TMMOB KOCAELİ İKK: SUSUZLUK KADER DEĞİLDİR!

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Kocaeli Şubesi

TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu 10.04.2014 tarihinde Mimarlar Odası Kocaeli Şube Tarihi Binada, ülkemizde ve bölgemizde suyun metalaştırılmasıyla yaşanılan sorunlara ilişkin bir basın açıklaması gerçekleştirdi.TMMOB Kocaeli İKK adına basın açıklamasını İKK Sekreteri Nedim KARA okudu.

ÜLKEMİZ SU FAKİRİ OLACAK!

Gerekli önlemler alınmaz, konu ciddiyetsiz açıklamalarla geçiştirilirse, üç yanı denizlerle çevrili, 13`ü ana 24 de kolları olmak üzere 37 nehri bulunan ülkemiz suya hasret kalacak.

Yaşam için zorunlu olan su, korunmalı, savunulmalı ve doğru kullanılmalıdır. Asla sadece bir enerji kaynağı veya ticari bir mal olarak görülmemeli, ekolojik sistemin bir parçası olduğu unutulmamalıdır. Kuraklık belirtilerinin yol açtığı kaygıların giderek büyüyüp yaygınlaştığı, ciddi bir kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya olduğumuz bir dönemdeyiz.

Bilindiği üzere yağış miktarı ölçümlerinde; yıllık yağış miktarı mm, cm ve m olarak, günlük yağış miktarı ise m2/ kg ile ifade edilmektedir. 1 m2`ye 1 kg.lık yağış, 1mm yükseklik oluşturmaktadır. Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü "2013 Yılı Yağış Değerlendirmesi" raporuna göre, 2013 yılında küresel ortalama yağışlar 1961-1990 normalleri civarında (1033 mm) gerçekleşmiştir. Ülkemizin yıllık yağış normali 646 mm civarında olmakla birlikte, 2013 yılında ortalama 564,1 mm olarak kayıt edilen yağış miktarı, ülke normalinin yaklaşık 80 mm altında kalmıştır.  Yıllara göre yağış dağılımı incelendiğinde, kurak geçen 2006, 2007 ve çok kurak geçen 2008 yıllarından sonra 2009 yılından itibaren yurdumuzun daha yağışlı bir döneme girdiği görülmektedir. 2012 yılında da bu eğilim değişmemiş, ancak 2013 yılında yağışlar normale göre % 13 oranında azalmıştır. Bölgesel olarak normaline göre artış sadece % 11 ile Ege Bölgesi`nde görülmüş olup, en fazla düşüş ise % 27 azalma ile İç Anadolu Bölgesinde gerçekleşmiştir.

SU ZENGİNİ DEĞİLİZ!

 

Türkiye, sanıldığının aksine su zengini bir ülke değildir. Yılda kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı 8.000-10.000 m3 olan ülkeler su zengini, 2.000 m3‘den az olanlar su azlığı çeken, 1.000 m3‘ten azı da su fakiri ülkeler arasında kabul edilmektedir. DSİ‘nin verilerine göre ülkemizin tüketilebilir yerüstü ve yeraltı su potansiyeli yılda ortalama toplam 112 milyar m3‘tür ve Türkiye, kişi başına ortalama 1.500 m3 ile su azlığı yaşayan bir ülkedir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2030 yılında ülke nüfusumuzun 100 milyon olacağını öngörmektedir. Mevcut kaynakların tamamının bozulmadan korunduğunu varsaysak bile 2030 yılı için kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının 1.000 m3/yıl civarında olacağı söylenebilir.

Avrupa Çevre Ajansı`nın hazırladığı raporda da 2030 yılında Türkiye`nin pek çok bölgesinde orta ve yüksek seviyelerde su sıkıntısı yaşanacağına dikkat çekilmektedir. Bu nedenle sanıldığının aksine, Türkiye yakın gelecekte ciddi su sorunları ile karşılaşmaya aday bir ülkedir. 

 KENTİMİZ İÇİN TEHLİKE DAHA BÜYÜK!

"Ülkemizde olduğu gibi kentimizde de su, uzun bir süreden beri harcanmış, yanlış yönetilmiş ve fazla kullanılmıştır. Kuraklığın manşetlerinde geniş yer alıp özellikle dikkatlerimizi çekmesine karşılık, gittikçe fazlalaşan su tüketimimizin uzun vadede yarattığı sorunlar gözden kaçmaktadır. Su kıtlığının işaretlerini her yerde görmek mümkündür. Yeraltı sularının seviyeleri düşmekte, kentimizin önemli su arzı sağladığı Sapanca gölü küçülmekte, sanayide su kullanımında başıbozuk durum devam etmektedir. Yuvacık barajı doluluk oranın %30`lara düşmesinde oluşan plansızlık, kayıp ve kaçakların ortadan kaldırılması için yetersiz çalışmalar, su tasarrufuna yönelik bilinçlendirme ve duyarlılık çalışmalarının önemsenmemesi, lokal kaynaklarının kullanımındaki eksik çalışmalar, su ihtiyacı için bilimsel değerlendirmelerin dahi dikkate alınmadan açılan kuyuların durumu büyük sorunlarımızdandır.

Kentimizde 2006 yılında yaşanan su krizine yönelik görüş ve önerilerimizi 22 Mart 2007 Dünya Su Günü"nde "Kentimizin şimdiki ve gelecek on yıllarda ihtiyaçları göz önüne alınarak, en ekonomik ve en kalıcı çözümlerin bulunabilmesi adına konuyu siz değerli basın mensupları aracılığı ile bir kez daha kentimizin gündeme taşımak istiyoruz." Çağrısı ile yaptığımız basın açıklamasında kent kamuoyu ile paylaşmış idik.

Bir kere daha ifade etmek isteriz, kentimiz su sorununa yönelik başta İSU Genel Müdürlüğü olmak üzere sivil toplum kuruluşlarının, bazı siyasi partilerin, bilim insanlarının çalışmalarını ve görüşlerini kamuoyunda takip ediyoruz. Çeşitli nedenlerle biri birinden kopuk bu çalışmaların, bir çoğu iyi niyetli çabaların, sorunun çözümüne yönelik doğru katkıyı sağlamayacağı koşunda endişelerimiz vardır. Bu konu ile ilgili bilgi eksikliklerini, iletişim problemlerini çözmek ve bilgiyi toplumsal faydaya dönüştürmek Kocaeli Büyükşehir Belediyesi`nin ve İSU Genel Müdürlüğü`nün başlıca görevidir.

Katılımcı Demokrasi anlayışı gereği Kocaeli Büyükşehir Belediyesi`nin bugüne kadar uyguladığı şekli ile ihale edilmiş ve belediyece planlanmış projelerin sivil toplum kuruluşlarına, meslek odalarına anlatılması değil, toplumun-kentimizin tüm uzmanlarının ve kesimlerin görüş ve katılımlarıyla projeler hazırlamak olmalıdır. Bu önemli sorunumuza dair yapılanlardaki aktarmaya çalıştığımız sorunlu anlayış devam etmektedir.

 SUSUZLUK KADER DEĞİLDİR!

Su kaynakları yönetiminde başlıca hedef, alternatifi olmayan doğal bir kaynak olan suyun daha planlı ve ekonomik kullanılması, su kaynaklarını tehdit eden sorunların belirlenmesi ve önlenmesi, su ve suya bağlı ekosistemlerin korunması ve bunlara bağlı olarak sürdürülebilir bir su kaynakları yönetimi sağlanmalıdır. Unutulmamalıdır ki; damacanalardan değil, musluklardan su içmek ve herkes için ulaşılabilir temiz su, bir haktır, zorunluluktur!

Bölgemizde-kentimizde, bize ve gelecek nesillere kadar yetecek su kaynağı bulunmaktadır. Ancak, bu kaynaklardan yararlanabilmemiz için, koruma alanlarının belirlenmesi, kirliliklere karşı korunması, sürdürülebilir su kullanımı ve yönetimi ile ilgili sağlıklı politikaların üretilmesi gerekmektedir. Doğayı, yaşamı koruyarak susuz kalmamak mümkündür.

Özellikle yurttaşlarımız bilgilendirmek, Kocaeli`nin su sorunu ve sorunun çözümüne dair bütün tarafların görüşlerinin ve çözümlerinin tartışıldığı Mayıs ayı içerisinde TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu olarak 1 gün sürecek "Kocaeli Su Sempozyumu" düzenlemeyi planlamaktayız. Öncellikle bu Sempozyuma katkı sunacak ortak çalışmalara açık olduğumuz bilgisi paylaşmak isteriz. Şimdiden bu sempozyuma konuya dair bilgileri paylaşma üzere KBB ve İSU Genel Müdürlüğü`nün katılımın gerekliliği ifade etmek isteriz. Yapacağımız sempozyum ile siyasi partilerin, uzmanların, meslek odalarının, üniversitelerin, derneklerin katılımı ile SU sorunumuzun tespit ve çözümüne yönelik halkımızı, kamuoyunu bilgilendirmeyi amaçlıyoruz. Kentin sakini değil, sahipleri olarak dileğimiz, isteğimiz bilimsel çalışmaların ışığında ekonomik ve sağlıklı çözümlerle bu günlerimizde, yarınlarımızda su sıkıntısını yaşanmadığı, bilinçli su kullanımının olduğu bir kentte yaşamaktır.

 TMMOB Kocaeli İl koordinasyon Kurulu Sekreteri

Nedim KARA