ŞUBE KOORDİNASYON KURULU 4. TOPLANTISI YAPILDI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İzmir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

17 Temmuz 2009

24. Çalışma Döneminin dördüncü Koordinasyon Kurulu toplantısı 15 Temmuz 2009 Çarşamba günü 50'ye yakın üyemizin katılımı ile saat 18.30'da Tepekule Ege Salonunda gerçekleştirildi

Her dört ayda bir toplanarak Şube çalışmalarının değerlendirildiği ve gelecek dört aylık sürecin çalışma plan hedeflerinin oluşturulduğu Şube Koordinasyon Kurulu Toplantısı 15 Temmuz Çarşamba günü 18.30- 21.00 saatleri arasında Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi Ege Salonunda yapıldı.

Şube Yönetim Kurulu Üyeleri, İl-İlçe, İşyeri Temsilcileri, MDB Sorumluları, Oda organlarında ve uzmanlık komisyonlarında görev alan üyeler ile Şube Teknik Görevlilerinden oluşan Şube Koordinasyon Kurulu toplantısını Özan Parlar başkanlığında, Yazmanlığını Engin Yavaş'ın üstlendiği divan yönetti.

Şube Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özsakarya'nın açılış konuşmasında, dev boyutlara ulaşan ekonomik küçülme ve işsizliğin suni gündemlerle gözden kaçırılmaya çalışıldığını belirterek krizin asıl faturasının dönem sonunda ödenemeyen vergilerden görüleceğini söyledi. Şube YK Sekreteri Melih Yalçın ise seçim öncesi bütün adayların vaat ettiği "kenti birlikte yönetme" sözlerinin havada kaldığını, seçimlerden sonra ortak bir masa oluşamadığını, bütün yerel yöneticilerin kendi plansız çalışmalarına yeniden gömüldüklerini ve seçim harcamalarının halka su ve ulaşım zamlarıyla ödetilmeye çalışıldığını söyledi. Yalçın, üyelerimizle yapılan çalışmalarda işsizlik oranlarının % 20'lerin çok üstüne çıktığını ve ülkemizin 2. dünya savaşı koşullarını yaşamaya başladığını ifade etti. Yalçın, geçtiğimiz dört aylık sürede şube çalışmalarının çok yoğun geçmesi nedeniyle Haziran'da yapılması gereken  koordinasyon kurulu toplantısının Temmuz'da yapılmak durumunda kaldığını da ekledi.

Şube çalışmalarına ilişkin söz alan üyelerimiz ise şunları dile getirdiler;

Atilla Dinçer, çalışma raporunda Mekanik Tesisat Mesleki Denetim Komisyonu ile ilgili yanlış yazılmış bir bölüm bulunduğunu, Oda Genel Merkezince kurulan Yapı Denetim Süreli Komisyonunun ivedilikle toplanmasını, Yapı Denetim Yasasından ve uygulamalarından kaynaklanan sorunların çözülmesi yönünde odamızın etkin çalışma yapmasını istedi. Yapı denetim alanında TMMOB'nin taleplerinin yaşama geçirilmesi yönünde çalışma yapılmasını da isteyen Dinçer, yeni yasal düzenleme süreçlerine odamızın müdahil olması gerektiğini vurguladı."

Doğan Albayrak, yerel seçimin öncesi ve sonrası süreçleri değerlendirerek, odaların ve uzmanların katılımıyla kente ilişkin daha somut ve derinleşmiş çalışmalara ihtiyaç olduğunu söyledi. Bu çalışmalar için daha kalıcı bir birim oluşturmak gerektiğini ifade eden Albayrak, örneğin çimento fabrikalarının taşınması yönünde belediye meclis kararı olmasına rağmen uygulanmadığını vurguladı. Şube genel kurul sürecinin daha verimli geçmesi amacıyla çalışmaların eylül ayında başlatılmasını önerdi.

Kemal Gür, bayındırlık il müdürlüğünde çalışan üyelere şubemizce hukuki destek verilmesinin ve davadan olumlu sonuç alınmasının üyeler arasında çok olumlu tepkiler yarattığını belirterek, şu anda da bayındırlık il müdürlüğünde çalışanlara 6 aydır ödenmeyen harcırah konusunun sorun olduğunu bildirdi. "Konunun komisyon kararı ile merkeze gönderildiğini ve sonucun takip edildiğini biliyoruz" diyen Gür, valilikte oluşturulan kamu binalarının yangından korunması yönündeki çalışma hakkında bayındırlıkta çalışan üyelere bilgilendirme yapılmasını istedi.

Haydar Ceylan, seçimlerde bir demokrasicilik oyunu oynandığını, aslında halkın kimseyi seçmediğini, birileri tarafından belirlenen isimler arasından oylama yapıldığını söyledi. Amerika'ya gidip icazet almadan kimsenin başbakan olamadığını, parti başkanına koşulsuz biat edeceğini ifade etmeden kimsenin seçim listelerine giremediğini belirten Ceylan, dar bölge seçim sisteminin uygulamaya konmasını ve şubemizde yaşama geçirdiğimiz demokratik teamülleri topluma anlatmaya çalışmamızı istedi. Ceylan ayrıca hiçbir ülkede din adamından profesör yapılmadığını, bunun bir tek bizim ülkemize mahsus olduğunu söyledi.

Ozan Parlar, yönetim kuruluna yönelttiği sorularda, çalışma raporundaki 10 adet yeni işyeri temsilcisinin eskileri yerine mi seçildiğini yoksa yeni iş yerleri mi olduğunu ve yerel kurultayda SMM asgari ücretlerinde "1" olması önerilen çarpan'ın yine 0.60 olarak geldiğini, neden SMM kurultay sonucunun yansıtılmadığını sordu.

Ufuk İnceoğlu, İzmir'de dere ve çevre temizliğinin ihmal edildiğini, çimento tesisleri taşınamıyorsa mutlaka filitrasyon sistemi ile çalıştırılmasını gerektiğini söyledi. Genel merkez yönetim kurulunun tamamının Ankara'dan oluşmasını doğru bulmadığını, asansör periyodik kontrollerinde kırmızı etiketli asansörlerin eksiklerini gidermeden çalıştırılmasının sakıncalı olduğunu ifade eden İnceoğlu, web sitesinde şubenin kuruluşundan bugüne görev alan yönetim kurullarının yayınlanmasını önerdi. İnceoğlu, eğitim çalışma grubu çalışmalarının yeniden başlatılmasını ve eğitimci kriterlerinin açıklanmasını istedi ve yenilenebilir enerji kaynakları komisyonun diğer konusu enerji olan komisyonlarla alan çakışması nedeniyle çalışmalarını etkinleştiremediğini kaydetti.

Üyelerin soru ve görüşlerine ilişkin açıklama yapmak üzere yönetim kurulu adına söz alan Şube YK Sekreteri Melih Yalçın özetle şunları söyledi;

"İzmir valiliği kamu binalarının yangın güvenliğini sağlamak amacıyla başlattığı çalışmaya şubemizle birlikte, İMO, EMO İzmir Şubeleri, Bayındırlık İl Müdürlüğü, İl Sağlık ve Milli Eğitim Müdürlüğü kurum temsilcilerini davet etmiş ve bizlerden yangın güvenlik kontrol föylerini hazırlamamızı ve bir eğitim programı oluşturmamızı istemiştir. Henüz valilikle iki toplantı yapılmıştır, çalışma tamamlandığında üyelerimize duyuru yapılacaktır. Geçtiğimiz hafta bazı kurumlar eğitilecek makina mühendisi listelerini şubemize iletmiştir. Bayındırlıktan gelen listede üyemiz Kemal Gür'ün adı da bulunmaktadır.  Haydar beyin demokrasi ile ilgili eleştirilerine katılıyorum ve duyarlı tespitleri için teşekkür ediyorum.  Raporda yer alan yeni  işyeri temsilcilerimizin çoğu kriz nedeniyle işinden ayrılan işyeri temsilcilerimizin yerine temsilcilik görevini üstlenen yeni üyelerimizdir. Şu an 90 işyeri temsilcimiz bulunmaktadır.

Çalışma raporumuzda Mekanik Tesisat Mesleki Denetimi Komisyonuna ait bölümde SMM kurultayı ile ilgili bilgi yanlışlıkla girmiştir. SMM Kurultayı bölümü, Şubemizin Tesisat Komisyonuyla ilgili olacaktır, düzeltiyoruz.

Dört ana konuda yaptığımız yerel SMM kurultaylarımızdaki bütün önerileri kapsayan sonuç bildirgeleri Ankara'ya ulaştırılmıştır. Ancak genel kurultay Mayıs ayında yapıldı. Asgari ücretler kurultaydan 15 gün sonra yayınlandı. SMM kurultaylarında o kadar çok öneri geldi ki, bu köklü değişikliklerin 15 gün  içinde yapılmasını zaten beklemiyorduk. Önümüzdeki süreçte çalışmalar devam edecektir.

Oda eğitimcilerinin niteliğini yükseltmek için çalışmalar yoğunlaşmıştır. Eğitimcinin eğitimi kurslarını düzenliyoruz. Tüm eğitimcilerin bu kurslara katılması gerekiyor. Yenilenebilir Enerji kaynakları Komisyonunun çalışma alanı enerji verimliliği veya diğer komisyonlarımızla çakışmıyor. Bu alan başlı başına bir çalışma konusudur."

Şube YK Başkan Vekili Kazım Umdular ise Yenilenebilir Enerji Kaynakları Komisyonunun tam tersine çok gerekli ve önemli bir komisyon olduğunu belirterek şunları söyledi; "Bu alanda 5 Haziran'da TBMM'ye Sunulan Yenilenebilir Enerji Kaynakları Yasa Teklifi, ne yazık ki bir bakanın son dakika müdahalesi ile Ekim ayına kalmıştır. Bu yasanın çıkması halinde ülkemizde yenilenebilir enerji kaynakları tesislerine üretim yapacak yerli sanayimiz oluşacak, binlerce mühendise istihdam alanı ve ülkemize çok büyük bir kaynak sağlanabilecektir. Yenilenebilir enerji kaynaklarının belediye stratejik planlarında yer alması, köylere ve kamu yatırımlarına yaygınlaştırılması gibi bir sorumluluğumuz bulunmaktadır. Bu süreçte bu komisyonumuza her zamankinden daha fazla ihtiyaç vardır. Yönetim Kurulunu bilgiyle besleyelim." Kazım Umdular ayrıca Tepekule Kongre Merkezi ödemeleriyle ilgili bilgi verdi.

Metin Akdaş, İzmir Kalkınma Ajansının 30 trilyonluk kaynağı hibe olarak projelere dağıttığını, bir o kadar kaynağın da 2010'a kadar üç başlıkta hibe verileceğini belirterek bu başlıklardan birinin enerji olduğunu vurguladı.

Şube YK Başkanı Mehmet Özsakarya ise özetle şunları ekledi; "Asansör periyodik kontrollerinde kırmızı etiketli asansörlerin çalıştırılmaya devam edilmesi bizler için de büyük sorun oluşturmaktadır. Ne yazık ki bunları denetleme ve yaptırım uygulama yetkimiz yok. Ayrıca düzenlediğimiz raporların bina yöneticileri tarafından alınmasını zorunlu kılacak bir sistem de yok. Belediyeler yıllık kontrollere sıcak bakmamaktadır. İki belediyemizle yaptığımız iki protokol de asansör ruhsat belgeleri üzerine oldu. Ancak 2012 yılında yasal mevzuatın değişmesiyle bu konuda yapabileceğimiz çok şey olacağını düşünüyorum. Diğer yandan odamızın teknik altyapısının güçlendirilmesi gerekecek. Çünkü 2012 yılından itibaren bütün zor ve riskli işlerde  çalışan elemanların eğitim ve belge almaları gerekecek. Odamız mesleki eğitim alanında 50 yılı aşkın birikimiyle etkin hizmet verebilecek ender kurumlardan biridir.

OBYS'de yeni yapılanmaya gidildiği için şube web sayfalarından bazı bilgiler silinebiliyor. Yeniden yüklemek gerekiyor. Üyelerimizden gelen uyarılar bu eksikleri gidermemize yardımcı oluyor. Enerji verimliliği eğitimleri konusunda odamız yetki belgesi alamamıştır. Özel bir firma bu belgeyi almıştır. Bu bizleri üzen bir konu olmuştur."