ŞUBE BAŞKANI SÜLEYMAN VAROL'UN ARAÇLARIN KIŞLIK BAKIMI İLE İLGİLİ AÇIKLAMASI
Günümüz şartlarında sayısı her geçen gün artan motorlu araçların, soğuk hava şartlarının hakim olduğu kış aylarında bakımlarının yapılması gerekmektedir. Araçların kış mevsimine hazırlanması hem trafik güvenliği hem de soğuk havalarda ortaya çıkabilecek birçok sorunu önlemek açısından oldukça önemli bir konudur.
Araçlara kışlık bakım yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar;
- Motor Soğutma Suyuna Antifriz Konulması: Kışın aşırı soğuktan dolayı motor soğutma suyu donarak silindir bloğunun çatlamasına çeşitlik arızalara neden olmaktadır. Bu nedenle motor soğutma suyuna belirli oranlarda Antifriz eklenmelidir.
- Fren Sistemi Kontrolünün Sağlanması: Araçlarda fren sistemi, fren hidrolik yağı seviyesi ve fren pedal ayarlarının kontrolü yapılmalıdır.
- Dizel Motorlarda Kızdırma Bujileri Kontrol Edilmesi: Ateşleme ve elektrik sisteminin kontrolleri yapılarak aksaklıklar giderilmelidir. Buji tırnakları ayarlanmalı ve temizlenmeli, gerekiyorsa değiştirilmelidir.
- Motor Yağı Kontrolünün Yapılması: Motor yağı kontrol edilmeli, eksilmişse eklenmelidir. Aksi halde sürtünme artarak motorun gücü düşer, parçalar daha çabuk ısınır.
- Hava Filtresinin Kışlık Konuma Alınması ve Bakımı: Motor civarındaki ısınmış havanın içeri alınması sağlanarak motorun çabuk ve verimli çalışmasını sağlamış olunur. Hava filtresinin kirli olması yakıt sarfiyatına neden olacağı için temizlenmeli gerekiyorsa değiştirilmelidir.
- Akü Sıvı Seviyesinin Kontrol Edilmesi: Soğuk havalarda motorun ilk hareketi zorlaşacağı için, akü ve akü sıvı seviyesi kontrol edilmeli, eksik ise saf su ile tamamlanmalıdır.
- Cam Sileceklerinin Bakımı: Sileceklerin kış aylarında daha iyi performans sağlayabilmesi için aşınmış ise değiştirilmelidir. Fıskiyeler sudaki kireç nedeniyle zamanla tıkanabilir. Yine aynı şekilde bakımı yapılmalıdır.
Termostatın çalışıp çalışmadığı, kayışların, kelepçelerin ve hortumların sıkılık ve durumları gözden geçirilmelidir. Klimalı araçlarda, klimanın aktif olması sağlanmalı; klima gazının kontrolü unutulmamalıdır. Radyatör sızdırmazlık kontrolü yine unutulmaması gerekenler arasındadır. Kalorifer tesisatı gözden geçirilerek kontrol edilmelidir. Soğuk havalarda zorunlu olmadıkça el freni çekilerek park edilmemesi gerekmektedir. El freni çekilerek park edilmesi durumunda fren balataları ve halatlar donabilecek ve el freni indirildiğinde frenin boşalmaması durumu ile karşı karşıya kalınabilecektir. Park edilirken araç uygun viteste bırakılarak park edilmelidir. Kış aylarında arka görüş açısını önemli şekilde etkileyen faktörlerden biri olan arka camdaki rezistansın kontrol edilmesi, eğer herhangi bir problem varsa onarılması veya değiştirilmesi gerekmektedir.
Makine Mühendisleri Odası Kayseri Şube olarak, toplumumuzun can ve mal güvenliğini sağlamak, kaza riskini azaltmak ve yakıt tasarrufu sağlamak için belirtilen tedbirlerin alınması konusunda uyarıyoruz.