ASANSÖR SEMPOZYUMU VE INELEX ASANSÖR FUARI BAŞLADI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İzmir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

10 Mayıs 2008

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası ve TMMOB Makina Mühendisleri Odaları tarafından düzenlenen Asansör Sempozyumu ve EFOR Fuarcılık tarafından düzenlenen INELEX 2008, 6. Asansör ve Teknolojileri Fuarı İzmir Fuar Alanı 1A Salonunda gerçekleştirilen açılış töreniyle başladı.

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası ve TMMOB Makina Mühendisleri Odaları tarafından düzenlenen Asansör Sempozyumu ve EFOR Fuarcılık tarafından düzenlenen INELEX 2008, 6. Asansör ve Teknolojileri Fuarı İzmir Fuar Alanı 1A Salonunda gerçekleştirilen açılış töreniyle başladı.

25 Mayıs Pazar akşamına kadar sürecek sempozyum ve Fuarda asansör sektörünün en son teknolojiye sahip ürünleri ve en yeni bilgiler aynı çatı altında buluşuyor.

Asansör sempozyumu kapsamında bildiriler ve çalıştayların yanı sıra bir panel, ilköğretim öğrencilerine yönelik eğitim semineri ve liseler arası poster yarışması sergisi yer alıyor. Fuarda ise toplam katılımcı sayısı 102 firmayı buluyor.
 
Makina ve Elektrik Mühendisleri Odaları tarafından düzenlenen Asansör Sempozyumu 2008 ve INELEX 2008, 6. Asansör Teknolojileri Fuarı açılışında asansör sektörü ve konunun uzmanları buluştu.

Sempozyum ve Fuarın açılış törenine, TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, Makina Mühendisleri Odası Başkanı Emin Koramaz, Elektrik Mühedisleri Odası Başkanı Musa Çeçen, EFOR Fuarcılık Genel Müdürü Nuray Eyigele, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak,  EAYSAD Başkanı Oğuz Yanık, MMO İzmir Şube Başkanı Mehmet Özsakarya,  EMO İzmir Şube Başkanı Sedat Gülşen ve İTO Başkanvekili Akın Kazançoğlu katıldılar.
 
Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Sedat Gülşen, "Asansör sempozyumunda, hızlı kentleşme ve buna bağlı dikey yapılaşma sonucu günlük hayatımızın vazgeçilmez unsurları haline gelen asansör ve yürüyen merdivenleri üç gün boyunca teknik ve idari yönlerden irdeleyeceğiz. Asansör ve yürüyen merdiven sektörü, gelişmelere ayak uydurabilmek için bilimsel ve teknolojik değişimleri yakından izlemek ve uygulamak zorunda. Ayrıca sektörde üretilen ürün ve hizmetlerin kalitesinin arttırılması için nitelikli personele ihtiyaç bulunmaktadır. Hem verimliliğin arttırılması, hem de teknolojilerin uygulanması ve gelişimi için sektörde mühendis istihdamı büyük önem taşımaktadır." dedi.
Gülşen, "Sempozyum kapsamında 34 bildiri ve 3 poster bildirinin sunulacağını, Yunanistan ve Almanya'dan katılan uzmanların yeni yöntemler hakkında bilgi vereceklerini, kentte "Engelsiz Yaşam"ı sağlamak amacıyla yapılabileceklerin araştırıldığı bir çalıştayda engellilerin kentten kaynaklanan  sorunlarına çözüm önerileri aranacağını söyledi.

Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özsakarya ise uzmanlık alanlarında "birlikte üretmenin" gerekliliğine sonuna kadar inandıklarını belirterek şunları söyledi;

"Asansörler konusunda Elektrik Mühendisleri Odası ile birlikte 1996 yılında ilk kez İzmir'de başlattığımız ortak çalışmalar, yerel yöneticilerimizin olumlu yaklaşımlarıyla yaşama geçmiştir. İzmir'de Asansör Periyodik Kontrol çalışmaları kapsamında 12 yıldır kentimizdeki 15 bine yakın asansörün sürekli denetimi sağlanmıştır. Bu çalışmalar hem Asansör Yönetmeliğinin yaşama geçirilmesinde hem de kentimizdeki asansörlerin daha güvenli olmasını sağlamak açısından ülkemize örnek olmuştur. Her yıl yenilediğimiz protokollerle İzmir'de mevcut asansörlerin iyileştirilmesine ve güvenlik şartlarının yükseltilmesine çok önemli katkıda bulunmaktayız.

Bu süreçlerde, asansör bakımcı firmaların denetimsizliği ve bilgisizliğinin yol açtığı hatalar ve kayıplar en önemli sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Odalarımız, piyasayı denetleyerek vatandaşlarımızın haklarını koruyacak, kaliteli işletme ve bakım hizmeti almalarını sağlayacak bir "Asansör İşletme Tesis ve Bakım Yönetmeliğinin" acilen çıkarılmasını ve uygulamaya konulmasını talep etmektedir.  Yıllardır gerekliliğini önemle vurguladığımız bu konuya bu ortak platformda bir kez daha ilgililerin dikkatini çekmek istiyorum.

Makina Mühendisleri Odası Başkanı Emin Koramaz ise; Asansör ve yürüyen merdiven sektöründe standartlara uygun güvenli üretim yapılması, haksız rekabet koşullarının önüne geçilmesi, piyasa gözetimi ve denetimi çalışmalarının sağlıklı bir şekilde yürütülmesi, asansörlerin tesisinden sonraki işletme ve bakım süreçlerinin mühendislik eksenli olarak düzenlenmesi ve kullanıcılara güvenli asansörlerin sunulabilmesi için etkin çalışmalar ve koordinasyon zeminleri yaratılması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi;

"İnsan sağlığı ve can güvenliğini doğrudan etkileyen ürün grupları içerisinde yer alması nedeniyle asansörler, imalat ve satış aşamalarında zorunlu standartlar kapsamına alınmış ve riskli ürün grubu listesinde yer alarak, CE işareti standardına tabi tutulmuştur. Bilindiği gibi ilgili AB Teknik Mevzuatı gereği, ilgili ürünlere Türkiye'de de CE işaretlemesi zorunlu hale getirilmiş, ancak yerli onaylanmış kuruluşumuzun olmaması nedeniyle üreticilerimiz uygunluk değerlendirme faaliyetlerini çok yüksek bedellerde AB test ve belgelendirme kuruluşlarına yaptırmak zorunda kalmakta ve bu alandaki mühendislik hizmetleri yurt dışından satın alınmaktadır. Ülkemizde 150 bine yakın CE işareti olmayan asansörün bulunması ve yaklaşık 10 milyon insanın her gün bu asansörleri kullanması konunun ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

Bu nedenle başlattığımız Onaylanmış Kuruluş olma süreci başarıyla tamamlanmıştır. Odamızın, merkezi İzmir'de bulunan Asansör Kontrol Merkezi 2006 yılında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı adına Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından yapılan denetimi başarı ile tamamlamıştır. Bakanlığın Odamızın Onaylanmış Kuruluş olarak atanması için AB Komisyonu'na yaptığı başvuru da onaylanmış ve Odamızın Onaylanmış Kuruluş olarak atandığı 20 Şubat'ta Avrupa Birliği NANDO bilgi sisteminde duyurulmuştur. Bu kapsamda "TMMOB Makina Mühendisleri Odası Asansör Kontrol Merkezinin Onaylanmış Kuruluş Olarak Görevlendirilmesi Sözleşmesi", Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Odamız arasında 1 Nisan 2008 tarihinde imzalanmış, ilgili Tebliğ ise 6 Mayıs 2008 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

MMO Asansör Kontrol Merkezi; Asansör AT Tip İncelemesi, Asansör Son Muayene, Birim Doğrulaması ve Tam Kalite Güvence Modülleri kapsamında üretimden bakımına dek CE işaretlemesi yapmak üzere Avrupa Birliği ülkelerinde ve Türkiye'de Onaylanmış Kuruluş olarak atanmış; Modül B, F, G kapsamında ise Türkiye'deki ilk ve tek yerli Onaylanmış Kuruluş olmuştur.

Odamız, ülkemiz üreticilerinin yerli onaylanmış kuruluşlarla çalışma taleplerine asansör alanında yanıt verecek olmaktan dolayı mutluluk duymaktadır. Bu gelişme, bizlerin bilimsel mühendislik kriterlerine dayalı olarak ülke ve toplum çıkarları lehine çalışma ve denetim anlayışımızın uluslararası ölçekte de tanınırlığı ve geçerliliğinin önemli bir göstergesi olarak değerlendirilmeli ve asansörlerle ilgili diğer çalışma konularımızda özellikle de "Asansör İşletme Tesis ve Bakım Yönetmeliğinin" ivedilikle çıkarılmasında gözetilmelidir."
Koramaz, MMO'nun yaptığı asansör kontrollerinin 2007 yılı itibarıyla yalnızca 17 ilde 27 belediye sınırlarında yapılıyor olmasının, "kontrollerin sınırlılığını ve bir mevzuat düzenlemesi ile yaygınlaştırılması gerektiğini de göstermektedir" dedi.

EFOR Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Nuray Eyigele ise asansör sektörünü 6. kez biraraya getirmenin mutluluğunu yaşadıklarını vurgulayarak, yerli imalatın geldiği noktayı gösteren fuarın bu yıl Rusya'dan, Kazaksitan'dan, Azerbaycan ve İran'dan ilgi gördüğü ve katılım aldığını söyledi. 2006 yılında 83 olan katılımcı sayısını bu yıl 102'ye ulaştırdıklarını belirten Eyigele, EMO ve MMO'nun Fuara paralel olarak düzenledikleri sempozyumun etkinliği sektör için daha önemli hale getirdiğini ve zenginleştirdiğini söyledi.

Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Musa çeçen ise özetle şunları söyledi;

"Asansör sektöründe gelişmelerin sürdürülebilmesi, bu alanın "mühendislik alanı" olarak düzenlenmesi ile olanaklıdır. Mesleki gelişmeleri izleyebilen, yardımcı teknik personelden kol gücü ile çalışan personele kadar gelişen teknolojinin uygulanması için yönlendirme ve iç eğitimleri sürdürebilen bir sektörden söz ediyoruz. Birçok mesleki alan gibi ülkemizde mühendislik alanı; uzunca bir zamandan bu yana yaşanan olumsuzluklardan büyük ölçüde etkilenmektedir. Ülkeyi yönetenlerin mühendislik mesleğine bakışında problemler bulunmaktadır. Bunun son örneğini bu günlerde yaşıyoruz.  TMMOB'ye gönderilen 5 Mayıs 2008 tarihli Bayındırlık Bakanının bizzat imzaladığı yazı ilginç ifadeler içermektedir.

Bayındırlık Bakanlığı söz konusu yazısında; meslek odalarına kayıtlı üyelerimizin ürettiği hizmetlerin mesleki denetimine karşı çıkmaktadır. "bazı idarelerce" projelerin incelenmesi, yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgelerinin onaylanması aşamasında, ilgili meslek odasından o iş için sicil durum belgesi istenmemesi üzerine durum yargıya intikal ettirilmiştir.