KRİZDE ÖNCELİKLE TARIM SEKTÖRÜ DESTEKLENMELİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İzmir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

20 Aralık 2008

Şubemizin Ezber Dışı Söyleşilerinin onbeşincisi 20 Aralık 2008, Cumartesi günü Tepekule Kongre ve Sergi Merkezinde yapıldı. Söyleşi konuğu ekonomist Koray Çalışkan, krizle mücadelede yapılabilecek fazla bir şey olmadığını ancak eldeki kaynakların dağıtılmasında yapılacak şeyler bulunduğunu söyledi. Kaynakların dağıtımında çok dikkatli olunmasını ve önceliğin asli sektörler ile tarıma verilmesini isteyen Çalışan, Türkiye'nin tarım kaynaklarının zenginliğinin krize karşı büyük avantaj oluşturabileceğini söyledi.

Şubemizin Ezber Dışı Söyleşilerinin onbeşincisi 20 Aralık 2008, Cumartesi günü Tepekule Kongre ve Sergi Merkezinde yapıldı. Söyleşi konuğu  ekonomist Koray Çalışkan, krizle mücadelede yapılabilecek fazla bir şey olmadığını ancak eldeki kaynakların dağıtılmasında yapılacak şeyler bulunduğunu söyledi. Kaynakların dağıtımında çok dikkatli olunmasını ve önceliğin asli sektörler ile tarıma verilmesini isteyen Çalışan, Türkiye‘nin tarım kaynaklarının zenginliğinin krize karşı büyük avantaj oluşturabileceğini söyledi.

Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesinin düzenlediği ezber dışı söyleşilerin 15. konuğu olan ekonomist Koray Çalışkan, "kresel kriz neden oldu, geçecek mi, olasılıklar" konulu söyleşisi ilgiyle dinlendi. Krizin nedenlerini ve sürecini sade bir dille ve örneklerle anlatan Çalışkan‘ın sunumu katılımcılar tarafından çok beğenildi.  Krizle mücadele için kısa, orta ve uzun vadede yapılabileceklerden de söz eden Çalışkan, söyleşinin soru yanıt bölümünde salondaki tüm izleyicilere söz vererek aktif katılımlarını sağladı.

Koray Çalışkan, dünyanın çok büyük bir krizle karşı karşıya olduğunu belirterek, krizle mücadelede eldeki kaynakların dağıtılmasında tercihlerin çok önemli olduğunu ve asli sektörlerle birlikte öncelikle tarıma destek verilmesi gerektiğini söyledi.

Şu anda türev piyasalarda dünyada el değiştiren değerin yaklaşık 700 trilyon dolar olduğunu, dünyanın gayri safi milli hasılasının, yani asli sektörlerde üretilip, alınıp satılan bütün malların değerinin ise 60 trilyon dolar civarında bulunduğunu belirten Koray çalışkan, bu kadar büyük bir açığın 7- 10 trilyonluk hibelerle ya da kamulaştırmalarla kapatılamayacağını vurguladı. Krizin bu haliyle, içine atılan her reel değeri yutan bir kara delik gibi olduğunu ifade eden Çalışkan, orta sınıfın yok olma tehlikesinin ardından işsizlik ve açlık tehlikesinin baş göstereceğini, bunu önlemek için de öncelikle tarımın desteklenmesini ve küçük aile çiftçiliğinin ayağa kaldırılması gerektiğini söyledi.

Son rakamlara göre 140 bin kişinin yeniden tarımda çalışmaya başladığını belirten Koray Çalışkan şöyle dedi;

"IMF‘den parayı alalım ama asli sektörleri destekleyelim. Küçük aile çiftçiliği tekrar desteklenmeli. Türkiye‘de bu zenginlik var. Henüz ticarileştirilmemiş olan "su" gibi değerlerimizin ve doğal kaynaklarımızın piyasalaşmasına izin vermeyelim. Orta vadede demokratik kitle örgütlerimizi güçlendirelim. Ülkede mutlaka planlı yönetime geçilmesini sağlamalıyız. Benzetmek gerekirse; tüm ‘mal‘ı bağladığımız eşeğin ayakları titriyor ve sırtındaki yük kaydı. Şimdi öncelikle yapmamız gereken yükü güvenli bir şekilde eşekten indirmektir."