GENÇLER ARTIK "YAŞAM İÇİN MÜHENDİSLİK" YAPMAK İSTİYOR

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İzmir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

04 Mart 2010

Şubemiz Öğrenci Üye Komisyonun düzenlediği Mühendislik Günleri "Yaşam için mühendislik" ana temasıyla 3 Mart'ta Tepekule Kongre ve Sergi Merkezinde başladı. Etkinlikte hızlı tren teknolojileri, yenilenebilir enerji kaynakları, nano teknoloji, yeni dünya düzeni ve ekonomik kriz gibi güncel bilimsel konular ele alınıyor.

Bölgemizdeki üniversitelerin makina ve endüstri mühendisliği bölümlerinde okuyan genç mühendis adaylarından oluşan Şubemiz  Öğrenci Üye Komisyonu Mühendislik Günleri etkinliğini 3-5 Mart tarihlerinde Tepekule Kongre ve Sergi Merkezinde düzenledi.

Etkinlikte hızlı tren teknolojileri, yenilenebilir enerji kaynakları, nano teknoloji, yeni dünya düzeni ve ekonomik kriz gibi güncel bilimsel  konular ele alınıyor. Mühendislik günlerinin sosyal etkinlikleri kapsamında 4 Mart saat 18.30'da "Devrim Arabaları" filmi ücretsiz gösterilecek, etkinlik 5 Mart saat 18.00'de düzenlenen kokteyl ve grup Tolerans  konseriyle tamamlanacak

Öğrenciler adına etkinliğin açılış konuşmasını yapan E.Ü. Mühendislik Fakültesi 4. Sınıf öğrencisi Mustafa Aras, 21. yüzyılda artık mühendisliğin dünya vizyonunun "Yaşam için mühendislik" olması gerektiğini söyledi. Aras özetle şunları dile getirdi;

"Yüzyıllardan beri mühendisler dünyayı şekillendirmiş ve bugünkü tabloda belirleyici olmuştur. Ancak teknolojik gelişmeler suyu, toprağı, ekolojik dengeyi geri dönülemez şekilde yok etmektedir. Mühendisler artık yalnızca bulundukları toplumu ve bölgeyi değil tüm insanlığı ve  hepimizin yaşam alanı olan gezegenimizi düşünmelidirler.  

20. yüzyılda yoğunlaşan bilimsel ve mühendislik ilerlemelerin temeli ne yazık ki I. ve II. Dünya Savaşlarına dayanmaktadır. Savaşan ülkeler savaş öncesinde ve savaş boyunca geliştirdikleri teknolojileri düşmanlarını yok etmek için kullanmışlardır. O teknolojiler ancak savaştan sonraki yıllarda insanlık yararına kullanılabilmiştir. Yeniden benzer bir süreç yaşanmaması için 21. yüzyıl mühendisliğinin ve bundan sonraki çağların parolası "Yaşam için mühendislik" olmalıdır. Aynı zamanda bu parola mühendislerin insanlık ailesi içinde üstlendikleri görevin de en kısa tanım olarak kabul edilmelidir. 21. yüzyılın ilk kuşak mühendisleri olarak bizler bu vizyonla mesleğimizi yapmak istiyoruz."

MMO İzmir Şube Başkanı Mehmet Özsakarya ise öğrencileri böylesi bir konu seçtikleri için kutladı. Makina Mühendisleri Odasının çevreyi yok etmeyen, sürdürülebilir teknolojilere, temiz enerji kaynaklarının gelişmesine ve enerjinin verimli kullanılmasına çok önem verdiğini söyleyen Mehmet Özsakarya, öğrencileri hayal ettikleri meslek vizyonlarını gerçekleştirebilmeleri için meslek odalarına sahip çıkmaya, mesleki örgütlenmeye çok önem vermeye ve meslektaşları ile dayanışma içinde olmaya davet etti.

Mehmet Özskarya'nın konuşmasını aşağıda yayınlıyoruz.  

"Şubemizin Öğrenci Üye Komisyonu tarafından 7.'si düzenlenen Mühendislik Günleri etkinliğimize hoş geldiniz.  Bu yıl genç mühendis adaylarımız etkinliğin temasını "Yaşam için Mühendislik" olarak belirlediler. Ve bence de son derece isabetli bir karar verdiler.  Artık hepimizin gözlemlediği gibi, teknoloji ve bilimsel bilgi baş döndürücü hızla ilerliyor. Bir zamanlar işlerimizi kolaylaştırsın, bize boş zaman yaratsın, daha kısa zamanda daha çok üretelim diye başladığımız teknolojik gelişim öyle bir hal aldı ki; neredeyse bilim kurgu filmler kısa bir süre sonra gerçek olacak. Yani yarattığımız makinaların emrinde birer köle haline geleceğiz.

Bu şimdilik belki karikatürüze bir anlatım gibi gelebilir fakat imkansız değil. Bize zaman kazandırsın diye geliştirdiğimiz bilgisayarlara iş yetiştirmek için her zamankinden daha hızlı çalışmak zorunda kalmıyor muyuz? Veya teknoloji yüzünden işsiz kalıp, sonsuz ve parasız bir zaman dilimine, yaşamın dışına itilmiyor muyuz?

Doğanın dengesini, çeşitliliğini, içecek suyumuzu,  toprağı, temel ihtiyaç maddesi olmayan lüks ürünleri üretmek için geri getirilemez bir şekilde zehirlemiyor muyuz?

Tüm bu gelişmelerde en önemli pay hiç kuşkusuz biz mühendislerindir. Mühendislerin bu sorumluluk bilincine varmaları gereken çağ gelmiştir. Üretirken, neyi nasıl, neden ürettiğimizi, neyi yok etmek pahasına neyi var ettiğimizi düşünmemizin zamanı geldi.

Arkadaşımız çok güzel ifade etti; 21. yüzyıl mühendisliğinin ve bundan sonraki çağların parolası "Yaşam İçin Mühendislik" olmalıdır. Aynı zamanda bu parola mühendislerin insanlık ailesi içinde üstlenecekleri görevin en kısa tanımıdır. 

Bu yüzyılın ilk mühendisleri olan  sizlere düşen görev de; üstün becerilerinizi ve bilgilerinizi toplumumuzun ve dünya toplumunun refahını yükseltmeye, doğayı yok etmeden üretkenliği sağlamaya ve daha adil, eşit, barış içinde aydınlık bir dünya için kullanmalısınız.

Ve eğer çocuklarımızın da bu gezegende nefes almasını istiyorsak bunu yapmak zorundayız.

Odamız, alternatif ve temiz enerjilerin gelişmesine, üretimde çevreci teknolojilerin kullanılmasına yönelik pek çok kongre, sempozyum ve etkinlik düzenlemektedir. Temiz, verimli enerji üretimini ve kullanımını sağlayacak, yaptırım gücü yüksek yasal düzenleme çalışmalarına sürekli katkıda bulunmaya ve müdahil olmaya çalışıyoruz.

Koşullar ne kadar zor olursa olsun umudumuzu yitirmeye ve mücadeleden vazgeçmeye hakkımız olmadığını biliyoruz. O yüzden ülkemizin, halkımızın ve tüm insanlığın daha aydınlık, adil ve barış içinde bir geleceğe ulaşması yönündeki çabalarımızı sürdüreceğiz. Sizlere de inancınızı ve mücadele azminizi, umudunuzu yitirmemenizi söylemek istiyorum.

Çünkü son bir yıldır gerek meslek alanımızda gerek ülkemizde meydana gelen gelişmeler, siyasi iktidarın mesleğimize bakış açısının ne denli sığ ve çağdışı olduğunu ortaya koymaktadır.

Devlet Denetleme Kurulu

Cumhurbaşkanlığına Bağlı Devlet Denetleme Kurulu, geçen yıl bütün işini gücünü bıraktı Anayasanın 135. Maddesine göre Kurulan Meslek Kuruluşlarını, yani TMMOB'ni ve 6 meslek odasını daha geriye dönük 5 yıllık faaliyetleriyle denetimi tabi tuttu. Basına sızdırılan haberlerden, bu denetim sonucunda Odalarımız hakkında bin küsur sayfalık bir rapor hazırlandığını öğrendik. Yazılı talebimize karşın rapor Odalarımıza verilmedi. Ancak yine basına el altından verilen haberde Odalarımızın siyaset yapmakla suçlandığını okuduk.

Sevgili genç arkadaşlarım, Odamız meslek alanında sözünü söyleyerek yaşama müdahil olmaktadır. Üyelerini olumsuz etkileyen işsizliği, yatırımsızlığı, rant ekonomisini haklı olarak eleştirmektedir. Eğitim kalitesinin yükseltilmesini istemekte, ulaşım, demir yolları, güvenli kentleşme, enerji gibi meslek alanımızdaki konularda raporlar hazırlamakta, bunları meslektaşlarımızla ve kamuoyuyla paylaşmaktayız. Bunlar bizim kuruluş amaçlarımız kapsamına giren görevlerimizdir aynı zamanda. Ve görevimizi yaptığımız için "siyaset" yapmakla suçlanıyoruz.

Uzaktan Eğitim - Teknoloji Fakülteleri

Diğer yandan siyasi iktidar çağdaş, bilimsel  mühendislik eğitimiyle hiçbir ilgisi olmayan iki uygulamayı geçen yıl başlatmıştır. Bunlardan ilki uzaktan eğitimle endüstri mühendisliği diploması verme yolunu açan yasal düzenlemedir. Odalarımız, uzaktan mühendislik eğitimi verilemeyeceğini, mühendisin yüz yüze ve uygulamalı bir eğitimle yetişeceğini savunmasına karşın bu görüşlerimiz kabul görmemektedir.

İkincisi ise, "Teknoloji  Fakülteleri" adıyla yeni bir tür mühendis yetiştirme girişimi olmuştur. Meslek liselerine eğitmen yetiştiren yüksek okullar, hiçbir altyapı dönüşümü gerçekleştirilmeden yalnızca adı değiştirilerek "Teknoloji Fakültesine" çevrilmiştir. YÖK, buralardan mezun olanlara uygulama mühendisi unvanı vermeye hazırlanıyor. Var olan mühendislik fakültelerimizin altyapısı ve laboratuar olanakları geliştirilmesi gerekirken, sözde yeni uygulama fakülteleri açılıyor. Oysa ülkemizin mühendis sayısını artırmaya değil niteliğini yükseltmeye ihtiyacı bulunmaktadır. Nitelikli ara teknik elemana ihtiyaç vardır.

Odalarımız ve TMMOB bu gerçekleri dile getirdiğinde  siyaset yapmakla suçlanıyoruz.

Son olarak ülkemizde çalışacak yabancı mühendislerden eğitim denklik belgesi istenmesine son veren yasal düzenleme kabul edilmiştir. Bizim mühendislerimize diğer ülkelerde çalışmak için bin dereden su getiren yasal mevzuat işletilirken ülkemizde, kendine mühendis diyen her yabancı elini kolunu sallayarak istihdam edilecektir.

Odalarımız buna karşı çıktığında siyaset yapmakla suçlanmaktadır.

Sevgili Genç Arkadaşlarım,

Gördüğünüz gibi ülkemizde mesleğinizi icra edebilmeniz için mühendis olmanız yetmiyor. Örgütlü mühendis olmanız gerekiyor. Meslek Odalarımız ne kadar güçlü olursa, sizler meslek odalarınızda ne kadar örgütlü ve üretken olursanız mesleğinizi, meslek alanlarınızı, meslektaşlarınızı ve ülkemizin çıkarlarını o kadar koruyabilirsiniz.

Yukarıda söz ettiğim konularda TMMOB ve Odalarımız yasal süreçlere başvurmaktadırlar. Haklarımızı meşru ve yasal zeminde, bilimsel gerekçelerimizle sonuna kadar korumaya kararlıyız.

Siz gençlerden aldığımız umutla ve dirençle, gelecekte hem mesleğimizin hem de ülkemizin daha güzel günler göreceğine inancımız tamdır.

Ben bu duygu ve düşüncelerle, bu yıl "Yaşam için Mühendislik" gibi çok önemli bir temayı seçerek Mühendislik Günlerinin gerçekleşmesini sağlayan siz sevgili öğrenci üyelerimize yürekten teşekkür ediyor, hepinizi ayrı ayrı kutluyorum. Sizleri mesleğinizin ve vizyonunuzun bilincinde genç mühendis adayları olarak görmekten büyük mutluluk duyuyorum. 

Komisyonumuzla birlikte çalışan teknik görevli arkadaşlarımıza ve Şube çalışanlarımıza da teşekkür ediyorum.  Etkinliğimize konuşmacı olarak katılan değerli uzmanlarımıza, destek veren bölgemiz üniversitelerine ve destekleyen kuruluşlara ve etkinliğimize katılarak bu ortak çabanın yaşamla buluşmasını sağlayan siz değerli katılımcılarımıza bir kez daha teşekkür ediyor, üretken bir etkinlik geçirmemiz dileği ile hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum