret ederek ortak çalışma yapılabilecek alanları belirlenmesi; siyasi parti temsilcileri ve milletvekilleri ile görüşmek için bir takvim hazırlanması ve beklentilerimizi parti temsilcilerine iletmesi; Avrupa Birliği fon ve desteklerinin araştırılması ve öneri sunulması

Farkındalık Yaratma Çalışmaları ve Raporlar/Rehberler Hazırlamak

Ülkenin mevcut koşulları içerisinde işçi sağlığı ve iş güvenliği çalışmalarının ve yasal altyapının destek, eğitim, kaynak ve kapsam bağlamlarında durum tespitini ortaya çıkartmak ve çözüm önerilerini kamuoyu ile paylaşılması, TMMOB İl Koordinasyon Kurulunun gündemine taşınması ve bölge milletvekilleri ile görüşülmesi; İş güvenliği önlemleri/ iş kazası maliyetleri hakkında çalışma yapılması ve ilgili organizasyonlarla paylaşım/görüşme yapılması; Çalışma alanlarında ölçülemeyen kimyasal maddeler hakkında gerekli tespitlerin oluşturularak raporlanması; İş ekipmanlarının risk analizi ve güvenli kullanımı bağlamında teknik rehber çalışması; Acil Durum Eylem Planı hazırlanma metodolojisinin hazırlanması; Kent ve Ekoloji Komisyonu ile birlikte atık alanlarının yarattığı riskler konusunda inceleme yapılması

Oda üyesi ISG Uzmanlarına Destek

İş Güvenliği uzmanlarının dahil olduğu dernek ve platformlarının bölgesel temsilcileri ile temasa geçerek ortak toplantılar yapmak, mesleki sorunları tartışmak ve destek olmak için altyapı oluşturulması; Belediyelerde çalışan iş güvenliği uzmanları ile temasa geçerek işbirliği çalışmaları yapılması; Komisyon çalışmalarına katkı koyabilecek şekilde katılımcı sayısını arttırılması; Oda üyeleri arasında anket yaparak ISG uzmanı olanları ve aktif çalışanların tespit edilmesi; 28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü ve 4-10 Mayıs Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası için bir araya getiren bir etkinlik yapılması;