TMMOB İZMİR İKK KADIN ÜYELER ÇALIŞMA GRUBU, 2008 ÇALIŞMA RAPORUNU SUNDU

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İzmir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

27 Ocak 2009

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu bünyesinde yaklaşık bir yıldır çalışmalarını sürdüren Kadın Üyeler Çalışma Grubu, 14 Ocak'ta Tepekule'de düzenlediği bir gecede Şube yönetim kurulu üyelerine 2008 yılı çalışma raporunu sundu.

TMMOB İKK bünyesinde ilk kez Türkiye‘de başlatılan Kadın Üyeler Çalışma Grubu çalışmaları sürerken, grup yaptığı etkinlikleri tanıtmak amacıyla Tepekule Kongre ve Sergi merkezinde 14 Ocak 2008 tarihinde bir gece düzenledi.

TMMOB‘ne bağlı Odaların İzmir Şube Yönetim Kurulu üyeleri ve kadın üyelerinin davetli olduğu geceye 150‘ye yakın Şube yöneticisi ve üye katıldı.

Gecede, sekreteryasını Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesinin yürüttüğü grubun çalışmaları 20 dakikalık bir sinevizyon gösterisi olarak sunuldu. Açılışında ise MMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu yedek Üyesi Mehmet Aygün, kardeşi elektrik  mühendisi Caner Aygün, Tepekule tonmaysterlerinden Ozan Tosun‘un enstrümanları eşliğinde MMO İzmir Şubesi Halkla İlişkiler birimi çalışanı Selin Şengün Zopcuk küçük bir dinleti sundu. Gece için özel olarak hazırlanan dinleti izleyenlerden büyük beğeni topladı.

TMMOB İKK Sekreteri Ferdan Çiftçi‘nin açılış konuşmasının ardından Kadın Üyeler adına konuşma yapan Sinem Çalışkaner özetle şunları söyledi;

"Ülkemizde her 100 kadından yalnızca 4‘ü üniversite eğitimi alabiliyor. Bunların da çok küçük bir miktarı çalışma hayatına katılıyor. Kadın istihdamı hızla düşerken, sosyal yaşama katılımda, siyasette kadınların varlığı giderek zayıflamaktadır. Kız çocuklarının okullaşma oranı düşerken, kırsalda okuma yazma bilmeyen kadın sayısı 3. dünya ülkelerinin bazılarından daha geri durumdadır. Şiddet ve taciz tüm kadınlarımızın ortak sorunu haline gelmiştir. Erken evlilik, tecavüz ve namus cinayetleri toplumun vicdanını kanatan ve giderek derinleşen bir yaradır. Kadını eve hapsetmeyi hedefleyen siyasi iktidarın yasalarımızda yapmaya çalıştığı değişiklikler, Cumhuriyet tarihi boyunca kadın hakları ve medeni hukukta alınan yolu geriye çevirmek amacını taşımaktadır. Tüm bu olumsuz gidişin farkında olan mühendis, mimar, şehir plancısı kadınlar, artık daha fazla seyirci kalmamaya karar vermiştir. Neden bugün diye soracak olursanız, "çünkü artık bu sorunları erteleyecek bir yarın kalmamıştır" diyebiliriz. Ve gördük ki, özlediğimiz dünyayı bu kez hiçbir lider, hiçbir parti veya siyasi iktidar bize altın tepside sunmayacaktır. İşte bu nedenle, sorunlarımıza sahip çıkacağız. Ülkemizin aydınlık yarınları için verilen mücadeleye kadınlar olarak aktif şekilde katılacağız." dedi.

Gecede sunulan sinevizyon gösterisinde kadın çalışma grubunun kuruluş tarihçesi, gerekçesi, amaçları ve çalışma programı hakkında da bilgi verildi. Grup bir yıla yaklaşan çalışma sürecinde 11 toplantı gerçekleştirdiğini, 63 karar ürettiğini belirterek özetle şu bilgilere yer verdi;

"TMMOB İzmir İKK Kadın Üyeler Çalışma Grubu, 8 Mart 2008 etkinliğini birlikte düzenleyen TMMOB‘ne bağlı Odaların İzmir Birimleri Yönetim Kurullarının kadın üyelerinden oluşan ortak masadan doğmuştur. Kuruluşundan itibaren 3 basın açıklaması gerçekleştirmiş, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele gününde bir panel düzenlemiş, İzmir‘de kadın kuruluşlarıyla şiddete karşı yürüyüşlere destek vermiştir. İzmir‘de bulunan kadın kuruluşlarıyla ve sivil toplum örgütleriyle iletişime geçerek tanıma sürecini başlatan grubumuz, Yerel Gündem 21 çerçevesinde oluşturulacak Kadın Meclisi Tüzüğünün hazırlık çalışmalarına katılmıştır. Kendi üyelerine yönelik bir çalıştay düzenleyen grup, İzmir kent Sempozyumuna belirlediği üç konu başlığında bildiri sunumunu sağlamış ve paneline temsilci konuşmacı görevlendirmiştir. Ülkemizde yapılan kadın çalışmaları ve araştırmalarını bir CD‘de toplayarak grup üyelerine bilgilendirmek amacıyla dağıtan grubumuz, 2009 yılının 8 Martını da ortak ve ses getirecek bir etkinlikle kutlamanın hazırlıklarını sürdürmektedir."

TMMOB İZMİR İL KOORDİNASYON KURULU
KADIN ÜYELER ÇALIŞMA GRUBU 2008 ÇALIŞMA RAPORU SUNUŞU

AÇILIŞ KONUŞMASI / SİNEM ÇALIŞKANER / 14.01.2009

Değerli Konuklarımız,
TMMOB‘ne bağlı Odaların
Değerli Yöneticileri ve üyeleri,

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Kadın Üyeler Çalışma Grubu adına hepinizi saygı ve dostlukla selamlıyorum. Grubumuzun ilk çalışma raporu sunuşuna hoş geldiniz.

Bu akşamı bizlerle paylaştığınız için grubumuz adına hepinize teşekkür ediyorum.

2008 yılı, TMMOB çatısı altında kadın çalışma gruplarının kurulmaya başlandığı ve ilk kadın kurultayı kararının alındığı yıl olma özelliğini taşıyor.

Bu ilk yılda yaptıklarımızı ve yapmak istediklerimizi sizlerle paylaşarak çoğaltmak istedik. 

Değerli Konuklarımız,
Değerli TMMOB Üyeleri,

Ülkemizdeki kadınların yalnızca % 4‘ü üniversite mezunudur.

Yani bu akşam aramızda bulunan kadın mühendis, mimar ve şehir plancıları, ülkemizdeki her 100 kadından yalnızca 4‘ünün içindeki çok küçük bir oranı teşkil etmektedir.

Bir bakış açısı ile, sayıca bu kadar az olan bir grubun baskın çoğunluğu erkek üyelerden oluşan meslek odaları içinde ayrı bir çalışma yapmalarına gerek var mıdır?

Diğer bakış açısı ile ise, her 100 kadından ancak 4‘ünü üniversitede okutabilen bir toplumda yüksek okul bitirmiş ve meslek sahibi olmuş çok az sayıdaki kadının diğer kadınlara ve topluma karşı daha büyük bir görevi ve sorumluluğu yok mudur?

İşte bizler bu ikinci bakış açısı ile, ülkemizde çok az sayıda bulunan üniversite mezunu ve meslek sahibi kadınlar olarak, hem meslek alanımızda, hem toplumsal, sosyal ve siyasal alanda ülkemizin kadın sorunlarına sahip çıkmamız gerektiği inancında birleştik.

Kadın sorunlarının çığ gibi büyüdüğü ülkemizde, artık seslerimizi birleştirmemiz gerektiğini görüyoruz.

Yalnızca seslerimizi değil, aklımızı, eylemlerimizi, çözümlerimizi de birleştirmeliyiz.

Yeni çözümlerle ve yeni eylemlerle yepyeni ve büyük bir kadın hareketi oluşturmalıyız. 

Meslek alanlarında örgütlenen kadınlar, hem örgütlendikleri meslek alanlarına hem de toplumun o meslek alanını ilgilendiren kadın sorunlarının çözümüne ışık tutacak ve güçlü bir ses yükseltecektir.

Dünyada yüzyıllardır süren kadın mücadelesi çok büyük bir feminist birikim oluşturmuştur. Bu birikim ülkemizde de mevcuttur.

Kadın sorunları üzerine çalışan çok değerli bilim insanlarımız, araştırmacılarımız var. Yazarlarımız, gazetecilerimiz var. Az sayıda da olsa kadın politikacılarımız var.
Ve en önemlisi artık başka bir dünya isteyen her sınıftan binlerce hatta milyonlarca  kadın var. 

Şimdi bu değerli birikimin yaşamla buluşmasının zamanı gelmiştir.

Bu birikimin toplumla buluşmasında aktif rol üstlenecek mühendis, mimar ve şehir plancısı kadınlar, kadın sorunlarının çözümünde üstlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye hazırdır.

Ülkemizde, çağdaş, demokratik, özgürlükçü, eşitlikçi bir kadın politikasının yaşama geçirilmesinde mühendis, mimar ve şehir plancısı kadınların, diğer meslek odalarındaki ve sendikalardaki kadınlarla birlikte tarihsel bir rol üstleneceğine inanıyoruz.

Değerli Konuklarımız,
Değerli TMMOB Üyeleri,

Neler yaptığımızı biraz sonraki sunumda özetle göreceksiniz.

Sizlere biraz da önümüzdeki yılda neler yapmak istediğimizden söz etmek istiyorum:

Öncelikle İzmir‘de bulunan TMMOB‘ne bağlı tüm Oda birimlerinde birer kadın komisyonu oluşturulmasına çalışacağız. Tüm Şube Başkanlarımızdan ve yönetim kurulu üyelerimizden bu konuda destek istiyoruz.

Bugün konuğumuz olarak aramızda bulunan Tabip Odası Üyelerinin başlatacağı kadın üyeler çalışma grupları gibi, İzmir‘deki diğer meslek odalarında ve sendikalarda kadın çalışma gruplarıyla her alanda işbirliğimizi geliştirmeye çalışacağız.

TMMOB I. Kadın Kurultayına elimizden geldiğince katkıda bulunacağız ve bildiri yazımına destek vereceğiz.

Grubumuz 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde ses getireceğini umduğumuz bir programın hazırlıklarını sürdürmektedir. Sizleri şimdiden bu etkinliğimize de davet ediyoruz.

Diğer TMMOB İl Koordinasyon Kurulları bünyesinde kadın üyeler çalışma grupları kurulmasına özendirici olmaya çalışacağız ve kurulan grupların çalışmalarına destek vereceğiz.

Kadın üyelerimizin mesleki, sosyal ve kültürel gelişimlerine destek olacak, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalıklarını artıracak çok yönlü çalıştaylar, kurslar ve eğitimler gerçekleştireceğiz.

Kadın üyelerimizin Oda çalışmalarına katılımlarını artırmak amacıyla çalışmalar yapacağız.

Gerçekleştirmek istediğimiz tüm bu çalışmalarda Şube yönetim kurullarımızın ve TMMOB İKK Sekreterliğimizin desteklerinin çok önemli olduğunu bir kez daha önemle vurgulamak istiyorum.

Değerli Konuklarımız,
Değerli TMMOB Üyeleri,

Bu ilk çalışma raporumuzun görsel hazırlığı, bazı teknik ve maddi zorluklar nedeniyle istediğimiz ölçüde profesyonelce olamadı.

Okuma hızınızı zorlayacak cümleler için şimdiden hoşgörünüze sığınıyoruz.

Çalışma raporu CD‘sini daha sonra birer adet çoğaltarak Şubelerimize ileteceğiz.

Konuşmamın başında da söylediğim gibi, İzmir‘de TMMOB İKK Kadın Üyeler çalışma grubu bir yılını henüz doldurmaktadır.

Bu bir yılda hızlı yol aldığımıza inanıyoruz. Ancak, bir yılda bu kadar hızlı yol aldığımız halde, Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesinde ilk kadın üye çalışmalarının 10 yıl önce başladığını düşünürsek; neden bizler 5 ya da belki 10 yıl önce TMMOB İKK‘da kadın üyeler çalışmasını başlatamadık diye sorabilirsiniz.

Değerli arkadaşlar, bu sorunun uzun yanıtları olabilir. Ancak biz kısaca şöyle demekle yetinelim;

 "Bugün; çünkü; bugünün ertelenebilecek bir yarını kalmamıştır artık." 

Gördük ve iyice emin olduk ki, istediğimiz dünyayı hiçbir parti veya iktidar bizlere armağan etmeyecektir.

İstediğimiz dünyayı ancak bizler birlikte mücadele edersek kurabileceğiz.

Ve bu mücadelede ancak, "kadın ve erkek" birlikte inanırsak başarılı olabileceğimize inanıyoruz.

Kadınlar için adil ve eşit olmayan ve kadınların özgür olmadığı bir dünyada,
Erkekler de adalet ve özgürlük bulamayacaktır.

Bu bilinci hepimizin paylaştığı inancıyla, sizleri sevgi, saygı ve dostlukla selamlıyorum.