KENT VE DEMOKRASİ PANELİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Kocaeli Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

20 Şubat 2019

TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu olarak geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirilmiş Kocaeli Kent Sempozyumlarının üçüncüsünün hazırlık çalışmaları kapsamında düzenlenecek "Kent ve Demokrasi"konulu 1. panelimiz 23 Şubat 2019 Cumartesi günü saat:14.00 de Mimarlar Odası Taş Binada gerçekleştirildi. 

Geçmişten günümüze gelen Kent yöneticiliği hakkında Kadıköy Belediye Başkanı İnş. Müh. Aykut NUHOĞLU ve Şehir Plancıları Odası 25. Dönem Başkanı Prof.Dr. H. Tarık ŞENGÜL 'ün görüşlerini paylaştığı panelimize 110 kişi katılım sağladı.

 

Şube Başkanımız Murat KÜREKÇİ'nin açılış konuşması; 

 

Sevgili TMMOB Üyesi Mühendisler, Mimarlar, Şehir Plancıları,

Partilerin, Sendikaların, Demokratik Kitle Örgütlerinin Değerli Temsilci ve Üyeleri,

Değerli Belediye Başkan ve Meclis Üyesi Adayları,

Çok değerli Kocaeli Halkı ve basın emekçileri

Sizleri TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu ve şahsım adına sevgiyle ve dostlukla selamlıyorum.

TMMOB, üyelerinden ve örgütlülüğünden aldığı güçle, varlığını oluşturan meslek alanlarından ürettiği bilgiyle; bilimden, teknolojiden, insan ve doğaya saygılı sanayileşmeden, emekten ve demokrasiden yana tavrını sürdüregelmiştir. Bugün de gerek Birliğimiz, gerekse Odalarımız ve İl Koordinasyon Kurullarımız aracılığıyla, bu geleneğini yurdumuzun her alanında yaşatmaktadır.

Değerli konuklar,

Ülkemiz bir kez daha bir seçime gidiyor. 31 Mart günü yapılacak yerel seçimlerde bizlere de her vatandaş gibi sandığa gidip tercih hakkımızı kullanmak düşüyor. Tercihlerimizi kullanırken,

  • Halkın yönetimde söz, yetki ve karar sahibi olduğu,
  • Kent konseyleri, kent meclisleri, halk meclisleri gibi yönetime katılımı mümkün kılacak mekanizmalar oluşturulduğu,
  • Kentsel dönüşüm, kentleşme politikaları ve imar planlarının kâr ve rantsal çerçeveden tümden çıkartıldığı,
  • İmar Komisyonları ve diğer ilgili komisyonlarında meslek odalarımızın yer aldığı,
  • Hizmetlerin kentliye eşit sunulduğu,
  • Özelleştirme ve rant odaklı parçacı planlama anlayışı yerine katılımcı, şeffaf, bütüncül planlama anlayışının uygulandığı,
  • Sağlıklı bir çevreye önem verildiği, insan sağlığının korunmasının hedeflendiği,
  • Belediyelerin müteahhitlik yapmadığı, yerine halkın barınma hakkını gözettiği, sokakta yaşayanlara, kimsesizlere, barınma sorunu yaşayanlara ücretsiz ya da düşük ücretle kira hizmeti verebildiği,
  • Kentliyi odağına alan güvenli kentlerin oluşturulduğu,
  • Konforlu, hızlı, ucuz ve daha güvenli toplu ulaşımın hedeflendiği,
  • Kültürel mirasın korunduğu,
  • Engelli, hasta, çocuk ve kadın yaşamına duyarlı imar, planlama ve uygulamalar ile her türlü önlemin alındığı,
  • Şeffaf, denetlenebilir, kayırmacılık ve adamcılıktan uzak, herkese eşit yakınlıkta hukuk ve kamu yararının esas alındığı,
  • İmar Barışı (afları) ile güvensiz ve kaçak yapılaşmanın teşvik edilmediği,

Konularında parti ve adayların anlayışları sandıktaki tutumumuzu belirleyecektir.

Hukuka saygılı, toplumcu ve halkçı, kamu yararını gözeten, katılımcılığa ve paylaşıma açık, şeffaf, kent ve kentlinin çıkarlarını ön planda tutan bir yerel yönetim anlayışı anlayışımızın kabaca sınırlarını çizmektedir.

Evrensel insan haklarının yerel yönetimlerce çözüm üretilecek her başlığında toplumcu, demokratik ve halkçı bir yerel yönetim anlayışı TMMOB’nin de yerel yönetim anlayışıdır. TMMOB, bu anlayışı benimsemeyenlerin karşısında yer alır.

Türkiye’nin içinden geçtiği krizin bir diğer boyutu da yerel yönetimlerde yaşanmaktadır. Bugün Türkiye nüfusunun %40’ı, seçimle iş başına gelmemiş, doğrudan iktidar tarafından atanmış isimler tarafından yönetilmektedir. Seçilmiş yerel yöneticilerin siyasal iktidar tarafından azledilerek atanmışların yetkilendirilmesinin demokrasiyle bağdaşır bir yanı bulunmamaktadır.

Siyasal iktidarın yerel yönetimlere ve demokrasiye bakış açısının en somut göstergesi olan bu durumun iki farklı boyutu vardır: İlki, aralarında İstanbul, Ankara ve Bursa gibi metropollerin de bulunduğu 7 ilde İktidar partisinden seçilen belediye başkanlarının istifaya zorlanmasıdır.

Yerel yönetim yetkilerinin iktidar tarafından gaspedilmesinin ikinci boyutu ise özellikle Güneydoğuda 102 belediyenin 94’ünde seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınarak yerlerine “kayyum” atanmasıdır. Aralarından Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyelerinin de bulunduğu 10 il ve 84 ilçe iktidarın atadığı memurlar eliyle yönetilmektedir.

Ülkeyi yönetenlerin sözcüleri 31 Mart Seçimleri sonrasında da bu belediyelerin “Kayyum”larla yönetilmeye devam edilebileceğini söyleyerek seçimlerin meşruiyetine ve seçmenlerin tercihlerine olan yaklaşımını peşinen göstermiştir.

Yerel yönetimlerin uygulayacağı politikaların karar alma süreçlerinde, kent halkının özne olmasını hedefleyen, doğrudan demokrasi ilkelerini hayata geçiren mekanizmaların yaratılması gerekmektedir.

TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu olarak 2007 ve 2011 yıllarında gerçekleştirdiğimiz Kocaeli Kent Sempozyumlarının devamı niteliğinde 2019 yılı sonbahar aylarında yapılacak olan III. Kocaeli Kent Sempozyumu hazırlık çalışmaları kapsamında, “31 Mart 2019 Yerel Yönetim Seçimleri” öncesi Belediye Başkan ve Meclis Üyesi Adayları ile Kocaeli halkının ilgisine sunulacak  “Kentimizin Yönetim Anlayışı”, “Kent Sorunlarımız-Çözüm Önerileri” ile “Yerel Yönetimler ve Kadın” konularının ele alınacağı 3 adet panel düzenlenmesi ile “TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu Yerel Yönetimler Bildirgesi”nin Kent Kamuoyuyla paylaşılması kararı alınmıştır.

Bu etkinliklerin tümü 4 hafta boyunca her cumartesi günü saat 14:00 başlayacak ve bu mekanda, Mimarlar Odası Taş Binada gerçekleştirilecektir.

Belirtilen etkinliklerimizin Büyükşehir/İlçe Belediye Başkanı ve Meclis Üyesi Adaylarınıza katılımlarının kentimiz açısından önemli ve yararlı olacağını düşünmekteyiz.

Bugün burada gerçekleştirilen "Kent ve Demokrasi" temalı 1. panelimizin panelistleri Kadıköy Belediye Başkanı İnşaat Mühendisi Aykurt NUHOĞLU ve Şehir Plancıları Odası 25. Dönem Başkanı Prof. Dr. H. Tarık ŞENGÜL’’dür.

Yapacağımız Paneller ve her türden etkinliklerimizin Kocaeli Kenti ve kent sahiplerine yarar getirmesini ve “III. Kocaeli Kent Sempozyumuna Giderken” yaptığımız 1. Panelimizin verimli ve başarılı geçmesini diliyor; Sayın Aykurt NUHOĞLU ve Prof. Dr. H. Tarık ŞENGÜL’e katkıları için teşekkür ediyorum.

Murat KÜREKCİ

TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri