9. ULUSAL HİDROLİK PNÖMATİK KONGRESİ VE SERGİSİ (HPKON) BAŞLADI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İzmir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

16 Kasım 2022

Odamız adına Şubemiz ve İstanbul Şube yürütücülüğünde ve Hannover Fairs Turkey işbirliğinde 16-19 Kasım tarihleri arasında İzmir’de düzenlenen 9. Ulusal Hidrolik Pnömatik Kongresi ve Fuarı HPKON, Odamız Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde düzenlenen açılış töreni ile başladı. 4 gün sürecek kongrede, 17 oturumda 52 bildiri sunulacak, 3 yuvarlak masa toplantısı, 3 kurs ve 16 atölye çalışması gerçekleşecek. Kongre ile eş zamanlı düzenlenen sergi de 1.030 m² alanda, Hidrolik-Pnömatik, Kontrol Tekniği, Mekatronik, Otomasyon ve Endüstri 4.0 uygulamalarını sergileyecek 39 firmanın katılımı ile gerçekleşiyor.

Pandemi nedeniyle verilen uzun aradan sonra Odamız Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde gerçekleşen  9. Ulusal Hidrolik Pnömatik Kongresi ve Fuarı HPKON’un açılış törenine; Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Mahmut Özgener, Hannover Fairs Turkey Fuarcılık A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Belkıs Ertaşkın Ferron, MMO İzmir Şube Başkanı İlkin Boz, HPKON Yürütme Kurulu Başkanı Şemsettin Işıl, AKDER- Akışkan Gücü Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sevda Kayhan Yılmaz, DEİK - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Avustralya İş Konseyi Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Steven Young ve sektör temsilcileri katıldı.

Açılış etkinliğinde ilk konuşmayı yapan Şubemiz Yönetim Kurulu Başkanı İlkin Boz, Ulusal Hidrolik Pnömatik Kongresi ve Sergisi’nin, düzenlenmeye başlandığı ilk günden bu yana sektörde önemli bir ihtiyacı karşıladığını belirterek HPKON 2022’nin sektörün en önemli platformlarından biri olma özelliğini kolektif çalışmaya borçlu olduğunu söyledi. Boz, “Emeği geçen tüm kişi ve kurumları bir araya getirdiğimizde HPKON, yüzlerce kişinin emeği ve bilgi birikiminin eseri olarak ortaya çıkmıştır. Bütün bunları etkinlik katılımcılarıyla birlikte birleştirdiğimizde sektör için HPKON 2022’nin önemi bir kez daha gözler önüne serilmektedir” ifadelerini kullandı.

Boz’un ardından söz alan HPKON Yürütme Kurulu Başkanı Şemsettin Işıl ise kongre hakkında şu bilgileri aktardı: “Kongrelerimize bugüne kadar 5 bin 297’si kayıtlı delege olmak üzere toplam 11 bin 166 kişi katılmıştır. Düzenlenen 9 kongre boyunca, 314 adet bildiri sunulmuş, 9 adet panel, 10 adet yuvarlak masa toplantısı ile 19 adet kurs düzenlenmiştir. Sunulan bildirilerin yer aldığı 8 adet ‘Bildiriler Kitabı’ yayınlanmıştır. Atölye çalışmalarının toplam sayısı ise 84’tür. Bu sayılara şimdiki kongremizin sonuç sayıları ayrıca ilave edilecektir. Kongremiz, başta akışkan gücü olmak üzere kontrol tekniği, mekatronik, otomasyon ve endüstri 4.0 alanlarında çağdaş bilgi ve teknolojilerin etkin bir şekilde tartışıldığı ve paylaşıldığı, kurumlar ve bireyler arasındaki profesyonel ilişki ağlarının kurulup geliştirildiği ve bu alandaki tüm yenilik ve gelişmelerden haberdar olma imkanının tekrar doğacağı bir bilimsel platform olacaktır.”

Hannover Fairs Turkey Fuarcılık A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Belkıs Ertaşkın Ferron da yaptığı konuşmada HPKON'un sektörün gelişimine katkı sağlayacağına dikkat çekerek, “Hidrolik ve Pnömatik teknolojileri sektörümüz bugün Avrupa ve Amerika başta olmak üzere; dünya üzerindeki tüm kıtalara ihracat yapıyor. Değerli sektör temsilcilerimizden aldığımız bilgilere göre; 10 binin üzerinde kişiye istihdam sağlayan sektörün, Türkiye’de 560 milyon Avro pazar büyüklüğüne ulaştığı öngörülüyor. Ama bu rakamların sadece tahmini olduğunu önemle vurgulamak isterim. Çünkü, akışkan gücü teknolojileri, onlarca sektöre yüksek enerji verimliliği sağlayan, çevreci ve maliyeti azaltan teknolojik çözümler sunan bir sektördür. Bu açıdan bakıldığında ulaştığı pazar büyüklüğü aslında hayallerimizin ve hedeflerimizin çok ötesindedir. Her 3 yılda bir ev sahipliği yaptığımız HPKON'un sektörün gelişmesinde önemli rol oynadığına ve katkı sağladığına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Akışkan Gücü Derneği (AKDER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sevda Kayhan Yılmaz ise, “Sektörümüzün gittikçe büyümesi, dünyada aldığı payı artırması hepimize gurur veriyor. Bu kongre başlıklara baktığımızda günümüz sorunlarına yönelik yeni teknikler, çözüm önerileri, çeşitli sistemler göreceksiniz. Yeni dünyanın dönüşümünü hazırlayan bir kongre olacak” diye konuştu.

Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yener, Türkiye’de hidrolik pnömatik sektörünün geleceğini, ‘tedarikçisi’ olduğu makine imalat sektörünün gelişiminin belirleyeceğini vurgulayarak şöyle konuştu: “Makine imalatçıları nitelikli yerli ürünlere öncelik vererek yerli ürünlere olan güveni artırabilir ve katma değeri yüksek ürünlerin yerli olarak üretilmesinin önünü açabilir. Bu, yerli üreticilerinin rekabet gücünün artırılmasının yanı sıra ulusal ekonominin de yararına olacaktır. Yerli üretimin artması ise nitelikli teknik elemanlar, vasıflı iş gücünün artması, ithalatı düşürmek ve dışa bağımlılığı yok etmek ile mümkün olacaktır. Yerli üretimin geliştirilmesi ile birlikte yurt dışından makine ve elemanlarının girişi de azalabilecektir. Nitelikli teknik elemanların varlığı ve istihdamı da ancak ülkede uygun çalışma ortamlarının sağlanması ve bu alana yatırım yapılması ile mümkündür.”

Açılış etkinliğinin bir diğer konuşmacısı olan İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, hidrolik ve pnömatik teknolojileri alanında başarılı olabilmek için yetişen insan kaynağının ayrıca kritik bir önem taşıdığına dikkat çekti. Özgener, konuşmasına şöyle devam etti: “Otomasyon, robotik, makine tasarımı ve imalatı, otomotiv, savunma sanayi ve sağlık başta olmak üzere çeşitli sektörlerde çalışacak, iyi eğitimli, dünyayı iyi okuyabilen mühendisler yetiştirmeye devam ediyoruz. Diğer yandan, mühendislerle birlikte kalifiye tekniker ve teknisyenlerin de yetişmesi sektör açısından öncelikli ihtiyaçlar arasında yer alıyor. Pek çok sektörümüz için benzer şekilde öncelik taşıyan mesleki eğitim konusunda oda olarak projeler üretmeye devam ediyoruz.”

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da, Türkiye’nin ihracatının yaklaşık yüzde 5’ini makine ve aksamlarının oluşturduğunu belirterek, “Bununla birlikte ülkemizde kilogram başına ihracat değeri TİM verilerine göre 1,18 dolar iken, makine ve aksamlarında bu rakam 5,6 dolara çıkıyor. Daha da spesifik ürünlere bakıldığında rakam yükseliyor. Yani, ülke ekonomisine en fazla katkıyı koyan sektörlerden birisiniz. Yerlileşme politikası bu nedenle çok önemli” diye konuştu. Sanayinin ana ihtiyaç alanlarından biri olan nitelikli işgücüne ulaşımın, sektörün de öncelikli konusu olduğunu kaydeden Yorgancılar, “Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak çok önemsediğimiz, çözümü için özel gayret sarf ettiğimiz bir konudur bu. İşsizlik değil, mesleksizlik vardır inancındayız. O nedenle de aranan eleman olarak tanımladığımız nitelikte işgücünün artırılmasına yönelik her projeye gönülden destek vermekteyiz. Tüm meslek liselerinin özel sektöre devredilerek; Almanya, Avusturya örneklerinde sağlanan başarıları da dikkate alınarak, küresel ekonomideki koşullar ve kendi ihtiyaçlarımız doğrultusunda yeni bir sistemin kurulmasını uzun bir zamandır talep etmekteyiz. Kararlılıkla talep etmeye devam edeceğiz. Kısmen de olsa bu konuda bir ilerleme kaydettiğimizi söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.

Açılışta son konuşmacı olan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede de şunları söyledi:

“Biz 1970’li yıllarda bazı fonksiyonları yaptığımızda çok büyük bir iş yaptığımızı zannediyorduk ama bugün öyle değil. Bugün bir hidrolik press, hidrolik press olmaktan çıktı. Bir elektronik cihaz haline geldi.  Mekatroniğin hidrolikle buluşması çok önem taşıdı. Artık yaptığımız makinelerin fonksiyonları değişti” diyerek değişen ve dönüşen durumu anlattı. Yeni dünyaya göre Türkiye’deki sistemlerin nereye doğru gittiğinin çok önemli hale geldiğini ifade eden Büyükdede, “Eskiden Almanlara, İtalyanlara bıraktığımız birçok konuyu artık bünyemize almaya başladık. Bünyemize alırken de birçok konuda kendileriyle partnerlik yaptığımız firmalarımız oluşmaya başladı. Dolayısıyla şimdi yeni hidrolik pnömatik ve bununla ilgili konular klasik yapılardan çıktı. Artık her biri elektronik cihaz haline geldi. Türkiye değişim ve dönüşüm geçiriyor. Biz artık sanayicimize ve dış yatırımcımıza yer yetiştirmekte zorlanıyoruz. İzmir bölgesinde şu an 50 milyon metrekare yerimiz olsa bu 50 milyon metrekareyi yerleştiririz. Çünkü Türkiye şu anda belki de en çok talep gören ülke. En büyük yatırım talebi alan ülke. Şu anda Türkiye’yi metrekare metrekare büyütmeye gayret ediyoruz.”

9. Hidrolik Pnömatik Kongresi ve Sergisi, 19 Kasım’a kadar Odamız Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde devam edecek.